perjantai 28. heinäkuuta 2023

Raparperikakku & kesäinen synttärilounas


Jatketaan vielä yhden postauksen verran synttäriteemalla. 🎉 Omat vanhemmat pitää tietenkin aina kahvittaa synttäreiden aikaan. Itse asiassa kyllä viime vuonna tais jäädä väliin, koska Aadan nimiäiset osui just samaan aikaan. 😊 Mutta sitä edellisvuonna kahviteltiin ja silloin leivoin tätä 👉 herrrkullista raparperikakkua. Taas päädyin raparperikakkuun (koska kuuluuhan raparperi ja mansikat aika erottamattomasti tähän alkukesään), mutta eri ohjeella vaan. Tällä kertaa kokeilin tätä Kinuskikissan ohjetta. Ja voin sanoa, että vitsi miten tuo paahdettu valkosuklaakuorrute on HYVÄÄ

 Raparperikakku
24 cm


Pohja:
125 g voita
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Raparperitäyte:
500 g raparperia
2 rkl perunajauhoja

Paahdettu valkosuklaa -kuorrute
185 g valkosuklaata
3½ dl kuohukermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristeluun:
tuoreita mansikoita

Kakun valmistaminen kannattaa aloittaa kuorrutteesta jo edellisenä päivänä.
Leikkaa valkosuklaa rouheeksi. Levitä pellille leivinpaperin päälle.
Paahda uunissa 175 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes suklaapalaset ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi.
Laita kattilaan suklaarouhe ja kerma. Lämmitä lieden keskiteholla rauhallisesti hämmentäen, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon.
Kaada valkosuklaakerma kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta sitten jääkaappiin ja pidä siellä seuraavaan päivään.

Pohjaa varten vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan muutamassa erässä.
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Levitä taikina vuoan pohjalle.

Leikkaa raparperit paloiksi. Sekoita kulhossa raparperipalat ja perunajauhot. Kaada puolet raparpereista vuokaan ja painele ne taikinan sisään. Levitä sitten päälle loput raparpereista. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä.

Vatkaa kylmä valkosuklaakerma vaahdoksi. Siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita valkosuklaavaahto pursotuspussiin. Pursota kakun päälle esimerkiksi isoja ruusukkeita. Vaihtoehtoisesti voit levittää kuorrutteen veitsen avulla kakun päälle. Viimeistele koristelu tuoreilla mansikoilla.


Ennen kakkukahvittelua syötiin kevyt lounas. Oli sen verran kuuma päivä ettei mitään raskasta ruokaa tehnyt mieli. Niinpä tein vaan lihapullia, pari salaattia ja laitoin uuniin paistovalmiita patonkeja. 

 

Lihapullat teen nykyään melkein aina 👉 tällä ohjeella. Tulee jotenkin niin omaan makuun sopivia. Savulohisalaatissa oli vihreä salaattipohja, savulohta, parmesanlastuja ja kermaviilikastiketta. Kermaviilikastike oli ihan perinteinen - sitruunanmehua, sinappia, tilliä, suolaa ja rouhittua mustapippuria. Tomaatti-mozzarellasalaatti oli ihan perinteinen myös, päällä basilikaa ja balsamicokastiketta. Patongit ostin valmiina, oli sekä yrtti- että valkosipulivoitäytteisiä. 


Eipä sitä tämän erikoisempaa lounasta kuumana kesäpäivänä kaipaakaan! 😊

torstai 13. heinäkuuta 2023

Raparperi-mansikkajuustokakku ja kinkku-kesäkurpitsapiirakka


 Viimeksi kun kirjoittelin blogiin, juhlittiin 1-vuotiasta tytärtämme, ja nyt nämä tarjottavat taas ovat omilta synttärikahvitteluilta ystävien kesken. 😁 Voi siis todeta että elämä on yhtä juhlaa! 🎉 En sen suuremmin juhlistanut kesäkuussa olleita synttäreitäni, siitä typerästä syystä, että ei ollut kyse pyöreistä vuosista. Eikös jokainen vuosi ole juhlimisen arvoinen, mutta sitä vaan aina ajattelee että suuremmin voi juhlistaa vain pyöreitä vuosia. 


