torstai 27. helmikuuta 2014

Paljon paljon syrämmiä!!

Kuva otettu 12.03.2011

Kun aamulla herään,
Mä tuntee voin sen
Tää on kaunis päivä, mä oon
onnellinen

Sama mulle vaik satais
Taivas ois pilvinen
Tää on kaunis päivä,
mä oon sopivasti onnellinen

Me puhutaan tai ollaan hiljaa
Meil on helppo olla kahdestaan
Meil on tää juttu joka kestää
Ja nuoret sydämet jotka tyky-tyky-
tykyttää
-Robin-

 Tää biisi tuli aamulla radiosta kun ajelin töihin ja tulin vaan jotenki niin hyvälle tuulelle. Oli pakko jakaa tää hyvä olo kaikille! <3
Vaikka vähän flunssa painaakin päälle ja Jimpan kanssakin mennään TAAS tänään lääkäriin. 

Mutta tänään illalla tulee ihana "pyörremyrsky kolmikko" (KLIK) yökylään, eli mukavaa puuhaa tiedossa! :) Huomenna pidän yhden talvilomapäivän, saa hieman pidemmän viikonlopun. Loput talvilomasta pidetäänkin sitten vasta toukokuussa.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin, oikein mukavaa torstaipäivää kaikille!!! <3

tiistai 25. helmikuuta 2014

Tyypillistä maanantaisapuskaa; lihapullia & ruskeaa kastiketta

Maanantaisin ei vaan kykene tekemään mitään monimutkaista ruokaa. Tai ainakaan minä en kykene. Tai ainakaan en kyennyt eilen! :) Lihapullat on vaan kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan pirun hyviä! Mikään ei tietenkään voita äidin tekemiä lihapullia, mutta kyllä nämäkin syötyä tuli. Korppujauhojen sijaan käytin leivänmuruja. Ja olikin hyviä muruja. Näppäränä tyttönä jauhoin jäljelle jääneen pienen palasen focacciaa tähän ja ai että tuli hyvää makua lihapulliin.

Lihapullat


2 dl kermaviiliä
1 dl korppujauhoja / leivän muruja
1 kananmuna
700 g sika-nautajauhelihaa
2 sipulia
1,5 tl jauhettua maustepippuria
 ½ tl neilikkaa
suolaa, mustapippuria

Sekoita korppujauhot/leivän murut kermaviiliin ja jätä turpoamaan n. 10 minuutiksi. Pehmitä sillä välin pannulla hienoksi silputtu sipuli. Lisää ne korppujauhoihin, vaivaa joukkoon jauheliha ja lopuksi kananmuna. Mausta. Paista pieni testikikkare, tarkista onko maku kohdillaan, ja lisää tarvittaessa mausteita. Paista joko uunissa 180 asteessa tai pannulla pienessä rasvassa. Itse menin helpoimman kautta ja laitoin lihapullat uuniin paistumaan.


Lihapullat sai kaveriksi perunoita ja ruskeaakastiketta.
Olin ihan järkyttynyt kun luin jostakin, että kouluissa ei enää opeteta normaalin ruskean kastikkeen tekoa....?! Mitä ihmettä...?! Vai olenko itse vaan jumiutunut siihen sukupolveen, joiden suurta herkkua tämä ihan perus ruskeakastike on.
Meillä tämä kuuluu yleensä isännän bravuuriruokiin, mutta tällä kertaa kastike oli minun käsialaani.

Ruskea kastike

 50 gr voita
reilu 2 rkl vehnäjauhoa
4 dl lihalientä
suolaa, mustapippuria
sinappia
(1 dl kermaa)

Sulata voi pannulla. Lisää siihen vehnäjauho ja anna ruskistua ja kypsyä rauhassa. Kun seoksessa on kauniin ruskea väri, lisää (koko ajan sekoittaen) joukkoon lihaliemi. Anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia. Mausta ja lisää halutessasi vielä loraus kermaa.


maanantai 24. helmikuuta 2014

Hei meillä leikitään!! :)


Kuvatulvaa viikonlopulta! :)
 Pitkästä aikaa oli ihan täysin vapaa viikonloppu. Ei siis ollut isännällä jääkiekkopelejä eikä minulla töitä, ihanaa!! Viikonloppu otettiinkin ihan täysin rentoutumisen kannalta. Ulkoiltiin ja löhöiltiin. Niin ja tavattiin hyviä ystäviä ja appivanhempia. Kaiken kaikkiaan siis oikein ihana viikonloppu! <3

"Hei halaa mua!!"
"No okei!!"
Pylly vasten pyllyä pump pump pump!!

