tiistai 23. helmikuuta 2021

Suklainen kahvikakku


 Tämä kakku pääsi viimeisten kaapista löytyneiden joulusuklaiden loppusijoituspaikaksi. Ja eipä olisi suklaita voinut paljon paremmin sijoittaa. Tämä oli erittäin herkullisen makuinen kakku. Käytettävät suklaat voi olla oikeastaan ihan mitä tahansa. Suklaita vaihtelemalla saat helposti muunneltua kakun makuvivahteita. Reseptistä kiitos Cebicin keittiöön.

Suklainen kuivakakku
1,5 l vuoka


200 g voita
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
5 rkl kaakaojuomajauhetta (esim. O'boy)
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
½ dl maitoa
150 g suklaata

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon varovasti nuolijalla käännellen. Lisää lopuksi maito ja veitsellä rouhitut suklaat, sekoita nopeasti sekaisin.
Voitele ja jauhota (käytin mantelijauhetta) 1,5 l vetoinen kahvikakkuvuoka. Paista 175 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. 


Nämä (ei ollenkaan kuivat) kuivakakut on kyllä ihan liian aliarvostettuja nykyään. Ennen näitä taisikin löytyä aina kahvipöydästä, mutta nykyisin näihin törmää enää hyvin harvoin. Ja aina kun tällaisen innostuu leipomaan, häviää se pikaista vauhtia parempiin suihin. 

 

Osassa päin Suomea vietetään nyt talvilomaviikkoa ja harmillisesti juuri tälle viikolle osui lähes tulkoon vesikelit. Itseä harmittaa eniten tuo luistinradaksi muuttunut piha, jossa ei oikein voi tällä hetkellä tehdä yhtään mitään. Mutta vaikka nämä kelit muuten harmittavat, on näissä silti sitä jotain valokuvaamisen kannalta ajateltuna. 

Omaan talvilomaani on vielä 9 viikkoa aikaa, joten kelit ehtii (toivottavasti) siihen mennessä muuttumaan jo erittäinkin keväisiksi. Silloin ei enää tarvita talviaktiviteetteja, vaikka talvilomaa vietetäänkin! 😁


lauantai 20. helmikuuta 2021

Jauhelihapihvit kermakastikkeessa


Mä olen nyt jostain löytänyt kauan kadoksissa olleen draivin testailla uusia arkiruokareseptejä. Tämä into on tuonut ihan uutta motivaatiota kauppareissuihin ja ihan muutenkin arkeen. Just todettiin mieheni kanssa, että onneksi minä tykkään niin kovin laittaa ruokaa ja onneksi hän tykkää niin kovasti syödä mun kokkaamia ruokia. 😁

Tämä resepti on Peggyn blogista. Ja jää kyllä ihan vakkarilistalle meille. Nuo pihvit on niin ihanan meheviä & herkullisen makuisia ja tuo kermakastike saa hyvää makua paistetuista pihveistä. Tämä on kaiken lisäksi näitä helppoja ja suhteellisen nopeita reseptejä. Ehdottomasti jatkoon! 👍

  Jauhelihapihvit kermakastikkeessa


Pihvit:
800 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 dl pankojauhoja
1 rkl makeaa sinappia
1 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa (tai oman maun mukaan)
mustapippuria rouheena

Kermakastike:
3 dl lihalientä
4 dl ruokakermaa
1-2 rkl sinappia
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan

Kuori ja hienonna sipuli. Siirrä se kulhoon. Lisää joukkoon kananmuna, maito, pankojauho, sinappi ja mausteet.
Anna seoksen turvota 10 minuuttia. Sekoita jauheliha hyvin seoksen joukkoon.
Muotoile käsin jauhelihapihvejä. Paista pihvit pannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Lisää joukkoon kastikeainekset hyvin sekoittaen; lihaliemi, kerma ja mausteet. Hauduta kannen alla 15 minuuttia ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.


Tein kastiketta vähän isomman määrän kuin mitä alkuperäisessä ohjeessa oli. Hyvää kastiketta ei koskaan voi olla liikaa! 😋 Ja suosittelen pihvien teossa juurikin noiden pankojauhojen käyttämistä. Itse ostin nyt ekaa kertaa niitä, ja ne kyllä tekevät pihveistä todella "ilmavan" makuisia. 

 

Olen niin fiiliksissä näistä ulkoilukeleistä! 🌞 Ja siitä että vedet on jäässä ja myös siitä että kelkkareitit on tuonut ihan uusia lenkkimahdollisuuksia. ❤ Kunpa nämä kelit kestäisivät ainakin vielä kuukauden verran (ja sit kevät rytinällä) ja kunpa talvet olisivat jatkossakin tällaisia.

