maanantai 31. joulukuuta 2012

Uuden vuoden piimäkakku

Taas leivottu lahjakakku! :) Eli mammalle hyvän uuden vuoden toivotukseksi piimäkakkua ja kuohuviiniä!

Mausteinen piimäkakku



4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1,5 tl soodaa
1,5 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2,5 dl piimää
2 omenaa
100 g voita

Kuorrutus:
1 dl valmista kinuskikastiketta
0,5 dl maustamatonta tuorejuustoa
koristerakeita

Kuori ja raasta omenat ja sulata voi.
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
Lisää joukkoon piimä, omenaraaste ja hieman jäähtynyt voisula. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Voitele ja jauhota kakkuvuoka ja kaada taikina siihen.
Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä ja anna sitten jäähtyä kokonaan.
Vatkaa kinuskikastike ja tuorejuusto sekaisin ja valuta kakun päälle. Koristele koristerakeilla.

Ohje Anzkun kauhasta kajahtaa-blogista.

Tämän kakun myötä OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2013 kaikille blogini lukijoille!!! <3

torstai 27. joulukuuta 2012

Jouluhalko

Äiti pyysi leipomaan jotakin joulupäiväksi, ja pakkohan se oli tehdä kunnon jouluhalko! :) Oikeastaan idea lähti siitä, että kokonainen kääretorttu ei mahdu pitkulaisen kakkukuvun sisään, joten oli pakko leikata kääretortun päät pois, ja laittaa ne oksiksi halkoon. Ja taaskaan ei mennyt mitään hukkaan.... :) Suosittelen tekemään tämän päivän kaksi ennen syömistä tai kostuttamaan hyvin!! Tuon päällä olevan "kreemin" ohje on Soppakellarista lainattu.

Jouluhalko



Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Väliin:
1 prk Valion Tiramisu-rahkaa
2 dl vispikermaa
mansikkahilloa
sokeria

Kostutukseen:
Appelsiinimehua

Päälle:
1 dl sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kermaa
2 keltuaista
150 g voita
2 valkuaista
1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 10 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen Tiramisu-rahka. Mausta tarvittaessa sokerilla. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin mansikkahilloa ja sitten kerma-rahkaseos. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Laita torttu hetkeksi kylmään vetäytymään.

Päällistä varten sekoita kattilassa sokeri ja kaakaojauhe, lisää sitten kerma & keltuaiset. Kuumenna seos varovasti ja koko ajan hämmentäen kiehumispisteeseen, älä keitä! Anna seoksen jäähtyä.
Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, valkuaiset yksitellen sekä vaniljasokeri.

Leikkaa tortusta päätypalat pois ja lisää ne tortun sivuille ns. oksakohdiksi. Kostuta torttua hieman esim. appelsiinimehulla tai kahvilla. Päällystä torttu suklaaseoksella joka puolelta ja vedä haarukan kanssa "puun syyt näkyviin". Halon voi vielä koristella haluamallaan tavalla. Itse pistin sokerimassasta tehtyjä lehtiä ja vadelmia.


Jouluruuat

Ensimmäistä kertaa elämässä tuli tehtyä jouluruokia kotiin! :) Yleensä ollaan käytetty tehokkaasti hyväksi kutsut joulusyöminkeihin. Tälläkin kertaa käytiin kahtena päivänä syömässä myös kodin ulkopuolella, mutta koska oli ensimmäinen joulu uudessa kodissa, niin pitihän sitä jouluruuan tuoksua saada myös kotiin.

Lanttulaatikko


















1 kg valmista lanttusosetta
4 dl ruokakermaa
2 munaa
1 dl siirappia
3/4 tl suolaa
n. 1/4 tl valkopippuria
1/2 tl inkivääriä
1 mm (maustemitallinen) muskottipähkinää
1/2 mm neilikkaa

Pinnalle:
1 dl korppujauhoja
30 g voita

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos uunivuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja. Paina pintaan koristeita lusikan päällä. Lisää voinokareet. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 1 t 40 min.