 

Kutsuin työkaveriporukan kylläkin ihan muuten vaan kylään, mutta siinä samalla oli hyvä juoda myös synttärikahvit. Kakuksi tein tällä kertaa Jenni Häyrisen ja Saara Atulan Brunssikirjasta raparperi-mansikkajuustokakun. Kakku oli hyvää, kirpakkaa, raikasta, MUTTA...pakastemansikka meinas tehdä vähän omat tepposensa ja kakku jäi hivenen liian löysäksi. Yksi liivatelehti enemmän ei olisi ollut pahitteeksi. Kakku onneksi pysyi kasassa, mutta meni turhaa energiaa siihen jännittämiseen että kuinka käy. Tykkään kun liivatteita ei ole käytetty liikaa, jotta maku pysyy "pehmeänä", mutta tässä kohtaa olisi yksi ylimääräinen ollut paikallaan. Muuten kyllä siis kivan makuinen kakku. 🍓

Raparperi-mansikkajuustokakku
24 cm


Pohja:
200 g Bastogne-keksejä
100 g voita

Täyte:
6 liivatelehteä
400 g raparperia
500 g (pakaste) mansikoita
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl sitruunamehua
½-1 dl sokeria

Päälle:
tuoreita mansikoita sekä murustettuja marenkeja ja keksejä

Rouhi keksit murskaksi. Sulata voi ja sekoita se keksimurskan joukkoon. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.

Liota liivatteita kylmässä vedessä. Kuori ja pilko raparperit. Keitä niitä mansikoiden kanssa kattilassa, kunnes seos on pehmeää. Soseuta sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, tuorejuusto, sokeri maun mukaan ja mansikka-raparperisose.

Mittaa kattilaan sitruunamehu ja kiehauta. Purista liivatelehdistä vesi pois ja ja liuota ne sitruunamehuun. Lisää mehu täytteen joukkoon ohuena nauhana samalla sekoittaen.

Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa yön yli. Koristele kakku ennen tarjoilua tuoreilla mansikoilla sekä murustetuilla kekseillä ja marengeilla.


Suolaiseksi tarjottavaksi valikoitui tällä kertaa tämä kinkku-kesäkurpitsapiirakka, koska ainekset siihen sattuivat löytymään kotoa valmiina. Ohjeen olen muistaakseni ottanut joskus Kakkukatrin -blogista, mutta en nyt millään löytänyt sitä alkuperäistä ohjetta. 

Kinkku-kesäkurpitsapiirakka
30 cm


Pohja:
200 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
100 g ohuen ohutta porsaan kylmäsavupaistia
½ kesäkurpitsa
2 isoa tomaattia
1 uudensadon sipuli varsineen
tuoretta basilikaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
2 kananmunaa
mustapippurirouhetta
yrttisuolaa

Laita kulhoon kylmä kuutioitu voi ja vehnäjauhot. Nypi sekaisin ja lisää lopuksi kylmä vesi. Sekoita sen verran, että taikinasta tulee yhtenäinen pallo. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Leikkaa kylmäsavupaisti viipaleet ja kesäkurpitsa pieniksi suikaleiksi. Viipaloi tomaatit ja sipuli. Laita täytteet pohjan päälle. Lisää myös yrtit ja juustoraaste. Lisää myös rouhittu mustapippuri ja yrttisuola. Sekoita keskenään kerma, maito ja kananmunat. Kaada piirakan päälle ja paista 180 asteessa n. 35 minuuttia.


Keskenään juhlistimme mun synttäreitä ihan oikeana synttäripäivänä - sain itse valita tavan ja paikan, ja valitsin piknikin merenrannassa. 💙


 

Kaikki syötävät haimme paikallisesta kaupasta ja vitsit minkä herkkupöydän taioimmekaan niillä antimilla. Oli savulohi-caesarsalaattia, katkarapusalaattia, mansikoita, cheddarjuustoa, katkarapupatonkia, jauhelihapasteijoita, donitseja, suklaata, viinirypäleitä, skumppaa, vichyä ja kahvia. Nam 😋 näitä hetkiä lisää! ❤


Kyllä on ilo vanheta kun ympärillä on huipputyyppejä 👌💛

(P.S. Mulla alkoi nyt kesäloma! Saa nähdä saisinko loman aikana muutkin "rästijutut" kirjattua tänne blogiin...)

keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

♡ 1-vuotias ♡


Meillä asustaa jo 1-vuotias! ❤ Niin vaan meni vuosi, että viuh vaan. Vaikka oikeasti tää vauvavuosi oli kyllä pisin vuosi ikinä mun elämässä. Enkä tarkoita millään pahalla, vaan ihan sillä että kun hyppää hetkeksi oravan pyörästä pois, ja kyllä se ajankulukin hidastuu kun elämän tahti muutenkin hidastuu. Ehdottomasti paras vuosi tähän mennessä! 👌


