maanantai 29. huhtikuuta 2013

Elämäni ensimmäiset vappumunkit

Wuhuu, elämäni ensimmäiset vappumunkit paisteltu! Jotenkin ollut hirveän suuri kynnys tuohon rasvassa paistamiseen, ja nyt ihmettelen että minkäköhän ihmeen takia. Ehkä on peloteltu liikaa sillä että rasva voi syttyä palamaan jne. Mutta eipä siis ollut vaikeaa. Ja munkkeja tulee ihan varmasti tehtyä uudelleenkin.
Munkkiohjeita oli melkeinpä joka blogissa näin vapun alla. Enkä tiedä onko niissä niin suuren suurta eroa mitä ohjetta käyttää, mutta näiden munkkien ohjeen löysin kuitenkin Mustikkasuu -blogista.

Munkit



5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ tl suolaa
2 tl kardemummaa
12 - 14 dl vehnäjauhoja
125 g rasvaa

Uppopaistoon
1  l rypsiöljyä

Pinnalle
hienoa sokeria

Tee pehmeä pullataikina; Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu voi.

Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla.

Voit tehdä kohonneista pullista myös munkkirinkilöitä. Ne kypsyvät tasaisesti ja pyöreitä munkkeja nopeammin. Tee jokaiseen pullaan sormella reikä ennen paistoa. Venytä reikää hieman isommaksi. Kypsennä munkkien tapaan.

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. (170 - 180 astetta). Varo ylikuumenemista.

Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella tai paperipussissa.

-----------------------------------------------
Meillä menee vappu ihan täysin kotihommia tehdessä. Koska tässä on tullut taas huinittua milloin reissussa, ja milloin viikonloput töissä, niin sehän tarkoittaa vaan sitä että kaikki kotihommat ovat kasaantuneet ja kasaantuneet. Onneksi rakastan meidän kotia niin paljon, että siellä on kiva touhuilla! :) Toivottavasti aurinko vaan malttaisi pysyä näkösällä. Tänään oli suunnitelmissa vähän grillailla kalaa ja kasviksia, mutta sekin touhu on paljon mukavampaa kun ei tule taivaan täydeltä vettä. Saas nähdä kuinka käy.

Oikein hauskaa, ja toivottavasti aurinkoista vappua kaikille!!

perjantai 26. huhtikuuta 2013

Työpäivän eväät: Patonkeja ja makaronisalaattia

Tämä päivä menikin töiden puolesta Tampereella, nääs nääs. Useampien vuosien kokemuksella tiesin, että paikasta jossa työskentelemme ei saa päivän aikana mitään syömistä/juomista.
Niinpä piti varustautua omin eväin. Termospullo siis täyteen kahvia, rosvopaisti täytteisiä patonkeja sekä makaronisalaattia. Patongit päätin tällä kertaa tehdä itse, ja kyllä kannatti.
Joulupukilta jo sain sellaisen patonkipellin lahjaksi, enkä vieläkään sitä ollut kokeillut (käsittämätöntä). Muiden blogeista olen lukenut, että kun kerran tekee patongit itse, ei niitä sen jälkeen enää osta kaupasta valmiina.
Allekirjoitan kyllä täysin tuon lauseen. Helppoa, yksinkertaista ja niiiiiin hyvää!! Patonkien ohje on joskus kauan aikaa sitten napattu Hellapoliisin sivuilta. Korvasin vain osan jauhoista graham-jauhoilla. Ja alkuperäisessä ohjeessa taikinasta tuli kolme patonkia. Tein ne tuohon patonkipellille, niin en kyllä saanut taikinaa riittämään kuin kahteen patonkiin.