Perunalaatikko


















n. 1 kg jauhoisia perunoita
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
4 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia

Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne ja lisää vehnäjauhot. Annan survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla 3-5 tuntia. Meillä ilmeltyi leivinuunissa (n.80 astetta) 8 tuntia. Ja voitte uskoa että oli hyvin imeltynyt! :)
Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi, maito ja suola. Sekoita joukkoon hieman siirappia, jos haluat lisää makeutta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Älä kaada vuokaa aivan täyteen, sillä ruoka kiehuu helposti yli.
Paista perunalaatikkoa 150-175 asteessa 2-3 tuntia.

Kinkkuakin meillä oli, ja olikin sitten ihan mielettömän hyvää!! Syy oli varmasti siinä, että sitä paistettiin pitkään ja hartaasti. Leivinuunissa oli n. 150 astetta kun laitettiin n. 3 kiloinen kinkku sinne. Eikä noussut kinkun sisälämpötila 10 tunnin paistamisenkaan jälkeen yli 65 asteen. Eli avuksi otettiin sähköuuni, jolla sisälämpö saatiin nostettua 85 asteeseen. Kinkun alla leivinuunissa oli vesiastia, ja luulenpa että tämä on vaikuttanut siihen, että kinkku ei paistunut kunnolla siellä. Kiveltä suoraan tuleva lämpö kun kuitenkin on aika suuri. Mutta tämän veden ansiosta kinkku ei pitkänkään paistamisen jälkeen ollut yhtään kuivaa. Päinvastoin.

Näiden lisäksi oli tarjolla mätiä lisuikkeineen ja itsetehtyä saaristolaisleipää



Täytyy tänään vähän kuvailla joululahjoja, niin saa jakaa ilon muiden kanssa! :) Pukki toi siis jälleen kerran erittäin hyviä ja tarpeellisia lahjoja...

Jouluinen appelsiinikakku

Mammalle oli vaikea ostaa joululahjaa, joten päätin leipoa hänelle kuivakakun, jouluisin koristein. Ohje on Kinuskikissalta. Minulla ei ollut kuin pieni kakkuvuoka, johon tämä kakku mahtui hyvin. Nyt onneksi pukki toi isomman vuoan, niin saa tehtyä kunnon kuivakakkuja! :)

Appelsiinikakku



















Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl sokeria
200 g sitruunarahkaa
2 munaa
½ dl rypsiöljyä
½ dl itse puristettua tai Luomu-appelsiinitäysmehua
2 appelsiinin kuoriraaste

Koristeet:
sitruunamehua tai -tiivistettä
tomusokeria

Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Kypsennä 180 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla, kun se on saanut jonkin verran väriä.
Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä.
Koristele kakku sokerikuorrutteella. Sekoita tomusokerin (n. 1 ½ dl) joukkoon sitruunamehua tai -tiivistettä, kunnes seos on sopivan valuvaa. Valuta kakun päälle ja laita koristeeksi sokerimassasta muotoillut koristeet.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Jouluinen kääretorttu

Jääkaapissa oli yksi suklaakerma joka piti käyttää pois. Ja se pääsi kääretortun täytteeksi! Tätä ei ole vielä maistettu, eli en pysty makua vielä kommentoimaan...

Jouluinen kääretorttu



Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 prk persikkasosetta (125 g)
1 prk Valion suklaakermaa

Päällinen:
50 g voita
3 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
tomusokeria

Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 10 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

Vatkaa suklaakerma vaahdoksi. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin persikkasose ja sitten suklaakerma. Kääri rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Laita torttu hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.

Päällistä varten sulata voi, ja sekoita siihen kahvi, kaakaojauhe ja tomusokeria niin paljon, että päällinen on levitettävää mutta ei liian löysää.


 Sitten vielä jouluisia koristeita päälle! :) Leikkasin tortun siis kahteen osaan, jotta sain tehtyä erilaiset koristukset niihin.

tiistai 18. joulukuuta 2012

Geisha-hyydykekakku

Eilen sain jotain jopa aikaiseksi, eli tuli tehtyä koekakku joulupäivää varten! :) Tämä oli ihan hyvä kakku, mutta ei taideta tätä syödä joulupäivänä! :) Olen hieman kriittinen omia leipomuksiani kohtaan. Tämä oli kyllä hyvää, mutta ei kivunnut parhaimpien kakkujen listalle. Ohje on Kirsin keittiöstä.

