Meillä juhlittiin tällä viikolla synttäreitä. Tai juhlittiin ja juhlittiin - syötiin voileipäkakkukahvit keskenämme, mutta onhan siinä sitä juhlaa jo omiin tarpeisiin. Mieheni täytti siis vuosia ja perinteiseen tapaan päädyin leipomaan hänelle voileipäkakun. Minulla oli monia eri vaihtoehoja, mutta päädyin kuitenkin tähän Yhteishyvästä löytyneeseen katkarapukakkuun.
Kannattaa täyttää kakku yhtenä päivänä, päällystää seuraavana päivänä ja syödä vasta kolmantena päivänä. Näin kakku on parhaimmillaan!
Toast Skagen -voileipäkakku
Täyte:
180 g katkarapuja
250 g mascarponejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
1 ruukku ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl limenmehua
1 tl suolaa
300 g paahtoleipää
325 g tummaa vuokaleipää (esim. Maalahden limppu)
Kostutus:
3/4 dl kalalientä
Koristelu:
240 g smetanaa
180 g katkarapuja
1 lime
pensasmustikoita
ananaskirsikoita
salaattisekoitusta
Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita täytteen katkaravut, juustot, smetana, ruohosipuli, limenmehu ja suola.
Leikkaa leivistä ohuesti kuoret pois. Hienonna vuokaleipä sauvasekoittimella karkeaksi muruksi. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (tilavuus 1,5 l) tuorekelmulla. Asettele pohjalle paahtoleipää. Leikkaa paloja, jotta saat pohjan peitettyä. Kostuta kalaliemellä. Levitä puolet täytteestä vuokaan. Lisää täytteen päälle leivänmurut. Levitä loput täytteestä, peitä paahtoleivällä ja kostuta.
Pane kakku jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Voit laittaa kakun päälle kevyen painon.
Vaahdota smetana sähkövatkaimella ja levitä kakun päälle. Koristele kakku.
180 g katkarapuja
250 g mascarponejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
1 ruukku ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl limenmehua
1 tl suolaa
300 g paahtoleipää
325 g tummaa vuokaleipää (esim. Maalahden limppu)
Kostutus:
3/4 dl kalalientä
Koristelu:
240 g smetanaa
180 g katkarapuja
1 lime
pensasmustikoita
ananaskirsikoita
salaattisekoitusta
Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita täytteen katkaravut, juustot, smetana, ruohosipuli, limenmehu ja suola.
Leikkaa leivistä ohuesti kuoret pois. Hienonna vuokaleipä sauvasekoittimella karkeaksi muruksi. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (tilavuus 1,5 l) tuorekelmulla. Asettele pohjalle paahtoleipää. Leikkaa paloja, jotta saat pohjan peitettyä. Kostuta kalaliemellä. Levitä puolet täytteestä vuokaan. Lisää täytteen päälle leivänmurut. Levitä loput täytteestä, peitä paahtoleivällä ja kostuta.
Pane kakku jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Voit laittaa kakun päälle kevyen painon.
Vaahdota smetana sähkövatkaimella ja levitä kakun päälle. Koristele kakku.
Meillä on aina ollut synttäri- ja joululahjojen suhteen sellainen tapa, että ei ostella toisillemme mitään, vaan säästetään nekin vähät rahat mieluiten johonkin yhteiseen juttuun. Tällä kertaa säästökohteena on muutaman viikon päästä koittava syysloma. 😍
Välit voileipäkakkuihin ovat pysyneet etäisinä.
VastaaPoistaJotenkin aina jokin muu suolainen kiilaa oikealta ohitse.
Olemme noudattaneet samaa käytäntöä syntymäpäivä- ja joululahjojen suhteen.
Paras lahja ovat yhdessä vietetyt vuodet, yhteiset tekemiset.
Ihana kuulla että muilla on samantapaista "lahjakäytäntöä". Eipä yhteistä tekemistä ja aikaa voi korvata millään esineellä tai tavaralla.
PoistaMinä olin pitkään kyllästynyt voileipäkakkuihin, ne kun olivat "ennen aikaan" aina ihan samanlaisia jokaisessa kahvipöydässä. Nyt on onneksi tullut niin paljon uusia variaatioita, että nämä ovat oikeasti herkullisia ja pientä vivahdetta vaihtamalla pääsee taas ihan uusiin makuelämyksiin. Suosittelen kokeilemaan!
Joskus tulee tehtyä voileipä kakkuja, mutta tuota en ole tehnyt, tykkään kalakakusta,ja aion kokeilla vaikka jouluna tuon tehdä,on raikkaan makuinen päällystä.-kiitos vinkistä!
VastaaPoistaMeilläkin jostain kumman syystä kala -aiheiset kakut ovat kovassa huudossa ;) mutta onneksi tästäkin kakusta mereneläviä sentään löytyi. Monesti juhliin tehdään sekä kalakakku että kinkkukakku, ja tuo kinkkukakku nimenomaan siitä syystä että "välttämättä kaikki ei tykkää kalasta". Ja juhlien jälkeen kalakakku on kyllä syöty viimeistä murua myöten, mutta kinkkukakkua on vielä jäljellä. :D
PoistaNam nam. Meillä kans tuon miehen suosikki kakku on voileipäkakku. Tykkään kyllä itsekin! :P
VastaaPoistaTämä oli kyllä erittäin positiivinen yllätys, ihana makujen kombo!
PoistaVoileipäkakku ovat niin herkkuja. Ensin katsella ja sitten maistella. Itse en tee, mutta ilahdun aina kun pääsee niitä maistamaan. Voileipäkakussa on aina juhlan tuntua.
VastaaPoistaNo näinhän se on, että voileipäkakut ovat jotenkin todella juhlallisia. Minunkin tulee ihan liian harvoin näitä väsättyä.
PoistaMitä kuuluu Koivurantaan? on kaivattu kuulumisia Koivurannan asukkaista.
VastaaPoistaEräs Koivurannan blogin seuraaja
<3 <3 nämä viestit lämmittivät niin mieltä, kiitos <3
PoistaNyt on tullut piiiiitkästä aikaa uutta päivitystä ja ehkä myös vähän selitystä pidempään taukoon. Kiva kun olet lukijana!! <3
Sama juttu, olen odottanut mitä herkkuja siellä on leivottu, tuon voileipäkakun kyllä teen jouluksi.
VastaaPoista<3 kiitos ihanasta viestistä, lämmitti lukea että Koivurantalaisten tarinoita on kaivattu. Ehkä nyt taas paremmalla tahdilla päivityksiä! Mukavaa alkanutta vuotta 2021! <3
PoistaAivan ihanan ja herkullisen näköinen kakku! 😄 Mä rakastan voileipäkakkuja ❤ Myöhäiset onnittelut miehellesi! 😊
VastaaPoistaKiitos Taru! <3 Voileipäkakut on kyllä niin hyviä. Harmittavaisen harvoin ryhdyn vaan niiden tekoon, vaikka tiedän että ne ei koskaan jää syömättä.
PoistaJa kiitos, kerron onnittelut! <3