 

Ulkona (ja pilkillä) on viihdytty joka päivä heti töiden jälkeen. Itse en näillä pakkasilla tarkene kovin kauaa aloillani istua, mutta onneksi jäällä saa ajan kulumaan myös katselemalla, ihmettelemällä, valokuvaamalla ja ihan vaan olostaan nauttimalla. ❤


torstai 18. helmikuuta 2021

Laskiaismuffinssit ❤


Viime sunnuntaina oli ystävänpäivä ja tiistaina laskiaistiistai, joten päätin yhdistää nämä kaksi asiaa ja tein tällaisia "sydämellisiä" laskiaismuffinsseja. 😀 Ja melkoisen sydämellistä tavaraa olikin, sillä nämä olivat niiiiiiin hyviä, että näiden maistelun jälkeen ei enää edes tee mieli koskea kuivahkoihin laskiaispulliin. Tällä ohjeella tulee nimittäin melkoisen mehevän kosteita muffinsseja, ja saadessaan vielä hillo&kermavaahto annoksen väliinsä, on yhdistelmä lähes täydellinen.

Laskiaismuffinssit 

12 kpl


Taikina:
2,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 maustemittaa jauhettua kardemummaa
ripaus suolaa
2 kananmunaa
100 g voita sulatettuna
1,5 dl maitoa

Täyte:
2 dl vispikermaa
hiukan tomusokeria
mansikkahilloa

Päälle:
tomusokeria (tai lumijauhetta)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munat, sulatettu voi ja maito.
Vatkaa nopeasti kaikki yhteen tasaiseksi taikinaksi.
Jaa taikina muffinssivuokiin. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 14-16 minuuttia.
Anna muffinssien jäähtyä.
Leikkaa muffinssit kahtia. Halutessasi lusikoi muffinien sisustaa pois sen verran että saat enemmän tilaa hillolle.
Laita pieni lusikallinen hilloa jokaisen muffinssin päälle. Vatkaa kerma ja mausta sokerilla. Pursota tai lusikoi kerma hillon päälle.
Nosta leikatut yläosat kerman päälle ja sihtaa päälle tomusokeri.


Sain äidiltä jo ennen joulua Confetin lumijauhetta, eli suora lainaus pakkauksesta: "tomumaista ja sulamatonta koristelujauhetta, esim. wienerleipien, kahvikakkujen, joulutorttujen ja tippaleipien koristeluun". Ja nythän se tuli myös todistettua että totta tosiaan, koristelujauhe ei sulanut muffinssien päälle niinkuin tomusokeri tekee, vaikka muffarit seisoivatkin muutaman päivän jääkaapissa. Rahansa arvoista tavaraa siis. HUOM! Lumijauhe sisältää vehnätärkkelystä! 


Pitihän leipuriapurinkin saada maistaa yksi laskiaismuffinssi. Koska laskiainen se on koirillakin! 😍 Ja kyllä tuli muffinsseille hyväksyvä arvosana Viskiltäkin....


 

Voitte ehkä arvata että näillä pakkasilla kissat on viihtynyt tiiviisti sisällä. Ja mielellään myös leivinuunin päällä tai pönttöuunin kupeessa. Jännä juttu että lämpö houkuttaa. 🐱 

tiistai 16. helmikuuta 2021

Kylmäsavulohipizzaa yön yli kohonneesta pizzataikinasta


Nämä pizzat on leivottu jo jokunen viikko sitten, mutta oli pakko naputella ohje talteen, koska pohjataikina oli niin helppo tehdä ja se oli myös omaan makuun erittäin herkullisen makuinen. 00-pizzajauhoja löytyy nykyään melkeinpä jokaisesta kaupasta ja merkkivalikoima on kasvanut ihan älyttömästi. Itselläni oli tällä kertaa testissä Gran Mugnaio pizzajauhot ja oikein toimiva pizza tuli näistä. Paisto tapahtui tällä kertaa leivinuunissa, koska eihän näitä pakkaskelejä voi jättää hyödyntämättä (sillä leivinuuni on lähes jatkuvaan kuumana).

