Kyyhkyn jälkeen testivuorossa onkin fasaani. Tämäkin on sellainen herkku, että ei ole ennen tullut maistettua, saatika tehtyä. Ja sen opin heti kertaheitolla, että ensi kerralla käärin fasaanin pekoniin, muuten siitä tulee niin pirun kuivaa. Mutta hyvää se liha oli, siitä ei pääse mihinkään. Eikä tarvinnut haulejakaan pelätä, kun fasaani oli ammuttu nuolen kanssa.
Resepti on blogista Pennin ja Janan keittiössä. Tästä reseptistä riitti kahdelle ruokailijalle. Mikäli on enemmän syöjiä, kannattaa fasaaneja varata enemmän. Kastiketta olisikin riittänyt useammalle, mutta juuressose oli mitoitettu kahdelle.
Patafasaani
1 patavalmis fasaani
voita
Keitinliemi:
2 sipulia
merisuolaa
(pieni loraus fondia)
2 laakerinlehteä
nippu tuoretta timjamia (käytin kuivattua)
katajanmarjoja
2 porkkanaa
pienet palat mukulaselleriä ja palsternakkaa
Hiero fasaanin pintaan hiukan suolaa. Ruskista fasaani kauttaaltaan voissa kauniin ruskeaksi. Laita kiehuvaan veteen, joka peittää fasaanin lähes kokonaan.
Viipaloi kasvikset ja paahda niitä pannussa, kunnes ne saavat väriä. Lisää kasvikset ja mausteet fasaaniliemeen. Lisää vettä tarvittaessa. Hauduta uunissa 150-175 asteessa noin 1,5 tuntia tai keitä kannen alla miedolla lämmöllä kunnes fasaani on kypsä.
Ota lintu liemestä. Perkaa irrottamalla koivet ja rintafileet ja muut lihat rangasta. Kääri lihat alumiinifolioon ja laita 100 asteiseen uuniin pysymään lämpimänä, siksi aikaa kun valmistat kastikkeen.
Tarjoa perattu fasaani kuumennetulta tarjoiluastialta. Voit halutessasi koristella fasaanin tuoreella timjamilla ennen tarjoilua.
Mä en ole koskaan ollut mikään kastikemestari (vaikka kastikkeistaan kokki tunnetaankin), mutta täytyy sanoa, että tämä kastike onnistui ihan nappiin ja oli kyllä todella herkullista!! Hyvällä fasaanin keitinliemellä ei tietenkään ollut mitään osuutta asiaan.... ☺
Hunaja-timjamikastike
1 rkl voita
kourallinen tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua
1½ rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
n. 3 dl kokoon keitettyä keitinlientä
1 rkl hunajaa
(suolaa)
mustapippuria
Siivilöi fasaanin keitinliemi ja keitä sitä kokoon, kunnes sitä on 3 dl jäljellä (varo päästämästä lientä liian suolaiseksi).
Sulata voi laakeassa kattilassa ja kuullota siinä timjami. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää kuohukerma, kokoon keitetty riistaliemi, hunaja, (suola) ja pippuria. Keitä kunnes seos sakenee. Siivilöi kastike. Tarjoa kastike joko erikseen tai lusikoi lihojen päälle.
Juuressose yllätti kans todella positiitivesti. Meillä ei koskaan syödä muusia. Syynä a) en jaksa tehdä sitä, keitetyillä perunoilla pääsee paljon helpommalla ja b) tuo isäntä ei oikein välitä muusista. Mutta tässä jätin perunat ja porkkanat aika isoiksi paloiksi ja isäntäkin sanoi, että oli erittäin hyvää. Porkkana tietenkin antoi siihen vielä oman makunsa. Tätä tullaan varmasti tekemään uudelleenkin! ☺
Juuressose
7 perunaa
3 porkkanaa
suolaa
voita
kermaa
Kuori ja paloittele kasvikset. Keitä palat vedessä pehmeiksi. Kaada lähes kaikki keitinvesi pois (säästä hieman varalle) ja muussaa kasvikset soseeksi. Mausta voilla ja suolalla ja säädä rakenne sopivaksi lorauksella kermaa.