Geisha-hyydykekakku



Pohja:
125 g voita tai margariinia
75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

 Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Jätä leivinpaperiin n. 7 cm leveä uloke, josta voit vetää helposti valmiin kakun tarjoilulautaselle. Voitele vuoan reunuksen alaosa margariinilla.
Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita, kunnes seos on tasaista.
Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia. Tarvittaessa pese vuoan reunarengas. Anna jäähtyä ennen täytteen kaatamista.
Pohja kannattaa kostuttaa täytteeseen sopivalla tavalla, esimerkiksi appelsiinimehulla tai maidolla (¼-½ dl). Kostukkeen saa imeytymään pohjaan paremmin, kun pistelee siihen haarukalla reikiä. Erityisesti reunat kannattaa kostuttaa huolellisesti.


Täyte:
2 dl kermaa
2½ dl Flora Vanillaa
200 g Geisha-suklaata (levy Geisha Dark ja levy tavallista Geishaa)
200 g tuorejuustoa
4 liivatelehteä
2 rkl maitoa

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 min. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi. Sulata suklaa ja sekoita se tuorejuustoon, lisää vatkatut vaahdot joukkoon. Lämmitä 2 rkl maitoa. Liota kylmästä vedestä puristetut liivatteet kuumaan maitoon. Lisää liivateliuos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia.

Ja hienot koristeet päällä, vai mitä?! :)

maanantai 17. joulukuuta 2012

Koristeita joululeivonnaisiin

Tälläisiä tuli eilen väsäiltyä. Tänään täytyy jatkaa urakkaa! :)

Tosin en yhtään vielä tiedä mihin leivonnaisiin näitä isken. Kovasti on ideoita, mutta saa nähdä mitä kaikkea ehtii toteuttamaan.... Kotiin tuskinpa tulee hirveästi mitään leivottua, mutta onneksi äiti juuri eilen pyysi kahvipöytään jotakin tarjottavaa! :) Ja töihin tietenkin pitää joku joulukakku tällä viikolla väsätä.

Viikonloppuna tuli myös maisteltua tälläistä muistaakseni Etelä-Afrikkalaista punaviiniä. Ostin sen juustojen kaveriksi, ja mielestäni hyvin sopikin.
Ja juustoina oli tietenkin meidän lähijuustoja, eli Kolatun juustoja. Suosittelen maistamaan, Verneri on oma suosikkini!

Tuntuu taas, että ideoita olisi paljon leipomisen suhteen, kun vaan olisi aikaa niiden toteuttamiseen. Tuo ihana valkoinen asia mitä taivaalta on tullut alas kovalla syötöllä, on nyt vähän verottanut aikaa leipomiselta. Eli kolattavaa riittää meidän tontilla! :) Mutta mukavaa ulkopuuhaahan se on.

maanantai 10. joulukuuta 2012

Savulohirulla

On taas ollut olevinaan niiiiin kiire, ettei ole ehtinyt edes blogia päivittää!! Jos nyt ottaisi itseä taas niskasta kiinni ja päivittelisi vähän useammin. Eli tässä siis savulohirulla jonka tein mammani syntymäpäiville. Oli erittäin hyvää, suosittelen kokeilemaan! Ja tuo täyte on hyvää ihan yksinäänkin, vaikka ruisleivän päällä. Ajattelin jouluksi sitä tehdä saaristolaisleivän kaveriksi! :) Ohje on Kirsin keittiössä-blogista.

