Sivut

lauantai 24. syyskuuta 2016

Liha-juurespata (ja pari sanaa leivinuunista)


Tuntuipa hölmöltä laittaa viime lauantaina liha-juurespata uuniin juuri ennen kun oli lähdössä isännän sukujuhliin - syömään! :D Mutta tämä pata saikin muhia leivinuunissa reilut kymmenen tuntia. Kun lopulta pääsimme pataan käsiksi, oli liha ja kasvikset tummuneet jo aika kovin, eivät kuitenkaan palaneet. Ja voitte uskoa että hyvää oli! :) Melkein pari kiloa erittäin ylikypsää lihaa hävisi parempiin suihin lähes siltä istumalta. Ohje on löytynyt jostakin lehdestä, oliskoos ollut Kotiliesi. Ja tosiaan ohjeesta poikkesin ainoastaan sen verran, että jätin perunat pois ja paistoin lihan leivinuunissa. Tässä on nyt kuitenkin se ihan täysin alkuperäinen ohje.

Liha-juurespata


n. 1,8 kg porsaan suolalapaa luulla
2 rkl voita ja öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
noin 800 g lanttua
3 porkkanaa
1 laakerinlehti
8 maustepippuria
n. 8 dl lihalientä (gluteeniton)
(8 pientä perunaa)

Nosta liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Kuumenna paistinpannu ja paahda lihapala öljy-voiseoksessa kevyesti molemmin puolin. Mausta soijalla, suolalla ja pippurilla. Siirrä lihapala pataan.
Kuori ja lohko sipulin neljään osaan ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa lanttu reiluiksi paloiksi ja puolita porkkanat. Nosta pataan. Lisää joukkoon laakerinlehti, maustepippurit ja lihalientä niin, että liha juuri peittyy. Anna padan hautua 150 asteisessa uunissa 1,5 tuntia.
Kuori ja puolita perunat. Lisää ne pataan niin, että jäävät liemen alle. Jatka padan kypsentämistä vielä noin tunti. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. Ripottele pinnalle hienonnettua, tuoretta persiljaa.
Liha tarjottiin juuresmuusin ja etikkapunajuurien kera. 


Aina sillon tällöin multa kysellään vinkkejä leivinuunin käyttöön. Mutta sitähän on tosi vaikea neuvoa ketään, koska kaikki uunit on niin erilaisia. Oman uunin käyttöä ei opi kuin rohkeasti kokeilemalla. Nykyään on kodeissa tosi paljon takkaan rakennettuja ns. leivinuuneja. En ole sellaisten käyttöön perehtynyt ollenkaan, mutta veikkaisin, että niiden lämpiäminen tapahtuu hieman toisella tapaa kuin meidän vuonna -47 valmistuneessa uunissa, jossa kiveä on ympärillä hippasen verran enemmän. Meidän uunia pitää ainakin pitää peruslämmöllä (eli polttaa pieni pesällinen melkeinpä joka päivä), jos siinä mielii ruokaa tehdä. Näin lämmön saa pysymään tasaisesti siinä 120-150 asteen välillä ja jos mielii kovempaa lämpöä, on se helposti saatavilla lisää lämmittämällä.


Jos uuni on ollut pitkään kylmillään ja poltan siinä esim. kaksi pesällistä puuta, lämpö nousee hetkellisesti tosi korkealle, mutta myös pikaisesti laskee sinne 100 asteen tietämiin. Sen takia suosin uunissa ns. peruslämmön ylläpitoa. Ja meidän uunissa tuo 100 asteen lämpö ei riitä yhtään mihinkään. Eli pitää olla vähintään se 120 astetta, mielellään vähän enemmänkin kun ruuan sinne laitan. Muuten uuni tiputtaa lämpönsä nopeasti alle 80 asteen. Mutta muistutan taas, että uunit ovat erilaisia ja omaasi et opi tuntemaan kuin kokeilemalla.


Leivinuunin omistajaa kehotan hankkimaan kunnon savipadan. Olen ennenkin savipataa hehkuttanut, mutta kun se vaan on ihan ykkönen! Ja tarkoitan nyt siis sellaista liotettavaa savipataa, joka pitää kosteuden sisällään. Olen nyt jo tehnyt ruuat aika pitkälti niin, että töihin lähtiessä lykkään padan uuniin ja töistä tullessa on ruoka valmis. Eikä ole palanut eikä kuivunut. Ihan loistava keksintö!

Kissat rakastavat leivinuunin lämpöä ♥

..Ja vaikka kuinka opettelisit oman uunin käyttöä, niin voi silti käydä ohrasesti. Niinkuin meillä on pari kertaa käynyt joulukinkun kanssa. Ei vaan ole lämpö riittänyt leivinuunissa saamaan lihalämpömittaria nousemaan haluttuihin lukemiin. No, onneksi voi aina ottaa sähköuunin avuksi ja jatkaa kypsennystä siellä. Eli nou hätä! :)


6 kommenttia:

  1. Tuossa on kunnon pataruoka, nythän se on parasta aikaa pataruualle.
    Meillä on takka ja leivinuuni yhdistelmä. Paljon ei tarvitse pataruualle lämmittää, pataruuat maistuvat mielestäni paljon paremmalle puu- uunissa valmistettuina. Sinulla onkin oikea vanhan ajan uuni ja liesi. Valmistatko puuliedellä ruokaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin meinasinkin, että nuo uudet takat on sen verran tehokkaita, että ihan hirveää lämmitysrumbaa eivät vaadi.
      Kyllä tulee puuhellallakin tehtyä ruokaa, etenkin kylmillä ilmoilla. Puuhellalla saa torpan tosi nopeasti lämpimäksi. ja viikonloppuisin yleensä aina keitellään kahvit puuhellalla. On se vaan niin paljon parempaa se pannukahvi ♥

      Poista
  2. Me ei olla vieläkään saatu aikaseksi sitä savipadan hankintaa. Käsittämätöntä! Jos tänä vuonna sitte.. Se on kyllä joka kerta vähän erilainen kun leivinuunissa kypsentää. Vaikka tuntuu että tekee kaiken samalla tavalla kun viimeksi, niin ei se silti välttämättä onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen!! Muutamia kertoja olen kirppiksellä bongannu ihan priimakuntosia savipatoja ja alle kympillä, että ei kovin iso investointi jos vaan sattuu löytämään! Mä olen ainakin tykästynyt siihen. Ei enää kuivia ja palaneita ruokia :D

      Poista
  3. Kertokaa miten saatte savipadan pysymään ehjänä leivinuunissa. Se kun pitää laittaa aina kylmään uuniin jottei halkea. Minusta ei sovellu leivinuuniin, ei sitä tulen päälle voi myöskään asettaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :) Me ollaan aina laitettu savipata lämpimään uuniin. Kylläkin aina liotettu se hyvin - noin 30 minuuttia ja mielellään vielä suht lämpimässä vedessä. Ja meillä on nyt tämä sama pata ollut jo 10 vuotta ja hyvin on kestänyt. Voisikohan olla siis tuo padan kestävyys valmistaja kohtaista?? Tämä meidän pata on äidiltä saatu, eli siis hän on jo sillä aikansa kokkaillut ja siirtyi meille kun tämä talo ostettiin, eli melko vanhasta padasta on kyse. Olisko entisaikaan tehty parempia? Nyt täytyy tunnustaa, että en ole asiaan sen enempää perehtynyt. Itselle vain neuvottiin savipadan kanssa toimisesesta tuo liotus ja sen kanssa ollaan pärjätty.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)