keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Gluteeniton joululimppu


Täällä on taas ollut leipätehdas käynnissä, kun sukulaisille ja ystäville on tehty joulumuistamisiksi saaristolaisleipiä. Kotiin piti tekaista myös vähän leipää, jotain sellaista mitä minäkin voin hyvällä omallatunnolla syödä. Punainen Pihlaja -blogista löytyi gluteenittoman saaristolaisleivän ohje. Noudatin ohjetta orjallisesti, mutta silti nimeän tämän leivän ennemmin makeaksi limpuksi kuin saaristolaisleiväksi. Se maltaan puuttuminen kyllä maistuu. Ehkä pitäisi testata joskus sitä gluteenittomaan olueen tehtyä leipää. Ehkä se onnistuisi matkimaan kaikista parhaiten tavallista saaristolaisleipää.
Mutta hyvää tämä oli silti. Siitä kertoo ehkä jo sekin, että tätä on tullut kotiin tehtyä jo pariinkin otteeseen. 


 Gluteeniton limppu
1 leipä

3,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl tattarijauhoja
1tl soodaa
1 tl ksantaania
2tl merisuolaa
4dl piimää
25 g voita
1-1,5dl siirappia, vettä


Sekoita piimän joukkoon jauhoseos, tattarijauhot, sooda, ksantaani, merisuola ja siirappi (n. 1dl). Sulata kattilassa voi, ja lisää taikinaan. Kaada taikina leipävuokaan ja anna kohtoa liinan alla. Sekoita desiltraan vettä n. kaksi ruokalusikallista siirappia. Levitä siirappivettä kohonneen leivän päälle ja laita leipä uuniin, 175 asteeseen. Paista ensin 45 min, ja valele pinta siirappivedellä. Paista vielä noin 30 min ja valele siirappivedellä, laita lopuksi vielä uuniin 30 minuutiksi ja levitä pintaan siirappivesi. Leikkaa leipää vasta jäähtyneenä.


Ei ne lumet sitten pysyneetkään maassa... Tylsää!! Mutta turha murehtia asiaa jolle emme oikein voi mitään. Verhot vaan kiinni ja joululaulut raikaamaan täysillä! 😊 Sillä sitä tunnelmaa saa aikaiseksi, jos jollain on vielä joulufiilis vähän hakusessa..



Vai mitä mieltä te olette termistä musta joulu...? Minusta se kuulostaa siltä, että joku on kuollut. Siksi en tuota termiä tykkää käyttää. Joo, nyt on lumeton joulu täällä etelässä, mutta toivottavasti kukaan ei mennettäisi rakkaitaan, etenkään näin joulun aikaan... ♥


4 kommenttia:

  1. Leivon lähes samanlaista joululimppua, erotuksella, että limppuun tulee hiivaa
    ja ruisjauhoja, mausteeksi anista. Hyvä leipäohje gluteenittomana, teen äidille.
    Oikein tunnelmallista ja hyvää joulua kaikille sinne Koivurantaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, hyvältä kuulostaa tuo sinunkin tekemä joululimppu! Tosiaan jouluisia mausteita voisi tähänkin vielä lisäillä, mutta mielestäni tuo makeus tuo jo muutenkin kivan "jouluisen säväyksen" tähän leipään.
      Oikein rauhallista ja makoisaa joulua sinullekin! ♥

      Poista
  2. Nyt tuliki joulupöytään pataleivälle kilpailija! Testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taas on se pataleipä vielä testaamati. Täytyy joulun jälkeen kokeilla. Nyt on kädet niin täynnä työtä että ei ehdi... :D Ja kun mä niin vannoin että tänä vuonna en leivo yhtään mitään! Niin ne taas piti..... :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)