Savulohirulla


POHJA:

75 g voita
1 dl vehnäjauhoja
3 dl täysmaitoa
½ pss (75 g) pakastepinaattia
4 munaa
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta

TÄYTE:
200 g kylmäsavulohta
1 prk (120 g) smetanaa
1 rasia (200 g) ruohosipuli tuorejuustoa
½ tl sitruunapippuria
1 rkl sitruunamehua
1 dl hienonnettua tilliä

Sulata voi kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. Keitä vielä 2 min koko ajan sekoittaen. Lisää pinaatti sekoittaen. Anna jäähtyä.
Lisää kattilaan munat, suola ja leivinjauhe. Vatkaa seos sähkövatkaimella tasaiseksi.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa pohja leivinpaperille ja irrota päältä leivinpaperi.
Valmista täyte: Leikkaa ruodoton kala pieniksi kuutioiksi. Lisää smetana, tuorejuusto, sitruunapippuri, limettimehu ja tilli. Levitä seos jäähtyneelle munakaslevylle. Leikkaa levy kahteen osaan käärimisen helpottamiseksi.
Rullaa levyt pitkältä sivulta kääretortun tapaan. Kiedo rullat leivinpaperiin ja alumiinifolioon.
Anna vetäytyä jääkaapissa 1 - 3 t.

Mammalle tuli myös tehtyä tälläinen tiramisu-suklaahalko, ohje löytyy täältä.Nyt kostutin sen kunnolla kahvilla. Kahvin maku sopii niin hyvin yhteen tuon tiramisu-rahkan kanssa.



Keittiötäkin tuli taas sisusteltua, tällä kertaa saarekkeen pääty sai oman sisustustarran:


Ja yhtenä päivänä yritettiin saada karvaisista lapsukaisistamme joulukorttia varten kuvaa, mutta aivan mahdotontahan se oli! Sitten kun toinen pysyi paikoillaan, niin toinen oli jo menossa johonkin suuntaan! :) Tässä ne parhaimmat otokset, mutta näistäkään ei voinut mitään kortteja teettää, kiitos Tyynen säihkyvien silmien! :)



keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Vadelmaiset Marianne-leivokset

Tämäkin on ollut "leivonta-listalla" jo pitkään, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Ja se kannatti!! Hyviä, nopeita ja erittäin helppoja tehdä. Vähän pelkäsin sitä hyytelösokerin käyttöä, koska en ole ennen kokeillut. Mutta hyvin sekin onnistui.


Vadelmaiset Marianne-leivokset



Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 1/2 rkl kaakaojauhetta
1  tl leivinjauhetta

Täyte:
2,5 dl vispikermaa
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
1 dl Marianne crushia

Päälle:
200 g vadelmia
2 dl marjamehua
1 dl hyytelösokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 10 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille. Irrota pohjapaperi. Leikkaa jäähtynyt torttulevy kahtia.

Vatkaa kerma. Vatkauksen loppuvaiheessa lisää vaniljakreemijauhe pikkuhiljaa kerman sekaan. Lisää Mariannet ja mausta tarvittaessa sokerilla. Levitä kerma toiselle piirakkalevylle ja nosta toinen piirakkalevy päälle. Levitä vadelmat piirakan päälle (itse käytin pakastevadelmia, luonnollisesti tähän aikaan vuodesta). Mittaa mehu kattilaan ja keitä se kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri varovasti sekoittaen mehun joukkoon ja kuumenna seos kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja jäähdytä seosta, välillä sekoitellen. Kun seos on hieman jäähtynyt, ja alkaa vähän jähmettymään, kaada se varovasti lusikalla vadelmien päälle. Kun seos on hyytelöitynyt kunnolla, leikkaa torttu annospaloiksi.



En tiedä olenko koskaan esitellyt keittiötäni,  jossa pääosa kokkauksista tapahtuu, mutta tässä siis muutama otos. Lisää kuvia tulee, kunhan saan "jouluhömpötykset" paikoilleen! ;)

 Tuo potta lattialla on eläimien juomakuppi! :)

Kuvassa ehkä maailman paras keksintö; leivinuuni! Hyvä niin ruuanlaitossa, kuin talon lämmityksessäkin.


Pakkohan sitä oli jo pikkujoulukuusi sisälle tuoda! Saa tosin hetken vielä odottaa koristeita. Ja kuten huomaatte, jouluverhoja ei ole vielä vaihdettu....

