Sivut

maanantai 31. joulukuuta 2012

Uuden vuoden piimäkakku

Taas leivottu lahjakakku! :) Eli mammalle hyvän uuden vuoden toivotukseksi piimäkakkua ja kuohuviiniä!

Mausteinen piimäkakku



4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1,5 tl soodaa
1,5 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2,5 dl piimää
2 omenaa
100 g voita

Kuorrutus:
1 dl valmista kinuskikastiketta
0,5 dl maustamatonta tuorejuustoa
koristerakeita

Kuori ja raasta omenat ja sulata voi.
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
Lisää joukkoon piimä, omenaraaste ja hieman jäähtynyt voisula. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Voitele ja jauhota kakkuvuoka ja kaada taikina siihen.
Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä ja anna sitten jäähtyä kokonaan.
Vatkaa kinuskikastike ja tuorejuusto sekaisin ja valuta kakun päälle. Koristele koristerakeilla.

Ohje Anzkun kauhasta kajahtaa-blogista.

Tämän kakun myötä OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2013 kaikille blogini lukijoille!!! <3

torstai 27. joulukuuta 2012

Jouluhalko

Äiti pyysi leipomaan jotakin joulupäiväksi, ja pakkohan se oli tehdä kunnon jouluhalko! :) Oikeastaan idea lähti siitä, että kokonainen kääretorttu ei mahdu pitkulaisen kakkukuvun sisään, joten oli pakko leikata kääretortun päät pois, ja laittaa ne oksiksi halkoon. Ja taaskaan ei mennyt mitään hukkaan.... :) Suosittelen tekemään tämän päivän kaksi ennen syömistä tai kostuttamaan hyvin!! Tuon päällä olevan "kreemin" ohje on Soppakellarista lainattu.

Jouluhalko



Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Väliin:
1 prk Valion Tiramisu-rahkaa
2 dl vispikermaa
mansikkahilloa
sokeria

Kostutukseen:
Appelsiinimehua

Päälle:
1 dl sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kermaa
2 keltuaista
150 g voita
2 valkuaista
1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 10 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen Tiramisu-rahka. Mausta tarvittaessa sokerilla. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin mansikkahilloa ja sitten kerma-rahkaseos. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Laita torttu hetkeksi kylmään vetäytymään.

Päällistä varten sekoita kattilassa sokeri ja kaakaojauhe, lisää sitten kerma & keltuaiset. Kuumenna seos varovasti ja koko ajan hämmentäen kiehumispisteeseen, älä keitä! Anna seoksen jäähtyä.
Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, valkuaiset yksitellen sekä vaniljasokeri.

Leikkaa tortusta päätypalat pois ja lisää ne tortun sivuille ns. oksakohdiksi. Kostuta torttua hieman esim. appelsiinimehulla tai kahvilla. Päällystä torttu suklaaseoksella joka puolelta ja vedä haarukan kanssa "puun syyt näkyviin". Halon voi vielä koristella haluamallaan tavalla. Itse pistin sokerimassasta tehtyjä lehtiä ja vadelmia.


Jouluruuat

Ensimmäistä kertaa elämässä tuli tehtyä jouluruokia kotiin! :) Yleensä ollaan käytetty tehokkaasti hyväksi kutsut joulusyöminkeihin. Tälläkin kertaa käytiin kahtena päivänä syömässä myös kodin ulkopuolella, mutta koska oli ensimmäinen joulu uudessa kodissa, niin pitihän sitä jouluruuan tuoksua saada myös kotiin.

Lanttulaatikko


















1 kg valmista lanttusosetta
4 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl siirappia
3/4 tl suolaa
n. 1/4 tl valkopippuria
1/2 tl inkivääriä
1 mm (maustemitallinen) muskottipähkinää
1/2 mm neilikkaa

Pinnalle:
1 dl korppujauhoja
30 g voita

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos uunivuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja. Paina pintaan koristeita lusikan päällä. Lisää voinokareet. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 1 t 40 min.


Perunalaatikko


















n. 1 kg jauhoisia perunoita
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
4 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia

Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne ja lisää vehnäjauhot. Annan survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla 3-5 tuntia. Meillä ilmeltyi leivinuunissa (n.80 astetta) 8 tuntia. Ja voitte uskoa että oli hyvin imeltynyt! :)
Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi, maito ja suola. Sekoita joukkoon hieman siirappia, jos haluat lisää makeutta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Älä kaada vuokaa aivan täyteen, sillä ruoka kiehuu helposti yli.
Paista perunalaatikkoa 150-175 asteessa 2-3 tuntia.

