maanantai 25. maaliskuuta 2013

Ihana, keväinen lauantai

Lauantaina tuli käytyä Someron keskustassa järjestetyillä Ruokava-messuilla. Olin hieman pettynyt messujen tarjontaan, koska siellä oli todella vähän ruokakauppiaita. Odotin, että olisin saanut pääsiäiseksi ostettua Kolatun-juustoja, mutta ei tietenkään ollut myyntipistettä paikalla.
Tämä ihana sydän tarttui matkaani! Se  saa nyt väliaikaisesti olla ruokailutilan seinällä.


Lauantai-iltana kävimme isännän kanssa syömässä Tammelan Liesjärvellä, Keppanakellarissa. Jos niillä nurkilla pyörii, niin suosittelen poikkeamaan. Siellä on laaja valikoima erikoisoluita ja hyvää ruokaa. Minä söin tällä kertaa lehtipihviä ja uuniperunaa katkaraputäytteellä. Nam!


Tässä vielä Jimin hyvä yritys siihen että äiti ei lähtisi mihenkään vaan jäisi kotiin! :) Kannoin yläkerran vaatehuoneesta saapikkaat alakertaan ja jätin ne odottamaan lähtöä Jimin pedin viereen. Jimi oli ominut kengät itselleen, mennyt kenkien päälle makaamaan ja selkeästi yritti vaikuttaa siihen, etten lähtisi kotoa! :) Hyvä yritys, se täytyy myöntää...

Tyyne ja koko Koivurannan väki haluaa vielä toivottaa kaikille blogini seuraajille oikein mukavaa pääsiäisviikkoa!!!


Herkkubroiskua

Vähän on päivitykset perässä, johtuen erinomaisen hienoista keleistä, joita meille suotiin viikonloppuna. Ei oikein malttanut olla sisällä koneen ääressä, kun ulkona paistoi aurinko taivaan täydeltä ja kaiken lisäksi oli aivan tyyni keli.

Perjantai-iltana söimme broilerin rintaleikkeitä. Ai että oli hyviä!! Viipaloin padan pohjalle maustettuja,öljyttyjä perunoita (raakoja ja kuorineen). Päälle pistin broilerin rintaleikkeet. Sitten vaan kansi päälle ja leivinuuniin. Koko setti oli uunissa n. 1,5 tuntia. Savipadan ansiosta ruoka ei pääse kuivumaan, vaikka leivinuuni olikin melko kuuma. Kana oli ihanan mehukasta. Pelästyin, että perunat olivat menneet pilalle, kun lähes lilluivat kanasta irronneessa nesteessä, mutta päinvastoin. Perunat olivat imeneet hyvät maut liemestä, ja olivat ihan täydellisen hyviä. Tätä ruokaa meillä tehdään kyllä uudestaankin.


Perjantaina leivoin myös saaristolaisleipää tällä ohjeella.

Syynä tähän leipomiseen oli se, että Lidlistä tarttui mukaani tätä erinomaisen hyvää savukalasalaattia.
Suosittelen ostamaan, valmistavaraksi erittäin maukasta.

Ja etenkin tuon saaristolaisleivän päällä ihan erinomaisen hyvää. Näitä leipiä meillä syötiinkin viikonloppuna aamupalaksi, välipalaksi ja iltapalaksi! :)


torstai 21. maaliskuuta 2013

Uutta, mielenkiintoista luettavaa


Uusin Leivotaan-lehti putkahti eilen postilaatikkoon. Ja nyt sormeat suorastaan syyhyää että pääsisi taas tekemään!! :) Josko viikonloppuna olisi aikaa kokeilla edes yhtä ohjetta... :)
Silmiin otti ainakin nuo voileipäkakkuohjeet. Onneksi on tulossa taas päiviä jolloin on hyvä syy leipoa, mm. pääsiäinen, isännän valmistujaisjuhlat (joita ei siis juhlita, mutta voin itse päässäni kuvitella että ne juhlittaisiin), vappu, Tyynen 1-vuotissynttärit jne jne...

