maanantai 28. tammikuuta 2013

Pullapitkoja & kakkukoristeiden vääsäämistä

Eilen väännettiin taas vähän pullaa, uudessa muodossa ja aloitin myös tekemään yhteen kakkuun koristetta. Loppuun en vielä päässyt koristeen teossa, projekti jatkukoon tänään! :)

Vanilja-marjapitko



Pullataikina
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 dl juoksevaa margariinia


Täyte
1 dl vadelmamarmeladia
1 pussi vaniljakastikeaineksia
3 dl maitoa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, kardemumma, sokeri ja puoli kananmunaa. Lisää suurin osa vehnäjauhoista hyvin sekoittaen. Lisää juokseva margariini ja loput jauhoista. Alusta taikina, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota noin kaksinkertaiseksi leivinliinan alla lämpimässä paikassa.

Valmista täytettä varten vaniljakastikeaineksista kiisseli. Mittaa kiisselijauheen joukkoon 1/2 dl enemmän maitoa, kuin pakkauksen ohjeessa, jotta täyte ei kuivu paistettaessa. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat jauhotetulla alustalla levyiksi. Levitä levyn keskikohtaan marmeladia ja viereen vaniljakiisseliä. Taita reunat ja kohota peitettynä pellillä leivinpaperin päällä. Voitele kohonnut pulla kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Tein vielä sokerikuorrutuksella koristukset pitkojen päälle, mutta valitettavasti ne pian tekemisen jälkeen sulivat pullien päälle, meillä taisi sisällä olla melko lämmin, kun lämmitettiin molemmat tulipesät. No, toivottavasti ei makua haittaa....Koemaistelu ei ole vielä tapahtunut! :)


Ja tässä tämä kakkukoristetekele..tai alkutekele, projekti jatkukoon! :)

Possun niskaa, NAM!!

Ihana viikonloppu takana!! 
kerrankin oli ihan vapaa viikonloppu töiden osalta. Sai touhuta ja tössöttää omia hommia! :) Kuten siivota, leipoa, lenkkeillä, harjoitella Jimin kanssa rallytokon "kotiläksyjä" jne jne....

Lauantaina saimme heittää taas yhden olettamuksen roskakoriin! :) Eli itse en ole koskaan tykännyt kasslerista, eli possun niskasta. Se on vähän kuin purkkaa söisi. Nyt meillä oli parin kilon köntti kassleria. Laitoin pintaan itse tehtyä mausteseosta, joka sisälsi paprikajauhetta, cayennepippuria, mustapippuria ja suolaa. Liha laitettiin maustettuna savipataan. Lihan lisäksi kaadoin pataan hieman olutta. Liha oli leivinuunissa n. 12 tuntia. En kääntänyt sitä kertaakaan, mutta valelin lihaa olut-mausteseoksella kuivumisen estämiseksi. Uunissa oli lämpöä paistamisen ajan n. 120 astetta.

Ja voitte ehkä uskoakin, että liha oli aivan mielettömän hyvää!!! :) Lauantaina söimme sitä kera omatekoisten "ranskisten"& paahdettujen punajuurten. Punajuuret ensin kuorin ja kuutioin, ja sen jälkeen kiehautin ne kattilassa kera voin, valkopippurin ja rosmariinin. Kiehauttamisen jälkeen siirsin punajuuret uunuvuokaan ja paahdoin niitä uunissa 200 asteessa n. 45 minuuttia. Punajuurten kanssa oli tarjolla vuohenjuustokastiketta.

Sunnuntaina teimme samasta lihasta hampurilaisia. Hamppareissa oli kansina perjantaina tehtyjä sämpylöitä. Ohjetta ei tietenkään tullut laitettua ylös....



Lauantaina tuli tehtyä myös yksi tilauskakku. Eli samaa sitruuna-daimkakkua taas. Tein kaksinkertaisen annoksen täytettä, mutta vähensin liivatelehtien määrää kahdeksaan. vieläkin olisi voinut yhdellä tai kahdella vähentää.
Koristeluun olin aika tyytyväinen!! :)

 Onnea vielä kerran Anu & Ari!!