  Ilmat salli mukavasti ulkoilunkin. Miten mulla vaan on jo niin keväinen olo, vaikka eletään vasta helmikuun loppua...?! Taitaa olla elukoillakin jo vähän kevättä rinnassa, sen verran riehakasta oli meno taas viikonloppuna! :)

Ensin ajettin takaa nuorimmaista...

..ja sitten vanhempaa neitiä!


Onneksi Tyyne ei ole moksiskaan vaikka Jimi vähän rajusti rakastaa! ;)




Aika upeat helmikuun kelit vai mitä...?! :D
Täältä voi ihailla kuvia viime vuoden helmikuulta KLIK ja KLIK.
Kolaamista ei ole ikävä, mutta lunta ja pakkasta vähän on....
Ei ole päässyt kertaakaan hiihtämäänkään perk*?#"&le hittolainen sentään! :)


perjantai 21. helmikuuta 2014

Pizzaperjantai

Mistä on tehty kunnollinen lätkän kotikatsomo?
No tietenkin (omatekoisesta) pizzasta & oluesta. Ja sitähän riittää viime lauantaisen Tallinnan reissun jäljiltä.... :)


Yleensä teen pizzapohjan aina samalla, Pastanjauhajien ohjeella KLIK. Mutta vaihteluhan virkistää, ja tällä kertaa testattiin Pastanjauhajien toista pizzapohja ohjetta.Tämä oli ihan äärimmäisen helppo, valmistelut vaan veivät vajaan vuorokauden. Tein pizzapohjan kaksinkertaisena ja sain sillä aikaiseksi kaksi pellillistä pizzaa.

Vaivaamaton pizzapohja

  500 g vehnäjauhoa
1 g (1/4 tl) kuivahiivaa
16 g (2 tl) merisuolaa
3,5 dl vettä

Sekoita jauhot, hiiva ja suola kulhossa. Lisää vettä vähitellen ja sekoittele puuhaarukalla tai käsillä, kunnes ainekset ovat yhdistyneet kunnolla suhteellisen tasaiseksi tahnaksi.
Peitä kulho muovikelmulla tai pyyhkeellä ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä yön yli eli n. 18 tuntia, tai kunnes se on paisunut yli kaksinkertaiseksi. Kohotuspaikan lämpötila vaikuttaa kohoamisnopeuteen.
Kun taikina on kasvanut riittävästi, se on valmis leivottavaksi. Jystä se nyrkeillä tai puristele käsissäsi kasaan, revi sopivankokoisiin palasiin ja kauli tai venyttele jauhotetulla pöydällä pizzapohjiksi.

Toiseen pellilliseen tuli täytteeksi:
tomaattimurskaa
kylmäsavulohta
suolakurkkua
smetanaa
mozzarellajuustoa
juustoraastetta



Ja toisen pellillisen täytteet:
 tomaattimurskaa
kinkkusuikaleita
tomaattia
paholaisenhilloa
juustoraastetta
vuohenjuustoa



Jälkimmäinen pizza oli ehdoton suosikkini. Rakastan tuota vuohenjuuston ja paholaisenhillon yhdistelmää! Hillo saatiin mun vanhemmilta joululahjaksi. Täytyy vinkata äidille että sitä voisi tehdä vaikka vähän lisää..... ;)
Nyt on hyvä mennä oman vatsan viereen nukkumaan!
Oikein mukavaa ja maukasta viikonloppua kaikille!!! :)

torstai 20. helmikuuta 2014

Terveyshodarit

Eilen leivoin muutaman pellillisen hodarisämpylöitä ja tänään sai kuumiakoiria syödä sekä töissä että kotona. Hodarisämpylät tein jälleen tällä hyväksi havaitulla, Glorian ruoka ja viini-lehden ohjeella, KLIK.