 

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Nakkisoppaa ja dallaspullia

Olipas taas perinteinen, helppotekoinen nakkisoppa hyvvää!! :) Etenkin kun se sai porista hellalla melkein kaksi tuntia. Siinä välissä sai hyvin pyöräytettyä muutamat pullat. Kinuskikissan sivuilta huomasin, että dallaspullat kuuluvat pääsiäiseen, niin teinpäs sitten kokeeksi näitä. Ja hyvin tekivät (nämäkin) kauppansa.

Nakkikeitto


380 g Kivikylän Wanhanajan nakkeja
500 g perunaa
100 g palsternakkaa
2 pss pakastekeittojuureksia (a 200 g)
2 lihaliemikuutiota
10 kokonaista maustepippuria
suolaa

Kuori ja paloittele perunat ja palsternakka, ja laita ne kattilaan. Lisää vetttä niin että kuutiot peittyvät. Lisää lihaliemikuutiot ja maustepippurit ja anna kiehua kunnes perunat ovat hieman pehmenneet. Sillä välin paloittele nakit ja ruskista pinnat kevyesti pannulla. Lisää jäiset keittojuurekset ja hetken päästä ruskistetut nakit. Tarkista vielä keiton maku, lisää suolaa ja muita mausteita tarvittaessa. Tähän keittoon olisi erinomaisesti sopinut vielä tuore persilja, mutta sitä ei nyt sattunut löytymään.

Dallaspullat


Pullataikina:
5 dl maitoa
1 pkt tuorehiivaa
1,5 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
200 g margariinia
n. 13 dl vehnäjauhoja

Täyte:
100 g  voita
1 ps vaniljakastikeaineksia (Blå Bland)
½ dl sokeria
200 g vaniljarahkaa
1 muna

Päälle:
1 muna
mantelirouhetta

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää joukkoon n. 6 dl jauhoja muutama desi kerrallaan hyvin sekoittaen. Lisää taikinaan sitten huoneenlämpöinen margariini ja tämän jälkeen loput jauhot.Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 45 min.
Sillä välin on hyvä tehdä täyte, eli sulata voi. Sekoita joukkoon vaniljakastikeainekset, sokeri, vaniljarahka ja muna.
Kauli taikina kahdeksi 30 x 50 cm kokoiseksi levyksi. Lusikoi täyte pieniksi nokareiksi taikinalevyn päälle. Levitä sitten tasaisesti.Kieritä taikinalevy rullalle. Nipistä saumakohta tiukasti umpeen. Leikkaa taikinapötkö 10-20 palaan. 10 pullasta tulee mojovan kokoisia.
Laita pullat muffinssivuokiin.Voitele munalla. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.Paista pullia 200 asteessa pullien koosta riippuen 10-15 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun pullat ovat saaneet sopivasti väriä.



Tämä ihana kannu sai väliaikaisen kodin meidän sisävessasta. Kun kelit lämpeää ja pääsen tuunaamaan ulkohuussia, niin kannu muuttaa sinne!
 

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Jauhelihapiirakka

Eilen piti iltapalaksi taikoa jotakin 250 grammasta jauhelihaa! :) Olisin halunnut tehdä munakasrullan, mutta  isäntä halusi jauhelihapiirakkaa. Ja kuinkas sitten kävikään...tein miljoonaa asiaa yhtä aikaa, enkä oikein keskittynyt piirakan tekoon. Yksi kermapurkki jäi pöydälle kun piirakan lykkäsin uuniin, eikä hälytyskellot soineet päässä yhtään. No, piirakka oli todella hyvää, mutta hieman kuivaa, johtuen tuosta unohtuneesta kermasta. Mutta ketsupin kanssa oikein makoisaa! Ja taas voimme todeta, että onneksi ei ollut ketään tulossa kylään.... :)

Jauhelihapiirakka



Pohja:
125 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
½ dl vettä

Täyte:
250 g jauhelihaa
1 iso sipuli
2 paprikaa (keltainen ja punainen)
2 valkosipulinkynttä
mausteita (suolaa, chilijauhetta, mustapippurirouhetta, oreganoa)
kirsikkatomaatteja
½ pkt Koskenlaskija-sulatejuustoa (viherpippuri)
2 munaa
(2 dl ruokakermaa, jonka minä unohdin)