Ja pakko vielä mainita, että sunnuntaina Jimillä & minulla oli kolmas rallytoko tunti. Ja suoritimme jo yhden radan ilman yhtään virhepistettä, hyvä me!! Ehkä voisi varovaiseksi tavoitteeksi laittaa möllikisat kesälle...jos Jimin terveys vaan sen sallii!!

torstai 24. tammikuuta 2013

Daim-juustokakkua, jälleen :)

Jäi hiukan vaivaamaan Daim-juustokakussa se sitruunan vähäinen maistuvuus, joten oli hyvä syy tehdä uusi kakku!! :) Aina löytyy hyvä syy leipoa!!
Eli nyt vähensin sokerin määrää ja lisäsin hieman sitruunamehun määrää. Eilen illalla maisteltuna vaikutti hyvälle, mutta tänään illalla saadaan vasta todellinen arvio, kun kakku on maustunut vuorokauden ajan.

Daim-juustokakku 














Pohja (18 cm irtopohjavuokaan):
100 g Digestive-keksejä
n.50 g sulatettua voita

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3,5 rkl sitruunamehuaa
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 pss Daim-rakeita
5 liivatelehteä
3 rkl kiehuvaa vettä

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Sekoita keksit ja voi tasaiseksi massaksi ja levitä vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan n. 5 minuutiksi. Sekoita juuston kanssa sokeri sekä sitruunamehu. Vatkaa kerma. Lisää juustoseos kerman joukkoon ja samalla myös Daim-rakeet.
Laita vesi mikroon pienessä astiassa kunnes kiehuu ja sulata siihen liivatteet. Sekoita jäähtynyt neste yhtenä nauhana massaan. Kaada sitten massa pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintäänkin 3-4 tuntia.

Täytteen määrä oli nyt passeli tuohon pienempään vuokaan. Eli jos tekee isompaan vuokaan, niin kannattaa tuplata kaikki ainesmäärät, sekä pohja että täyte. Mietin myös tuota liivatelehtien määrää, voisikohan vähentää yhdellä. Pidän itse sellaisesta "ei-liian-jämäkästä" kakusta. Tämä alkaa olemaan niillä rajoilla. Pysyisi kasassa varmasti pienemmälläkin määrällä.

Mutta hyvväää on!!! :)

Sokerihiiret käyny kakkuvarkaissa! ;)

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Ihana, ihana ulkojää

Lopultakin saimme viikonloppuna aikaiseksi kolata omaan rantaan itsellemme ulkojään! :) Eilen sinne saatiin valotkin, kyllä nyt kelpaa luistella. Eilen oltiin n. 3 tuntia pelaamassa. Ja voin sanoa, että muutaman vuoden luistelutauon jälkeen on alaselkä ja kyljet aika kipeenä.... :)





Siinä luistelun lomassa tuli väännettyä taas muutamat pullat. Tein näitä hyviksi todettuja kristallipullia. Tällä kertaa käytin Floran valiljakastiketta. Se oli hiukan kevyempää tavaraa kuin Valion samanmoinen, joten taikinakin nousi nyt ihan normaalisti.


Iltapalaksi syötiin pizzaa. Pakastimessa oli Lidlin valmis pakastepizza, pepperoni ja kinkku täytteellä. Täydensin pizzaa vielä purkillisella tonnikalaa, sipulilla, tomaatilla ja lisäjuustolla. Nam! Pizza oli n. 10 minuuttia kuumassa leivinuunissa, ja kyllä oli hyvää!

Tässä vielä kuva Jimin uudesta tyttöystävästä! :) Kiitokset Elsalle lahjoituksesta, Jimi on nyt niiiiin onnellinen! Pupu kulkee koko ajan mukana. Nukkumaankaan ei voi mennä ellei ole pupu kainalossa.

