torstai 11. elokuuta 2016

Manteli-Budapest marjoilla


Marttilan väki kävi tällä viikolla mun synttärikahvilla (no hei niinpä, synttärit oli jo kesäkuussa ja nyt vasta sain aikaiseksi leivottua heille synttärikakkua, hävettää itseäkin.....). Olipa taas kova miettiminen, että mitä leipoisi. Niin paljon kaikkia ihania vaihtoehtoja. Päätin kuitenkin kokeilla manteli-budapestin leipomista. Ohjeen olen löytänyt Leena-Muori leipoo -blogista. 
Ja yllätys yllätys, kaikki ei TAASKAAN mennyt niinkuin Strömsössä. Ensimmäisen pohjan uunista otettuani, en ymmärtänyt, että senhän pitäisi antaa jäähtyä sen pohjan, ennen kuin menee repimään sitä leivinpaperista irti. Ja sehän sitten hajos. Olin tosi epäileväinen sit tietenkin, että mitenköhän käy niiden kahden muun pohjan kanssa. Mahtavatko nekään onnistua. Yritin niistäkin maltillisesti heti uunista tultua yrittää ottaa sitä leivinpaperia pois. Tajusin (taas) epäonnistuneeni ja annoin asian olla. Mutta ennen kuin ehdin leipomaan tilalle jotain muuta, niin pohjat olivat jäähtyneet ja marenki irtosi hienosi paperista. Auts.... :D Ensi kerralla siis muistan ottaa maltin mukaan leipomishommiin. Mutta tästä syystä siis meidän kakussa ei ollut kolmea kerrosta, vaikka ohje niin sanookin. Lisäksi ohjeeseen tein pari muutakin muutosta, eli vaihdoin hedelmät marjoihin ja pelkän kerman kerma-rahkaan. Enkä muuten kaikessa hötäkässä muistanut edes pursotella mitään suklaata ja tomusokeria päälle. Tämä on tälläinen DIY manteli-budapest surkeilla kuvilla kaiken lisäksi, joka kylläkin oli ihan syötävän hyvää!

Manteli-budapest 


Pohja:
5 valkuaista
½ tl sitruunamehua (tai etikkaa)
3 dl sokeria
1½ dl mantelirouhetta
2 rkl Maizena-tärkkelystä

Täyte:
2,5 dl vispikermaa
200 g rahkaa
sokeria
mustikoita
vadelmia

Koristeluun:
marjoja (vadelmia ja mustaherukoita)

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Piirrä lautasen avulla kolmelle leivinpaperille jokaiselle yksi halkaisijaltaan 22-24 cm ympyrä. Käännä paperi, ympyrät näkyvät riittävästi paperin läpi. 
Vaahdota valkuaiset ja mehu/etikka niin kovaksi, että voit kääntää kulhon ylösalaisin. Lisää sokeri vähän kerrallaan, vatkaa matalalla nopeudella. Kääntele lastalla mukaan mantelirouhe ja Maizena. Levitä tai pursota marenki leivinpapereille piirretyille ympyröille.
Paista marenkiympyrät yksi kerrallaan uunin alimmalla tasolla n. 20 minuuttia (paistoin hiukan reilut 20 min, mutta laitoin jossain vaiheessa folion päälle ettei levy palanut) tai kunnes pohja on kauniin värinen. Anna jäähtyä.
Vaahdota kerma, lisää siihen rahka ja sokeria maun mukaan. Levitä kermaa ensimmäiselle kakkupohjalle. Levitä marjat kerman päälle. Nosta toinen marenkilevy päälle. Mikäli et ole onnistunut pilaamaan yhtään levyä, niin tee toinen kerros ihan samalla tavalla. ☻ Nosta viimeinen pohja päällimmäiseksi.
Päälle voi pursotella kermaa, sulattaa "suklaarantuja" jne jne. Minä laitoin pelkästään marjoja koristeeksi. Ainakin ymmärsi mitä odottaa kakun sisältä! :)


P.S. Joka ohjeessa kehotetaan aina täyttämään tälläiset marenkikakut vasta juuri ennen tarjoilua. Kuuleman mukaan vähän sitkistyvät jos joutuvat kovin odottelemaan syöjiä. Minusta kakku oli sitkeämpää kun sen täytti ihan just vasta ennen tarjoilua. Me nimittäin syötiin jäljelle jäänyt pieni kakun pala vasta seuraavana päivänä ja aijee se oli herkkua! Ei tosin enää mitään ihan niin rapsakkaa marenkia, mutta herkullista silti. Eikä yhtään sitkeetä, päinvastoin....

Ehkä hienoin (ja tarpeellisin) kukkakimppu ikinä ♥

6 kommenttia:

  1. Parempi myöhään kun ei milloinkaan!;) Kiitos ja nam.:)

    VastaaPoista
  2. Aivan huikea kukkakimppu, eikä kakkukaan jää toiseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kukkakimppu (meinasin kirjoittaa kakkukimppu) oli kyllä niiiiin hieno ja kaiken lisäksi oikeasti tarpeellinen! Kaikki on jo syöty! :D

      Poista
  3. Ihan uusi tuttavuus minulle tämä torttu, mutta kuulostaa ja näyttää aivan ihanalta!♥:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvä, uusi tuttavuus! Ensi kerralla pitää kokeilla hedelmien kanssa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)