lauantai 26. lokakuuta 2019

Kahvi-suklaakakkua Halloweeniksi 🎃


Ohje tähän kuivakakkuun (tai kahvikakkuun, ei tämä mikään kuiva kakku ollut) löytyi Kotilieden jostakin joulunumerosta. Ajattelin testata että josko tästä olisi joulukakuksi, mutta tästähän tulikin Halloween kakku. Ja oikein oiva sellainen; hyvänmakuinen, helppotekoinen ja kivannäköinen.

Kahvi-suklaakakku


250 voita tai margariinia
100 g tummaa suklaata
1 dl kaakaojauhetta
1 dl vahvaa kahvia
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g ranskankermaa
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vuokaan:
voita tai margariinia
korppujauhoja

Suklaakuorrute:
100 g tummaa suklaata
50 g voita
1½ rkl tummaa siirappia

Sulata rasva kattilassa ja paloittele joukkoon suklaa. Nosta kattila syrjään ja sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja kahvi.
Lisää joukkoon sokerit, ranskankerma ja kananmunat. Vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista kakkua 200 asteessa noin 45 min tai kunnes tikkuun ei tartu taikinaa.
Nosta kakku jäähtymään ritilälle. Kumoa jäähtyneenä. Anna kakun vetäytyä ennen vuoasta irroittamista. Paloittele suklaa ja nosta kaikki kuorrutteen ainekset teräskulhossa vesihauteen päälle. Sekoita, kunnes kuorrute on tasaista. Valuta kakun pinnalle ja koristele Halloween teeman mukaisesti.



Ja Viski toimi tietenkin kuvausassarina, niinkuin aina. Vähän tässä on haittapuolena se, että kuvausten jälkeen katsot kauhun sekaisin tuntein, että mistäpäin kakkua puuttuu palanen 😂


Hän ei siis mitenkään ole perso makealle, tai ylipäätään millekään syötävälle... 🙈



Säätiedotus lupasi eiliselle kovaa myrskyä. Myrsky taisi osua enemmän tuonne pohjoisemmaksi, koska täällä etelässä oli mielestäni ihan normaali syyskeli. Mutta sen verran kirjaimellisesti ihmiset ottavat säätiedotukset, että lenkkipolut pysyvät tyhjinä tällaisilla keleillä. Ja se jos mikä sopii meille.

  
Oli mukava kuljeskella ihan vaan kaksin ja nauttia siitä rauhasta mikä metsässä on. Tuuli tai satoi kuinka paljon tahansa, niin se harvoin näkyy, tuntuu tai kuuluu siellä metsän siimeksessä.


Eikä metsässä koskaan tarvitse ihan yksin olla. 👇 😂


Mukavaa viikonloppua 🐾

(muistakaa siirtää kelloja huomenna...)

torstai 24. lokakuuta 2019

Kylmäsavulohikakku


Mieheni meni ja vanheni viime viikolla (ei tosin vielä pääse mun ikälukemiin, vaikka kuinka yrittää kiriä). Ja meillähän ei mitään sen enempää juhlita tai anneta lahjoja, mutta kyllähän sitä kakku pitää aina leipoa.
Ja koska suolaiset on enemmän miehen herkkua kuin makeat, niin suolaistahan sen olla piti. Ja mitäpä sitä kalamiehelle muuta tekisi kuin kalakakkua! 🐟

Kiitos reseptistä Hella ja houkutus -blogiin! 😘



Kylmäsavulohikakku
22 cm


Pohja:
200 g hapankorppuja
100 g voita
3/4 dl vettä

Täyte:
4 liivatelehteä
n. 300 g kylmäsavulohta
½ dl silputtua tilliä
1 punasipuli
2½ dl vispikermaa
400 g ruohosipulituorejuustoa
3/4 dl sitruunan mehua
mustapippuria

Koristelu:
kylmäsavulohta
salaatinlehtiä
kirsikkatomaatteja
tilliä / basilikan lehtiä


Murskaa hapankorput monitoimikoneessa/tehosekoittimessa tai esim. pakastepussissa kaulimella murskaten. Sekoita joukkoon sulatettu rasva sekä vesi. Painele seos tasaiseksi 22-24 cm irtopohjavuokaan. Jäähdytä pohjaa hetki jääkaapissa.

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Valmista sillä aikaa täyte. Leikkaa lohi ja sipuli pieniksi kuutioiksi sekä silppua tilli. Vaahdota kerma kuohkeaksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää lohi, sipuli ja tilli seokseen. Mausta mustapippurilla. Kuumenna sitruunamehu ja liota puristellut liivatteet siihen hyvin sekoittaen. Kaada liivateneste täytteen joukkoon ja sekoita hyvin. Levitä täyte hapankorppupohjan päälle tasaisesti.