Nypi margariini ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle.
Leikkaa paprika kuutioiksi. Hienonna sipuli. Paista jauheliha kypsäksi ja lisää joukkoon paprika ja sipuli. Kypsennä vieläypsennä sen aikaa, kun lisäät mausteet: murskatut valkosipulinkynnet, suolan, mustapippurin, chilijauheen ja oreganon. Levitä pohjan päälle. Sekoita kulhossa munat, kerma ja kuutioitu koskenlaskija. Kaada täytteen päälle. Laita päälle vielä halkaistut kirsikkatomaatit. Kypsennä 200 asteessa n. 30 minuuttia.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Pataruokaa karjalanpaistilihoista

Viikonloppuisin tehdään yleensä pitkää haudutusta vaativia ruokia. Syystä että arkisin ei niille oikein ole aikaa. Pakastimesta löytyi yksi paketti karjalanpaistilihoja ja halusin kokeilla tehdä niistä välillä jotain muutakin kuin karjalanpaistia. Tämä ohje löytyi blogista nimeltä Mausteinen manteli. Hieman muuntelin ohjetta. Jätin muunmuassa perunat ja herkkusienet pois padasta. En ollut lopputulokseen ihan täysin tyytyväinen. Voi olla että meillä ei leivinuunin lämpö riitänyt. Lihat olivat kyllä kypsiä, kiitos alun ruskistamisen, mutta esimerkiksi porkkanat olisivat saaneet olla pehmeämpiä. Toivotaan, että pata olisi tänään, vuorokauden jääkaapissa muhimisen jälkeen, herkullisempaa! :)

 Pata karjalanpaistilihoista


700 g karjalanpaistilihaa
5 porkkanaa
1 iso punasipuli kahtena isona lohkona
3 valkosipuli puolitettuna
4 kpl isoja tomaatteja isoina lohkoina
laakerinlehti
n. 3-4 rkl häränlihafondia (punaviini)
vettä
2 dl kermaa
mustapippuria ja suolaa

Ruskista lihat kevyesti.Laita liha, porkkana, sipulit ja tomaatti uunivuokaan. Lisää laakerinlehdet, maustepippuri, suola ja lihafondi. Kaada vuokaan vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Lisää kerma ja mausteet. Kypsennä uunissa ilman kantta 200 asteessa, kunnes neste alkaa kiehua. Sen jälkeen alenna uunin lämpötila 170 asteeseen, laita kansi päälle ja kypsennä n. 2,5 tuntia.Tai kuten me teimme: leivinuuniin n. 4 tunniksi, asteita noin 150.
Nautimme tätä keitettyjen perunoiden ja tuoreen salaatin kera.

Aamupalaksi sunnuntaina oli normisettiä, eli pekonia ja munaa!! :)


Tässä vielä kuva saamistani uusista muffinssivuoista ja Muumi-teestä! Kiitos äiti!! <3
(Tuliaissuklaa on jo syöty....)

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Persikka-rahkatorttu

Pääsiäinen se sieltä kovaa vauhtia jo lähestyy. Mustikkasuun -blogista sain innostuksen alkaa kokeilemaan nyt jo pääsiäisreseptejä. Tämä meni mammalle tuliaisiksi. Ja kelpasi hyvin sekä minulle, että mammalle!! Puolet piirakasta tuli syötyä yhdeltä istumalta! :) Ihanan raikas, sitruunainen piirakka. Suosittelen kokeilemaan!

Persikka-rahkatorttu


Murotaikinapohja:
100 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1 dl grahamjauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja

Täyte:
 1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 tlk (2 dl) vispikermaa
3 kananmunaa
1 sitruunan raastettu kuori
½ dl sitruunamehua
3/4 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Pinnalle:
1 tlk (410 g) persikkaviipaleita
1 dl vettä
½ dl hyytelösokeria

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita rahkan joukkoon vispikerma, munat, sitruunan raastettu kuori ja mehu, sokeri sekä vanilliinisokeri. Kaada täyte vuokaan ja paista torttua 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
Anna tortun jäähtyä. Valuta persikkaviipaleet hyvin ja asettele ne tortun pinnalle kauniisti. Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kun liemi kiehahtaa uudelleen nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Lusikoi lientä persikoiden päälle ensin ohuelti sitten runsaammin. Tarjoa persikka-rahkatorttu kylmänä.