Hodareiden väliin kuuluu tietenkin laittaa nakkeja, kurkkusalaattia ja paahdettua sipulirouhetta. Unohtamatta sinappia & ketsupppia! :)


Ja mikä tekee näistä terveyshodareita...
No, tämähän on vaan minun keksimä nimitys näille, mutta nimitys johtuu siis mausteesta joka antaa näille sämpylöille myös keltaisen värin, eli kurkumasta.
Törmäsin kurkuman terveysvaikutuksiin alunperin, kun pyörin jollakin jenkkiläisellä terveyssivustolla, ja siellä kurkumaa suositeltiin nivelkipuihin. Kaikki luonnollisemmat hoitomuodot pitää kokeilla tuon koiruuden nivelrikon hoidossa ja siksipä tilasinkin Ameriikan maalta kurkumatabletteja.

Kuva: Wikipedia
 Annan päivittäin yhden tabletin Jimille ja yhden syön itse. Ollaan nyt syöty niitä reilun kuukauden ajan. Jimin nivelkivuista en oikein osaa sanoa mitään. Ei ole huonontunut eikä pahentunut. Mutta minulla ei ole ollut migreeniä yli kuukauteen! Kyllä, kuulitte oikein, ei ole ollut yli kuukauteen migreeniä!! 
Ja se jos mikä on ihan mielettömän hieno juttu. Normaalisti olen kärsinyt migreenistä viikottain. Ja se vie toimintakykyni tyystin ja nykyään tuntuu että edes mitkään lääkkeet eivät auta. Hienoa jos tämä kurkuma vie migreenini kokonaan, tai edes vähentää kohtausten ilmestymistä näin hurjasti.

Ainakin Intiassa kurkumaa käytetään enemmänkin migreenin hoitoon. Suomenkielisiltä sivuilta ei oikein tahtonut löytyä mitään tietoa asiasta. 
Mutta vinkkinä muille migreenistä/muista mystisistä kivuista kärsiville: kokeilkaa kurkumaa. Pieni hinta silti siitä jos vaikka pääsee kivuista eroon. Kaikki keinot eivät tepsi kaikilla, mutta minulla tämä on kyllä parantanut elämänlaatua huomattavasti!!

P.S. Jimillä on uusi kaveri! Ihana labbis, Moona. Mikä hienointa, Moona on samanikäinen kuin Jimi & näiden eläkeläisten touhuja on hauska seurata! <3
Moona & Jimi

tiistai 18. helmikuuta 2014

Täytetty lihamureke

Isäntä pyysi jo viime viikon lopulla ruoaksi lihamureketta, mutta emäntäpä se vaan huiteli pitkin maita ja mantuja ja jätti isännän murekkeetta! :) No, eilen pääsin sitten yllättämään positiivisesti.
Yleensä olen tehnyt lihamurekkeen täällä ohjeella ja näillä täytteillä, KLIK. Nyt päätin vähän muuttaa täytteitä ja muuttui se murekkeen ohjekin siinä hieman.

Täytetty lihamureke



1 pss Ranskalaista sipulikeittoa
3 dl turkkilaista jogurttia
½ dl korppujauhoja
1 kananmuna
800 g sika-nautajauhelihaa

Täyte:
1 pkt pekonia
paprikaa
fetajuustoa

Paista pekonit hieman rapeiksi. 
Sekoita sipulikeittoainekset, korppujauhot ja turkkilainen jogurtti keskenään. Lisää seokseen kananmuna ja raaka jauheliha ja tarvittaessa lisää mausteita. Itse lisäsin vähän chiliä ja suolaa.
Sekoita seos tasaiseksi taikinaksi ja muotoile se suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Lisää pekoni, fetat ja paprika (tai oma valintaiset täytteet) levyn päälle. Taita mureke niin, että täyte jää murekemassan sisään. Voitele uunivuoka ja laita mureke siihen.
Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Murekkeen ympärille voi paistumisen ajaksi laittaa kasviksia niin kuin me yleensä teemme. Murekkeesta irtoaa sen verran nestettä, että pakastekasvikset tulevat mukavan meheviksi ja todella hyvän makuisiksi.