Kinkkuakin meillä oli, ja olikin sitten ihan mielettömän hyvää!! Syy oli varmasti siinä, että sitä paistettiin pitkään ja hartaasti. Leivinuunissa oli n. 150 astetta kun laitettiin n. 3 kiloinen kinkku sinne. Eikä noussut kinkun sisälämpötila 10 tunnin paistamisenkaan jälkeen yli 65 asteen. Eli avuksi otettiin sähköuuni, jolla sisälämpö saatiin nostettua 85 asteeseen. Kinkun alla leivinuunissa oli vesiastia, ja luulenpa että tämä on vaikuttanut siihen, että kinkku ei paistunut kunnolla siellä. Kiveltä suoraan tuleva lämpö kun kuitenkin on aika suuri. Mutta tämän veden ansiosta kinkku ei pitkänkään paistamisen jälkeen ollut yhtään kuivaa. Päinvastoin.

Näiden lisäksi oli tarjolla mätiä lisuikkeineen ja itsetehtyä saaristolaisleipää



Täytyy tänään vähän kuvailla joululahjoja, niin saa jakaa ilon muiden kanssa! :) Pukki toi siis jälleen kerran erittäin hyviä ja tarpeellisia lahjoja...

Jouluinen appelsiinikakku

Mammalle oli vaikea ostaa joululahjaa, joten päätin leipoa hänelle kuivakakun, jouluisin koristein. Ohje on Kinuskikissalta. Minulla ei ollut kuin pieni kakkuvuoka, johon tämä kakku mahtui hyvin. Nyt onneksi pukki toi isomman vuoan, niin saa tehtyä kunnon kuivakakkuja! :)

Appelsiinikakku



















Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl sokeria
200 g sitruunarahkaa
2 munaa
½ dl rypsiöljyä
½ dl itse puristettua tai Luomu-appelsiinitäysmehua
2 appelsiinin kuoriraaste

Koristeet:
sitruunamehua tai -tiivistettä
tomusokeria

Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Kypsennä 180 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla, kun se on saanut jonkin verran väriä.
Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä.
Koristele kakku sokerikuorrutteella. Sekoita tomusokerin (n. 1 ½ dl) joukkoon sitruunamehua tai -tiivistettä, kunnes seos on sopivan valuvaa. Valuta kakun päälle ja laita koristeeksi sokerimassasta muotoillut koristeet.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Jouluinen kääretorttu

Jääkaapissa oli yksi suklaakerma joka piti käyttää pois. Ja se pääsi kääretortun täytteeksi! Tätä ei ole vielä maistettu, eli en pysty makua vielä kommentoimaan...

Jouluinen kääretorttu



Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk persikkasosetta (125 g)
1 prk Valion suklaakermaa

Päällinen:
50 g voita
3 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
tomusokeria

Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 10 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

Vatkaa suklaakerma vaahdoksi. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin persikkasose ja sitten suklaakerma. Kääri rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Laita torttu hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.

Päällistä varten sulata voi, ja sekoita siihen kahvi, kaakaojauhe ja tomusokeria niin paljon, että päällinen on levitettävää mutta ei liian löysää.


 Sitten vielä jouluisia koristeita päälle! :) Leikkasin tortun siis kahteen osaan, jotta sain tehtyä erilaiset koristukset niihin.

tiistai 18. joulukuuta 2012

Geisha-hyydykekakku

Eilen sain jotain jopa aikaiseksi, eli tuli tehtyä koekakku joulupäivää varten! :) Tämä oli ihan hyvä kakku, mutta ei taideta tätä syödä joulupäivänä! :) Olen hieman kriittinen omia leipomuksiani kohtaan. Tämä oli kyllä hyvää, mutta ei kivunnut parhaimpien kakkujen listalle. Ohje on Kirsin keittiöstä.

Geisha-hyydykekakku



Pohja:
125 g voita tai margariinia
75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

 Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Jätä leivinpaperiin n. 7 cm leveä uloke, josta voit vetää helposti valmiin kakun tarjoilulautaselle. Voitele vuoan reunuksen alaosa margariinilla.
Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia. Tarvittaessa pese vuoan reunarengas. Anna jäähtyä ennen täytteen kaatamista.
Pohja kannattaa kostuttaa täytteeseen sopivalla tavalla, esimerkiksi appelsiinimehulla tai maidolla (¼-½ dl). Kostukkeen saa imeytymään pohjaan paremmin, kun pistelee siihen haarukalla reikiä. Erityisesti reunat kannattaa kostuttaa huolellisesti.


