perjantai 29. kesäkuuta 2018

Munaton ja maidoton suklaakakku


No nyt! 😍 Löytyi ehkä herkullisin koskaan tekemäni suklaakakku. Ja tai enhän minä tätä tehnyt. Oma roolini oli vaan tarvikkeiden esilleotto ja reseptin lukeminen. Kaiken muun hoiti 4-vuotias kummityttöni! 💜 Olen jo aikaa sitten luvannut, että hän pääsee leipomaan kanssani ja nyt se hetki sit koitti.
Yhdistelin vähän Suklaapossulta löytämiäni ohjeita, ja voi jehna mutta tuli hyvä kakku! Vielä kun saan kehitettyä tästä myös viljattoman ja soijattoman version, niin saa tarjottua tätä jo kaikille "allergikkoystäville".

Suklaakakku
munaton, maidoton


Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1,75 dl sokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
0,75 dl öljyä
2 dl vettä

Täyte:
150 g tummaa, maidotonta suklaata
3 dl soijavispiä
1 rkl vaniljasokeria

Mittaa kulhoon pohjan kuivat ainekset ja sekoita hyvin. Lisää sitten nesteet ja sekoita nopeasti sekaisin. Kummitytölläni oli tässä kohtaa hauskaa, kun etikka ja sooda pistivät taikinan vähän kuplimaan! 😁 Älä kuitenkaan sekoita taikinaa enempää kuin on tarpeen.
Laita uunipellille leivinpaperi ja lusikoi taikina leivinpaperin päälle tasaisesti. Taikinaa tulee aika ohut kerros. Paista 200 asteessa n.12 minuuttia, kunnes pohja tuntuu sormin varovasti koitettuna kiinteältä eikä keskelle tökättyyn tikkuun tartu taikinaa. Älä kuitenkaan ylipaista pohjaa.
 Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kolmeen yhtä suureen osaan.

Tee kuorrute. Vatkaa soijapohjainen vispivalmiste vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa. Kaada sulanut (ei kuuma) suklaa vatkatun vaahdon joukkoon ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Lisää vaniljasokeria ja vatkaa joukkoon. Maista ja mausta makusi mukaan ripauksella sokeria. Kokoa kakku tarjoiluastialle ja koristele haluamallasi tavalla.


Meillä tärkeää roolia koristelussa näyttelivät syötävät koristesilmät, kaapista löytyneet jouluiset karkkitikut sekä nonparellit. 😁 Mutta kaunis kakku saatiin aikaiseksi, vai mitä? 

P.S. Mansikat sopivat tämän kakun päälle ihan erityisen hyvin! 🍓
Koska suklaa 💘 mansikka.


Käytiin eilen illalla kalastamassa ihan näissä lähivesissä ja siitähän tulikin sitte aika mieleenpainuva kalareissu. Tunnustettakoon nyt heti tässä kohtaa, että vaikka mieheni onkin intohimoinen kalastaja, on mulla kalastus jäänyt täysin mato-onginta-asteelle. Tänä vuonna päätin jo alkukesästä, että nyt opettelen myös virvelöinnin salat. Ja nyt ollaan sit lomalla käyty ahkerasti heittelemässä. Tuloksetta. 🙈



Mutta eilen Ahti oli jo sen verran suotuisalla päällä (ajatteli kai, että pakko sille on jo jotain antaa, tai muuten lopettaa kokonaan), että sain sekä ensimmäisen ahveneni heittämällä että myös ekan ahvenen uistelemalla. 😍 Kumpikin ahvena pääsi jatkamaan eloaan takaisin järveen, vaikka toinen kaloista olisikin ollut jo hyvän kokoinen ihan ruokakalaksi.



Alkumatkasta jo isännälle mutisin, että taidan olla kuin banaani. Urbaanin legendan mukaanhan kalareppuun ei IKINÄ saa pakata mukaan banaania. Tai jos pakkaa, niin kalaa ei tule.



Mutta miksi kalareissu sit oli niin mieleenpainuva. Tietenkin mun suuren suurten kalansaaliiden takia. Mutta lisäksi ehdimme reilun tunnin reissun aikana nauramaan meidän kissaa, joka saatteli meidät reissuun, ihastelemaan peuraa sekä lehmiä aika lähietäisyydeltä ja pelästytimmepä vahingossa myös kaislikosta harmaahaikarin lentoon. Eikä menty kotoa kuin noin 200 metrin päähän ja tälläinen eläinkavalkadi.


Hieman tärähtänyt kuva, mutta katsokaa noita vasikoita ❤❤❤ mikä vauhti niillä on päällä! 

Kyllä on vaan ilo ja onni asua maalla 💚 (ja kalastaa)

torstai 28. kesäkuuta 2018

Herkulliset kasvisnyytit grillissä


Tässä yksi meidän ehdoton kesälemppari grillissä - kasvisnyytit. Perunoita tulee aina keitettyä niin iso kattilallinen, että niitä riittää myös näihin nyytteihin (ja paistettuihin perunoihin)



Eli ota foliosta sopivan kokoinen pala, mielellään aika reilu, jotta saat sen lopuksi kunnolla suljetuksi. Kasaa folion päälle kerroksittain viipaloituja perunoita sekä erilaisia kasviksia. Me käytämme hyvin useasti ihan vaan erilaisia pakastekasviksia. Ihan tavallinen broccolimix on ehdoton suosikkimme. Kannattaa aina peruna-ja kasviskerrosten väliin sujauttaa vähän mausteita, kuten suolaa, pippuria, erilaisia yrttejä jne. Lopuksi lorauta päälle vähän öljyä ja jotakin maustettua tuorejuustoa. Itse käytimme tällä kertaa ruohosipuli-ja valkosipulituorejuustoja. Sit vaan nyytti tiiviisti kiinni ja grilliin. 