Daim-juustokakku

Nyt se on löytynyt..uusi suosikkikakkuni! :) Olen joskus tehnyt sitruunaista daim-juustokakkua, mutta en ole enää löytänyt ohjetta mistään. Tuntuu että kaikkissa resepteissä daim-kakkuun tulee aina valkosuklaata, joka alkaa kuulostaan jo valmiiksi äklömakealta. Tämä oli kuitenkin erittäin raikasta. Löysin ohjeen kaappini perukoilta, joten valitettavasti en yhtään muista mistä alkuperäinen ohje on otettu.
Tein kakun halkaisijaltaan 26 cm vuokaan. Täytettä oli hiukan liian vähän. Eli jos teette tuon kokoiseen vuokaan, niin tuplatkaa täytteen määrä. Pohja-ainekset riittivät hyvin.

Daim-juustokakku



Pohja:
200 g Digestive-keksejä
100 g sulatettua voita

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl sitruunamehua
1,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
Daim-rakeita
5 liivatelehteä
3 rkl kiehuvaa vettä

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Sekoita keksit ja voi tasaiseksi massaksi ja levitä vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan n. 5 minuutiksi. Sekoita juuston kanssa sokerit sekä sitruunamehu. Vatkaa kerma. Lisää juustoseos kerman joukkoon ja samalla myös Daim-rakeet.
Laita vesi mikroon pienessä astiassa kunnes kiehuu ja sulata siihen liivatteet. Sekoita jäähtynyt neste yhtenä nauhana massaan. Kaada sitten massa pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintäänkin 3-4 tuntia.

Ensi kerralla ehkä lisäisin sitruunamehun määrää, tai ainakin vähentäisin sokerinmäärää. Kakku oli siis tälläkin ohjeella hyvä, mutta ehkä vielä enemmän voisi maistua tuo sitruuna...

tiistai 22. tammikuuta 2013

Possun lapaa, wrappeja, dippailua...

Vähän taas jäänyt päivitykset viikonlopulta. Mutta tässä siis viikonlopun herkkuja!

Perjantaina tein jääkaappiin suuren kasan wrappeja. Helppoja tehdä, ja mukavia naposteltavia! :) Laitoin siis tortillalevyjen väliin itse tehtyä kurkkumajoneestia (valmista majoneesia, kurkkusalaattia, sweet-chili-kastiketta), paistettuja kanan fileesuikaleita, tomaattia, salaattia ja fetajuustoa. Näihin sopisi vielä jalapenot ja cheddar-juusto, mutta niitä ei valitettavasti kotoa löytynyt...


Lauantaina sain taas astua valmiisen ruokapöytään! Olin itse töissä, ja ruoka olikin valmiina kun tulin kotiin. Ruokana oli 7 tuntia leivinuunissa hautunutta possun lapaa ja valkosipuliperunoita, NAM!!!


Possun lapa oli alennuksessa ja laskin, että tämänkin ruoan hinnaksi tuli annosta kohden n. 2 €. Ja joku vielä väittää, että halvalla ei saa hyvää.... :)

Lavan kanssa juotiin joululahjaksi saatua punaviiniä, Espanjalaista Radio Bocaa. Viini oli hyvää, mutta ehkä vähän liian "kevyttä" tämän ruuan kanssa. Vaikka viinin suosituksissa onkin, että sopii hyvin possun kanssa, mutta ehkä tämä olisi vaatinut jonkun ns. pataviinin.

Maanantai-iltana tyhjennettiin pakastinta ja syötiin iltapalaksi leivinuunissa paistuneita broiskun nuijia ja -siipiä, mozarellatikkuja, sipulirenkaita sekä kurkku-ja porkkanatikkuja. Dippinä oli Taffelin valmis Ranch-tippi (sekoitettuna tietenkin kermaviiliin).


P.S. Kakku oli muuten ihan pirun hyvää!! :) Pätkismoussea on pakko tehdä uudestaankin jonkun luomuksen väliin.... :)

perjantai 18. tammikuuta 2013

Ensimmäinen vuosi Koivurantalaisena

Eli tänään tulee vuosi täyteen siitä, kun kirjoitettiin kauppapaperit Koivuranta-nimisestä tilasta. Ja samana päivänähän me jo muutettiinkin! :) Oli siis aika mahtavat fiilikset vuosi takaperin.... Ja edelleen tuntuu yhtä hyvältä!!