Laita kakku jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Koristele kakku ennen tarjoilua kylmäsavulohi"ruusuilla, salaatinlehdillä, tomaateilla sekä tillillä/basilikan lehdillä.


 Ja ihan vinkkinä vaan, että kannattaa pohjan hapankorput jauhaa ihan hienoksi muruksi. Itsellä jäi osa leivistä vähän turhan isoiksi paloiksi, ja ne eivät valitettavasti pehmenneet edes muutaman päivän aikana. Pohjasta osa oli vähän turhan "sitkasta". Muuten kakku oli kyllä erittäin maukas!


 Pakko vielä lisätä syksyinen kuva "sadetakkijengistä". Huomaatteko mitään yhteistä ekan kuvan kalamiehen kanssa? 😂 
Keltainen vaan on mun lemppariväri! 💛


 Ja voihan harmitus - nuo mun siniset Fjällrävenin housut on RIKKI... 😓 En kestä!! Nyt on kaikki mahdolliset hakuvahdit vahtimassa, että josko joku myisi samanmoisia (eriväriset kyllä käy) housuja käytettynä. Ei millään raaskisi taas ostaa uusia. Mutta kun ne vaan on maailman parhaat housut!! 

keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Punajuuri-suklaamuffinssit


Nyt on oikein kunnon syysleivosta tarjolla. Koska mikäpä sopisi syksyyn paremmin kuin punajuuret ja tumma suklaa! 😁
Resepti on Kaakao kermavaahdolla -blogista. Leivospalojen sijaan tein vaan muffinsseja, mutta täysin sama taikina ja kuorrutus. Punajuuri toimii leivonnaisessa ihan samoin tavoin kuin porkkanakin, eli mehevöittää ja tuo mukavaa makua. 

Punajuuri-suklaamuffinssit
n.18 kpl


Taikina:
350 g punajuuria 
150 g voita
100 g tummaa suklaata
4 munaa
1,5 dl fariinisokeria
1 dl valkoista sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
ripaus suolaa

Kuorrutus:
250 g mascarponejuustoa
2 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
100 g tummaa suklaata

Aloita keittämällä punajuuria kuorineen noin 45 minuuttia. Huuhtele keitettyjä punajuuria hetki kylmän veden alla. Leikkaa punajuurista molemmat päät pois ja irrota kuori. Anna punajuurien jäähtyä hetki ja raasta karkeaksi raasteeksi.
Sulata voi kattilassa, ota kattila pois liedeltä ja paloittele joukkoon tumma suklaa. Anna suklaan sulaa ja sekoita tasaiseksi.
Vaahdota munat, fariinisokeri ja valkoinen sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda, kaakaojauhe ja ripaus suolaa.
Kääntele taikina nuolijan avulla sekaisin ja lisää joukkoon myös voi-suklaaseos ja punajuuriraaste.
Kaada taikina muffinssivuokiin ja paista +180 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä hyvin ennen kuorrutusta.

Kuorrutetta varten sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Notkista mascarpone omassa kulhossaan ja yhdistä pienissä erissä sulatetun suklaan kanssa.
Vaahdota kerma ja lisää joukkoon tomusokeri. Sekoita mascarpone-suklaaseos ja kermavaahto keskenään. Kuorruta täyte jäähtyneiden muffinssien päälle.



Tänä(kin) vuonna on upea ruska jopa täällä etelässä saakka. Jos syksyisin muutenkin tulee käytyä paljon metsässä, niin nyt myös valokuvaus on meidät sinne ajanut aika ahkeraan.
Kamera kulkeekin lähes tulkoon joka reissulla mukana. 


Nauttikaamme kauniista luonnon väreistä! 💛 
Kohta on taas koko ajan pimiää....


maanantai 7. lokakuuta 2019

Paprikakeitto


Nyt vietetään Lihatonta lokakuuta. Sen enempää en ota kantaa kenenkään ruokailutottumuksiin, koska jokaisen pitää tehdä omat valintansa lihan syömisen suhteen ihan itse. Minä olen kuin huomaamatta viime keväästä saakka siirtynyt lihattomampaan ruokavalioon. Tällä hetkellä syön lihaa todella harvoin. En edes osaa sanoa mitään syytä lihan syönnin vähentymiseen. Jotenkin vaan itsellä on parempi ja kevyempi olo, kun syö kasvispainotteisemmin. Edelleenkin liharuokia kokkailen tuolle miehelleni, ja varmasti myös niitä tänne kirjailen ylös. Mutta kirjaan myös ylös tekemiäni hyviä kasvisruokia. Ehkä joku muukin innostuu niitä kokeilemaan.

