sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Savulohirulla


Serkun ylioppilasjuhlat juhlittu onnistuneesti ♥
Muutamia leipomuksia tein niihin juhliin, ja jaetaan niitä nyt pikkuhiljaa tännekin. Ensimmäisenä vähän suolaista, eli savulohirulla. Olen joskus ennenkin tehnyt yrittänyt tehdä tätä, mutta muistan että silloin en paistanut tuota pohjaa tarpeeksi ja kun aloin irroittamaan leivinpaperia pohjasta, meni koko pohja palasiksi. Vähän pelkäsin, että mitenköhän nyt käy, mutta onneksi kaikki meni ihan hyvin. Muutama kohta tuosta tuulihatturullasta oli aika kovin kiinni leivinpaperissa, mutta ne eivät onneksi repeytyneet ihan läpi asti.
Ohje on K-kaupan resepteistä. Rulla kannattaa tehdä ajoissa jo jääkaappiin makuuntumaan, mielellään tarjoilua edeltävänä päivänä.

Savulohirulla 
(n. 15 viipaletta)

Pohja:
100 g margariinia
1 1/4 dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
5 dl kevytmaitoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:
300 g lämminsavustettua lohta
½ (150 g) purjoa
1 rkl öljyä
1 rs (200 g) valkosipulituorejuustoa
1 tlk (150 g) ranskankermaa
1 dl tilliä hienonnettuna

Koristeeksi:
1 sitruuna
tilliä

Kiehauta rasva ja jauhot kattilassa. Lisää maito ja keitä seosta pari minuuttia. Ota kattila liedeltä ja anna hieman jäähtyä.
Lisää leivinjauhe ja suola sekä munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille ja jäähdytä.
Paloittele lohi. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Kuullota purjoa öljyssä pari minuuttia.
Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma keskenään. Levitä juustoseos pohjan päälle. Ripottele pinnalle purjo, lohi ja tilli.
Kääri levy rullalle ja anna vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja tai mielellään yön yli. Viipaloi lohirulla ja koristele esimerkiksi tillillä ja sitruunaviipaleilla.


Juhlat venyivät pikkutunneille saakka, joten voin sanoa, että vieläkin väsyttää ja kovin... ☺ Mutta eihän ylioppilaaksi päästä kuin kerran elämässä, joten pitäähän sitä nyt toisen puolesta vähän juhlistaa.... ♥

torstai 28. toukokuuta 2015

Paluu siihen mistä kaikki alkoi ♥


Tajusin eilen, että ensimmäisestä blogikirjoituksestani tulee tänään 3 vuotta!!! En yhtään käsitä mihin ihmeeseen se aika katoaa. Kaiken järjen mukaan me ollaan siis oltu Koivurantalaisia jo reilun kolmen vuoden ajan, huh huh... ☺ 
Ensimmäinen postaukseni oli unelmatorttu ja siksipä pitikin jatkaa synttärien kunniaksi samalla linjalla, mutta hieman tuunaten. Idean tähän sain Piimäsuille -blogista.

Marianne-unelmatorttu (gluteeniton)


4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta

 Täyte:
100g voita
3 dl tomusokeria
100g vaniljatuorejuustoa
mariannerouhetta 

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele seos muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia. Kumoa paistettu levy sokeroidun leivinpaperin päälle. Poista paistopaperi.
Vatkaa täytteiden aineet keskenään. Levitä jäähtyneelle torttulevylle ja kääri rullalle.


Ota hetki aikaa itsellesi ja nauti kahvi pihalla, kaikessa rauhassa, vanhoista ihanista ruusukupeista ♥


Ja koska ekassa postauksessakin oli muutama pihakuva, niin laitetaan nyt tähänkin.


Meillä on vihdoinkin portit tuossa tienposkessa. ☺
Vähän on vaatinut totuttelua, että pitää ränklätä noiden porttien kanssa, mutta eiköhän niihin totu.


Ja pelto odottaa että joku tulis ja istuttais siihen jotain ☺
Perunaa, porkkanaa ja sipulia siihen ainakin olis tarkoitus tulla. Kun vaan ehdittäs pistää ne maahan...

