Sivut

perjantai 24. heinäkuuta 2015

Herkullinen pastitsio & punajuurisalaatti


Lasagneen ja sen eri muotoihin ei ehkä kyllästy koskaan. Tässä taas yksi ihan superhyvä versio. Tämä vain parani vanhetessaan (eli tekeytyessään muutaman päivän jääkaapissa). Ohje on Maukasta minibudjetilla -blogista. Ja blogin nimenkin mukaisesti tämä syntyi aika minibudjetilla. Hyvää ja halpaa!

Pastitsio


400g jauhelihaa
sipuli
muutama valkosipulinkynsi
tölkki tomaattimurskaa
suolaa
pippuria
tinjamia
basilikaa
välimeren yrttiseosta
öljyä

täysjyvä pastaa

5 dl maitoa
2 rkl jauhoja
1 rkl voita.
1/3 pakettia koskenlaskijaa
suolaa
pippuria
muskottipähkinää
juustoraastetta

Kuullota sipulit, lisää jauheliha ja paista suunnilleen kypsäksi. Lisää mausteet ja tomaattimurska ja jätä kiehumaan kokoon. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, keitä pasta pussin ohjeen mukaan. Sekoita jauhelihaseos pastaan ja kaada vuokaan.
Tee bechamel-kastike. Sulata voi pannulla ja sekoita jauhot. Sekoittele jauho-voi-seosta pari minuuttia ja lisää lämmitetty maito. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää koskenlaskija kiehuvaan kastikkeeseen pieninä paloina, anna sulaa ja sekoittele. Kaada kastike pasta-jauhelihaseoksen päälle, ripottele juustoraaste ja paista 200 asteessa noin puolisen tuntia.


 Tämä punajuurisalaatin ohje taitaa löytyäkin jo blogista, mutta laitetaan nyt uudelleen jos joltain on vaikka mennyt ohi. Meillä asuu punajuurisalaatin suurkuluttaja, ja sen salaatin tulee olla nimenomaan Forssan punajuurisalaattia. Mutta nyt löytyi sille korvaaja, ihanaa. Tulee sitäpaitsi paaaaaljon halvemmaksi tehdä itse. Ohje on alunperin Kivistössä -blogista.

Punajuurisalaatti


4-6 etikkapunajuurta
1 kevätsipulin- tai uuden sadon sipulinvarsi
1 prk smetanaa
2 rkl majoneesia
1 tl piparjuuritahnaa
suolaa
mustapippuria

Suikaloi punajuuret ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita kulhoon. Sekoita sitten muut aineet keskenään, lorauta joukkoon tilkka etikkapunajuurten nestettä ja mausta suolalla pippurilla.


Mukavaa viikonloppua kaikille!!! ♥
Minä jatkan riiviön metsästystä...Kyllä, meille on tullut perheenlisäystä, mutta siitä lisää myöhemmin!! ☺

torstai 23. heinäkuuta 2015

Mamma Mian marjapiirakka & eilisiä keikkatunnelmia


Marjapiirakka on jo viikon parin takaa, kun käytiin Marttilan tilan emännän kanssa Pappadiippa blogia kirjoittavan Johannan tykönä talkoilemassa. Oli kyllä hauska ilta ja näitä tulee toivottavasti vielä lisää! Hauska pitää tälläisiä bloggarimiitingejä, yhdistettynä tietenkin talkootyöhön ja hyvään ruokaan. Tykkään ♥ 
Marjapiirakan ohje on Kinuskikissan. Ja siis mikään ei voi olla huonoa missä on mascarponea. Se on kyllä sellainen "taika-aine".  Tähän piirakkaan upposi hienosti yksi pieni rasiallinen punaviinimarjoja pakkasesta. Vielä olis "muutama" rasia jäljellä..... Onneks mun pensaat ei vielä tuota kuin ehkä hyvällä tuurilla yhden piirakan verran marjoja, joten niistä ei paljon pakastimen täytettä saa. Mutta saatan käyttää lapstyövoimaa mamman tykönä hyödyksi pensaiden tyhjennyksessä..... ☺

Mamma Mian marjapiirakka


Pohja:
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl punaviinimarjoja (tai muita marjoja)
1 prk (250g) mascarponejuustoa
1 muna
½ dl sokeria
(1 rkl fariinisokeria)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muutamassa erässä taikinaan. Voitele piirakkavuoka. Levitä taikina jauhotetuilla sormilla vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää pohjan päälle viinimarjat. Halutessasi lisää marjojen päälle hieman fariinisokeria, tuo ihanan kinuskimaisen maun.
Sekoita mascarponejuusto, muna ja sokeri keskenään. Kaada marjojen päälle. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, jos reunat tummuvat ennen paistoajan täyttymistä.