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Marenkihunnutettu raparperitorttu

Pakastimesta löytyi vielä muutama pussillinen viime kesäisiä raparpereja. Pakkohan ne on sieltä saada pois ennen kuin alkaa uusi raparperikausi. Ja kyllä taas kannatti leipoa!! Syntyi yksi uusi lempipiirakkani! :) Kirpeä raparperi ja rapsakan makea marenki sopivat ihan täydellisesti yhteen. Ohje on  Koti ja Keittiö-lehden Parhaat leivonnaiset -kirjasta. Tein piirakan ohjeen mukaisesti normaaliin piirakkavuokaan, ja kuten kuvista voitte päätellä, tuota pohjataikinaa oli aikas paljon. Eli pienemmälläkin pohjalla pärjää jos tekee tavalliseen piirakkavuokaan. Suosittelen kokeilemaan, mikäli vaan raparperista tykkää!!

Marenkihunnutettu raparperitorttu

Pohja:
175 g margariinia
1 3/4 dl sokeria
3 keltuaista
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Täyte:
500 g raparperia
3 rkl sokeria
1 ½ rkl perunajauhoja

Marenki:
3 valkuaista
2 dl sokeria
50 g mantelilastuja
sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Puhdista, tarvittaessa kuori ja paloittele raparperit. Levitä raparperipalat piiraspohjalle. Ripottele päälle sokeri ja perunajauhot.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa, kunnes marenki on kiiltävää. Levitä marenki piirakan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut ja hieman sokeria.
Paista uunissa 180 asteessa 30-40 minuuttia.


Saas nähdä mikä ohje tästä samaisesta kirjasta menee seuraavaksi kokeiluun.... :)

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Gluteenittomat lihapullat

Nyt on tullut tehtyä muutamat gluteenittomat ruoat. Meillä siis ei kenelläkään ole keliakiaa, mutta minun mystisen vatsaturvotuksen takia päätin ystäväni kehotuksen johdosta kokeilla vähägluteenista/gluteenitonta ruokavaliota. Eikä ole turvottanut yhtään. Liekö syy tuossa gluteenissa, vai olenko nyt tehnyt jonkin toisenkin asian toisin.
Tässä kuitenkin ohje gluteenittomiin lihapulliin. Hyviä tuli!! :)

Lihapullat (gluteenittomat)


400 g sika-nautajauhelihaa
3/4 dl gluteenittomia korppujauhoja
1,5 dl vettä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
suolaa
mustapippuria
chilirouhetta
2 rkl sinappia
1 muna

Mittaa korppujauhot kulhoon yhdessä nesteen kanssa. Anna turvota viitisen minuuttia. Lisää joukkoon jauheliha, sipuli, mausteet ja muna.
Pyörittele taikinasta lihapullia ja laita ne vieretysten leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kypsennä 200 asteessa uunissa n. 20 minuuttia. Lihapullat voi myös paistaa rasvassa pannulla.

Ja tein eilen muuten uusinnan myös tästä gluteenittomasta vuokaleivästä. Tällä kertaa laitoin 4 rkl auringonkukansiemeniä ja 2 rkl pellavansiemeniä. Ai että tuli hyvää!!Tätä lisää. Kaiken lisäksi saan ihan yksin syödä tämänkin leivän, koska isännälle ei oikein maistunut... :)

Mutakakkua

Vuorossa oli jotakin helppoa, nopeaa ja hyvää. Ja tässä se nyt on, mutakakku!! Kuva ei oikein anna oikeutta tälle herkulle. Suosittelen kokeilemaan. Tätä ennen olin kerran tehnyt mutakakkua, silloinkin tehtiin ystävän kanssa karpimpi versio siitä. Se oli ihan hyvää runsaan kermavaahdon ja marjojen kanssa. Tämä ei vaatinut lisukkeeksi mitään. Oli hyvää näinkin. Ohje on Homemade by MI -blogista.