 

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Jauheliha-enchilladat, tomaattinen maissisalsa ja guacamole


Ruokasurffausta-blogin ohjeet ei ole pettänyt vielä koskaan, eikä pettänyt nytkään. Ei olis maanantai-ilta enää ihanampi olla kun saatiin näitä herkutella. Tehdään kyllä toistekin, ehdottomasti!! Vain meksikolaishenkiset oluet puuttui, mutta ehkä sit seuraavalla kerralla. ☺

Jauheliha-enchilladat


 400g naudan jauhelihaa
1 pussi Santa Maria Enchillada Spice Mix-mausteseosta
1 purkki Santa Maria Chunky Salsa-kastiketta
1 paketti (8kpl) Santa Maria Corn & Wheat Tortilla
3 dl juustoraastetta (esim. cheddar tai emmental sopii hyvin )
½ dl hienonnettua kevätsipulia
½ dl hienonnettua tuoretta korianteria

Paista jauheliha.
Lisää Enchillada Spice Mix-mausteseos ja paista n. 2-3 minuuttia. Lisää sen jälkeen puolet salsakastikkeesta ja puolet juustoraasteesta. Lisää kevätsipuli ja korianteri. Sekoita hyvin.
Annostele täyte tortillalle, kääri tiukasti rullalle ja aseta uunivuokaan saumapuoli alaspäin.
Lisää kaikki enchilladat vuokaan vierekkäin.
Kaada päälle loput salsasta ja sen päälle loput juustoraasteesta.
Gratinoi 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.


Tomaattinen maissisalsa
 
 

2 tomaattia
4 dl maissia
1 punainen chili
2 kevätsipulin vartta hienonnettuna
loraus öljyä
3 rkl sitruunan/limen mehua
suolaa
pippuria

Leikkaa tomaatit pieneksi. Hienonnan kevätsipuli ja chili.
Yhdistä kaikki raaka-aineet ja laita jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.



Enchilladat saivat lisäksi kaverikseen ranskankermaa sekä guacamolea. Guacamolen ohjeen otin Valion sivuilta. Se vaikutti ensi maistamalta melko suolaiselta, mutta toimi kyllä erittäin hyvin enchilladojen kaverina.

Guacamole


1-2 kypsää avokadoa (450 g)
n. 1 rkl limetti-tai sitruunamehua
1 (80g) tomaatti
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria myllystä
½ prk kermaviiliä
1 tl sokeria
½ tl suolaa

Halkaise avokadot. Poista kivet. Koverra hedelmäliha lusikalla. Hienonna haarukalla tai sauvasekoittimella. Mausta limetti-tai sitruunamehulla. Leikkaa tomaatti ja sipuli aivan pieniksi kuutioiksi. Purista valkosipulinkynsi. Yhdistä ainekset.


Kiitos taas Anna, ihan huippusapuskat saatiin sun ohjeistuksella ♥

maanantai 25. toukokuuta 2015

Raparperipiirakkaa ja parsamunakasta


Nyt nautitaan kauden herkuista; raparperista ja parsasta. Rapsapiirakka olikin ensimmäinen laatuaan tänä vuonna. Ja hyvvvväää oli. Olis vaan pitänyt noudattaa ohjetta ja laittaa niin paljon raparperia kuin ohjeessa sanottiin. Valmistusvaiheessa se määrä vaan tuntui niin suurelta. Rapsapiirakan ohje on Perinneruokaa prkl! -blogista. Testatkaapa ihmeessä, ainakin meillä tykättiin!

Äidin raparperipiirakka


150 g voita
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 kananmunan keltuaista
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
400 g raparperia

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
2 dl hienoa sokeria
50 g mantelilastuja
1 rkl sitruunamehua

Vaahdota voi, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Erottele kolme kananmunan keltuaista ja säästä valkuaiset. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokeriseokseen. Lisää tämän lisäksi kaksi kokonaista kananmunaa myös yksi kerrallaan. Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään ja seos lisätään taikinaan. Taikina kaadetaan ja levitetään voideltuun ja korppujauhoilla vuorattuun irtopohjavuokaan (24 cm). Raparperin palaset ripotellaan päälle. Paistetaan 175 asteisessa uunissa 40 minuuttia.
Piirakan oltua uunissa jonkun aikaa, ala valmistaa marenkia. Vaahdota kananmunan valkuaiset ja sokeri kiinteäksi massaksi. Sekoita mukaan mantelilastut ja sitruunamehu. Lusikoi marenki uunista tulleen piirakan päälle, tasoita ja laita takaisin uuniin 20 minuutin ajaksi, kunnes marenki on kauniin ruskettunutta.