Kisutkin odottelivat kiltisti leivinuunin päällä omaa ruokaansa murekkeen valmistumisen ajan! :)


Meillä oli muuten yöllä ollut jonkinmoinen joukkoteurastus käynnissä. Molemmat kisut olivat yön pihalla ja varmaan jäivät iltaruoasta vähän nälkäisiksi. Aamulla kun menin käymään navetan ylisillä, oli siellä kasa hiiren ja myyrän päitä ja jotakin suolen kappaleita.... YÖK!! 
Mutta kyllä meillä vaan hyvät metsästäjä tytöt on!<3

maanantai 17. helmikuuta 2014

Terveisiä Tallinnasta!


Mistä tietää tulleensa vanhaksi...? 
Siitä että Tallinnasta tullessa kassi on puolillaan mausteita, juustoja, säilykkeitä jne, sen sijaan että siellä olisi viinaa ja vaatteita.
No, en tiedä onko se iän merkki, ehkä se vaan kertoo että omat kiinnostuksen kohteet on vähän muuttuneet! :)

Tosiaan kävimme lauantaina äidin, tädin ja kahden serkkutytön kanssa (perinteisellä) päivämatkalla Tallinnassa. Hauskaa oli taas jälleen kerran! Ja sehän se on pääasia. Sivutuotteena jotakin ostettavaakin löytyi. On se hintataso vaan Virossa edelleenkin mukavan alhainen. Kävimme mm. paikallisessa Prismassa ostoksilla. Ai kun olisi mukava käydä ruokaostoksilla jos täälläkin olisi sama hintataso. Ruokakassin hinnasta lähtisi karkeasti arvaten ainakin kolmannes hinnasta pois.


Kondensoitua maitoakin tuli jokunen tölkki raahattua mukaan, ne kun maksoivat 0,8-1,2 €/prk. Eli ei paljon mitään. Ja pullo-oluitakin muutama tarttui mukaan. Tykkään maistella kaikkia erikoisoluita, ja Tallinnan Prismassa ne maksoivat n. 1 €:n/pullo. Täällä kun menet Alkosta ostamaan erikoisolutta, saat väistämättä pulittaa 3-5 €/pullo.
Ja nyt on kahvipapujakin, eli jos vaikka saisi sen hyllyllä pölyttyvän, kirppikseltä mukaan tarttuneen kahvimyllynkin käyttöön! :)
Joskohan näillä tuotteilla pärjättäisiin taas hetken aikaa, ja jos seuraavaksi sitten hotellimatkalle Tallinnaan.......

perjantai 14. helmikuuta 2014

Hyvää Ystävänpäivää!!


Mä ittuin ojatta koilankakan vielettä. Tä tulit ja kytyit: "Mikt tä tielä oot?" "Mä mökötän." "Jaa, no mun pitää titten tulla tinne kant." Tä tulit ja ittuit koilankakan päälle ja mua naulatti ihan hilveätti! 
Kiitot kun oot ollu kiva kaveli. 
Hyvää ystävänpäivää!



Ystävänpäivää juhlittiin työporukan kesken suklaa-juustokakkua naustiskellen, ohje löytyykin jo blogista täältä, KLIK. Tällä kertaa tein kakun taloussuklaasta, ja erittäin hyvää tuli! Suklaalaatua vaihtelemalla saa kakkuun ihan uusia ulottuvuuksia. Reunoihin piti tehdä vielä pursotukset, mutta valitettavasti neiti aika käski kiirehtää jo töihin ja pursotushommat jäi.


 Ei muuta kuin oikein IHANAA YSTÄVÄNPÄIVÄÄ kaikille! <3 
Huomenissa lähdetäänkin äidin, tädin ja serkkujen kanssa Tallinnassa käymään, ehkä tulee muutama lasillinen kippisteltyä ihan vain Ystävänpäivän kunniaksi! ;)


torstai 13. helmikuuta 2014

Meksikolainen jauhelihapaistos & avokado-dippikastike



Taisin mainita alkuviikosta jotakin siihen suuntaan, että tällä viikolla taas jatkaisin pahasti kesken jäänyttä keittokirjahaastetta.... Noh, vielä tänään en sitä jatkanut vaan kokeiluun pääsi Pirkan resepti.
Ensi viikolla LUPAAN jatkaa haastetta. Tänään sain vaan paperimuodossa olevia reseptejä vähennettyä yhdellä, jeee!! :)
Ruoka oli hyvää ja maittavaa, tosin jotenkin odotin tältä vähän enemmän. Mutta tuunaamalla (mm. lisää mausteisuutta) tästä saa varmasti erittäin maistuvan ruoan. Vähän mietin kuinka tuo avokado-kastike uppoaa isäntään, mutta kyllä se sitä kiltisti söi. Koulutus on siis purrut! ;) Avokado-dipin ohje on Maku.fi -sivustolta. Muutin vaan hieman noita maustemääriä.