Huomaatteko, että meidän vuosi on lähtenyt käyntiin kerman ja voin voimin..?! ☺
Ja jos eilen nurisin siitä säästä, niin nyt ainakin on sitä lunta. Ja pakkasta! ☺ Oli taas aika homma saada piha "siistiksi", mutta ei auta valittaa - viime talvena tarvitsi kolata tasan kerran ja tänä talvenakin ollaan taidettu vasta kaksi kertaa kaivaa kola esiin.
Ja tämä yks nuorukainen sekos taas ihan täysin lumesta! ☺ Oli aika poikki, kun pari tuntia kolas meidän kanssa ja hyppi ja pomppi lumikasoissa.
Rattoisaa sunnuntai-illan jatkoa!! ♥
Olisipa mahdollisuus maistaa fasaania. Pakasteallas taitaa olla ainoa paikka kauppahallin lisäksi mistä siitä saisi. Näyttää herkulliselta :)
VastaaPoistaMeillekin tämä oli erittäin harvinaista herkkua! ☺ Onneksi on sukulaisia, jotka metsästävät, ja välillä voi käydä tuuri ja saada maistiaisia!
PoistaEn ole minäkään maistanut fasaania, mutta nyt tekis mieli! Meillä on norjalaisen ohjeen mukaan lampaanpaisti marinoitumassa jääkaapissa loppiaiseksi. Jos onnistuu, laitan ohjeen blogiin.
VastaaPoistaNuorukaisessa on villiä energiaa- ihanat kuvat!
Nam, kuulostaa hyvältä!! Tässä meidän lähellä on monia lammastiloja, mutta eipä ole vielä tullut kertaakaan haettua niistä lammasta. Lammas on mulle muutenkin aika vieras raaka-aine.
PoistaOih slurps, kylläpäs tuo fasaani näyttäisi houkuttelevalta. Ainut riistalintu mitä olen päässyt maistamaan on teeri ja se oli kyllä todella hyvää. Toi meidänkin isäntä voisi kyllä hommata metsästysluvat, kun tuota omaa metsääkin on jonkin verran, joten voisi paikalliseen seuraankin päästä mukaan. Ratsain liikkuessa on sitä tullut ainakin ukkometsoja ja fasaaneja kohdattua.. Kaupasta ostettuna nuo ovat niin hirmuisen hintaisia, että mielummin ostoskoriin tarttuu se tarjous jauhelipaketti ja maustamattomat posuun suikaleet. ;) Hahaa kuvittelin jo hetken itseni pyssyn kanssa metsässä samoilemassa. Minä joka en saa edes kalaa irti ongenkoukusta. ;D Madon laittaminen koukkuun ei tee pahaa, mutta kun nään sen kalan siinä jatkeena roikkumassa en vaan kykene koskemaan siihen. Mä tykkään mato-ongella onkimisesta, mutta se on vaan niin koomista, kun saaliin saatuaan mun pitää sittten juoksennella ongen kanssa ympäriinsä, että löydän jonkun irroittamaan sen. Kiva viedä muutaman sentin särjen poikanen, saunaa lämmittävän isännän irrottettavaksi ja kun se voi tapahtua monta kertaa peräkkäin.. :P
VastaaPoistaMulla on sit taas teeri vielä maistamatta. Kovin sitä ihmiset kehuvat.
PoistaHeh, täällä on kohtalotoveri, en minäkään oikein uskalla kaloja koukusta pois ottaa. Tosin sen madon laittaminenkin tuottaa ongelmia! ☺ En voi koskaan onkia, jos isäntä ei ole kotona. Kerran nimittäin sain hauen mato-ongella, siinä olisi mennyt sormi suuhun sen irrotuksen kanssa, ellei isäntä olisi ollut kotona... Kyllä mä pienet särjet ja affenet just ja just uskallan ottaa pois.