 Kylppäriin tuli uudet purkit pesuaineille ja wc-paperille! :)

Jimi&Tyyne, kuin toistensa kopiot! <3

maanantai 26. marraskuuta 2012

Vanhojen koirien liikuntapäivä

Oltiin Jimin kanssa sunnuntaina Vanhojen koirien liikuntapäivässä Halikon Ehyt-areenalla. Oli melko antoisa päivä. Pari tuntia kuuneltiin luentoja vanhan koiran hyvinvoinnista, nivelrikosta ja liikunnasta. Ja reilu tunti sitten jumpattiin. Ja se oli hauskaa se! :) Tässä muutamia kuvia tapahtumasta.



Nyt ollaan jumppailtu ahkerasti myös kotona! Niin, ja tulihan siinä sunnuntaina ilmoittauduttua Jimin kanssa myös rally-toko kurssille, joka alkaa tammikuussa. Ihan mahtavaa päästä taas kunnolla harrastamaan Jimpestöörin kanssa! :)

Karjanlanpaistia ja jouluvaloja

Karjalanpaisti on niiiin hyvää, etenkin kun se saa hautua monta tuntia uunissa. Ensimmäistä kertaa tuli tehtyä äitiltä saadussa savipadassa. Pata muhi n. 6 tuntia leivinuunissa. Ja voin sanoa, että liha oli mureeta!! :)



Nyt on jouluvalotkin paikassaan. Tai navetan jääpuikkovalaistus ehkä vielä muuttaa paikkaansa, mutta mun haluama kuusi on jo paikallaan. Tässä muutama kuva siitä. Vaikea vaan pimeässä saada hyviä kuvia puhelimen kameralla...


Munakasrulla

Oli viikonloppuna jääkaapin sisältö hieman köyhänlaista ja ruokaa oli laitettava siitä mitä löytyi. No, onneksi pakastimessa oli yksi jauhelihapaketti ja jääkaapissa munia. Näistä saa jo vaikka mitä aikaiseksi.

Munakasrulla jauheliha täytteellä


















Munakastaikina
5 dl maitoa
5 munaa
2/3 tl suolaa
1/2 ruukkua tuoretta persiljaa
2 dl vehnäjauhoja
1/2  tl leivinjauhetta

Jauhelihatäyte
400 g jauhelihaa
sipulia
paprikaa
tomaattia
turkinpippureita
pippurituorejuustoa
mausteita
fetajuustoa

Pinnalle
juustoraastetta

Sekoita maito, munat, suola ja silputtu persilja kulhossa. Lisää jauho-leivinjauheseos. Sekoita.
Päällystä korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Kaada seos pellille.
Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla n. 25 min tai kunnes kypsä. Valmista paistamisen aikana täyte.
Täyte
Paista jauheliha voissa pannulla. Mausta.
Lisää silputtu sipuli, kuutioidut paprika, turkinpippurit ja tomaatti. Lisää sekaan tuorejuusto ja anna hetken aikaa muhia hellalla.
Kumoa kypsä munakaslevy toiselle leivinpaperille. Levitä jauhelihatäyte ja fetajuustokuutiot.
Kääri munakaslevy rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Jätä saumapuoli alaspäin.
Nosta rulla takaisin uunipellille tai uuninkestävään tarjoiluastiaan. Ripota juustoraasteet rullan pinnalle.
Kuorruta uunin keskiosassa 200 asteessa n. 5 min.
Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Lasagne

Taas kokeiltu uudella ohjeella lasagnea. Tämä ohje oli napattu Kotikokista. Mielestäni edelleenkin tämä tekemäni herkkulasagne on parasta lasagnea, vaikkei näissä ohjeissa suuren suuria eroja ollutkaan.