Meksikolainen jauhelihapaistos


Pohja:
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 dl pitkäjyväistä riisiä
2 kananmunaa

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 purjo
2 valkosipulinkynttä
säilykemaissia
1 tlk (320g) Salsa Mexicana -kastiketta
2 kananmunaa

Lisäksi:
kirsikkatomaatteja
kurkkua
punasipulia
avokado-dippiä (ohje alla)

Keitä riisi lihaliemessä miedolla lämmöllä, noin 20 minuuttia. Anna riisin jäähtyä ja lisää joukkoon kevyesti vatkatut munat. Levitä riisiseos hyvin voidellun piirakkavuoan (halkaisija n. 28 cm) pohjalle ja reunoille. 
Hienonna halkaistu, huuhdottu purjo ja valkosipulinkynnet. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää joukkoon purjo, valkosipuli ja meksikolaiskastike. Kannattaa tässä vaiheessa vähän lisämaustaa seosta, esim. suolalla, mustapippurirouheella, chilillä jne. Hauduta seosta muutama minuutti. Anna jauhelihaseoksen jäähtyä hetken aikaa ja sekoita joukkoon kevyesti vatkatut kananmunat.
Levitä jauhelihaseos vuokaan riisin päälle. Paista vuokaa 175 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
Tarjoa paistos halkaistujen kirsikkatomaattien, kuutioidun kurkun, punasipulin ja avokado-dipin kanssa.



Avokado-dippikastike


2 dl kermaviiliä
2 avokadoa
1 rkl oliiviöljyä
1,5 tl sitruunamehua
½ tl suolaa
mustapippurirouhetta

Halkaise avokado ja poista kivi. Ota lusikalla hedelmäliha irti kuoresta. Soseuta avokado haarukalla.
Sekoita joukkoon kermaviili. Mausta oliiviöljyllä, sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.


Nyt ei muutakuin leivontapuuhiin. Lupasin yllättää työkaverit huomenna, Ystävänpäivänä kakulla! Lähtiessäni töistä minulle vielä toivotettiin että "tule hyvä kakku"! :) Eikä kuulemma haittaa vaikka menisi jotenkin pilalle, saa silti viedä tarjolle.... Ompas kivoja (ja ennen kaikkea kannustavia) työkavereita mulla! :)

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Jauheliha-munakasrulla (gluteeniton)

Onpas taas aikaa edellisestä päivityksestä. On ollut jotenkin niin väsy olo, vaikka käytiin ihan laivalla saakka rentoutumassa viime viikolla. Taisi olla meri-ilmastossa jotain mystistä, kun se teki vähän kummallisen olon vielä laivalta tuloa seuraavana päivänäkin.... ;)
Olihan se Viking Grace ihan komia paatti, mutta kyllä niin on kaavoihin kangistunu, että kaipasin kyllä sitä vanhaa kunnon Isabellaa. Ruoka laivalla oli kyllä erittäin hyvää, sekä buffetissa että a la cartessa. Ja hytti oli ihan mielettömän hieno. Meillä oli muistaakseni seaside double -niminen hytti ja se oli ihan keulassa, komentosillan alapuolella. Oli kiva katsella hytin ikkunasta vaihteeksi etiäpäin, kun yleensä aina on ollut hytti laivan sivulla. Mutta jotenkin silti vaan kaipasin sitä vanhojen laivojen tunnelmaa... No, ehkä se tunnelma Gracellekin tulee, kunhan tulee merimaileja vähän enemmän mittariin.
Eilen meillä kävi vieraita ja yksi vieraista oli keliaakikko. Pitkään mietin, että olisinko leiponut jotakin makeita herkkuja, mutta lopulta päädyin kuitenkin munakasrullaan. Itse olen enemmän suolaisen ystävä, ja kyllähän tämä munakasrulla hyvin kelpasi vieraille.