Mutakakku


200g voita tai margariinia
3 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl leivonta- tai 1½ dl tavallista kaakaojauhetta
2 rkl vaniljasokeria
2 dl kermaviiliä
rouhittua tummaa suklaata

Sulata voi/margariini.
Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada lvoideltuun vuokaan.
(Itse käytin 20cm irtopohjavuokaa)

Paista 200 asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.
Huom! Kakku voi vielä tuntua raa'alta mutta se jähmettyy jäähtyessään.

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Italianpata

Tämä on yhtä meidän talouden vakkariruoista, nopeutensa ja helpputensa ansiosta. Yleensä olemme tehneet Blå Blandin-valmis italianpadan, mutta nyt päätin kokeilla itse. Ihan täysin tyytyväinen en ollut lopputulokseen. Vähän vaatii vielä kehittelyä.... :)

Italianpata


400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
1 prk tomaattipyrettä
2 lihaliemikuutiota
7 dl vettä
175 g spagettia (katkottuna)
1 paprika
100 g pakastemaissia
100 g pakasteherneitä
0,5 rkl oreganoa
0,5 rkl mustapippurirouhetta

Ruskista jauheliha. Kuullota myös sipuli ja paprika. Lisää loput aineet ja sekoittele, jotta mausteet sekoittuvat tasaisesti. Keitä kunnes spagetti on kypsää ja kasvikset pehmenneet. 

Viikonloppuna saatiin lopulta aikaiseksi tehdä Tyynelle "luukku", josta se pääsee navettaan. Melko pienestä kolosta noinkin iso kissa menee.
Tuosta ovesta pääsee siis Jimin koppiin, josta luonnollisesti on käynti ulos. Tyyne viihtyy navetassa todella hyvin. Tietenkin kun siellä on näin talvellakin paljon lämpösempi kuin ulkona. Ja taitaa siellä niitä hiiräkin jonkun verran lymyillä! :)

Ja sunnuntaina muuten kävimme Jimin kanssa vähän hassuttelemassa agilitytunnilla. Meillä oli molemmilla ihan mielettömän kivaa! :) Epäilin, että Jimi ei suostuisi suorittamaan putkea eikä pussia, mutta niin vaan pappasti meni nuoruuden innolla! :) Täytyy ehkä Jimin kanssa ilmoittautua johonkin höntsä-agilityyn....

maanantai 11. maaliskuuta 2013

Daim-juustokakkua, jälleen

Ystävä, jolle olen luvannut leipoa Daim-kakkua, sai vihdoin maistaa yhtä versiota tekemistäni Daim-kakuista. Ja tämä oli kyllä ehdottomasti paras tekemistäni. Käytin ensimmäistä kertaa tuota valmista sitruunatuorejuustoa. Maistui aika voimakkaasti tuo sitruuna, nam!! :) 
Tein kakun 20 cm irtopohjavuokaan.
Daim-juustokakku


Pohja:
150 g Digestive-keksejä
70 g sulatettua voita

Täyte:
200 g Sitruunan makuista tuorejuustoa (Viola)
2,5 dl Flora vispiä
0,5 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
4 liivatelehteä
pussillinen Daim-rakeita

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Sekoita keksit ja voi tasaiseksi massaksi ja levitä vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan n. 10 minuutiksi. Vatkaa kerma, sekoita siihen sokeri ja tuorejuusto.
Laita sitruunamehu mikroon pienessä astiassa kunnes kiehuu ja sulata siihen liivatteet. Sekoita jäähtynyt neste yhtenä nauhana massaan. Lisää Daim-rakeet massaan. Kaada sitten massa pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintäänkin 3-4 tuntia. Mielellään 1 vuorokausi, niin maut tulevat paremmin esiin.
Koristelin kakun Maraboun Daim-suklaalla.

Tarjolla oli myös Fazerina-kakkua KLIK.

