tiistai 3. huhtikuuta 2018

Jauheliha-perunalaatikko - suosikkireseptimme ♥


Meillä on yksi sellainen ruoka, mitä tehdään aika useasti esim. talkooväelle, juhliin, evääksi retkille ja kalareissuihin jne jne. Ja sehän on jauheliha-perunalaatikko, valkosipuli twistillä tietenkin.
Ja kas kummaa, huomasin, että tätä ohjettahan ei löydy täältä blogista ollenkaan! Huppista keikkaa. No tässä se nyt on. Vähän pitää vaivaa nähdä enemmän kuin pakasteperunoista tehdessä, mutta takaan että se kaikki on sen arvoista.
Resepti on Ruokasurffausta -blogin Annan valkosipuliperunoista mukailtu. RIP Anna ♥ 
Jos valkosipuli ei maistu, niin korvaa se esimerkiksi yrteillä. Valkosipulin määrää voi myös huoletta vähentää, jos ei halua vampyyreja pelotella. Tällä valkosipulimäärällä nimittäin pysyy kaikki ylimääräiset tunkeilijat loitolla! 😂 Mutta on vaan sit hyvääkin!! 

Jauheliha-perunalaatikko

750 g sika-nautajauhelihaa
2 sipulia
mausteita jauhelihan maustamiseen
n. 2 kg perunoita (keltainen pussi = yleisperuna)
6-8 yksikyntistä valkosipulia
 6 dl kermaa 
suolaa
mustapippuria

Aloita kuorimalla perunat ja leikkaamalla ne mahdollisimman ohuiksi. Mandoliini on tässä erinomainen apuväline. Laita viipaleet heti leikattuasi kylmään veteen.


 Kun olet leikannut kaikki viipaleet, ota niitä pari kourallista kerrallaan lävikköön ja huuhtele hyvin kylmän vesihanan alla. Perunoista poistetaan tärkkelystä huuhtelemalla ja silloin niistä ei tule mössöä uunissa. Kun olet huuhdellut kaikki perunat kaada taas pari kourallista kerrallaan keittiöpyyhkeen päälle. Kuivaa perunat mahdollisimman huolellisesti jottei niistä tule vetisiä. Kuivaa kaikki perunat ja laita puhtaaseen kuivaan astiaan odottamaan.


Raasta valkosipulit valmiiksi. Raastamalla valkosipulista tulee intensiivisemmän makuista ja on huomattavasti miellyttävämpää syödä pienennettyä valkosipulia kuin isoja könttejä.

Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon silputut sipulit. Mausta jauheliha haluamillasi mausteilla. Itse aina paiston jälkeen valutan jauhelihasta ylimääräiset rasvat pois lävikössä. Se on ihan makuasia, että haluaako näiden rasvojen päätyvän laatikkoon mukaan vai ei.


Kuumenna kattilassa / kasarissa / wokissa pieni määrä öljyä. Laita öljyyn pieni määrä valkosipulia paistumaan. Lisää pari kourallista perunoita ja paistele niitä hetki yhdessä kunnes perunoista tulee hieman kuultavia. Mausta tässä vaiheessa suolalla ja mustallapippurilla perunat. Muista, että perunat vaativat melko paljon suolaa, että maistuvat miltään.


 Kaada valkosipuli-perunaseos vuokaan, lisää päälle osa jauhelihasta. Toista sama kaikkien perunoiden kohdalla; paista, mausta, kaada vuokaan, lisää jauheliha. Kun kaikki perunat ja jauhelihat on käsitelty, kaada päälle kermat.


    Paista valkosipuliperunoita 200 asteisessa uunissa n. 1h. Ota perunoihin väri päälle ensin ja peitä sen jälkeen loppuajaksi leivinpaperilla tai foliolla.
    Anna tasaantua hetki ennen tarjoilua.


P.S. Laatikkoa saa helposti tuunattua esim. erilaisilla juustoilla. Meillä tähän ruokaan käytetään aina kaikki juuston jämät, oli kyseessä sitten tuorejuusto, sulatejuusto tms. Nyt käytin meksikolaisita hampurilaisista ylijääneen cheddarkastikkeen.

 Kohta tulee kesä ja uudet perunat, ja silloin homma helpottuu, koska ei tarvitse kuoria perunoita. Joku on joskus väittänyt, että uusista perunoista ei tule hyviä laatikkoruokia eikä keittoja, mutta ainakin itse olen onnistunut sen verran hyviä saamaan aikaiseksi, että meille on kelvannut.

Ja tätä reseptiähän on helppo tuunata vaihtamalla jauheliha vaikkapa kinkkusuikaleisiin, broileriin, papuihin jne jne. Mahdollisuudet ovat loputtomat! 😊


6 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Kiitos ohjeesta :)

    Mukavaa huhtikuuta ja aurinkoisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ei pelkästään näytä, vaan myös maistuu! Etenkin jos tykkää valkosipulista! ;)

      Kiitos paljon Marianna! ♥ Ja samoin toivon sinne myös aurinkoisia kevätpäiviä!

      Poista
  2. Lomailun jälkeen taas ennättää lukea blogeja. Tänne on tullut monta hyvää ruokaohjetta :) Tämä perunalaatikko menee kyllä testiin pikinmiten. Veikkaan, että maistuisi oikein hyvin meidän pikku neidille myös. Pääsiäisenä oli kyllä mahtavia ulkoilu kelejä ja niistä tuli nautittua kunnolla. Näyttää, että tekin olette ulkoilleet ja nauttineet keleistä. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kyllä vaiva saa palkkansa. Maku on jotain niin järjettömän hyvää, että ei tee enää mieli millään muulla tavalla näitä perunapohjaisia laatikoita valmistaa.
      Kiitos ja mukavaa viikon jatkoa myös koko teidän porukalle! ♥

      Poista
  3. I have browsed most of your posts. This post is probably where I got the most 먹튀폴리스

    VastaaPoista
  4. I can’t believe focusing long enough to research; much less write this kind of article. You’ve outdone yourself with this material without a doubt. It is one of the greatest contents.성인주소모음

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)