Mikä onkaan parempi tapa aloittaa lauantaiaamu, kuin tehden tuoretta leipää aamupalalle! :) Ja samalla kun uunin kerran lämmittää, niin kyllähän siinä voi vähän muutakin paistella kun vain yhden leivän. Tämän aamun saldona siis yksi durumleipä & kaksi focacciaa! Nam nam.
Durumleivän ohjeen olen bongannut jo kauan sitten
Kokkeillaan -blogista. Ja focaccioihin taas inspis syttyi
Kanelia & Kardemummaa -blogista. Viime kesänä tein kerran focacciaa tomaateilla ja tuoreella basilikalla maustettuna,
KLIK. Sekin oli hyvää, mutta nyt laitoin vielä enemmän täytteitä ja muistin jopa lisätä sitä sormisuolaa.
Kreikkalainen focaccia (2 kpl)
25 g tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 rkl siirappia tai hunajaa
1/2 rkl hyvälaatuista suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl hiivaleipäjauhoja
noin 4 dl vehnäjauhoja
Päälle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
JA
kirsikkatomaatteja, fetaa, punasipulirenkaita, oliiveja
Murenna hiiva kulhoon ja lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi sekä siirappi ja suola. Sekoita kunnes hiiva liettyy. Lisää joukkoon oliiviöljy. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja alusta taikina hyvin. Kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahdeksi yhtä suureksi palaksi. Vaivaa palat ja taputtele ne noin 1 1/2 cm paksuisiksi levyiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota liinan alla vielä noin 30 minuuttia.
Painele sormillasi leipien pintaa kuoppia ja valuta niiden päälle oliviiöljyä ja ripottele päälle sormisuolaa. Lisää päälle haluamasi täytteet.
Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
Durumleipä (1 kpl)
1/2 tl tuoretta hiivaa
3 dl kylmää vettä
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1–1 1/2 tl suolaa
lisäksi 5 jääpalaa
Sekoita hiiva veteen. Lisää jauhot ja suola. Sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 8–10 tunniksi.
Levitä leivinliina työpöydälle, ripottele liinalle jauhoja ja kaada taikina päälle. Painele taikina tasaiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Käännä taikinalevyn ylä- ja alareuna keskustaan niin, että niiden saumat kohtaavat. Käännä taikina saumapuoli alaspäin. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja taittele liina löyhästi taikinan ympärille. Anna taikinan kohota liinaan käärittynä noin 40 minuuttia.
Laita yksi tyhjä pelti uunin keskitasolle ja toinen pelti alatasolle (jos käytät jääkuutioita). Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta taikina liinakääreestään leivinpaperilla päällystetyn tarjottimen tai pellin päälle. Liu’uta leipä ja paperi uuniin keskitasolla olevalle pellille. Nosta jääpalat alemmalle pellille. Jääpaloista syntyvä höyry tekee kuoresta rapean.
Avaa uunin luukku hetkiseksi 15 minuutin kuluttua, jotta uuni tuulettuu. Tuuleta uunia luukkua avaten 5 minuutin välein, kunnes leipä on paistunut 30–35 minuuttia. Laske uunin lämpö 200–225 asteeseen, jos leipä ruskistuu liikaa. Jäähdytä kypsä leipä ritilän päällä.
Leipä onnistuu myös ilman jääkuutioita ja tuulettamista. Silloin kuoresta tulee pehmeämpi.
Ja pakko tietenkin myös kertoa, kuinka Someron Pyölissä tapahtuu näin lauantaiaamuisin! :) Lähdettiin Marttilan Tilan Jonnan kanssa kirppiskierrokselle heti aamusta ja ihmeteltiin että onpa paljon poliiseja näillä nurkilla. Se siis on harvinaista, että täällä meilläpäin ylipäätään missään näkee poliisin. No, isäntä sitten soitti kesken meidän kaupunkikierroksen, että poliisit olivat ottaneet meidän vastarannalta jonkun miehen kiinni. Siellä oli ollut poliisikoiraa ja muutama maija. Ja isäntä tietenkin kärppänä kameran kanssa ottamassa tilannekuvia ja meidän vahtikoira haukkumassa vastarannalla näkynyttä poliisikoiraa.
Jee, ÄKSÖNIÄ!! :)
Jos siis joku vielä väittää, että maalla on tylsä asua kun täällä ei koskaan tapahdu mitään, niin ihan väärässä on!! :D Mitä lie sitten pidätetty mies tehnytkään. Onneksi saivat kiinni.