Jauheliha-munakasrulla (gluteeniton)



Munakas:
5 munaa
5 dl maitoa
1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai sama määrä normijauhoja)
1/2 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä

Täyte:
300 g nauta-sikajauhelihaa
2 kpl sipulia (hienonnettuna)
1 rkl lihafondia
1/4 tl mustapippuria
2 tl yrttimaustesekoitusta (suolaton)
150 g tuorejuustoa (valkosipuli)
3 kpl tomaattia (kuutioituna)
säilykemaissia
jalapenoviipaleita

Kuorrutus
100 g juustoa (raastettuna)

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon maito, jauhot, suola ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.Paista munakasta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia ja kumoa vähän jäähtyneenä toiselle leivinpaperille.
Valmista täyte pohjan paistuessa uunissa. Ruskista jauheliha kevyesti öljyssä ja lisää joukkoon sipulit. Mausta seos fondilla, mustapippurilla ja pizzamausteella. Hauduta pannulla noin 10 minuuttia ja sekoita joukkoon tuorejuusto, tomaatit, maissi ja jalapenoviipaleet.
Levitä jauhelihatäyte munakaspohjan päälle ja pyöräytä levy leivinpaperia apuna käyttäen melko tiukalle rullalle. Pane munakasrulla takaisin leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja ripottele päälle juustoraastetta. Kuorruta jauheliha-munakasrullaa 200- asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin.
Vaihtelua munakasrullaan saat lisäämällä taikinaan esimerkiksi pakastepinaattia, tomaattipyreetä tai yrttejä. Täytteeksi sopivat myös sienet, kasvikset ja kala.


Munakasrullan lisäksi tarjolla persikkarahkaa (säilykepersikkaa, 2,5 dl vispikermaa & 500 g maitorahkaa).


Voi tätä Suomen talvea! Viime torstaina oli päivällä niin ihana keli; aurinko paistoi ja pikkupakkasessa oli kiva touhuilla pihalla. Mutta kun perjantai-iltana tultiin laivalta, oli lumi kadonnut johonkin mystisesti. Tilalla oli vaan pimeyttä, harmautta ja märkää... On kyllä ollut niin kummallinen talvi. Koko talven aikana ollaan tasan kerran jouduttu kolaamaan pihaa. Siitä asiasta en sinänsä ole yhtään pahoillaan ;) mutta muuten sitä lunta kyllä voisi tämän talven ajan olla maassa. En ole vielä edes ehtinyt kertaakaan hiihtämään.
Mutta fiilistellään lunta edes näillä muutamalla ihanalla kuvalla, jotka otin meidän eläinlaumasta viime torstaina. Niin, juuri silloin kun sitä lunta vielä oli maassa! :)



keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Hyvää Runebergin päivää!

Näihin torttuihin liittyy hyviä muistoja jo kaukaa lapsuudesta.
Nämä on ehkä yksiä suurimmista makeista herkuistani. Bebeleivosten ja berliininmunkkien lisäksi! :) Ja  prinsessakakkukin kuuluu suuriin suosikkeihini.
On toki muitakin herkkuleivonnaisia tullut vastaan, mutta nuo on ne jotka on jo lapsuudesta saakka seuranneet mukanani.
En tehnyt ihan oikeaoppisia torttuja, nämä ovat kai enemmänkin muffinsseja kuin torttuja. Mutta hyviä silti. Enkä kostuttanut niitä punssilla. Juodaan punssi punssina ja syödään tortut torttuina! :)

Runebergin tortut (16 kpl)


Taikina:
100 g piparkakkuja
2 ½ dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl kuohukermaa

Kostutus:
2 dl vettä
2 rkl sokeria
tilkka sitruunamehua

Koristelu:
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta

 Hienonna piparkakut tehosekoittimella. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.
 Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.
Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.
Kostuta hieman jäähtyneitä torttuja vesi-sokeri-sitruunamehu seoksella.
 Laita päälle teelusikallinen vadelmahilloa. Pursota sokerikuorrutteella reunus ympärille.


 Sain muuten työpaikalta kiitokseksi leipomuksistani ihanan patakintaan! :)
Ihan kuin minä, vai mitä...?! ;)