Kannattaa vähän seurailla, että folion pohja ei pala, mutta kasvikset kuitenkin lämpenee ja juusto sulaa.
Meillä tuon vahtimisen hoiti grillivahtimme Viski 😁



Nämä nyytit ovat erinomaista syötävää vaikka ihan sellaisenaan, mutta sopivat myös erinomaisen hyvin grillatun lihan seuraksi. Jos haluaa syödä ihan sellaisenaan, niin suosittelen lisäämään nyytteihin esim. papuja, jotta saa vähän lisää ruokaisuutta. 
Näihin nyytteihin on muutenkin helppo hukata kaikki kasvisten ja juustojen jämät jääkaapista.


Me nautimme herkullisesta grilliruuasta navettabaarissa, katsellen samalla Ruudusta Kontio & Parmas -sarjaa. Ei ehkä ihan samaa vanhaa Kummeli laatua, mutta jaksoi sitä kuitenkin useamman jakson katsella! 😁



keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Juhannuksen mansikkakakku (gluteeniton)


Olipas taas ihanan rentouttava juhannus, vaikka säät ei juhannusaattona niin hellineetkään. Mutta ei haitannut. Jotenkin juhannuksessa on aina sellaista jännää "taikaa" joka pysyy yllä, satoi tai paistoi. 
Meille tuli juhannuspäivänä vieraita, joten leivoin jo aattona jääkaappiin makuuntumaan mansikkakakun. Tein kakun tällä kertaa vähän eritavalla, pyörittäen kääretorttulevystä leikatut palat ns. pystyyn. Tämä tapa oli ihan hauska ja käytän varmasti jatkossakin. Jotta sain tarpeeksi ison kakun, tein kaksi kääretorttupohjaa. Toisesta tein tumman ja toisesta vaalean. 

 Mansikkakakku rullalla


Pohja 1:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pohja 2:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 250 g mansikoita
2 dl kermavaahtoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristelu:
2 dl vispikermaa
150 g mansikoita

Tee ensin pohjat. Vatkaa molempia pohjia varten munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita esim. nuolijalla varovasti sekaisin. 
Levitä taikinat leivinpaperin päälle uunipelleille ja paista 225 asteessa noin 6-8 min.
Ripottele tällä välin kahdelle leivinpaperille sokeria. Kippaa kuumat pohjat sokeroitujen leivinpaperien päälle ja anna jäähtyä siinä.

Valmistele pohjan jäähtymisen aikana täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon myös notkistettu tuorejuusto. Mausta oman makusi mukaan sokerilla. Muussaa mansikat esim. yleiskoneella. 

Poista jäähtyneiden levyjen päältä leivinpaperit. Leikkaa levyt pitkittäin 3 osaan. Levitä pinnoille ensin mansikkasose ja sitten kerma-tuorejuustoseos. Ei kannata laittaa täytettä liikaa, koska silloin sitä on vaikea kääriä.


Kääri levyt rullalle. Itse tein tämän suoraan pystyasennossa, muta tämän voi myös tehdä niinkuin normi kääretortun, ja nostaa vasta lopussa pystyyn. Aloita rullaaminen napakasti ja jatka sen jälkeen kevyesti rullaamalla. Kun yksi levy on rullattu, jatka seuraavalla levyllä samasta kohtaa. Laitoin vuorotellen vaaleaa ja tummaa suikaletta.


Levitä valmiin kakun päälle vatkattu kermavaahto sekä mansikoita ja esim. syötäviä kukkia.


Juhannusaatto pitää aloittaa joka vuosi samalla lenkillä läheisen järven ympäri. Tänä(kin) vuonna sitä tarvottiin tuulessa ja tuiskussa. Lenkkimieltä vähän mustensi muutaman ystävän surut ja murheet, mutta siinä oli lenkin aikana hyvä hetki vähän nollata ajatuksia. ❤


Juhannusaattoiltana tuuli oli kyllä niin järkyttävä, että ei paljoa tehnyt mieli olla ulkona. Eikä kyllä kokkookaan uskaltanut pistää palamaan. Mutta onneksi on navettabaari, jossa katselimme jalkapallon MM-kisoja ja kuuntelimme musiikkia.


Sen verran oli kuitenkin pakko uskaltautua pihalle, että sai muutaman tuulisen kuvan otettua.



Onneksi juhannuspäivä oli hieman aurinkoisempi ja tuulikin vähän rauhoittui. Ja iltaa kohti se rauhottui kokonaan. Kävimme veljen lasten kanssa vielä iltamyöhäisellä kalassa ja muutama ahven saatiinkin. Oli kyllä älyttömän hieno ilta!




Ja yöllä pistettiin sit vielä kokkokin palamaan.


Oli kyllä mukava, rauhallinen juhannus! 💚
Nyt nautitaan vielä ensimmäisen kesälomapätkän viimeisestä lomaviikosta 🌞 satoi tai paistoi.