Lasagne



Lasagnelevyjä

Jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa
3 kynttä valkosipulia
3 kpl sipuleja
2 tlk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattisosetta
2 kpl lihaliemikuutioita
mustapippuria
oreganoa

Juustokastike:
5 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
200 g juustoraastetta
muskottia
suolaa

Jauhelihakastike:
Ruskista jauhelihat pilkottujen sipuleiden ja valkosipuleiden kanssa öljyssä tai voissa. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Hauduta 15 minuuttia

Juustokastike

Sulata rasva ja sekoita lisää siihen jauhot.Lisää hiljalleen maito kokoajan sekoittaen.Kun maito alkaa kiehua, lisää mausteet (mustapippuri, suola ja muskotti) ja juustoraasteesta 2/3 maitoon

Voitele vuoka ja kaada pohjalle juustokastiketta ohut kerros. Lisää lasagnelevyjä (3-4 kpl) kunnes pohja on peittynyt. Lisää noin 1/3 jauhelihasta ja kaada päälle 1/3 juustokastikkeesta. Jatka, kunnes kaikki aineet loppuvat. Lopuksi kruunaa komeus vielä lasagnelevykerroksella ja sirottele loput juustoraasteesta päälle.

Paista noin 200 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Viikonloppu puuhia

Oli pakko uudelleenjärjestellä tilpehöörejä keittiössä & ruokailutilassa. Olen saanut nyt niin paljon uusia leivontatarvikkeita, kiitokset äitille <3, ja pakkohan ne on saada mahdutettua johonkin.

Piparimuotit & painettavat muotit pääsi lasipurkkiin säilöön:



Muffinssivuuat laitoin äitiltä saatuun emalivuokaan:



Langat & puikot pääsi sinkkiämpäriin, jonka löysin navetasta:

..ja lisää sisustusjuttuja vielä tällä viikolla!!! :)

perjantai 23. marraskuuta 2012

Vinkki: Arvontaaaa...

Eli Kääpiölinnan Köökissä järjestetään arvonta ja ihan vinkkinä vaan, käykäähän osallistumassa! :)
Muutenkin aivan mahtava blogi, kannattaa tutustua! :)

Onni suosii rohkeaa!

torstai 22. marraskuuta 2012

Tiramisu-suklaa halko

Ohje on Valiolta. Tuli ihan "joulunmaku" suuhun kun tätä teki ja makusteli! Nam! :) Hyvä vaihtoehto joulun kahvipöytään.

Tiramisu-suklaahalko



Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 1/2 rkl kaakaojauhetta
1  tl leivinjauhetta

Täyte:
1 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) Valio maustettua rahkaa tiramisu
50 g taloussuklaata rouhittuna
2 rkl sokeria

Kostutus
n. 1/2 dl vahvaa kahvia
1 tl sokeria

Kuorrutus
2 dl kuohukermaa
3 rkl sokeria
1 prk (200 g) Valio maustettua rahkaa tiramisu

Koristeluun
kaakaojauhetta tai suklaarouhetta
säilykemandariineja

Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 10 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.
Vaahdota kerma. Yhdistä muut täytteen ainekset vaahtoon.
Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle. Rullaa kääretortun tapaan. Jätä saumakohta rullan alle. Leikkaa rullan molemmista päistä pienet palat pois niin, että päistä tulee tasaiset.
Sokeroi kahvi. Kostuta sillä tortun pinta kauttaaltaan, käytä pullasutia.(Itse en kostuttanut, koska tein kääretortun jo edellisenä iltana vetäytymään jääkaappiin ja täytin vasta seuraavana päivänä.)
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sokeri ja rahka. Levitä kuorrutus halon päälle. Koristele kaakaojauheella tai suklaarouheella ja säilykemandariineilla.


maanantai 19. marraskuuta 2012

Hymyä tähänkin päivään :)

Monella tapaa koirat ja kissat ovat lapsia parempia, koska:

1. He syövät vähemmän.
2. He eivät ole jatkuvasti ruinaamassa rahaa.
3. He ovat helpompia kouluttaa.
4. He tulevat kutsumalla, yleensä.
5. He eivät koskaan pyydä saada ajaa autoa.
6. He eivät hengaile huumehörhöjen ja varkaiden kanssa.
7. He eivät polta eivätkä juo.
8. Heidän ei tarvitse ostaa jatkuvasti uusinta muotia olevia vaatteita.
9. He eivät tahdo käyttää vaatteitasi.
10. He eivät tarvitse miljoonia euroja koulunkäyntiin. Ja mikä parasta,
11. Jos he sattuvat hankkiutumaan raskaaksi, voit aina myydä heidän lapsensa.