Ja tässä vielä eilisiä keikkatunnelmia. En tosiaan ole mikään suurensuuri AC/DC-fani, mutta täytyy myöntää että tuo musiikki toimi kyllä livenä aika hyvin. Ja pointsit kotiin vanhoille äijille, jotka jaksoivat veivata liki parin tunnin keikan ajan!! Ja mulla ei ole kyllä mitään muuta huonoa sanottavaa järjestelyistä, kuin että se poistuminen sieltä oli tehty vähän hankalaksi. Tietysti kun pieneen kaupunkiin ängetään niin suuri määrä porukkaa ja kaikki haluavat lähteä pois yhtäaikaa niin selväähän se on että ruuhkia syntyy. Mutta kaikesta selvittiin enkä saanut edes mitään ahdistuskohtausta suuresta ihmismäärästä huolimatta, positiivista! ☺

Julkkiksiakin näkyi ☺

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Buffed Pizza à la Salami


Mulle on tullut Glorian Ruoka ja Viini -lehti jo usean vuoden ajan, mutta aika harvoin siitä lehdestä on mitään ohjeita tullut tehtyä. Yleensä lukaisen viiniarvostelut läpi ja joskus kuolailen ihanien ohjeiden perään ja joskus taas ihmettelen jotain erikoisia ruokia. Harvemmin kuitenkaan tartun kauhan varteen sillä ajatuksella, että nappaisin siitä lehdestä jonkun reseptin toteutettavaksi. Mutta tämän vuoden toka numero on ollut sellainen, että voisin tehdä siitä vaikka kaikki ruoat ja jälkkärit. Nyt pääsi ensimmäinen toteutuslistalle. Sanoin isännälle, että jos tämä ei ole hyvää, niin esittää valituksensa kyseiselle lehdelle! ☺ Mutta ei tarvinnut valittaa, päinvastoin. Huippuiltapalaa tämä(kin).

Buffed Pizza à la salami


1 pkt voitaikinaa/lehtitaikinaa (iso levy)
200 g tomaattimurskaa
1 valkosipulinkynsi
1 punasipuli
200 g salamia
4 kypsää tomaattia
200 g mozzarellajuustoa
2 rkl oliiviöljyä
n. 1 dl basilikanlehtiä
mustapippuria myllystä

Sulata voitaikina/lehtitaikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori valkosipuli ja sekoita se tomaattimurskan joukkoon sauvasekoittimella. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi. Viipaloi salami, tomaatit ja mozzarella.
Kauli taikinalevy leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Paista pohjaa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes taikina on puolikypsä eikä vety enää täytteistä. Ota pohja uunista ja nosta uunin lämpö 250 asteeseen.
Levitä ensin tomaattikastike ja sitten loput täytteet pohjille. Paista 6-8 minuuttia, kunnes mozzarella on saanut hieman väriä.
Pirskottele pizzoille oliiviöljyä, revi basilikat päälle ja rouhi mustapippuria juustolle.


Lisäsin vielä vähän tavallista juustoraastetta pizzan päälle, koska mitä enempi on juustoa sen parempi. Piste.


Se olis tänään sit AC/DC:n keikka Hämeenlinnassa. Ei kuulu mun ykkössuosikkeihin, mutta käydään nyt isännän ja mun vanhempien seurana katsomassa sekin pois. Pitänee muistaa ottaa kertissadetakit mukaan..... ☻

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Kesän eka mansikkakakku


No niinpä - vihdoinkin tuli tehtyä mansikkakakku! ♥ Mansikat on ollu niin kalliita, etten ole raaskinut ostaa. Nyt isäntä oli saanut pilkkahintaan työkaverilta ostettua ison satsin mansikkaa. Ajattelin, että joudun laittaan osan pakkaseen, mutta niinhän ne tuli kaikki syötyä. Ja hyvä niin, en oikein välitä pakastetusta mansikasta. Paitsi smoothieissa ne toimii.