Patongit (2 kpl)


2,5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
ripaus suolaa
3 rkl öljyä
3 dl graham jauhoja
3 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja ruokaöljy. Lisää jauhot ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi, lisää tarvittaessa jauhoja.
Anna taikinan kohota liinan alla.
Jaa taikina kolmeen osaan (itsellä ei kyllä riittänyt kuin kahteen) ja pyöritä palloiksi.
Kaulitse pallot yksitellen suorakaiteen mallisiksi levyiksi, kääri viistottain tiiviiksi rulliksi, anna kohota liinan alla.
 Paista 250 asteisessa uunissa 7-10 min. 
Patonkien päälle voi ennen paistoa ripotella esim. juustoraastetta tai siemeniä.

Makaronisalaatin ohje on kauan sitten kehitelty omasta päästä. Ja tänään sitä syödessä tajusin, että siihen voisi sopia hyvin myös suolakurkut. Ehkä ensi kerralla pitää kokeilla. Ohje on kirjoitettu nyt ihan pääpiirteittäin. Itselläkin ainesmäärät vaihtelevat aina sen mukaan mitä milloinkin sattuu kaapeista löytymään! :)  Erittäin hyvä evässalaatti.

Makaronisalaatti

 keitettyä makaronia
kinkkusuikaleita/-kuutioita
herne-maissi-paprika sekoitusta
omenaa
juustoa
kermaviiliä
suolaa, valkopippuria

torstai 25. huhtikuuta 2013

Home sweet Home

Reissulta palattu, väsyneinä mutta onnellisina!!
Oli kyllä oikein onnistunut reissu. Ilmat suosi, etenkin lauantaina oli todella lämmin päivä.
Ruoka oli hyvää ja olutkin oikein suunmukaista. Ja isotäti Leenan 60-vuotisjuhlatkin tuli onnistuneesti juhlittua! :)



Nyt pitäisi vain jollain konstilla päästä kiinni normaaliin päivärytmiin. Sitä ei tietenkään helpota se, että lähden koko viikonlopuksi töihin Tampereelle. Toivottavasti jo ensi viikolla ehtisi jotakin kokkaileenkin/leipomaan. Taitaa jäädä tänä(kin) vuonna siman teot väliin.

Täytyy joskus tehdä vähän päivitystä siitäkin, mitä kaikkea tarttui matkaan Lontoosta... :)

torstai 18. huhtikuuta 2013

Lomalle lompsis

Tämä blogi hiljenee nyt muutamaksi päiväksi, kun tädit lähtee vähän reissuun! :)


Kuten kuvasta näkyy, myös Tyyne olisi ollut halukas lähteen mukaan katsastamaan Lontoon hiiritilanteen. Sekä tietenkin katsomaan Leenan kissaa Sir Henryä! :)

Palailen asiaan sitten reissukertomuksen merkeissä.

Ai niin, joitakin lukijoita kiinnosti se Jimin uusi Trocoxil lääkitys, josta olen jo muutamaan otteeseen maininnut. Nyt perjantaina Jimi saa toisen annoksen kyseistä lääkettä ja jo nyt on ollut ainoastaan
positiivisia merkkejä havaittavissa. Ei ole yhtään ollut ontuilua, kankeutta eikä kipeyttä. Jos siis on nivelrikkoisia tms. koiria niin suosittelen ehdottomasti keskustelemaan eläinlääkärin kanssa Trocoxil-lääkityksen aloittamisesta.
Aion vielä varmuudeksi viedä Jimin maksakokeisiin, jotta nähdään että lääke ei ole sinne vaikuttanut haitallisesti. Lääkärillä oli kuitenkin se mielipide, että Trocoxil on aiheuttanut vähemmän haittaa koirien sisuskaluille kuin normaalit särkylääkkeet. Toivotaan näin.

