sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Hampparipäivä


Hyvän vaimon opas, sääntö nro 1: Kun mies lähtee pikkujouluihin, käytä koko ilta siihen että leivot valmiiksi hampurilaissämpylät, laitat sipulit marinoitumaan jne jne. Seuraavana päivänä saat tarjota lievästi huonovointiselle miehellesi täydelliset hampurilaiset. Ja taas on viety pisteet kotiin! :) 
Näin siis meillä.

Oli muuten ihan mielettömän hyvät hampurilaissämpylät!! Kannatti käyttää edellisilta valmisteluihin. Tai koko tämä paketti oli taas aikas täydellinen. Mutta aloitetaan nyt niistä hampparisämpylöistä. Otin ohjeen niihin hehkuttamasti Texmex alusta alkaen -kirjasta. Kirjassa oli hyvä alustus millaisia ovat täydelliset hampurilaissämpylät: 

"Hyvän hampurilaisen edellytys on on ilmava ja kuohkea sämpylä, joka ei kuitenkaan ime itseensä liikaa pihvin lihasnesteitä. Kaupan hampurilaissämpylät eivät näitä vaatimuksia täytä. Useimmissa leipomoissa taas panostetaan tuhdin makuisiin juureen leivottuihin leipiin, joissa on kunnon kuori, eikä oteta huomioon, että esimerkiksi hampurilaisiin tarvitaan miedomman makuista ja pehmeämpää leipää. "

Tässä olkaapa hyvät! 

Hampurilaissämpylät (12 kpl)


2 dl vettä
½ dl perunasosejauhetta
3 dl maitoa
20 g hiivaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
600 g erikoisvehnäjauhoja
1 muna
50 g sulatettua voita

Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon perunasosejauhe. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon, lisää maito ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri, suola ja perunasose ja sekoita hyvin. Lisää jauhot ja vaivaa taikina monitoimikoneessa kiinteäksi. Lisää muna ja jatka vaivaamista vielä hetki. Kaada päälle voisula ja jatka vaivaamist, kunnes taikina on sileää ja melko pehmeää. Anna taikinan kohota tunnin ajan.
Leivo 12 pyöreää sämpylää ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota peittämättä tunnin ajan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Suihkuta kohonneet sämpylät vedellä ja pane pelti uuniin. Pane uunin pohjalle vedellä täytetty kulho. Paista sämpylöitä noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kauniin värisiä. Ota sämpylät uunista, suihkuta ne uudelleen vedellä ja peitä leivinliinalla. 
Irrota jäähtyneet sämpylät leivinpaperista, pane ne muovipussiin ja sulje pussi. Pussissa sämpylät pehmenevät entisestään. Tee kerralla suuri annos, sillä sämpylät sopivat hyvin myös pakastettavaksi.


Tässä vielä ohjeet ihaniin lisukkeisiin. Coleslawn ohje on Maistuis varmaan sullekin! -blogista ja hillotut punasipulit ovat tästä samaisesta Texmex-kirjasta kuin sämpylätkin. Chilimajoneesin ohje taas löytyi Kariniemen ruokaohjeista. Hampurilaispihvit tehtiin jo aiemmin hyväksi havaitulla ohjeella, KLIK.

Coleslaw

1 pieni kaali
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 prk ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 tl Dijon hunajasinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta karkealla terällä kaalin joukkoon. Kuori punasipuli ja hienonna pieneksi. Lisää sipuli kaalin ja porkkanan joukkoon. Sekoita keskenään muut aineet ja lisää kaalin joukkoon. Sekoita ainekset tasaisesti sekaisin keskenään ja annan maustua viileässä jonkin aikaa ennen tarjoilua.


Hillottu punasipuli

2 punasipulia
2 dl valkoviinietikkaa
½ dl sokeria
1 rkl suolaa
1 laakerinlehti
2 tuoretta chiliä

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita etikka, sokeri, suola ja laakerinlehti kattilassa ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää sipulirenkaat ja keitä puoli minuuttia. Anna jäähtyä, lisää chilit ja kaada ainekset lasitölkkiin. Pidä jääkaapissa 6-8 tuntia, kunnes sipuli alkaa muuttua väriltään punavalkoisesta kauniin vaaleanpunaiseksi. Säilyy pari päivää jääkapissa.


Chilimajoneesi

 1,5 dl majoneesia
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl chiliä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl rypsiöljyä
suolaa ja valkopippuria 

 Hienonna chili ja kuori ja murskaa valkosipuli. Kuullota tomaattipyreetä, chiliä ja valkosipulia tilkassa öljyä. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita majoneesin joukkoon. Lisää mukaan sitruunamehu ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. 


Ja vielä tärkein: Nauti kylmän oluen kanssa! :)

14 kommenttia:

  1. Nii se Nanne o, että pitämällä miehen massu tyytyväisenä ni parisuhe kukkoistaa! <3 Kertakaikkise herrrrrkullisen näkösiä hamppareita, slurps... ja kyllä ite tehty o ite tehty!!

    VastaaPoista
  2. Ou jee mikä ateria! Taivaallisen hyvää Ihanat sämpylät ja mahtavat lisukkeet.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihan loistava sunnuntaipäivän ateria, kaikkine lisukkeineen! :)

      Poista
  3. Kyllä tuosta pitäisi Vuoden vaimo -palkinto saada :) Todella herkullisen näköistä!!

    VastaaPoista
  4. Oot kyllä kelpo vaimo :) Me ollaan oltu vissiin liian kauan naimisissa, kun ei tulisi mielenkään hemmotella krapulaista ukkoa :D

    Täytyy silti kokeilla näitä joskus. Ovat nimittäin todella herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää on varmaan vielä tätä avioliiton alkuhuumaa!! :D
      Kannattaa testata!!

      Poista
  5. Jopas näyttää makoisilta, nam!!! Tuo sämpyläohje menee kyllä kokeiluun, kuulostaa sen verran houkuttelevilta. Tai oikeastaan taidan kokeilla koko settiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täydellisten hampparisämpylöiden metsästys on kyllä nyt päättynyt tämän testauksen jälkeen! Oli erittäin makoisat ja pehmeät sämpylät!!

      Poista
  6. Näitä täytyy kyllä tehdä! Maukkaan näköinen kattaus.....kyllä mies sai olla tyytyväinen :)

    VastaaPoista
  7. Tällä tulee varmaan tosi herkulliset sämpylät. Perunasosejauho taikinassa tekee sämpylöistä ihanan pehmeitä ja meheviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee kyllä ihanan pehmoisia sämpylöitä. Juuri sellaisia kun hamppareissa kuuluu ollakin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)