Tulipas ihan lapsuus mieleen tästä ruoasta! ☺ Tää oli yks mun lemppariruoistani, ja nimenomaan oman äidin tekemänä. Ja oli se edelleenkin ihan törkeän hyvää! Tuli ehkä vedettyä itsensä pikkuruiseen ähkyyn....
Mikään ei voita kunnon ruskeaa kastiketta, tuunattuna esim. jauhelihalla, nakeilla, possunlihasuikaleilla yms. Itse teen kastikkeen aina sillai silmämääräisesti, eli en osaa sanoa mitään ihan tarkkoja ainesmääriä kuinka paljon tulee mitäkin. Mutta tässä vähän jotain osviittaa.
Ruskeakastike
2½ rkl vehnäjauhoja
4-5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
Ruskista voi kevyesti ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paista jauhoja miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kuumenna samaan aikaan lihaliemi.
Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuuma neste vähän kerrallaan. Nosta pannu takaisin levylle ja lisää loput nesteestä koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta vähintään 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää viimeisenä joukkoon tarpeen mukaan suolaa sekä mustapippurirouhetta.
Näin sinulla on perus ruskeakastike minkä voit jalostaa esim. lisäämällä nakkeja (nakkikastike) tai ruskistettuja naudanlihanpaloja (niitä kyllä pitää keitää n. tunnin ajan mutta ei ruskeakastike siitä huonone) ja ruskistettua jauhelihaa (jauhelihakastike).
4-5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
Ruskista voi kevyesti ja ripottele päälle vehnäjauhot. Paista jauhoja miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Kuumenna samaan aikaan lihaliemi.
Nosta pannu liedeltä ja sekoita joukkoon kuuma neste vähän kerrallaan. Nosta pannu takaisin levylle ja lisää loput nesteestä koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta vähintään 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää viimeisenä joukkoon tarpeen mukaan suolaa sekä mustapippurirouhetta.
Näin sinulla on perus ruskeakastike minkä voit jalostaa esim. lisäämällä nakkeja (nakkikastike) tai ruskistettuja naudanlihanpaloja (niitä kyllä pitää keitää n. tunnin ajan mutta ei ruskeakastike siitä huonone) ja ruskistettua jauhelihaa (jauhelihakastike).
Tein kaksinkertaisen määrän kastiketta ja lisäsin joukkoon 700 g paistettua sika-nautajauhelihaa. Kastikkeen kaveriksi keitin makaronia. Ja reilusti ketsuppia annoksen päälle! ☺ Tämä on niitä harvoja ruokia, mihin on PAKKO lisätä vähän ketsuppia.