Nämä pizzat on leivottu jo jokunen viikko sitten, mutta oli pakko naputella ohje talteen, koska pohjataikina oli niin helppo tehdä ja se oli myös omaan makuun erittäin herkullisen makuinen. 00-pizzajauhoja löytyy nykyään melkeinpä jokaisesta kaupasta ja merkkivalikoima on kasvanut ihan älyttömästi. Itselläni oli tällä kertaa testissä Gran Mugnaio pizzajauhot ja oikein toimiva pizza tuli näistä. Paisto tapahtui tällä kertaa leivinuunissa, koska eihän näitä pakkaskelejä voi jättää hyödyntämättä (sillä leivinuuni on lähes jatkuvaan kuumana).
Pizzatäytteistä sen verran, että olen täysin ihastunut kylmäsavulohipizzaan. Mieheni on sen sijaan innostunut kylmäsavulohen tekemisestä ja sitä sattuikin vielä pieni palanen löytymään pakkasesta. Ei kauaa tarvinnut miettiä mihin sen laitan. 🍕 Täytteitä kannattaa muunnella oman maun mukaan ja toki uskaltaa rohkeasti myös kokeilla välillä jotain ihan uutta. Itse heitin tällä kertaa pizzan päälle kasoja kreikkalaista jogurttia, johon olin sekoittanut parmesanjuustoa. Se oli oikein mukava lisä tälle pizzalle.
Yön yli kohonnut pizzataikina
n. 2 pellillistä valmista pizzaa
Taikina:
6 dl jauhoja (00-pizzajauhoja)
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
2½ dl kylmää vettä
½ dl oliiviöljyä
Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Lisää vesi ja alusta taikina kunnolla. Lisää lopuksi oliiviöljy ja jatka vielä hetki vaivaamista. Laita taikinapallo kulhoon ja peitä muovikelmulla. Nosta kulho jääkaappiin yöksi.
Seuraavana päivänä leivo pizzat jauhotetulla pöydällä. Valitse toki täytteet oman makusi mukaan.
Täytteet:
tomaattikastiketta
valkosipulimurskaa
juustoraastetta
kylmäsavulohta
marinoitua punasipulia
kirsikkatomaattia
kreikkalaista jogurttia maustettuna parmesanjuustolla
Laita täytteet pizzan päälle ja paista pizza mahdollisimman kuumassa uunissa / pizzakiven päällä.
Itse teen aina niin, että laitan pellin kuumenemaan uuniin samalla kun alan uunia lämmittää. Uunin ollessa valmis, otan pellin pois uunista ja varovasti leivinpaperin avulla liu'utan pizzan kuumalle uunipellille ja siitä uuniin.
Pizza alkaa näin heti paistua pohjasta päin ja paistoaika uunissa on ihan muutama minuutti.
Marinoitu punasipuli
4 pientä punasipulia
1½ dl balsamicoa
4 rkl kookossokeria (tai ihan mitä tahansa sokeria)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
Sekoita balsamico, oliiviöljy, sokeri, suola ja mustapippuri keskenään. Jos haluat, voit kiehauttaa nesteet, jotta sokeri ja suola sulavat osaksi marinointiliemeä (lisää oliiviöljy tässä tapauksessa joukkoon vasta keittämisen jälkeen).
Kuori punasipulit ja viipaloi terävällä veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi rinkuloiksi - mitä ohuempia leikkaat, sitä nopeammin renkaat marinoituvat.
Annostele sipuliviipaleet kannelliseen astiaan ja kaada joukkoon balsamico-maustesekoitus niin että sipulit peittyvät. Sulje astian kansi ja siirrä jääkaappiin marinoitumaan.
Yleensä talvisin iskee "punaviinikausi" eli viikonloppuisin mielellään juo lasin (tai kaksi) punaviiniä ruuan kanssa. Kuoharit ja roseeviinit on kuulunut aina kesään. Mutta nyt iski niin kova roseekuoharin himo, että pakko oli maistaa että miten se toimii pizzan kanssa. Ei ehkä toimivin yhdistelmä, mutta menetteli! 😁 Onneksi viinistä saattoi nauttia ihan ilman pizzaakin.