lauantai 3. tammikuuta 2015

Maalaisleipää lauantaiaamuun ♥ (..ja vähän pärinää säästä..)

Jösses mikä ilma siellä on ollut eilisestä illasta lähtien!! Jonnekin häipyi taas se kaunis talvinen pakkaskeli, tilalle tuli järkyttävä tuuli, märkää, pimeää, loskaa.... Eilen illalla sentään säästyin vaakaan satavalta rännältä, kun kävin Viskin kanssa lenkillä. Mietin ensin, että lenkistä ei tule yhtään mitään; metsään ei uskalla mennä niin kovalla tuulella ja täällä peltojen keskelläkin se tuuli yltyi paikka paikoin vaarallisen kovaksi. Mutta onneksi tuolla kaupungin keskustassa sai lenkkeiltyä suht mukavasti. Kyllä ne talot vähän vaimentavat sitä, että ei pääse tuuleemaan niin kovin.
Onneksi sääennusteet lupailivat pakkasia jo tälle illalle! ☺


Ja sääpärinästä leivontaan! ☺ En tiedä mukavampaa tapaa aloittaa lauantaiaamua, kuin itse tehdyllä, vastaleivotulla leivällä. Tällä kertaa kokeiluun pääsi Sokerista tehtyä -blogista löytynyt maalaisleipä. Blogistani löytyy jo ennestään yksi superherkullinen maalaisleipäohje KLIK, sekä myös syötävän hyvät maalaissämpylät KLIK. Mutta ainahan sitä uusi, toimiva leipäresepti joukkoon mahtuu! ☺


Olisi pitänyt uskoa alkuperäistä reseptiä, ja leipoa taikinasta kaksi leipää. Nyt tein yhden jättisuuren. Nauratti oikein, että meidän kahden hengen taloudessa leivotaan niin suuria leipiä, että hyvä kun uuniin mahtuvat! ☺ Mutta leipä oli ihan superhyvää; ihanan rapsakka, hieman sitkeä kuori ja sisältä pehmeä ja erittäin maukas leipä.

Maalaisleipä (2 kpl)


Taikinajuuri:
5 dl viileää vettä
10 g hiivaa
5 dl hiivaleipäjauhoja

Taikina:
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
2 rkl vettä
15 g hiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva viileään veteen. Lisää juureen jauhot (5 dl) ja vatkaa seos tasaiseksi. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 5-6 tuntia tai yön yli jääkaapissa.
Lisää juuren joukkoon siirappi, suola ja veteen liuotettu hiiva. Alusta vehnäjauhot taikinaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
Leivo taikinasta jauhoisella pöydällä kaksi leipää ja jätä pinta hieman jauhoiseksi. Leikkaa leipien pintaan vinot viillot terävällä veitsellä. Nosta leivät leivinpaperoidulle pellille. Anna kohota lämpimässä peitettynä.
Paista leipiä 200 asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.


Lupasin kai vähän jo aiemmin esitellä myös saamiani joululahjoja. Esittelen niitä pikkuhiljaa postausten mukana. Tässä eilisen välipalakuvassa kaksi uutta joulupukin tuomaa muumimukia! ♥


Nyt pitää jo astiakaappiin tehdä jotain muutoksia, jotta kaikki kupit mahtuvat kaappiin.. En ole vaan vielä keksinyt, että mitä se muutos on. Ehkä jos saisi (ainakin osan) muumiastioista johonkin erillisille hyllylle, joko avohyllyyn tai lasikaappiin, niin kaikki saisivat ihastella hienoa muumiastiakokoelmaani! ☺

P.S. Tuo muumiemalimuki on minulle ensimmäinen sitä sarjaa. Arvaa himottisko näitäkin kerätä vähän lisää....?! ☺  (..mutta ei kerrota tästä himotuksesta tuolle isännälle mitään, se kun saa nyt jo päänsärkyä kun katsoo meidän astiakaappiin....) ☻

Oikein mukavaa viikonloppua kaikille, säästä huolimatta!! ♥
Me painutaan nyt naapurikaupunkiin kirpputorille & Prismaan. Saas nähdä tehdäänkö jotain kivoja löytöjä.....

6 kommenttia:

  1. Onpa Viskistä kasvanut iso koiruus! Ihana! Tämä sää on kyllä ihan kamala, sataa räntää ja vettä + tuuli on tosi kova. Ei kiva.
    Muhevan näköinen leipä. Tuo juurella teko antaa kyllä makua leipiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se jo aika suuri on. Vaikka vielä pitäisi kerätä vähintään kymmenen kiloa painoa.... ☺
      Se on totta, että juuri antaa ihan oman makunsa leipään. Vähän se aikaa vie kauemmin, mutta on kyllä kaiken sen vaivan arvoista!

      Poista
  2. Kyllä näyttää sää kurjalta. Täällä Oulussa on -4,5c ja ihana ulkoiluilta. Tulin pitkältä lenkiltä vähän aikaa sitten.
    Muumimuki hulluus on täällä myös. Lisäksi on muutama muu astiasto, joita keräilen ja joo: kaapit pullottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kateus!!! No, onneksi täälläkin on tänään iltapäivästä keli parantunut ja aurinkokin jo näyttäytyi! ☺ Kiva kuulla että on muitakin muumifaneja!! Tai taitaa meitä aika monta olla täällä Suomen maassa.... ☺

      Poista
  3. Mulla oli sama "leipäepisodi", mut taikinan jako kahteen jäi väliin ihan vaan oman sähläämisen takia! ..onneks se oli sillon, ku oli paljon päitä ruokittavana ja koko IIISO leipä hupeni..;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)