P.S. Sain tänään nauttia aamukahvini näin ihanassa seurassa! <3


Hauskaa, ja toivottavasti myös aurinkoista loppuviikko kaikille!!!! :)

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Hedelmäinen salaatti

Nyt on kauhea into päällä kokeilla erilaisia salaatteja. Tavoitteena on, että kesällä grillattavien kanssa ei olisi aina sitä samaa fetasalaattia, vaan välillä jotain muutakin herkkua.
Eilen pääsi testilistalle Tyrniä ja tyrskyjä -blogista bongattu hedelmäinen salaatti. Tämä sai ihan hyvän vastaanoton meillä. Mukavan erilainen salaatti. Ehkä seuraavalla kerralla tulee tehtyä jokin öljypohjainen salaatinkastike, jonka voisi jo valmiiksi sekoittaa salaattiin. Tuntuu että muuten nuo salaatinlehdet pääsevät ns. kuivumaan.

Hedelmäinen salaatti


salaatinlehtiä
viinirypäleitä
mandariinilohkoja
minimozarellapalloja
pinjansiemeniä

Kastike:
1 dl majoneesia
1,5 rkl mehua mandariineista
1,5 rkl appelsiinimehua

Kinderpiirakka

Ah, nyt löytyi niiiiiin herkullinen piirakka, ai että! :) Kinderpiirakka on ollut "työnalla" jo ainakin vuoden ajan, mutta nyt kun Kääpiölinnassakin oli tätä tehty ja kovin kehuttiin, niin pakkohan minunkin oli kokeilla. Suosittelen myös teitä kokeilemaan. Vielä en ole ehtinyt maistaa tätä kuin tuoreeltaan, mutta kuulemma vain paranee vanhetessaan, eli siis ihan niinkuin me naisetkin! ;)

Kinderpiirakka


Pohja:
6dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
4tl leivinjauhetta
6rkl tummaa kaakaojauhetta
3dl kuumaa vettä
300g sulaa voita
4 kananmunaa

Voikreemi:
150g voita
300g tomusokeria
4tl vaniljasokeria
2rkl maitoa

Kuorrutus:
200 g Fazerin sinistä maitosuklaata

  Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki vaikkapa haarukalla. Lisää joukkoon kuuma vesi, voisula, ja munat. Sekoita taikina nopeasti sekaisin ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Paista piirakkapohjaa 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
  Valmista voikreemi vatkaamalla sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi, maito ja sokerit tasaiseksi massaksi. Levitä voikreemi jäähtyneen piirakan päälle ja nosta hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
  Sulata suklaa vesihauteessa (sulatin mikrossa), levitä voikreemikerroksen päälle tasaisesti. 
 Laita vielä hetkeksi jäähtymään jääkaappiin, piirakkaa on siten helpompi leikata paloiksi.
Piirakan pinnan olisi voinut koristella vielä valkosuklaalla, mutta siihen ei valitettavasti eilen aika riittänyt. Mutta hyvältä maistui ilman koristeitakin! :)

maanantai 15. huhtikuuta 2013

Maukas omenapiirakka

Tämäkin piirakka on ollut kokeilulistalla jo viime kesästä saakka, mutta kun noita kokeiltavia reseptejä on niiiiin paljon, niin jotkut vaan joskus jää vähän jalkoihin. Mutta eilen oli lopultakin tämän piirakan vuoro. Resepti on bongattu Kanelia ja kardemummaa -blogista. Kiehtoi ihan äärimmäisen paljon tuo kondensoidun maidon käyttö omenapiirakassa. Ohjeessa sanottiin että piirakka on parhaimmillaan kylmänä. No, me ei eilen maltettu antaa piirakan jäähtyä, mutta lämpimänä jo oli todella hyvää ja erilaista omenapiirakkaa, että mielenkiinnolla odotan kuinka herkulliselta se oikein tänään maistuu.