Tein kakun taas ihan perinteisesti kääretorttupohjasta. En oikein jaksa värkkäillä kakkupohjien kanssa, kun saan ne aina epäonnistumaan (karma?!), mutta kääretorttupohja onnistuu 99,9 % varmuudella aina.


Väliin laitoin kerman lisäksi Valion lime-valkosuklaarahkaa ja vitsit että oli hyvää!! Täytyy ehkä vähän lisää testailla tuota rahkaa erilaisiin leivonnaisiin. Mulla on ollut vähän ennakkoluuloja, että siinä maistuu liikaa valkosuklaa, mutta kyllä sieltä limen maku tuli aika vahvana esiin. 


..ja ruusukupeista nautittuna maistuu kahvikin paljon paremmalta! ♥

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Samettinen Aura-punajuurikeitto


Mä tykkään ihan hirveästi kaikista kasvissosekeitoista, mutta tuo isäntä on vähän nihkeä niitä syömään. Sosekeittopäivänä pitää siis taikoa isännälle jotain muuta syötävää, ja sit itse nautiskella ihan yksin höyryävän kuumaa keittoa, nam! ☺ Tämä punajuurikeiton ohje on Valion sivuilta. Muuten noudatin ohjetta, mutta tein tämän säilykepunajuurista. Ja ihan vaan siksi, koska tuossa lähimarketissa ei ollut punajuuria missään muussa muodossa. Olin vähän epäileväinen, että mitähän siitä mahtaa tulla, mutta hyvää tuli. Jätin sitruunamehun/viinietikan kokonaan pois, koska säilykepunajuurissa on valmiiksi sellainen pieni etikkainen vivahde. Tässä kuitenkin se alkuperäinen ohje.

Aura-punajuurikeitto


750 g punajuuria
1 iso punasipuli
10-11 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 tl pippurisekoitusta
1 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
1 pussi  (150 g) Valio AURA® murua
2 dl     ruokakermaa
2 rkl hunajaa
Pinnalle
1/2  dl hienonnettua persiljaa

Kuori ja paloittele punajuuret sekä punasipuli kasvisliemeen. Lisää pippurisekoitus ja sitruunamehu tai viinietikka. Keitä n. 40 min tai kunnes punajuuret ovat kypsiä.
Lisää AURA muru, ruokakerma ja hunaja. Keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes juusto sulaa.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
Ripota persiljaa valmiin keiton pinnalle. Tarjoa leivän kera. 

Jos haluat tehdä säilykepunajuurista, laita punajuuret ja punasipuli yhtaikaa kattilaan, ja anna olla niin kauan kuin punasipulipalat on pehmenneet. Sen jälkeen lisää juusto, kerma, hunaja ja soseuta.


Näihin kuviin ja tunnelmiin on hyvä toivottaa oikein hyvää viikonloppua kaikille lukijoille!!! ♥


tiistai 14. heinäkuuta 2015

Mustikka-banaani-kardemummasmoothie


No huh mikä nimihirviö! ☺
Mulla on näitä erilaisia kausia aina meneillään ja milloin syön aamupalaksi kasan avokadoja, milloin taas puuroa. Nyt on smoothie-kausi menossa. Enkä ole vielä muutamassa viikossa kyllästynyt tähän yhdistelmään. Kokeillaan sit jotain muuta taas, kun tämä alkaa maistua puulta! ☺

Mustikka-banaani-kardemummasmoothie


1 banaani
200 g bulgarian jogurttia
n. 100 g pakastemustikoita/mustaherukoita
n. 2 dl mantelimaitoa
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa
1 rkl kookosöljyä
kuitua (psyllium/pellavansiemenrouhe)
(halutessasi voit lisätä lisäproteiinia jauheesta)

  Sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella. Maidon määrä riippuu siitä, kuinka juoksevaa smoothiesta haluat.
Mittasuhteilla ei ole smoothiessa niin väliä. Sitä laittaa, mitä kaapista löytyy.


