Sivut

tiistai 9. tammikuuta 2018

Hernekeittoa, pannukakkua ja loppiaistulia


Hernarin tekeminen ja syöminen on jäänyt vähän vähemmälle, koska olen ollut sellaisessa olettamuksessa, että tuo isäntä ei hernekeitosta tykkää. Vähän anteeksipyydellen laitoin perjantaina herneet likoamaan ja lauantaina sitten hyvissä ajoin ilmoitin, että meillä on muuten sit tänään hernesoppaa ruokana, että jos ei maistu, niin käy keskustassa syömässä jotain. 
Mutta mutta - tällä kertaa onnistuin tekemään niin hyvää soppaa, että kyllä maistui meille molemmille. Siksipä tämä ohje onkin syytä kirjata nyt visusti ylös, koska tätä toivottiin ruuaksi useamminkin! 😍 Ohjeen löysin kirjastosta lainaamastani Suomalainen kotiruoka -kirjasta. Hieman sävelsin ohjetta meidän makuumme sopivammaksi. Tässä ohje niinkuin sen itse valmistin. Ja tähän keittoon myös päätyi joulukinkut, jotka jäivät vielä yli karamellipossusta.

Hernekeitto

2 litraa vettä
500 g kuivia herneitä
2 pientä sipulia
1 kasvisliemikuutio
 2 tl suolaa
töräys sinappia
n. 300 g joulukinkkua
1 porkkana

Päälle:
1 sipuli

Huuhtele herneet siivilässä kylmällä vedellä. Mittaa kattilaan 2 litraa kylmää vettä, lisää herneet ja anna niiden liota vedessä 8-24 tuntia. Keitä herneet liotusvedessä pehmeiksi, 2-4 tunita. Voit kuoria vaahdon keiton pinnalta keittämisen alkuvaiheessa. Lisää hienonnettu sipuli ja pieneksi pilkottu porkkana kypsymisen aikana ja mausta keitto liemivalmisteella sekä suolalla.
Lisää paloiteltu kinkku kypsymisen loppuvaiheessa. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta keittoa halutessasi vähän sinapilla.
Tarjoa keitto sinapin sipulisilpun kera. Nam 😋



Ja hernari vaatii tietenkin kaverikseen aina pannukakkua. Tein pannarin taas TÄLLÄ äidiltä saadulla luotto-ohjeella. Edelleenkään mun makuun pannaritaikinaan  EI kuulu laittaa sokeria, vaan pelkkää suolaa. Makeus tulee sit mansikkahillosta ja kermavaahdosta. Joita pitää ehdottomasti olla ja paljon!


Ja jälleen loppiaisena sytyteltiin loppiaistulia Hämeen Härkätien varteen. Laitoimme noin 30 roihua tienvierustoille ja lisäksi kynttilät kaikkiin mahdollisiin pihalla oleviin lyhtyihin. Laitoimme myös kaksi kunnon liekkiä palamaan pihalle. Täällä meidän nurkissa ei juuri muilla tulia näkynyt, joten ei ihme että meidän ohi ajaessa niin kovasti hidasteltiin ja katseltiin 😊 Harmillisesti tuuli ja lumipyry vähän sammuttelivat roihuja, ja olimmekin lähes koko illan "uudelleen sytytys valmiudessa".


8 kommenttia:

  1. Oi vitsit miten ihanan näköistä,ei ihme jos ohimenijät katsoivat ...Hienoa. Hernerokka on niin hyvää minulla vielä kinkunjämät odottaa pakkasessa,ja onhan tuo pannari ihan ehdoton rokan jälkkäri..nami

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Vilijaana ♥
      Onhan se pysäyttävä näky kun ajat pimeydessä maalaismaisemissa ja yhtäkkiä eteen tulee valomeri ja joka on vielä ihan aitoa tulta! Kiva perinne nuo loppiaistulet!
      Nam nam, sulla on siis rokan teko vielä edessä! Luulenpa että meilläkin viimeistään laskiaisena tehdään tätä uudestaan. Ja silloin sit laskiaispullia jälkkäriksi! ☺

      Poista
  2. Ostin hernepussin joulun aikoihin valmiiksi, että saa sitten tehdä hernekeiton kinkunjämillä. Kinkku menikin sitten niin sutjakkaasti parempiin suihin, että tänä vuonna se ei päässyt keittoon.
    Teen hernarin yleensä uunissa. Tuntuu että pääsis helpommalla, tiedä sitten. Sipulia ei meidän sipulikammoiset suvaitse hernekeitossa. - Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos vinkistä, enpä ole edes ajatellut että sitä vois valmistaa uunissa. Tuliskin varmaan aika hyvää kun antais monta tuntia muhia savipadassa leivinuunin lämmössä. Täytyykin testata!
      Mäkin vähän irvistelin kun isäntä halus raakaa sipulia keiton päälle, mutta testattuani totesin, että kyllähän se siihen kuuluu! :)
      Mutta makuasioita ja niistähän ei voi kiistellä! :)

      Poista
  3. Hei kuule, ootko kokeillu joskus piimäpannaria? Siihen taikinaan tulee kyllä sokeria, mutta apua miten hyvää se on! Kun löysin sen ohjeen, enpä ole enää sen jälkeen pannaria muulla tehnytkään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu olen kokeillut! Tykkäsin siitäkin. Lätyt teen usein sen piimäpannarin taikinasta! :)

      Poista
  4. Hernekeitto on vielä keittämättä ja pannari paistamatta.
    Joku kevättalven päivä niistä sitten nautitaan.
    Vakioruokia molemmat. Juu, leivinuuni on mainio hernekeiton haudutukseen, siellä siitä tulee vieläkin parempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo hernekeiton haudutusvinkki uunissa oli kyllä hyvä. Aion seuraavaksi testata sitä. Tänään laitoin aamulla lihapadan leivinuuniin hautumaan. Toivotaan että töistä päästessä olisi valmis ruoka uunissa odottamassa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)