Maukas omenapiirakka


26 cm irtopohjavuoka

Pohja:
100 g voita / margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
3-4 hapokasta omenaa ohuiksi viipaloituina
kanelia
1 prk kondensoitua maitoa
1 prk (150g) creme fraichea
1 muna
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
mantelilastuja
 Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muna ja leivinjauhe-jauheseos. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. 
Lado kuoritut ja ohueksi viipaloidut omenat taikinapohjan päälle. Ripottele omenoiden päälle kanelia. Sekoita loput täyteainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja.
Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Anna viilentyä ennen tarjoilua.
------
Oli pakko aamulla nappasta kuva meidän pihapiiristä. Viime vuonna tähän aikaan kävimme ostamassa veneen ja samana iltana kävimme vielä ajelemassa sen kanssa. Pitkäjärvi ja Pusulanjärvi olivat vielä jäässä, mutta tuo jokipätkä oli kaikki jo täysin auki. Ja kuten kuvasta näette (suurennuslasin kanssa), nyt ei joki ole vielä yhtään auki. Eli veneilyt saa vielä hetken aikaa odottaa...


Tulla tupsahti muuten postiluukusta viime viikolla uusi Maku-lehti. Oi kun kesä tulisi jo pian!! Oli niin paljon ihania kesäisiä reseptejä, jotka kyllä vaativat sen, että ne nautitaan pihalla lämpimässä, auringon paisteessa! :)

Suolainen piirakka àla kaikkea-mitä-jääkaapista-löytyy

Inkiväärihillon blogista löytyi herkullinen suolaisen piirakan ohje, jonka olen jo kauan sitten ottanut talteen. Muistelin että jääkaapista löytyisi muutama siivu pekonia ja kirsikkatomaatteja. No, sieltähän löytyi paljon muutakin, mm. kinkkukuutioita ja leipäjuustoa. Näistä aineksista syntyi erittäin herkullinen piirakka. Isäntäkin kehui, että ei ole vielä koskaan syönyt näin hyvää piirakkaa ja uskon sen, sillä loppuillasta piirakkaa oli enää pienenpieni pala jäljellä.

 Tomaatti-pekoni-kinkku-leipäjuustopiirakka



Pohja:
1 dl 4-viljanhiutaleita
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
0,5 dl juoksevaa margariinia
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
neljää siivua pekonia
kourallinen miniluumutomaatteja
1 sipuli
pizzamaustetta
suolaa
kinkkukuutioita
leipäjuustoa kuutioituna
1 yksikyntinen valkosipuli
2 munaa
2 dl ruokakermaa (meillä ei ollut kuin kuohukermaa)

1 dl juustoraastetta

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon vesi sekä juokseva margariini ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Hienonna sipulit ja pekoni ja paista ne pannulla. Pekoni on valmiiksi rasvaista, lisäöljyä ei tarvita. Mausta pizzamausteella ja suolalla. Kaada täyte pohjan päälle. Lisää tässä vaiheessa myös kinkkukuutiot ja leipäjuusto ja asettele sitten kahteen, kolmeen osaan viipaloidut miniluumutomaatit päällimmäiseksi. Sekoita kulhossa munat ja kerma keskenään, kaada täytteen päälle ja paista 200 asteessa 30 minuuttia.


Tuota leipäjuustoa tulee kyllä uudestaankin kokeiltua suolaisiin piirakoihin. Sopi kuin nenä päähän! Etenkin kun sitä hieman maustoi suolalla & pippurilla ennen piirakan päälle laittamista.

Poroa ja pizzaa

Viikonloppu taas jälleen kerran takanapäin. Lauantaina tuli tyhjennettyä "jämiä" jääkaapista. Lauantai-iltana isäntä sitten pyysi, että jos saisi jotain hyvää seuraavana aamuna aamupalaksi. Päätin siis leipoa pizzaa ja taas niillä aineksilla mitä kaapista löytyi. Ja tuloksena syntyi jauheliha-tomaatti-fetajuusto-sipuli pizzaa sekä kinkku-ananas-fetajuusto-punasipuli pizzaa. Pohjat tein taas jälleen kerran tällä Pastanjauhajien hyväksi todetulla ohjeella.