Ja ymmärrän myös pointin Lihattomman lokakuun vastaliikkeelle, että ei saisi lihan syöntiä lopettaa, vaan katsoa että ostaa vain ja ainoastaan kotimaista ja mielellään mahdollisimman lähellä tuotettua lihaa. Näin raha pysyy kotimaassa ja pystytään ehkä jollain tapaa myös valvomaan eläinten olosuhteita.

Tämän paprikakeiton ohjeen löysin kirjastosta lainaamastani Martan kasviskeittiö -kirjasta. Muutama muukin ohje siitä jäi vielä testaamatta, joten veikkaanpa että tähän kirjaan palaan vielä.

Paprikakeitto


3 punasipulia
6 valkosipulinkynttä
6 punaista paprikaa
6 dl vettä
2 rkl tomaattisosetta (korvasin paholaisenhillolla)
1 kasvisliemikuutio
1½ rkl balsamiviinietikkaa
2 tl (kookos)sokeria
1 tl kuivattua basilikaa
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus suolaa
maun mukaan punaista currytahnaa
1 dl (kaura)kermaa

Kuumenna uunin grillivastus tai pane uuni kuumenemaan mahdollisimman kuumaksi. Kuori ja lohko punasipulit. Halkaise paprikat ja poista niistä siemenet. Aseta paprikat uunipannulle kuori ylöspäin. Lisää mukaan sipulit ja halkaistut, kuorimattomat valkosipulinkynnet. Paahda kasviksia uunissa, kunnes paprikoiden kuori on saanut reilusti ruskeita pilkkuja. 
Sujauta paprikat kuumina muovipussiin ja sulje pussi. Höyry irroittaa kuoren. Poista kuoret, kun paprikat ovat jäähtyneet sen verran, että niitä voi käsitellä. Purista valkosipuleista sisukset. 
Laita kasvikset kattilaan ja lisää joukkoon kaikki muut ainekset paitsi kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia. Soseuta keitto tasaiseksi. Lisää kerma. Kiehauta keitto, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.




Kalaa tulee edelleenkin syötyä. Aina silloin kun sitä vaan saa. Nyt on ollut Ahti vähän vähemmän suopealla päällä, mutta sen verran ollaan sisuunnuttu että pakko sitä on syysahventa lähteä vielä kokeilemaan! 😁


 


torstai 3. lokakuuta 2019

Suklaakakkua


Heipä hei, pitkästä aikaa blogin parissa. On ollut vähän taas inspiraation puutetta. Ulkohommat kutsuu enemmän kuin läppäri sisällä. 
 Mutta tämä kakkuresepti on pakko tulla kirjaamaan ylös, koska oli niin helppo ja niin herkullinen että tulen ihan varmasti tekemään tätä jatkossakin.
Ohje on Fazerin sivuilta.

P.S. Muista tehdä kakku ja täyttää se mielellään 1 vuorokautta ennen tarjoilua. 



Suklaakakku
24 cm

Pohja:
4,5 dl vehnäjauhoja
4,5 dl sokeria
2 dl kaakaojauhetta 
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1½ tl soodaa
1 tl suolaa
2 dl maitoa
1 dl ruokaöljyä
2 dl vahvaa kahvia
2 kananmunaa

Täyte:
2 dl kuohukermaa
300 g maitosuklaata
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria

Koristeluun:
100 g maitosuklaata
(pieni pala valkosuklaata)

 Vuoraa irtopohjavuoka (ø 24-26 cm) leivinpaperilla ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää joukkoon maito, öljy, kahvi sekä kananmunat. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunissa 40-50 minuuttia. Jäähdytä hyvin. 

Valmista täyte. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Paloittele suklaa ja sulata se mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää tuorejuustoon joukkoon sula suklaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kermavaahto. Halkaise jäähtynyt kakkupohja kahteen (tai kolmeen) osaan ja levitä puolet suklaatäytteestä kakun väliin ja loput kakun pinnalle. Koristele kakun pinta rouhitulla suklaalla.

Kylässä käyneet veljen lapset luulivat että olen raastanut juustoa kakun päälle. Ilmeisen onnistuneet koristelut siis 😂 Jouduin muutaman kerran vakuuttelemaan, että kyllä se oikeasti on valkosuklaata.


Ja nyt kun "pakollinen" tietokoneosuus on ohi, niin äkkiä termospullo ja eväät reppuun ja luontoon nauttimaan iltapäiväkahvit. Vettä vihmoo ja tuuli on kova, mutta niinhän sitä sanotaan, että ei ole huonoa säätä, on vaan vääriä varusteita. 💪