Sain sunnuntaina Viskistä hauskoja uintikuvia; iskä heitti lelua Viskille ja mä kuvasin.
Ja hei todistetusti on ollut hetki kun ei ole satanut vettä! ☺


sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Erilainen kaalilaatikko



Ai että mulla on koulutuskelpoinen aviomies! ♥ 
Ei kuulemma tykkää kaaliruuista, mutta kun tein tätä kaalilaatikkoa Mau!kas ruokablogin -ohjeella, isäntä kiltisti maistoi ja totesi, että "tämähän on hyvää, maistuu vähän lasagnelta". Jeeee, seuraava askel kaalikoulutuksessa on siis kaalikääryleet! ☺ 
P.S. Tää oli oikeestikin ihan mielettömän hyvää!!!

Erilainen kaalilaatikko


1 kg kaalia
2 isoa sipulia
400 g jauhelihaa
suolaa
1 prk smetanaa
1 prk tomaattimurskaa (esim. valkosipuli tai chili)
2 isoa maustekurkkua
paljon valkosipulia
1,5 tl paprikajauhetta
juustoraastetta

Silppua kaali ja hienonna sipuli. Hauduta kaali ja sipulit kattilassa kannen alla (vettä muutama sentti pohjalle, lisää tarvittaessa) noin tunnin verran, kunnes kaali on pehmeää. 
Paista sillä välin jauheliha, mausta kevyesti suolalla.
Kuutioi maustekurkut. Kaada kaalikattilasta vesi pois ja kumoa kaalisipulit uunivuokaan.
Lisää loput ainekset ja sekoita. Paista laatikkoa uunissa 200 asteessa noin 1 tunti. Lisää paiston loppuvaiheessa vielä hieman juustoraastetta vuoan pinnalle.  


Ja arvatkaapas mitä minä sain jalkaani lauantaina....Tyyne-kisun!!! ♥ Rakas Tyynemme kuoli huhtikuussa ja nyt Tyyne ikuistettiin Jimin kuvan viereen, mun oikeaan pohkeeseen. 

Kuva: Vorssa Ink / Kata Puupponen
 Sanoin isännälle lähteväni vaan ystäväni kanssa kaljalle Forssaan. Sattumoisin tämä ystäväni on tatuoija ja ehkä siinä ennen sitä oluen juontia tuli otettua yksi pikku kuva, hupsista keikkaa.... Ennen kotiin tuloa kävin ostamassa Fazerin sinisen suklaalevyn, sen avulla oli hyvä lepytellä hiukan kiukkuista isäntää.... ☺♥

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Appelsiinileipä (helppo & nopea)


Ei ole mennyt ihan hukkaan ruokalehtiostokset Ruottin maalla. Tämäkin ohje löytyi jostain sikäläisestä lehdestä. Viime reissulla mukaan ei tarttunut yhtään lehteä, sen sijaan Ican ja Coopin jotain ilmaisjulkaisuja tais muutama mukaan tarttua. Gotlannin reissulla taisin ostaa kaksi lehteä. Molemmat täynnä ihan mielettömän kivoja ohjeita, mutta mistä saisi vuorokauteen lisää tunteja, että ehtisi kaikkia testata. No, tätä leipää onneksi kokeilin, koska oli ihan mielettömän hyvää, pehmoista leipää ja kaiken lisäksi helppo ja nopea tehdä. Saaristolaisleipä on hyvää, eikä sitä lyö laudalta mikään, mutta niin pirun aikaa vievää sen tekeminen. Siksi olenkin yrittänyt nyt mennä sieltä missä aita on matalin, ja tämä kokeilu ainakin kannatti.

Appelsiinileipä
(1 kpl)


5 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 rkl appelsiinimarmeladia
3/4 dl tummaa siirappia
5 dl piimää
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa

Sekoita ruisjauhot, grahamjauhot, marmeladi, siirappi ja piimä ja anna yleiskoneen vaivata taikinaa 10 minuuttia.
Lisää suola, leivinjauhe ja sooda. Sekoita hyvin ja laita taikina voideltuun leipävuokaan.
Paista uunissa 175 asteessa 1 tunti.