(Joku oli jo ehtinyt käydä haukkasemassa palasen ennen kuvan ottoa....)

Sunnuntai-iltana herkuteltiinkin poronkäristyksellä, nam!! Pakastimessa oli 500 g köntsä käristyslihaa. Sulatin sitä hiljaksiin mikrossa ja aina sitä mukaa kun jääköntistä sai lastuja irti, ruskistin ne pannulla, runsaassa voimäärässä. Kun kaikki lihat oli ruskistettu, kuullotin vielä yhden silputun sipulin. Sitten myös lihat takaisin pannulle, taas lisää voita + vettä ja olutta ja mausteeksi suolaa ja mustapippuria. Annoimme käristyksen hautua hellalla kannen alla n. 1,5 tuntia. Ja ai että oli mureeta! :) Käristys kai pitäisi syödä muussin kanssa, mutta koska emme kumpikaan ole suuria muusin ystäviä, niin  tällä kertaa söimme ihan normaaleiden keitettyjen perunoiden ja suolakurkun kanssa.


Pakko nyt jo hieman hehkuttaa, että enää muutama päivä siihen, kun lähdetään äidin kanssa Lontooseen, äitin tädin luokse!!! :) Matka on yhdistetty sukulais-shoppailu-syömis-juomis-nautiskelu-matka. Odotan jo kovin rakkaan isotätini tapaamista, ikävä on kova, koska olemme viimeksi nähneet kaksi vuotta sitten. Ja onhan se muutenkin mukava päästä pitkästä aikaa reissuun. 
Ainoa huolenaiheeni on se, että miten eläimet pärjäävät ilman minua kotona! :)

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin...

..on hyvä toivottaa kaikille oikein rentouttavaa viikonloppua!!


;)

Sämpylöitä kaurapuurosta

Olen aamuisin alkanut syödä puuroa 4-viljan hiutaleista, mustikoiden kera. Saas nähdä kuinka kauan tätä innostusta jatkuu! :) Välillä on rahkakausi meneillään, mutta kun tarpeeksi monta kertaa unohdin sitä ostaa jääkaappiin, niin rahka vaihtui puuroon. Eiliseltä aamulta oli puuron jämät jäänyt kattilaan, niin pitihän ne tietenkin käyttää hyödyksi. Meillä kun ei ruokaa roskiin heitetä! :) Vinkkiä sämpylöihin sain Puutarhapörriäinen keittiössä -blogista.

Kaurapuurosämpylät


N.10 kpl

1½ dl maitoa (tai vettä)
½ pss kuivahiivaa
1 kananmuna
1-1½ tl suolaa (puuron suolaisuuden mukaan)
1 rkl siirappia
0,75 dl auringonkukansiemeniä
1 dl valmista kaurapuuroa
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä

Lämmitä neste hieman kädenlämpöä kuumemmaksi ja lisää kananmuna, suola, siirappi, auringonkukansiemenet ja pieni määrä hiivaleipäjauhoja, johon olet sekoittanut kuivahiivan. Vatkaa voimakkaasti ja lisää joukkoon puuro. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Puuro on tiivistä, joten taikinaa kannattaa vaivata huolella. Lisää öljy joukkoon loppuvaiheessa.

Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia lämpimässä paikassa. Leivo 10 sämpyläksi. Anna kohota. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes sämpylöissä on väriä.

Samaan syssyyn tuli myös tehtyä isännän työpaikalle mokkapaloja tällä herkkuohjeella. Jos ette vielä ole kokeilleet niin suosittelen kokeilemaan!

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Pullaa, munkkeja tai jotain siltä väliltä

Leipoi, Leipoi -blogissa nämä kulkevat nimellä "lintsaajan helpot vappumunkit". En osaa oikein sanoa mitä nämä muistuttivat. Eivät ainakaan munkkeja, niinkuin minä olen ne oppinut tuntemaan. Mutta koska se vappu sieltä pikkuhiljaa tulee, niin pakko oli näitäkin kokeilla. Ehkä vappuna kuitenkin tulee tehtyä ihan niitä oikeita aitoja munkkeja.