Gluteeniton vuokaleipä

Sain idean kokeilla tehdä gluteenitonta leipää, kun ystävän luona maistoin kakkua jossa oli gluteeniton pohja. Ja se oli paljon pehmeämmän makuista kuin tavallinen kakkupohja. Ja kyllä minulle maistui tämä gluteeniton leipäkin!! Aion leipoa uudestaankin, mutta lisätä tuota siementen määrää. Alkuperäisessä ohjeessa oli 2 rkl pellavansiemeniä, mutta meiltäpä ei niitä sattunut löytymään, eli lisäsin tilalle auringonkukansiemeniä. Ne sopivat hyvin, mutta määrää saa lisätä reilusti.

Vuokaleipä (gluteeniton)


5 dl piimää
2 rkl siirappia
1,5 tl suolaa
1 rkl psylliumkuorijauhetta
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 dl tummaa jyttejauhoa
1 dl tattarijauhoa
3,5 dl tummaa luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
2 pussia kuivahiivaa
0,5 dl sulatettua margariinia

Sekoita kädenlämpöiseen piimään siirappi ja psylliumkuorijauhe ja anna turvota 10 minuuttia. Yhdistä kuivat aineet keskenään kuivahiiva mukaan lukien ja sekoita seos taikinaan. Lisää sulatettu margariini. Täytä voideltu 1,5 litran leipävuoka taikinalla ja kohota lämpimässä 30 minuuttia. Paista leipää 200-asteisessa uunissa alimmalla tasolla 35 - 40 minuuttia.

Eikä turvottanut vatsaa ei!!! :)

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Uunitortillat

Tupun tuvasta sain idean näihin uunitortilloihin. Välillä tuli tehtyä tortillat näinkin, ettei aina perinteisellä tavalla. Ja hyviä oli näinkin! :)

Uunitortillat

400 g jauhelihaa
1 keltainen paprika
muutama tomaatti
1 sipuli
1 pss Taco-maustetta
½ vettä
salsakastiketta
juustoraastetta 
7 vehnätortillaa

Paista jauheliha ja sipuli ja kaada joukkoon myös paprika, tomaatit ja vesi+tacomauste. Anna hautua n. 10 minuuttia. Kaada jauhelihaseosta tortillalevyille ja kääri ne rullalle. Asettele rullat uunivuokaan. Kaada päälle salsakastike, loppu jauhelihaseos (jos sitä jää) ja juustoraaste.
Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Tortillat nautittiin salaatin, ranskankerman ja chilikastikkeen kanssa.

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Fazerina juustokakkua naistenpäivän kunniaksi

Naistenpäivän kunniaksi lupasin leipoa työpaikan miehille kakkua! :) Meniköhän nyt vähän väärinpäin...
Tämä oli erittäin hyvää kakkua!!! Vaikka tuli paljon suklaata, niin silti oli mukavan raikkaan makuista.
Ohje on Crazy Baker -blogista. Tein kakun halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan.

Fazerina juustokakku


 Pohja:
175g suklaakeksejä
n.40-50g voita sulatettuna

Täyte:
1prk appelsiinituorejuustoa
200g Fazerina-suklaata
1/4 dl sokeria
1prk Flora Vispiä
4 liivatelehteä
2rkl appelsiinimehua

Päälle:
rouhittua Fazerina-suklaata
appelsiinin kuoriraastetta

Vuoraa 20cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit pieneksi muruksi ja sekoita sulatettuun voihin. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Sekoita sokerit tuorejuustoon ja vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Sulata Fazerina varoen mikrossa pienissä erissä kuumentaen (tai vesihauteessa) ja välillä sekoitellen. Anna suklaan hieman jäähtyä ja sekoita se tuorejuuston kanssa sileäksi seokseksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne hyvin kiehuvaan appelsiinimehutilkkaan. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja kaada se sitten ohuena norona hyvin sekoittaen suklaa-tuorejuustoseokseen. Kääntele lopuksi joukkoon vatkattu Flora Vispi. Levitä täyte keksipohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Koristele kakku suklaarouheella ja appelsiininkuorirasateella.

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille!! 

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Kermaista lihakastiketta & pottuja

Tämä on yksi meidän perheen herkkuruuista!! Jälleen näitä erittäin herkullisia arkiruokia, ja kaiken lisäksi vielä suht nopea tehdäkin.

