Sivut

perjantai 29. tammikuuta 2021

Halloumi-pinaattiuunimunakas ja coleslaw


Heipä hei, se olisi jälleen perjantai! 💥 
Perjantaista näemmä muotoutunut se päivä viikosta kun maltan istahtaa koneen ääreen ja päivittää blogia. Tämä viikko on mennyt flunssan kourissa. Jännästi näin "vanhemmalla iällä" flunssa vetää olon aika voimattomaksi vaikka kuume ei nousisikaan. Mutta ehkä se on hyvä muistutus itselle, että välillä on vaan vähän levättävä. Nyt onneksi olo alkaa jo friskaantumaan ja koronatestitkin oli negatiivisia, joten oireiden mentyä ohi uskaltaa taas lähteä liikkeelle omaa pihaa kauemmas. 
 
Tässä vinkiksi esim. viikonlopun brunssille tai vaikkapa iltapalaksi helppo ja herkullinen halloumi-munakkaan ohje. Reseptistä kiitos S-ryhmän reseptilehdelle Yhteishyvälle. Idea kaalisalaatista taas tuli Pirkan ruokalehdestä. Hieman muokkailin sitä omaan makuumme sopivaksi, mutta se mikä tästä teki erilaisen aiempiin tekemiini kaalisalaatteihin oli se, että tähän tuli piimää. Ja piimä tekikin tästä mukavan raikasta. Suosittelen testaamaan. Itse ainakin käytän tätä ohjetta jatkossakin (kunnes taas tulee joku uusi ohjejota on pakko testata). 😁

 Halloumi-pinaattiuunimunakas
uunivuoallinen

200 g halloumijuustoa
70 g babypinaattia
250 g kirsikkatomaatteja
1 pieni punasipuli
8 kananmunaa
1 dl maitoa
½ tl mustapippuria rouhittuna
½ rkl oliiviöljyä

Raasta halloumijuusto. Huuhtele pinaatti. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Riko munat kulhoon.Vatkaa joukkoon maito ja pippuri.
Öljyä uunivuoka kevyesti (tai peitä vuoka leivinpaperilla). Ripottele vuokaan ensin pinaatti, sitten halloumi. Kaada päälle munaseos. Lisää päälle tomaatit ja sipuli.
Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes munakas on hyytynyt.



Coleslaw


n.300 g valkokaalia
3 porkkanaa
1 punasipuli
1 tuubi (175g) Felix kruunumajoneesia
1 dl piimää (tai maustamatonta jogurttia)
1 tl mustapippuria
½ tl suolaa

Huuhtele kasvikset. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä. Kuori ja raasta porkkanat. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Pane kasvikset isoon kulhoon.
Sekoita majoneesin joukkoon piimä ja mausta se mustapippurilla ja suolalla. Lisää kastike kulhoon ja sekoita huolellisesti. Anna salaatin maustua kylmässä noin 15 minuuttia.


 Veikkaanpa että tämä alussa mainitsemani flunssa sai alkunsa viime viikonloppuna. Kummipoika tuli meille viikonlopuksi ja meillä oli aikomus mennä pilkille. Mutta kuten ehkä muistatte, täällä etelässä alkoi vesisateet jo perjantaina. Eli ilma ei ollut kuin morsian ja sitä myöden jäiden kestävyyskin oli vähän niin ja näin. Muutamaa testireikää enempää ei kyllä jäille uskaltanut mennä. Toivottavasti vielä tänä talvena kuitenkin pilkille päästäisiin.


 Mutta onneksi aina voi grillata.  🔥


Grillata taidetaan tänäkin viikonloppuna, mutta tällä kertaa ihan vaan omalla pihalla. Mukavaa viikonloppua kaikille! ❤

perjantai 22. tammikuuta 2021

Kesäkurpitsalasagne


 Mukavaa perjantaita kaikille!