Täyte:
2 dl kermaa
2½ dl Flora Vanillaa
200 g Geisha-suklaata (levy Geisha Dark ja levy tavallista Geishaa)
200 g tuorejuustoa
4 liivatelehteä
2 rkl maitoa

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 min. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi. Sulata suklaa ja sekoita se tuorejuustoon, lisää vatkatut vaahdot joukkoon. Lämmitä 2 rkl maitoa. Liota kylmästä vedestä puristetut liivatteet kuumaan maitoon. Lisää liivateliuos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia.

Ja hienot koristeet päällä, vai mitä?! :)

maanantai 17. joulukuuta 2012

Koristeita joululeivonnaisiin

Tälläisiä tuli eilen väsäiltyä. Tänään täytyy jatkaa urakkaa! :)

Tosin en yhtään vielä tiedä mihin leivonnaisiin näitä isken. Kovasti on ideoita, mutta saa nähdä mitä kaikkea ehtii toteuttamaan.... Kotiin tuskinpa tulee hirveästi mitään leivottua, mutta onneksi äiti juuri eilen pyysi kahvipöytään jotakin tarjottavaa! :) Ja töihin tietenkin pitää joku joulukakku tällä viikolla väsätä.

Viikonloppuna tuli myös maisteltua tälläistä muistaakseni Etelä-Afrikkalaista punaviiniä. Ostin sen juustojen kaveriksi, ja mielestäni hyvin sopikin.
Ja juustoina oli tietenkin meidän lähijuustoja, eli Kolatun juustoja. Suosittelen maistamaan, Verneri on oma suosikkini!

Tuntuu taas, että ideoita olisi paljon leipomisen suhteen, kun vaan olisi aikaa niiden toteuttamiseen. Tuo ihana valkoinen asia mitä taivaalta on tullut alas kovalla syötöllä, on nyt vähän verottanut aikaa leipomiselta. Eli kolattavaa riittää meidän tontilla! :) Mutta mukavaa ulkopuuhaahan se on.

maanantai 10. joulukuuta 2012

Savulohirulla

On taas ollut olevinaan niiiiin kiire, ettei ole ehtinyt edes blogia päivittää!! Jos nyt ottaisi itseä taas niskasta kiinni ja päivittelisi vähän useammin. Eli tässä siis savulohirulla jonka tein mammani syntymäpäiville. Oli erittäin hyvää, suosittelen kokeilemaan! Ja tuo täyte on hyvää ihan yksinäänkin, vaikka ruisleivän päällä. Ajattelin jouluksi sitä tehdä saaristolaisleivän kaveriksi! :) Ohje on Kirsin keittiössä-blogista.

Savulohirulla


POHJA:

75 g voita
1 dl vehnäjauhoja
3 dl täysmaitoa
½ pss (75 g) pakastepinaattia
4 munaa
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta

TÄYTE:
200 g kylmäsavulohta
1 prk (120 g) smetanaa
1 rasia (200 g) ruohosipuli tuorejuustoa
½ tl sitruunapippuria
1 rkl sitruunamehua
1 dl hienonnettua tilliä

Sulata voi kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. Keitä vielä 2 min koko ajan sekoittaen. Lisää pinaatti sekoittaen. Anna jäähtyä.
Lisää kattilaan munat, suola ja leivinjauhe. Vatkaa seos sähkövatkaimella tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa pohja leivinpaperille ja irrota päältä leivinpaperi.
Valmista täyte: Leikkaa ruodoton kala pieniksi kuutioiksi. Lisää smetana, tuorejuusto, sitruunapippuri, limettimehu ja tilli. Levitä seos jäähtyneelle munakaslevylle. Leikkaa levy kahteen osaan käärimisen helpottamiseksi.
Rullaa levyt pitkältä sivulta kääretortun tapaan. Kiedo rullat leivinpaperiin ja alumiinifolioon.
Anna vetäytyä jääkaapissa 1 - 3 t.

Mammalle tuli myös tehtyä tälläinen tiramisu-suklaahalko, ohje löytyy täältä.Nyt kostutin sen kunnolla kahvilla. Kahvin maku sopii niin hyvin yhteen tuon tiramisu-rahkan kanssa.



Keittiötäkin tuli taas sisusteltua, tällä kertaa saarekkeen pääty sai oman sisustustarran:


Ja yhtenä päivänä yritettiin saada karvaisista lapsukaisistamme joulukorttia varten kuvaa, mutta aivan mahdotontahan se oli! Sitten kun toinen pysyi paikoillaan, niin toinen oli jo menossa johonkin suuntaan! :) Tässä ne parhaimmat otokset, mutta näistäkään ei voinut mitään kortteja teettää, kiitos Tyynen säihkyvien silmien! :)