Lintsaajan helpot munkit


12 kpl isoja tai pellillinen pieniä 

175 g pehmeää voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
½ rkl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
½ tl jauhettua muskottia
2 ½ dl maitoa

Päälle:
voita sulatettuna
1 dl sokeria
1 tl kanelia

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen ja vatkaa välillä hyvin.

Sekoita kuivat aineet ja lisää puolet seoksesta ja puolet maidosta taikinaan. Sekoita. Lisää lopuksi loput ainekset. Täytä voidellut muffinssipeltien kolot taikinalla ja paista uunissa 15 - 20 minuuttia tai kunnes muffinssit ovat kullanruskeita ja kimmoisia.

Sekoita sokeri ja kaneli yhteen. Voitele uunilämmin muffinssi voisulalla ja pyörittele se kanelisokerissa.

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Ihanaa, jälleen kotona :)

Kotiuduttu koulutusreissulta yhtenä kappaleena! Oli kyllä töiden kannalta erittäin antoisa matka. Paljon opittiin ja paljon oppia varmasti valui ohikin. Mutta ei siis suinkaan turha reissu Seinäjoelle. Yövyimme hotelli Sorsanpesässä. Ja koska saapuminen maanantai-iltana oli sen verran myöhäisellä ja matkakaverini riensi heti muihin menoihin, päätin että en lähde seikkailemaan mihinkään kaupungille yksinään, vaan syön hotellin ravintolassa. On muuten aika ankeaa ruokailla yksin pitkän kaavan mukaan... Kaikki hotellin lehdet tuli luetuksi ja moneen kertaan! :)

Alkuruoaksi Roquefort gratinoidut etanat talon leivällä (oli muuten eka kerta elämässäni kun maistoin etanoita)

Pääruoaksi vuohenjuustohärkää, bataattilohkoja & sieni-sipulipaistosta.

Ja jälkkäriksi liekitetty ohukainen, appelsiinivoi & jäätelöpallo. Nam!

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Lihamureketta ja tulisia hasselbackan perunoita

Olipas tänään jostain syystä väsynyt olo koko päivän. Olisi taas ollut hyvin aikaa leipoa ja siivota, mutta oli niin vetämätön olo, että ei saanut mitään aikaiseksi. Toivottavasti ensi sunnuntaina vähän parempi fiilis! :)

Illalla sain kuitenkin sen verran tsempattua, että tein ruokaa. Ja hyvää ruokaa tulikin!


Hasselbackan tuliset perunat

7 tasakokoista perunaa
50 g voita
suolaa
vahvaa chilijauhetta

 Leikkaa kuorittuihin perunoihin leveyssuunnassa vieri, viereen viiltoja lähes perunan pohjaan saakka. Pane perunat uunivuokaan viipaloitu puoli ylöspäin. Sulata voi ja voitele perunat voisulalla. Mausta suolalla ja chilijauheella. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia kypsiksi.

Lihamureke

1 pss sipulikeittoa (Blå Bland)
2 dl kermaviiliä
400 g sika-nautajauhelihaa
1 muna
 ½ pkt Viherpippuri sulatejuustoa
pakasteherneitä

Sekoita sipulikeitto ja kermaviili ja anna seoksen seistä 10 minuuttia. Sekoita joukkoon jauheliha ja muna. Tee uunivuokaan murekkeen pohja taikinasta. Laita pohjan päälle paloiteltu sulatejuusto ja pakasteherneitä. Tee lopusta taikinasta kansi murekkeelle.
Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia.