Viikot menee niin vilkkaasti, että hyvä kun ehtii kissaa sanoa. Töitä tehdään niska lismassa eikä riitäkään, ja kun töiltä selvitään niin loppu aika meneekin lumitöissä, ruokaa tehdessä ja Viskin kanssa touhutessa. Siinäpä se arkielämä lyhykäisyydessään. Mutta eipä sitä juuri tällä hetkellä muuta kaipaakaan elämäänsä. Tosin nyt viikonlopuksi saadaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita kun eskari-ikäinen kummipoikamme tulee koko viikonlopuksi meille. ❤

Minulle on tullut sellainen tapa, että valmistan koko viikon ruuat käytännössä parina päivänä viikossa. Eli teen kerralla useamman ruuan. Nyt kun molemmat työskennellään pelkästään kotona, ruokaa menee ihan älytön määrä viikossa. Ja kun ei jaksa ihan joka päivä olla hellan äärellä, on paljon näppärämpää valmistaa kerralla useampi satsi ruokaa. Monesti teen kerralla muutaman eri laatikon ja jonkun sopan sekä lisäksi joitakin kasvislisukkeita. Jos lisäksi tekee jonkun iltapalan, pärjää näillä ruuilla muutaman päivän (mieheni syömä ruokamäärä vastaa noin kolmen "tavallisen ihmisen" ruokamäärää). Tällä viikolla tuli tehtyä tätä kesäkurpitsalasagnea ja tästä tuli heti mun lemppari. Olen kerran ennenkin tehnyt samanmoista laatikkoa ja siitä jäi mieleeni vaan armoton vetisyys. Tästä laatikosta oli vetisyys kaukana. Suosittelen testaamaan, en kyllä yhtään jäänyt kaipaamaan lasagnelevyjä joukkoon. Ohje on K-ruoka -sivustolta


Kesäkurpitsalasagne
1 vuoallinen


3 (n.1kg) pientä kesäkurpitsaa
n. ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tlk (390g) chilitomaattimurskaa
180 g chilituorejuustoa
2 tl oreganoa
½ tl suolaa
1 rkl maissitärkkelystä
150 g juustoraastetta (käytin emmantalraastetta)

Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla.
Ruskista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää hienonnettu sipuli. Anna kuullottua. Kaada tomaattimurska pannulle, lisää tuorejuusto, oregano ja suola. Hauduta pari minuuttia. Siirrä pannu liedeltä ja ripottele päälle maissitärkkelys. Sekoita tasaiseksi.
Annostele lasagnevuoan pohjalle ohut kerros jauhelihakastiketta ja ripottele päälle hieman juustoraastetta. Lado kesäkurpitsaviipaleita kastikkeen päälle vieri viereen lasagnen tapaan. Toista kerroksia siten, että päällimmäiseksi tulee kesäkurpitsaa. Ripottele pinnalle noin 1 1/2 dl juustoraastetta.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.


Ja lasagnen kanssa tietenkin tarjolla tomaatti-mozzarella-punasipulisalaattia tuoreella basilikalla höystettynä. 😋


Vaikka olenkin vahvasti sitä mieltä että tämä lumentulo riittäisi jo 🙈 niin nautitaan silti lumisista viikonlopputunnelmista!

torstai 14. tammikuuta 2021

Lokakuiselta brunssilta - Paprikauunimunakkaat & mango-vadelmatriflet


 Heipä hei pitkästä aikaa ja oikein ihanaa alkanutta vuotta 2021!

Siitä onkin jo aika tovi kun viimeksi olen blogin parissa ollut. Tiedän että ei tarvitsisi mitenkään selitellä että miksi joskus kirjoittaa ahkerasti ja toisinaan ei pitkään aikaan mitään, mutta ehkä silti muutaman sanasen voisin asiasta sanoa. Nämä nyt julkaisemani brunssin ohjeistukset ovat lokakuiselta lauantaiaamulta kun kaikki oli vielä hyvin emmekä tienneet mikä on vielä alle vuorokauden päästä edessä. Molemmat menimme tahoillemme viettämään aikaa ystävien kanssa ja yöllä meidät saavutti suruviesti appiukon kuolemasta. Kaiken lisäksi meidän oli ollut tarkoitus juhlia appiukon tasavuosia seuraavana päivänä. Ilo synttäreistä vaihtuikin kuoleman suruksi. Kun kuolema tulee tarpeeksi lähelle, se sekoittaa ajatuksia ja oikeastaan ihan kaikkea hyvinkin pitkäksi aikaa. Oikeastaan vasta tänään tuli se fiilis, että nyt mulla on aikaa ja fiilistä taas pitkästä aikaa istahtaa koneen ääreen kirjoittamaan. Eilen havahduin siihen, että pitkästä aikaa kaivoin kameran kaapista ja otin kuvia tekemistäni ruuista. Huomasin, kuinka mieheni suulle levisi hymy, kun hän huomasi että taas kuvataan. Ennen ehkä hieman ärsyttävästäkin tavasta oli nyt tullut merkki että ehkä kaikki on taas pikku hiljaa normaalia olotilaa kohti.  