 Ja sitten siihen parsaosastoon. Meillä ängetään tällä hetkellä parsaa ihan joka ruokaan. Ja mikäs sen parempaa iltapalaa (tai miksei myös aamupalaa), kuin parsamunakas, nam nam!! ☺ 

Parsamunakas


8 vihreää parsaa
1 pkt pekonia
6 munaa
6 rkl maitoa (tai kermaa/vettä)
1 dl juustoraastetta

Poista parsoista kovat tyvetä. Keitä ne kuorimattomina suolalla maustetussa vedessä. Keittoaika riippuu tankojen paksuudesta (2-7 minuuttia).
Kuutioi pekoni ja paista se keskilämmöllä pannulla kypsäksi.
Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon neste. Mausta suolalla ja pippurilla. 
Kaada munamassa pannulle ja paista lähes kypsäksi. Asettele päälle pekoni, parsat ja juusto. Jatka paistamista kunnes juusto on sulanut. 

tiistai 19. toukokuuta 2015

Paistettua taimenta, uuniparsaa ja tomaatti-rucolatahnaa sekä yksi pieni Viski ♥


Eilen taas oikein herkuteltiin, kun isäntä päätti vähän paistella taimenta, nam! Ja nyt parsa-aikaan parsaa pitää sotkea joka paikkaan, koska se vaan yksinkertaisesti on niin pirun hyvää. Tomaatti-rucolatahnan ohje on Yhteishyvä-lehdestä. Aurinkokuivatun tomaatin ystäville tämä on varmaan suurta herkkua. Itse en kuulu kyseisen tuotteen fanittajiin, joten tämä tahna ei mun suuhun oikein istunut. Mutta kyllähän se siinä sivussa meni, kalan kaverina. 

Uuniparsa


nippu tuoretta parsaa
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria myllystä
puolikkaan sitruunan mehu

Poista parsojen tyvestä puumainen osa taivuttamalla parsaa kaarelle molemmista päistä. Parsa katkeaa itsestään oikeasta kohtaa. Laita parsat uunivuokaan ja lisää voi nokareina parsojen päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda parsoja uunissa 225 asteessa 10-15 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen. Ripottele sitruunamehu parsojen pinnalle ja pyöräytä parsoja varovasti uunivuoassa voi-sitruunakastikkeessa. Nosta parsat tarjoilulautasille ja ripottele pinnalle hiukan voi-sitruunakastiketta uunivuoasta. Tarjoile heti.


Tomaatti-rucolatahna


1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl maitoa
25 g rucolasalaattia
2 rkl hienonnettua aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Notkista rahka maidolla. Huuhtele ja hienonna rucola. Sekoita rucolasilppu aurinkokuivattujen tomaattien ja mausteiden kanssa rahkaan. Anna maustua hetki jääkappissa.


Tänään oli suuri päivä, koska meidän Viski täytti 1-vuotta!!! ♥
Sitä juhlistettiin tietenkin kakulla ja tällä kertaa kakku ei ollut meille ihmisille, vaan pelkästään Viskille.


Hyvää kakku vaikutti olevan, tai ainakin siihen tahtiin se uppos parempiin suihin! ☺

Synttärisankari ♥

maanantai 18. toukokuuta 2015

Koko sakki koolla taas ♥


Vietettiin eilen äitienpäivää vähän myöhässä meidän Gotlannin reissun takia. Ja oli kyllä ihan huippu sununtaipäivä! ♥  En ollut veljen lapsia taas ihan hetkeen nähnyt ja kyllä oli kaikki neljä taas kasvaneet niin kovin. 
Ja äiti oli tehnyt taas ihan mielettömän hyvät tarjottavat. Kyllä kelpas mennä valmiiseen kahvipöytään!! ☺

Viskilläkin riitti hauskaa, kun veljen perheen koira Seri oli myös menossa mukana.


Ja leikkihän Viski sujuvasti myös lasten kanssa, mm. majaleikkejä. Lisäksi kummityttöni opetti Viskille kuinka hypätään hulavanteen läpi! ☺


Ja eilen oli huippupäivä myös siitä syystä, että saatiin uusi laituri kotiimme. Tai siis meille uusi, ei iältään mikään maailman uusin. Mutta nyt minäkin pääsen kotirannasta uimaan ja eilen olikin heti pakko käydä heittämässä talviturkki pois!! ♥


Laituri hinattiin muutaman kilometrin päästä ja oli isännällä kai ollut pieniä naamanliikkeitä, että oli laiturin kotirantaan saanut.


Mutta nyt se on siinä ja nyt saa uida niin paljon kuin sielu sietää!!! ♥