 Koivuranta <3
Kuvassa ei näy taloa, autotallia eikä puolia pihasta, mutta tärkeinpiähän onkin navetta ja saunarakennus! :)

 Tämän "vuosipäivän" kunniaksi nautimme tänään tälläistä kakkua:


Kakun sisällä on mansikkahilloa ja pätkismoussea. Kostutus on tehty maidolla. Päällä on värjättyä sokerimassaa. Sinisen värin on tarkoitus kuvastaa tuota meidän vesimaisemaa! :)

Pätkismousse

1 pss (140 g) Pätkiksiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (2,5 dl) Flora vispiä

Sulata Pätkikset ja sekoita tahmainen Pätkis-mössä tuorejuustoon. Vatkaa vispikerma ja sekoita se varovasti Pätkis-tuorejuustoseokseen.

Eilen illalla syötiin, yllätys yllätys, pyttipannua!


torstai 17. tammikuuta 2013

Kakkupohjan väsäämistä & lihapullia

Eilen tuli väsättyä perjantaita varten yksi kakkupohja valmiiksi. Ja kerrankin se onnistui, wuhuu!! :)
Käytin nyt ensimmäistä kertaa "muki-taktiikkaa" aineiden mittauksessa. Ja ehkä tämä oli juuri se juttu, miksi pohja onnistui.

Tein siis 3 munan kakkupohjan. Sokeria tuli yhtä paljon (katso kuva). Myös jauhoja laitoin yhtä paljon (suhteessa 50 % vehnäjauhoja ja 50 % perunajauhoja). Lisäksi 1 tl leivinjauhetta. Tein kakun 18 cm irtopohjavuokaan. Tänään olisi tarkoitus täyttää se, ja huomenna sitten koristella.

Ja samalla kun uuni oli lämmin, niin pitihän sitä muutakin leipoa.
Eli yksi tälläinen meidän suosikkipiirakka, ohje on ollut blogissa jo monta kertaa.


Samalla tein sitten muutamat lihapullat.

Aurajuustoiset lihapullat



















400 nauta-sikajauhelihaa
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 dl korppujauhoja
2 valkosipulia
1 iso sipuli pieneksi silputtuna
suolaa, pippuria, chilijauhetta
½ ptk Aurajuustoa

Turvota ensin korppujauhot kerma-maitoseoksessa. Lisää sitten mukaan jauheliha (parempia lihapullia tulisi pelkästä nauhdanjauhelihasta, mutta meiltä ei pakasteesta sitä löytynyt), sipulit, mausteet ja Aurajuusto murustettuna. Huomaa taikinaa maustaessasi, että tuo Aurajuusto on aika suolaista.
Pyöritä taikina pulliksi, ja paista lihapullat pannulla kypsiksi tai uunissa 225 asteessa n. 20 minuuttia. Tällä kertaa paistoin uunissa, kun se kerta oli valmiiksi lämmin.

Tässä vielä kuvat näistä valmiista Lego-koristeista! :)


tiistai 15. tammikuuta 2013

Lasagnea ja kakkukoristeiden väsäämistä

Eilen tehtiin taas tätä suurta herkkua, nimittäin lasagnea!!

Ohje löytyy täältä.
Ja jos ette vielä ole kokeilleet, niin nyt kaikki ottavat itseään niskasta kiinni ja kokeilevat! Tää on niiiiin herkkua!!! :)

Ja lasagnen kaverina kuuluu aina olla mozarellasalaattia! :)


Eilinen ilta meni taas kakunkoristeita väsätessä. Tein niitä ihan omaksi huvikseni, en suunnitellusti mihinkään kakkuun....Sillä posti toi taas eilen uusia koristemuotteja! :) Tällä kertaa saan tehtyä lego-ukkoja ja lego-paloja.

Ja hyvin toimivat, en vaan huomannu valmiista koristeista ottaa kuvia...