Pippuri-kermakastike

2 dl ruokakermaa
palanen mustapippurituorejuustoa
viispippurirouhetta myllystä
häränlihafondia

Kuumenna ruokakerma kattilassa ja sulata siihen nokare mustapippurituorejuustoa, jotta kastike hieman paksuuntuu. Mausta pippurilla ja häränlihafondilla.


Ja tässä syy eiliseen Rauman vierailuun! :) (Tuleva) navettabaari sai ansaitsemansa kalusteet.


Huomenna sitten auton nokka kohti Seinäjokea, työn merkeissä. Siellä järjestetään yksi koulutustilaisuus tiistaina, johon työkaverini kanssa osallistun. Pitkän ajomatkan vuoksi lähdemme matkaan jo huomenna. Olin katsonut jo sieltä suunnalta yhden ravintolankin missä haluaisin vierailla, mutta yllättäen se ei ollut auki maanantaisin. Niin mun tuuria! :) No, eiköhän sieltä joku ruokapaikka löydy. Ja Jimi pääseekin huomenna "lomailemaan" Forssaan vanhempieni tykö, onnenpekka!! :)

lauantai 6. huhtikuuta 2013

Wanhan Rauman Kellari

Lauantaina tuli käytyä ex-tempore reissulla Raumalla. Haettiin sieltä navettaan vähän kalusteita, ja samaan reissuun piti tietenkin yhdistää ravintola käynti. Olin netistä valmiiksi katsonut, että haluan Wanhan Rauman Kellariin syömään. Pöytävarausta emme ennakkoon tehneet, mutta onneksi juuri yksi pöytä oli vapaana ja pääsimme syömään. Ruoka oli erittäin hyvää ja palvelukin oli toimivaa. Suosittelen kyllä lämpimästi tätä paikkaa mikäli Raumalla päin ajelette!!

Alkuruoaksi lohi-ja porotartar saaristolaisleivällä, nam!!

Ja pääruoaksi pariloitua siikaa, kampasimpukoita, smetanakastiketta ja uuniperunaa.

Täyteen tuli niin että ei tarvinnut edes harkita jälkiruokaa! :)

Perjantaina tuli muuten pitkästä aikaa käytyä Someron Kuismalla. Siellä oli taas vaikka mitä ihanaa sisustustavaraa, mutta onnistuin pitämään itseni kurissa. Tälläinen heppa kuitenkin tarttui mukaani! :)
Kotoa löytyy oma vanha keinuhevoseni, ja mietin, että pitäisikö se maalata samaan tyyliin..?! Jotakin maalia se joka tapauksessa pintaansa kaipaa. No, vielä on hetki aikaa harkita. Aion kaikki maalausprojektit suorittaa navetan ylisillä, eli kuivia ja lämpöisiä kelejä odotellessa! :)

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Possun ulkofilettä ja valkosipuliperunoita

Nyt on ollut taas käynnissä pakastimen & jääkaapin tyhjennys viikot. Pakkasesta löytyi reilun kilon palanen possun ulkofilettä. Sulatin sen ja päätin että se tehdään ihan yksinkertaisesti uunissa, niin jää aikaa touhuilla muutakin ruuan valmistuessa uunissa.

Maustoin lihan suolalla ja mustapippurilla, paistoin pinnat kiinni kuumalla pannulla ja laitoin uuniin. Lihalämpömittari näytti 72 astetta kun otin lihan pois uunista, ja muistaakseni aikaa tähän meni n. 1 tunti. Käärin lihan folioon ja foliopaketti pyyhkeen sisään ja annoin lihan vetäytyä siellä rauhassa.

Samaan aikaan lihan kanssa valmistui valkosipuliperunat valmiista pakaste peruna-sipulisekoituksesta.


En tiedä mikä tuossa HK:n lihassa on, mutta jostain syystä se ei mielestäni ole niin hyvää kuin tuo possun ulkofile voi olla. Ehkä pitää kokeilla jotain muuta valmistustapaa. Ulkofile on kuitenkin ihan mielettömän hyvää kun sen saa valmistettua oikein mehukkaaksi.