Kylmäsavulohipiirakka

Tämäkin meni äitin synttäreille. Ja tätä pitää ehkä leipoa uudelleenkin! :) Ohje oli helppo ja nopea tehdä. Resepti on Tuttisoturin taikinaterapiaa-blogista.

Kylmäsavulohipiirakka



Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl grahamjauhoja
150 g voita
½ dl vettä

Täyte:
150 g kylmäsavulohta
muutama kevätsipuli 
1 dl tilliä
2 dl ruokakermaa
1 dl emmental-juustoraastetta
150 g raejuustoa
2 munaa

Yhdistä jauhot kulhossa. Paloittele joukkoon margariini ja nypi sekaisin jauhojen kanssa. Lisää vesi nopeasti sekoittaen ja painele jauhotetun, voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. 
Paloittele lohi ja hienonna tilli ja kevätsipuli. Sekoita kaikki täytteen aineet sekaisin ja kaada vuokaan. 
Paista 200 asteessa 35 minuuttia.
Nam!! :)

Ja tässä vielä muutama kuva synttäritarjoiluista. Nämä eivät siis ole minun "käsialaani", mutta tästä ehkä voitte päätellä mistä ruokainnostukseni on syttynyt! :) Voin sanoa, että olin taas ihan taivaissa sunnuntaina, kun pääsin näiden pöytien ääreen.... Vielä kera hyvien viinien, niin täydellinen nautinto oli taattu! ;)

Appelsiininen Dumlekakku suklaakiilteellä

Äitin synttäreille tuli väsättyä hyydykekakku. Olin hieman pettynyt tähän makuun... :( Tai sitten maut ei saaneet tarpeeksi kauan tasaantua vuoassa, sitä en osaa sanoa, mutta ei kuitenkaan oikein ollut mun makuun. Olis vaan pitänyt luottaa johonki tuttuun ja turvalliseen kakkuun, mutta kun piti taas kokeilla jotakin uutta! :)
Ohje on Tuttisoturin taikinaterapiaa-blogista. Siellä tätä kakkua kehuttiin kovasti. Ehkä tein jotain väärin, tai sitten makuasiat eivät mene ihan yksiin....

Appelsiininen Dumlekakku suklaakiilteellä



Pohja:
1 pss Namipala Appelsiini-vohveleita (ei löytynyt Somerolta, joten pistin sitruuna-vohveleita)
75 g voisulaa
2 rkl kaurahiutaleita

Täyte:
5 liivatelehteä
1 prk Creme Fraichea
1 prk (200 g) Appelsiini tuorejuustoa (esim. Viola)
2,5 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
15 Dumlea
½ dl maitoa

Kiille:
3 liivatelehteä
1 dl tummaa kaakaojauhetta
3/4 dl sokeria
3 dl maitoa

Murskaa keksit hienoksi rouheeksi ja sekoita joukkoon muut pohjan ainekset. Painele tiiviisti leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen, kylmään veteen. Vaahdota vispikerma ja lisää joukkoon Creme Fraiche, tuorejuusto sekä sokerit. Kuumenna maitotilkka kiehuvaksi ja sulata siihen Dumlet sekä puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen ja kääntele varoen. Kaada vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan.
Valmista kiille. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kattilassa maito, kaakaojauhe ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä seosta, kunnes se on tasaista. Ota liedeltä ja sekoita mukaan puristetut liivatelehdet. Laita jäähtymään kylmään vesihauteeseen, kunnes seos on haaleaa. Kaada sitten varoen täytteen päälle ja anna hyytyä 2-3 tuntia kylmässä.
Kakun päällä on sokerimassasta tehtyjä kukkasia ja Dr.Oetkerin valmiita sydänkoristeita.