Iltapalaksi syötiin vielä munakaspannua. Tässä vielä ohje siihen:


















1 Lenkkimakkara
4 munaa
4 rkl vettä
suolaa & pippuria
2 tomaattia
juustoraastetta
oreganoa

 Kuori ja kuutioi makkara, sekoita munat & vesi. Laita paistinpannu kuumentumaan ja laita pannulle makkarat (ja sipuli jos sitä löytyy, meiltä ei löytynyt). Anna paistua hetki. Lisää muna-vesiseos ja anna hyytyä. Lisää viipaloitu tomaatti ja mausta suolalla&pippurilla. Laita lopuksi muutama juustosiivu sulamaan munakaspannun päälle. Oreganolla saa pizzamaisemman vaikutelman.

Perunasörsseliä & nappeja, jotka ei menny ihan nappiin... :)

Eilen tehtiin niinkin erikoista ruokaa, kuin paistettiin sunnuntaina ylijääneet perunat ja heitettiin sinne sekaan sipulia ja ylijäänyt härkäruukku. Nam! Tuli kyllä hyvää, vaikka ruuan ulkonäkö ei ehkä olekaan se kaikista kaunein.


Perunasörsselin kaveriksi paistoin kananmunia.



Kokeilin myös uutta nappi-silikonivuokaani. Ensimmäiset kokeilut ei mennyt ihan nappiin, koska unohdin laittaa tomusokeria vuokaan. No, harjoitus tekee mestarin! :)




Pakko lisätä yksi kuva Muumi-muki kokoelmastani! :) Kaikki mukit eivät tuolta hyllyltä kovin hyvin tule esiin. Täytyy ehkä joskus kuvata ne paremmin, niin että kaikki mukit näkyvät kunnolla. En siis yhtään rakasta näitä Muumi-astioita..... ;)


sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Pizzaa ja naudanlihakastiketta

Lauantai-illan iloksi tuli kokeiltua uutta yleiskonetta myös pizzapohjan valmistukseen. Tämä Pastanjauhajien pohjaohje on muutenkin niin hyvä, että sen saa tehtyä käsinkin näppärästi. Mutta näppärästi kävi myös koneen kanssa. Tällä kertaa pizzan päälle tuli tomaattisosetta, kinkkua, ananasta, Aurajuustoa, tavallista juustoa ja oreganoa. Nam! :) Ja tällä kertaa en kaulinut pohjaa ihan minimaalisen ohueksi, koska tiesin että tuo meidän isäntä tykkää hieman paksummasta pohjasta! :)

Launtai-illan ratoksi tuli myös askarreltua yksi kakun koriste. Tämä tulee ihan omaan käyttöön, mutta siitä lisää myöhemmin.... :)

Tyynekin rakensi itselleen keittiöön uuden pesän lauantaina. Naurattaa aina, että mitä pienempi kolo, sitä paremmin kissa siellä viihtyy! :)

Sunnuntaina oltiin Jimin kanssa elämämme ensimmäisellä Rallytoko-tunnilla. Intoa oli enemmän kuin taitoa, mutta siitä on hyvä lähteä!! Sain kotiläksyksi opetella palkkaamaan Jimin aina vasemmalla kädellä, eli siinä on tämän viikon teema! :) Ensi sunnuntaina mennään taas näyttämään tokoporukalle onko päähän jäänyt yhtään oppia....

Ja sillä välin kun me Jimin kanssa olimme Halikossa oppimassa, oli isäntä tehnyt ruokaa! Oli aika ihanaa tulla kotiin nälkäisenä, kun odotti ruoka lähes valmiina pöydässä! Ja hyvää ruokaa olikin! Tästä tuli heti yksi lempiruuistani. Ja veikkaan, että itse tehtynä tämä ei olisi ollut niin hyvää. Eli vakoilin hieman, ja Härkäruukun ohje oli otettu Snellmanin sivuilta. Nam!!! :) Vihjasin kyllä, että jos joskus haluaa mut yllättää jollain kivalla tavalla, niin sit vois tehdä tätä ruokaa uudemmankin kerran.... ;)