Keskiviikkona tuli käytyä Someron lähetyskirppiksellä. Ja tarttuihan sieltä taas matkaan mm. muutama tarjotin (yht. 3,5 €) sekä yhdet valokuvakehykset, joihin lopultakin sain meidän "perhepotretin"! ;)



On muuten niin ihanaa kun kotipihan hiekka-alueet ovat jo lähes kokonaan sulaneet lumesta, ja nyt on isot alueet treenata rallytokoa Jimin kanssa. Nyt ollaankin treenailtu 3 kertaa päivässä. Ja sen kyllä huomaa, taitotaso on karttunut (molemmilla) ja pappasti on iltaisin aina aivan poikki! :) Alokasluokan liikkeet alkaa oleen aika hyvin hallussa.


Jimillä aloitettiin taas keskiviikkona Cartrophen -pistosten antaminen nivelrikkoon. Vielä ei ainakan ole nähtävissä mitään erikoista muutosta, mutta eipä Jimi niin kipuileva ole viime aikoina ollutkaan. Eipä olisi noin paljoa treenailtukaan kipeän koiran kanssa. Ja lisäksi aloitetaan huomenna uusi Trocoxil -lääkitys. Eli se on rappeuttavaan nivelsairauteen tarkoitettu uusi lääkitys, jolloin kipua & tulehdusta hoidetaan kerran kuukaudessa annettavalla tabletilla. Yhden tabletin vaikutuksen pitäisi siis kestää kuukauden ajan. Aika uskomatonta. Lääkäri sanoi, että potilailla on ollut pelkästään hyviä kokemuksia tästä lääkkeestä. Saa nähdä kuinka käy!

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kevät hiljaa hiipien tulevi...

Pahoittelut blogihiljaisuudesta! Syynä on yksinkertaisesti liian hienot kelit ulkona! :) Ei malta istua sisällä koneen ääressä.
Pääsiäisen pysyttelin ihan tarkoituksella kaukana tietokoneesta, mutta nämä pääsiäisen jälkeisetkin päivät
ovat menneet tiukasti ulkoillessa. Ei ole tullut juurikaan leivottua eikä tehtyä mitään erikoista ruokaa.

Tässä kuitenkin muutamia kuvia muistoksi pääsiäisestä 2013! :)

Pitkäperjantain MatchShow Salossa. Jimi ei osallistunut näyttelyyn, olin ihan vain vapaamatkustajana katsomassa ja todistamassa Eskon & Jonnan hienoa menestystä! :)
Pääsiäisenä tuli leivottua daim-sitruunajuustokakkua, saaristolaisleipää, persikka-rahkatorttua ja sitruunamarenki piirakkaa. Tein piirakan muuten samalla ohjeella kuin tämän raparperi-marenkipiirakan, mutta korvasin raparperit lemon curdilla.


Pääsiäispupu toi tälläisen ihanan korin täynnä herkkuja!! :)
Ensimmäinen picknick saunan terassille tuli myös tehtyä pääsiäisenä. Toki tämänkin olisi voinut hoitaa lämpöisemmällä kelillä, mutta sitkeästi syötiin pakkasessa ulkona ja ruokailun jälkeen äkkiä saunaan! :)

 Ja nyt on istutettu salaatit, basilikat, rucolat, persiljat, ruohosipulit ja tomaatit minikasvihuoneeseen kasvamaan. Tyyne kyllä kuvitteli että talo oli hänelle tarkoitettu! :)
Ja vielä muistoksi kuinka paljon oli lunta pääsiäisenä 2013!! 
Ai miten niin meidän pihalla paljon lunta...? ;)
 

Ja maaliskuukin ehti vaihtua huhtikuuksi pääsiäisen aikana.
Kaikkea kivaa on tiedossa huhtikuulle, mutta niistä lisää myöhemmin.... ;)