Me syötiin tätä graavitaimenen kanssa. Mutta täytyy sanoa, että taimen sopii paremmin sellaisen jälkiuuni -tyyppisen leivän päälle. Tähän leipään sopii voi ja juusto kuin nenä päähän! ☺


torstai 9. heinäkuuta 2015

Lohikeitto kylmäsavulohesta 5 minuutissa


Hellan ja viinilasin välissä -blogista löytyi ihan loistava lohisopan ohje. Ensinnäkin tää oli ihan supernopea tehdä ja toiseksi, tämä oli taas hyvin erilainen kuin aiemmin tehdyt keitot. Kaikki uudet ja erilaiset arkiruokareseptit on aina tervetulleita! ☺ Tosin, itse vähän valmistelin tätä keittoa tavallaan jo edellisenä päivänä keittämällä perunat, ja samalla keitin myös muutaman porkkanan. Keitto toimii ilman porkkanoitakin, mutta mulla on joku vika päässä, ja mun keitossa pitää aina olla porkkanaa! ☻

Kylmäsavulohikeitto


2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
6 keitettyä uutta perunaa (edellisen päivän)
3 keitettyä porkkanaa (edellisen päivän)
n. 200g kylmäsavulohta siivutettuna
1/2 sitruunan mehu
3 pientä kevätsipulia varsineen
tilliä

Kuutioi perunat ja porkkanat, leikkaa sipuli ja sen varret renkaiksi. Kiehauta vesi ja kerma, lisää peruna-ja porkkanakuutiot, kevätsipulit (säästä varsia koristukseksi), kylmäsavulohi ja puolikkaan sitruunan mehu. Anna lämmetä hetki, niin että kaikki ainekset kuumenevat. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Lisää tilli. Nauti höyryävän kuumana ruisleivän ja kylmän maidon kanssa.


P.S. Viski kävi eilen hammasleikkauksen jälkitarkastuksessa ja sai "terveen paperit", jeeeeee!!!! ☺♥ Ilo oli eilen ylimmillään, kun sai kaikki lelut takaisin sieltä jemma -nimisestä paikasta.


keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Lama-ajan lakkahillo & kummituksia


Mietin taas pääni puhki, että mitä tällä kertaa veisin sukulaisille viemisiksi pohjoiseen ja tällä kertaa päädyin tekemään tälläistä "lama-ajan lakkahilloa" porkkanasta ja raparperista. Muistelisin, että olen ennenkin tähän samaiseen ohjeeseen jossain törmännyt, mutta nyt se otti silmille Höperöt pöperöt- blogista. Alkuasetelma hillolle ei kuulostanut ihan omalta lempparilta, mutta aikas hyvää tämä kyllä oli. En ole vielä maistanut sitä minkään kanssa, vaan syönyt vaan ihan sellaisenaan ☺ mutta josko joku päivä tekisi muurinpohjalettuja ja testaisi miltä hillo maistuu ihan tositoimissa. 
Tein hilloa puolikkaan annoksen ja sillä tuli 4 tälläistä "salsapurkillista".

Lama-ajan Lakkahillo


1 kg raparperia
1 kg porkkanaa
n.3 dl vettä
n.500g hillosokeria

Kuori raparperit ja porkkanat. Pilko ne kattilaan ja lisää vesi. Keitä miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen, kunnes ainekset ovat sopivan pehmeitä. Surauta soseeksi sauvasekoittimella.
Lisää lopuksi hillosokeri ja kiehauta vielä kerran.
Täytä hillopurkit kun hillo on vielä kuumaa. Jäähtynyttä hilloa voi myös pakastaa!


Pakko kertoa tässä hassusta jutusta, joka sattui meidän poissaollessa. Mun veli perheineen oli meillä pitämässä taloa pystyssä ja pitämässä Lyyti-kisulle seuraa. He olivat nukkuneet alakerrassa ja yhtenä yönä oli sit kuulunut ensin ulkorappusilta töminää, johon koira oli reagoinut ja mennyt ovelle haukkumaan. Veljeni oli käynyt katsomassa, mutta ei siellä mitään näkynyt.
Seuraavaksi askelten äänet olivat kuuluneet yläkertaan menevistä rappusista. Olivat ensiksi epäilleet että se oli ollut Lyyti, mutta Lyyti nukkui kiltisti muurin päällä. Olisikohan se ollut Tyyne tai Jimi..?! Olivat tulleet katsomaan onko kaikki hyvin. Meidän talossa nimittäin ei ole tähän mennessä kummitellut, vaikka vanha talo onkin.
Joo, tunnustan, että uskon kaikkiin kummitusjuttuihin. Onkos muilla kokemuksia vastaavista jutuista...?!