 

Meiän neidillä on mahtavan paljon ihmisiä ympärillään ja päätin että juhlimme maltillisesti ja pienellä porukalla. Mutta siltikin väkeä riitti kahtena päivänä ja osa tuli käymään vielä jälkeenpäinkin. Vaikka onkin oma hommansa juhlien järkkäämisessä, niin kyllä taas kiitin 🙏 näistä kaikista mahtavista ihmisistä ympärillämme! Kiitollinen jokaisesta! ❤


 

En jaksanut sen enempää stressata tarjottavien kanssa ja koska tuo lapsikaan ei vielä osaa vaatia mitään tietynlaista kakkua, niin sain ihan omin päin päättää tarjottavat. Ja siksi mentiinkin hyvin hyvin helpolla linjalla. 


 

Koska juhlimme pääsiäisenä, niin tietenkin piti tehdä Kinderkakkua. 🐥 Kakun tein TÄLLÄ Fazerin suklaakakun reseptillä. Täytteen tein niin, että vatkasin kerman vaahdoksi ja maustoin sen. Tuorejuustot laitoin eri kulhoihin ja toisen joukkoon sulatin 150 g valkosuklaata ja toisen tuorejuuston joukkoon 150 g maitosuklaata. Sit jaoin vielä vaahdotetun kerman puoliksi ja sekoitin sen tuorejuustojen joukkoon. Laitoin kakkuun yhteen väliin valkosuklaatäytteen, yhteen väliin maitosuklaatäytteen ja sit päälle pistin molempien täytteiden loput päällekkäin, niin että maitosuklaatäyte jäi päällimmäiseksi. 


 

En tiedä oliko tuo nyt ihan täysin Kinderin makuinen, mutta kovasti kakku sai kehuja ja kyllähän tuo Fazerin ohjeella tehty kakkupohja on ihan mun luottoreseptejä. 👌


 

Porkkanakakun tein TÄLLÄ ohjeella. Päälle valutin vielä valmista kinuskikastiketta ja reunoille mansikan siivuja. 


 

Donitsit oli ihan valmiita Pirkan pakastedonitseja. Nää on niin hyviä! Vaikka ei vedä vertoja toki Dollyn donitseille (ootteko maistanut?), mutta näin valmiiksi ja edullisiksi donitseiksi nää on kyllä vallan mainioita. Ja takuuvarmasti lasten mieleen. 


 

TÄLLÄ ohjeella tein vielä rocky road -kakun. Kakkupohjaan käytin gluteenittomia Digestive-keksejä. Päällystin kakun tällä kertaa mansikoilla, Dumle-fudgella ja suolapähkinöillä. 


 

Suolaisiksi piirakoiksi tein pellillisen kinkkupiirakkaa TÄLLÄ ohjeella. Hyvä ystäväni ja työkaverini (tai nykyinen ex-työkaveri) teki tätä piirakkaa töihin ja tykästyin niin kovin, että oli pakko perään huudella että mitä reseptiä käytit. 😀


 

Jauhelihapiirakassa luotin taas tuttuun ja turvalliseen peltipiirakkaohjeeseen. Täytteessä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan vain jauhelihaa, tomaattia ja fetajuustoa. 


 

Meillä asustaa nyt iloinen, höpöttelevä, liikkuvainen taapero, joka muuten on aloittanut jo reilut 1,5 kuukautta sitten hoitotaipaleensakin. 


 

Saimme hänelle onneksi perhepäivähoitopaikan, ja aivan ihanan paikan saimmekin! ❤🙏 On ollut niin suuri helpotus itse aloittaa työt tietäen että lapsi on sillä välin erittäin hyvässä hoidossa. Tähän mennessä ei ole ollut mitään ongelmaa hoitoon jäämisessä, päinvastoin. Ja terveinäkin ollaan pysytty, koko poppoo.