Joulukin meni hiukan hiljaa hiipien ohitse tänä vuonna. Joulufiilistä ei missään vaiheessa tullut enkä oikein jaksanut asiaa stressatakaan. Joulunalla sairastelu ei sekään parantanut joulumieltä, mutta onneksemme saimme maailman parhaan joululahjan mitä ikinä voi saada - veljeni perheeseen syntyi pienen pieni poika! 💙

Mutta nyt vuoteen 2021 motolla - vähemmän murhetta, enemmän terveyttä

 


Tosiaan nämä kaksi ohjetta jotka nyt haluan kanssanne jakaa ovat jo viime vuodelta, kun pidimme mieheni kanssa pienen brunssin. Kutsun näitä meidän yhteisiä viikonlopun aamupäivän hetkiä aina brunsseiksi siitäkin syystä, että se tekee hetkestä jotenkin vähän juhlavamman ja tosiaan sen brunssin ei aina tarvitse olla mikään 100 ruokalajin aamupala. Kunhan on jotain normaalista aamupalasta poikkeavaa, ehkä hieman enemmmän tekovaiheessa aika vievää ja yleensä se tarjoillaankin normaalia aamupalaa myöhemmin. 


 

Paprikauunimunakkaiden ohje on Yhteishyvän. Nämä olivat hyviä ja tehdään varmasti toistekin. Oli vaan vaikea saada pysymään täyte pienien suippopaprikoiden sisällä. Mutta ei se ulkonäkö vaan se maku! 

Paprikauunimunakkaat


4-6 kpl suippopaprikoita
6 kananmunaa
1½ dl paksua jogurttia
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
1/4 tl suolaa
180 g salaattijuustokuutioita

Huuhtele paprikat. Halkaise kantoineen pitkittäin niin, että syntyy kaksi venettä. Poista siemenet, mutta jätä kannat paikoilleen. Asettele paprikat pellille leivinpaperin päälle tai isoon vuokaan ja tue toisiaan vasten.
Riko munat kaatonokalliseen kannuun tai kulhoon. Vatkaa joukkoon jogurtti, ruohosipuli, mustapippuri ja suola. Kaada munakasseos paprikoihin.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes munakkaat ovat hieman hyytyneet. Murustele pinnalle salaattijuusto ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia.


Ja koska brunssilla pitää aina olla jotain makeaa, niin pitihän se tälläkin kertaa jotakin uutta makeaa jälkkärireseptiä testata. En halunnut tehdä kakkua, vaan ainoastaan jotkut pienet jälkkärit. Ja tämä Annin uunissa -blogista löytynyt mango-vadelmatrifle oli ihan huippuhyvä, ihanan raikas jälkkäri. Menee jatkoon ehdottomasti.

Mango-vadelmatrifle
4-6 annosta


1,5 dl vadelmia
1 dl mangopyrettä (esim. Piltti tai Bonne)
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g rahkaa
noin 1 dl granolaa

Survo tuoreet tai pakastevadelmat haarukalla mössöksi ja lisää halutessasi sokeria tai muuta makeutusta sekaan. (minä en lisännyt makeutustani ja mielestäni oli hyvää ja raikasta ihan sellaisenaan)
Vatkaa vaniljavaahto kuohkeaksi. Lopuksi vatkaa rahka sekaan.
Nostele vadelmasurvosta, mangososetta, granolaa ja vaniljavaahtoa vuorotellen laseihin.
Tarjoile heti (jotta granola ei pehmene liikaa)! 


Lisäksi oli tarjolla:
♢ nauravia nakkeja
♢ pekonia
♢ munakasta (ruohosipulilla)
♢ paprikansiivuja
♢ tomaatti-mozzarellasalaattia pestokastikkeella
♢ (Latelle varmuudeksi jälkkärisuklaata, koska en tiennyt että maistuuko mango-vadelmatrifle)
 


 

Annettiin mun vanhemmille joululahjaksi brunssilahjakortti, eli seuraava brunssi on toivottavasti ravintolassa, eli pääsee valmiiseen pöytään! Luksusta! ❤ Lahjakortti oli ns. avoin lahjakortti, eli päätämme yhdessä mihin menemme ja milloin menemme, kunhan yhdessä mennään.

Ja hei kiitos te ihanat ❤ viesteistä joita olen saanut blogin tauolla olosta! Jokainen viesti on lämmittänyt sydäntä kovasti, vaikka en ole välttämättä tätä aiemmin vastannutkaan mitään! ❤