Kermainen lihakastike



500 g maustamatonta porsaan sisäfilettä
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
lihaliemikuutio
sinappia 
2 dl ruokakermaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha kuutioiksi. Samoin sipuli.
Mausta lihoja kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Ruskista lihat kattilassa. Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa sipuli. Siirrä lihat ja sipulit hetkeksi lautaselle odottamaan.
Kuumenna voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja ruskista ne kauniin kullanruskeiksi. Lisää vesi ja lihaliemikuutio ja sekoita kastike sileäksi. Anna kiehua hetki.
Lisää lihat ja sipulit sekä hieman sinappia kastikkeeseen ja anna sen kiehua hiljalleen poreillen 15-20 minuuttia. (tässä vaiheessa on hyvä laittaa perunakattila tulille)
Lisää loppuvaiheessa vielä kerma kastikkeeseen, kuumenna ja tarkista maku.
Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Olettekos muuten maistaneet Rainbow:n chilimaustettuja salaattijuustokuutioita?! Jos ette niin suosittelen. Me ollaan ihan koukussa niihin!! :) 
Tietysti voisi itsekin tehdä jonkin chiliöljyn ja uittaa fetajuustot siinä.

Tiikerikakkua

Piti keksiä jotakin yksinkertaisen helppoa olemassa olevista raaka-aineista. Tuli vain tunne, että on pakko saada leipoa. Ja tiikerikakkuhan siitä syntyi! :) Vielä kun olisi malttanut antaa kakun seistä pari päivää jääkaapissa ennen kuin koski siihen. Nyt oli kakku taas syöty ennenkuin se edes oli vielä parhaimmillaan. Ohje on Makunautintoja Mimmin keittiöstä -blogista.

Tiikerikakku


200 g margariinia
200 g sokeria
4 isoa munaa
250 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,75 dl maitoa
tiikeriraitaan 2 rkl kaakaojauhetta + 2 rkl maitoa

Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi.
Lisää puolet munista, maito ja puolet keskenään sekoitetuista kuivista aineista ja sekoita rivakasti taikinaksi. Lisää loput munat ja kuivat ainekset ja sekoita taikinaksi.
Ota kolmasosa taikinasta eri kulhoon ja sekoita siihen tiikeriraitaan tuleva siivilöity kaakao ja maito.
Laita voideltuun vuokaan ensin vaaleaa taikinaa, sitten kaakaotaikinaa ja loput vaaleasta taikinasta.
Paista kakkua 150 asteisessa uunissa noin 1 tunti uunin alimmalla tasolla. 
Jäähdytä kakkua hieman ja kumoa se sitten varovaisesti leivinritilälle tai vadille.

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Possua niskasta kiinni ja uuniin

Perjantai-iltana leivinuuniin meni 2 kiloa possun kassleria paistumaan. Uunissa oli lämpöä silloin n. 150 astetta.Possun kera savipataan laitettiin hieman olutta, suolaa, pippuria ja chilimaustetta.
12 tuntia uunissa kypsyttyään liha oli erittäin HYVÄÄ!!! Sen nyt jo vähän kertoikin tuo pitkä kypsymisaika. Ja koska liha kypsyi savipadassa, se ei ollut päässyt yhtään kuivumaan, päinvastoin.

Possun kanssa nautittiin täyteläistä ja tanniinista, Espanjalaista punaviiniä, Almez Garnachaa. Viini sopi hyvin pitkäänkypsyneen possun kanssa.
Lauantai-iltana kävimme pilkillä omassa rannassa (eikä tälläkään kertaa mitään saalista...).
Keli kävi melko ikäväksi siinä illan tullen. Pieni myrskytuuli kävi ja aamullahan pihalla odotti mukava yllätys...noin metrin verran lunta ja kaikki polut ummessa! :)


Eli sunnuntain aikomukset lähteä Jimin kanssa johonkin kävelemään ja sen jälkeen johonkin vielä hiihtämään vaihtuikin lumitöihin! :) No, hiki saatiin päälle silläkin touhulla.

Illalla söimme eiliseltä jäänyttä possua. Revittiin possu uunivuokaan ja päälle sivelimme valkosipuli-chilikastiketta (Aroi aito Thai valkosipuli-chilikastike, suosittelen).
Päälle vielä mustapippuria ja chilimaustetta myllystä, ja ei muutakuin uuniin grillaantumaan. Kun pinta on kunnolla paistunut, on ruoka valmista.