maanantai 16. tammikuuta 2023

Hyydytetty kinkkuvoileipäkakku


Oikein ihanaa alkanutta vuotta 2023 ★

Ja vihdoinkin myös eka postaus tälle alkaneelle vuodelle. 😀 Harmittaa kovasti kun postaustahti on hidastunut niin paljon. Olisi itsellekin kiva kun tulisi edes johonkin taltioitua myös hieman tuon pienen ihmisen edesottamuksia. Mutta katsotaan mitä tämä vuosi tuo tullessaan. Ainakin meillä alkaa kohta uusi arki, kun reilun neljän viikon päästä minä palaan töihin ja pari viikkoa sen jälkeen pitäisi tuon neidin jo aloittaa hoitotaival. 😭 Tulevasta hoitopaikasta meillä ei ole vielä tietoa, se pitäisi tulla viimeistään kaksi viikkoa ennen hoidon aloitusta. Enkä minä tuosta neidistä ole huolissani - hän on mitä reippain ja iloisin ja uteliain pieni ihminen! 💛 Mutta itsestäni olen vähän huolissani - että miten sitä pystyy työpäivän ajan oleen koko ajan ajattelematta että miten se toinen siellä pärjäilee. 😌 Mutta ollaan siinä ajatuksessa että tuleva hoitopaikka on ihan loistava ja kaikki menee muutenkin hyvin. 🙏 Murehditaan vasta jos on jotain todellista murehdittavaa.

Taisin jo viime vuoden puolellakin sitä tuskailla, että ruuan hinta on noussut niin kovin, että varaa mihinkään ylimääräisiin kikkailuihin ruuan suhteen ei juuri ole. Ja tuntuu että olen ehkä liikaa vierittänyt tätä ajatusta päässäni, koska se on myös tukahduttanut oman inspikseni kokeilla yhtään mitään uutta. Ja pah - ihan kun se raha olisi este kokeilla uusia reseptejä. Mielikuvitushan siinä vain on rajana. Tämä kinkkukakkukin on toteutettu kaikista mahdollisista aletuotteista. 😁 Huomasin Lidlissä käydessäni, että moniin tuotteisiin laitetaan -30% lappu jo hyvissä ajoin, vaikka "eräpäivä" on kaukana tulevaisuudessa. Tällekään kakulle ei siis huimaa hintaa tullut. Ja ai että oli hyvää! 😋 Ja mielikin virkistyi kun sai taas leivottua piiiiitkästä aikaa (ja nyt virkistyy vielä enemmän kun saan sen kirjattua myös tänne blogin puolelle).

Kinkkuvoileipäkakku
22 cm


Pohja:
150 g erilaisia suolakeksejä
75 g voita

Täyte:
5 liivatelehteä
150 g palvikinkkua
n. 4 rkl kurkkusalaattia (voit korvata yhdellä suolakurkulla)
1 punainen paprika
1 dl tuoretta ruohosipulia
2 dl kuohukermaa
180 g pippurituorejuustoa
400 g turkkilaista jogurttia
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta
1 rkl sinappia
loraus sitruunamehua

Jauha suolakeksit muruiksi ja lisää sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (22 cm) pohjalle ja taputtele voi-keksiseos sen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.
Laita liivatelehdet kylmään veteen.
Hienonna kinkku, paprika ja ruohosipuli. Notkista tuorejuusto ja lisää sen joukkoon silputut kinkut, paprikat ja ruohosipulit, turkkilainen jogurtti, kurkkusalaatti ja sinappi. Vaahdota kerma. Kuumenna tilkka vettä ja liuota siihen liivatelehdet. Valuta liivateseos ohuena nauhana tuorejuustotäytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma ja tarkasta maku - lisää suolaa, mustapippuria ja sitruunanmehua. Levitä täyte vuokaan, tasoita pinta ja nosta peitettynä jääkaappiin hyytymään ainakin 4-5 tunniksi, mielellään yön yli.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle. Koristele esim. salaatinlehdillä, tomaatilla, kinkunsiivuilla ja mozzarellahelmillä. 



Joulukin oli ja meni. Tuli harmittavaisen vähän otettua valokuvia jouluna. Se nyt ainakin jäi muistoksi tästä joulusta, että meidän neitokainen oppi juuri pari päivää ennen joulua nousemaan seisoon tukea vasten, joten siitä saakka onkin lähes vallan seisoskeltu. Siinä samassa rytäkässä tuli myös istumaan meno ja konttaus. Nyt jo kovin tasoja vasten ja tuen avulla harjoitellaan kävelemistä. Saas nähdä tuleeko ilman tukea otetut askellukset jo ennen kuin vuosi tulee pääsiäisenä mittariin. 


Pulkkailtu ollaan kovasti - aina silloin kun lunta on maassa ollut. Tällä hetkellä on taas ruoho vihreänä ja ranta tulvii vedestä. Mutta nautiskellaan edes näitä lumi-ilotteluja katsellen!😂