Sivut

lauantai 14. maaliskuuta 2020

Kylmäsavulohipiirakkaa ja itse tehtyä leipää


Suolaisten piirakoiden ohjesarja jatkuu. Tavoitteena oli tehdä joka viikolle suolaista piirakkaa, jotta jääkaapissa olisi aina jotain helppoa ja nopeaa syötävää. Tähän leivontaan tuli nyt paha katkos, kun itse sairastuin flunssaan, mutta onneksi julkaisematta oli vielä yksi suolaisen piirakan ohje.

On kiva kokeilla erilaisia täytteitä, mutta sen lisäksi myös erilaisia pohjia näihin suolaisiin piirakoihin.Viimeksi oli testissä 👉 suolakeksipohja ja nyt tehtiin pohja kaapista löytyneeseen perunamuusijauheeseen. Tässä pohjassa oli todella kiva perunainen maku, mutta pohja oli hiukan murenevaa sorttia.

Kylmäsavulohipiirakka
26 cm


Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 ps (n. 100 g) perunasosejauhetta
150 g voita tai margariinia
½ dl kylmää vettä

Täyte:
1 sipuli
10 cm:n pala purjoa
200 g kylmäsavulohisiivuja
1 ruukku tilliä
2 munaa
2 ½ dl ruokakermaa
2 dl emmentaljuustoraastetta
1 tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi yhteen voin/margariinin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuuan (halkaisija n. 26 cm) pohjalle ja reunoille.
Hienonna sipuli ja viipaloi purjo. Kuullota niitä pannulla öljyssä hetken aikaa. Paloittele lohi. Silppua tilli. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte vuokaan.
Paista 200 asteessa n. 35 min. Laita tarvittaessa foliota suojaksi, jos pinta tai reunat meinaavat ruskistua liikaa.



Tämä piirakka toimi myös erinomaisen hyvin retkieväänä. Oli siis ihan yhtä hyvää niin lämpöisenä, kuin kylmänäkin syötynä.
(Tosin retkellähän KAIKKI maistuu hyvälle.)
Mukaan vähän vielä kurkkua ja tomaattia, niin johan on "miniateria" valmis.



Inventoin myös vähän kuiva-ainekaappia ja sen seurauksena tuli tehtyä tällainen helppo ja herkullinen leipä. Itse tehty leipä on kyllä niin hyvää. Ehkä vähän liiankin hyvää, koska tuollainen leipä tulee helposti syötyä yksin eikä tee edes tiukkaa. 🙊

Helppo ja hyvä "kuivakaapinsiivousleipä"
1 kpl

3 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sämpyläjauhoja
½ dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
kourallinen auringonkukansiemeniä
2 tl suolaa
1 rkl ruokosokeria
1 pss kuivahiivaa
3½ dl kylmää vettä

Sekoita aineet kulhossa löysäksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 2-3 tuntia. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta leipä jauhojen avulla. Nosta leipä uunissa lämmitetylle pellille, nosta uuniin ja paista 220 asteessa noin 30 minuuttia. Pitkulainen, matala leipä paistuu nopeammin kuin pyöreä ja korkea.



Tässä vielä muutama keväinen "kurakuva" maalaislenkiltä ennen flunssaan sairastumista.



Yllätys yllätys, että koen huonoa omaatuntoa siitä kun tuo koira on nyt ihan "heitteillä" kun itsestä ei ole sille leikki- eikä lenkkikaveriksi. Tiedän että Viski ei varmastikaan mene rikki siitä, että viikon ajan joutuu lenkittämään itse itseään omalla pihalla. Nyt olen erittäinkin kiitollinen isosta, omasta pihasta ❤




Vieläkin on olotila sellainen, että ei lenkille ole mitään asiaa. 
Mutta josko jo ensi viikolla pääsisi edes hiukan "metsäilemään". 




6 kommenttia:

  1. siellä hyvät ulkoilu mahdollisuudet, oi että on herkullisen näköinen piirakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkoilumahdollisuuksia ei kyllä voi moittia. Metsää, polkuja ja maalaisteitä riittää tarvottavaksi.
      Ja kiitos <3 suolaiset piirakat on niiiiin hyviä!!

      Poista
  2. Ihanan näköinen tuo piirakka! Tuli oikein suuri himo lohipiirakkaan nyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3
      Lohipiirakasta ei oikein voi saada tarpeekseen, niin hyvää se on! :)

      Poista
  3. Blogissani olisi sinulle haaste. ;)
    Nää kurakelit olis täydellisiä ratsastukseen, pehmeyden vuoksi. Onneksi olen sentään saanut napattua pojan rintareppuun ja päässyt edes ponin kanssa näin kärryajelemaan. :,D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pitääkin mennä heti katsomaan millaisesta haasteesta on kyse! :)
      Oi ihanaa, ensimmäinen ihminen joka ei valita kurakeleistä! <3 Näinhän se on että joka kelissä on aina puolensa ja puolensa.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)