 

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Täydellistä 4-viljan leipää

Perjantai-illan ratoksi tein pitkästä aikaa leipää. Ja lopputulos oli niin täydellinen, että pakko jakaa tämä resepti nyt muillekin. Helppoa, ja ah, niin hyvää!! Forssalaisille ehkä kertoo jotakin se, että tämä on suht samanmakuista kuin Antin konditorian sekaleipä, mutta tietenkin itse tehtynä paaaaljon valmiiksi ostettua parempaa! :)
Resepti on Leivotaan- lehden huhtikuu-kesäkuu 2012 -numerosta.

Neljänviljanleipä














4 dl 4-viljan hiutaleita
7,5 dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
12-15 dl vehnäjauhoja

Sekoita 4-viljan hiutaleet ja lämmin vesi ja anna niiden seistä hetki.
Lisää hiiva, suola ja vehnäjauhot. Anna nousta noin 30 minuuttia.
Leivo kaksi leipää (itse leivoin 3 pienempää), anna nousta peitettynä noin 30 minuuttia.
Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Savustettua nieriää ja tartar-kastiketta

Isännän mukaan oli perjantaina tarttunut Cittarista tuoretta nieriää. Ja se päätyikin vielä perjantai-iltana savustuspönttöön. Nieriän kanssa söimme salaattia ja itse tehtyä tartar-kastiketta. Savustamisesta en osaa kertoa mitään ohjeistusta, koska se on isännän homma. Samoin kuin kesällä grillaaminen! :) Mutta tässä ohje tuohon tartar-kastikkeeseen. Se sopii minusta erinomaisesti kalan kanssa. Ja kesällä varmastikin myös hyvin uusien perunoiden kanssa.

Tartar-kastike



1 prk kermaviiliä
sinappi-kurkkusalaattia
tuoretta tilliä
sitruunapippuria

Sekoita kermaviilin joukkoon sopiva määrä sinappi-kurkkusalaattia (olisinkohan itse pistänyt n. ½ dl...), tuoretta silputtua tilliä ja n. ½ tl sitruunapippuria. Laita kastike hetkeksi tekeytymään jääkaappiin.


Kalan kanssa nautimme sekä olutta, että valkoviiniä. Valkoviini tarttui Alkosta mukaani kahdella perusteella. Ensimmäinen oli, että sitä suositeltiin rasvaisen kalan kanssa. Ja seuraava valintaperuste oli hieno pullo! :) Viini oli ihan hyvää, mutta ei mitään ylitsepääsemättömän ihanaa ja mahtavaa. Sopi kuitenkin hyvin kalan kanssa. Eli viini oli ranskalaista ja nimeltään C'est La Vie! Muscat Viognier.

Huonosta kuvasta huolimatta ehkä huomaatte, että pullo on aika hieno!! Tuo korkkisysteemi on niin hyvä ja käytännöllinen, että luulenpa, että tämä pullo ei päädy palautuspullona kauppaan, vaan tämä pullo saa jatkossakin jonkin käyttötarkoituksen!! :)

Myös olutta oli siis tarjolla. Sain joululahjaksi eräältä saksalaiselta vaatetoimittajalta aitoa saksalaista olutta 5 litran tynnyrissä. (Ja tietämättömille lukijoille tiedoksi siis, että työskentelen vaatekaupassa, jossa ostot kuuluvat osaksi työnkuvaani.) Ja hyväähän tämä olut olikin! Maukasta. Pidän enemmän tummasta, kuin ihan vaaleasta oluesta. Tässä oli sitä kaipaamaani tummuutta. Harmi kun ei tullut otettua kuvaa lasista, jossa olutta oli. Olisi näkynyt se väri.


Jäljelle jääneestä nieriästä ja tartar-kastikkeesta tuli taiottua myös aamupalat lauantai aamuksi. 

Nieriää jäi näiden leipienkin jälkeen vielä jäljelle ja hukkaan sitä ei heitetty, mutta siitä lisää myöhemmin.... :)