Pizzatäytteistä sen verran, että olen täysin ihastunut kylmäsavulohipizzaan. Mieheni on sen sijaan innostunut kylmäsavulohen tekemisestä ja sitä sattuikin vielä pieni palanen löytymään pakkasesta. Ei kauaa tarvinnut miettiä mihin sen laitan. 🍕 Täytteitä kannattaa muunnella oman maun mukaan ja toki uskaltaa rohkeasti myös kokeilla välillä jotain ihan uutta. Itse heitin tällä kertaa pizzan päälle kasoja kreikkalaista jogurttia, johon olin sekoittanut parmesanjuustoa. Se oli oikein mukava lisä tälle pizzalle.

Yön yli kohonnut pizzataikina
n. 2 pellillistä valmista pizzaa


Taikina:
6 dl jauhoja (00-pizzajauhoja)
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
2½ dl kylmää vettä
½ dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Lisää vesi ja alusta taikina kunnolla. Lisää lopuksi oliiviöljy ja jatka vielä hetki vaivaamista. Laita taikinapallo kulhoon ja peitä muovikelmulla. Nosta kulho jääkaappiin yöksi.
Seuraavana päivänä leivo pizzat jauhotetulla pöydällä. Valitse toki täytteet oman makusi mukaan. 

Täytteet:
tomaattikastiketta
valkosipulimurskaa
juustoraastetta
kylmäsavulohta
marinoitua punasipulia
kirsikkatomaattia
kreikkalaista jogurttia maustettuna parmesanjuustolla

Laita täytteet pizzan päälle ja paista pizza mahdollisimman kuumassa uunissa / pizzakiven päällä.
Itse teen aina niin, että laitan pellin kuumenemaan uuniin samalla kun alan uunia lämmittää. Uunin ollessa valmis, otan pellin pois uunista ja varovasti leivinpaperin avulla liu'utan pizzan kuumalle uunipellille ja siitä uuniin.
Pizza alkaa näin heti paistua pohjasta päin ja paistoaika uunissa on ihan muutama minuutti.



Marinoitu punasipuli

4 pientä punasipulia
1½ dl balsamicoa
4 rkl kookossokeria (tai ihan mitä tahansa sokeria)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Sekoita balsamico, oliiviöljy, sokeri, suola ja mustapippuri keskenään. Jos haluat, voit kiehauttaa nesteet, jotta sokeri ja suola sulavat osaksi marinointiliemeä (lisää oliiviöljy tässä tapauksessa joukkoon vasta keittämisen jälkeen).
Kuori punasipulit ja viipaloi terävällä veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi rinkuloiksi - mitä ohuempia leikkaat, sitä nopeammin renkaat marinoituvat.
Annostele sipuliviipaleet kannelliseen astiaan ja kaada joukkoon balsamico-maustesekoitus niin että sipulit peittyvät. Sulje astian kansi ja siirrä jääkaappiin marinoitumaan.


Yleensä talvisin iskee "punaviinikausi" eli viikonloppuisin mielellään juo lasin (tai kaksi) punaviiniä ruuan kanssa. Kuoharit ja roseeviinit on kuulunut aina kesään. Mutta nyt iski niin kova roseekuoharin himo, että pakko oli maistaa että miten se toimii pizzan kanssa. Ei ehkä toimivin yhdistelmä, mutta menetteli! 😁 Onneksi viinistä saattoi nauttia ihan ilman pizzaakin.


maanantai 15. helmikuuta 2021

Uunilohi feta-jogurttikastikkeella


Tämä uunilohi pääsee kyllä suosikkiruokiemme joukkoon (vaikka kuvat eivät annakaan ruualle yhtään oikeutta). Jogurttipinnan alla lohi pysyy mehevänä ja vaikka paisto menisi muutaman minuutin pitkäksi, ei lohi ihan hetkessä siltikään kuivu. Itse en ainakaan välitä liian kuivasta lohesta. Lohen kaveriksi tein uuniperunoita. Tykkään puolittaa kokonaisen perunan ja voidella sen leikkauspinnalta öljy-suolasekoituksella. Perunat paistuivat valmiiksi uunissa samaan aikaan lohen kanssa.

Uunilohta feta-jogurttikastikkeella


n. 1 kg lohifileetä
suolaa
n. 1 rkl sitruunamehua
150 g fetajuustoa
2 dl kreikkalaista jogurttia
½ dl kuivattuja yrttejä

Laita lohi nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan.
Mausta suolalla ja sitruunanmehulla.
Murenna fetajuusto ja sekoita se jogurtin joukkoon. Lisää kuivatut yrtit.
Levitä feta-jogurttikastike lohen päälle ja laita 200 asteiseen uuniin n. 20 minuutiksi.


 

 Meitä hellittiin viikonloppuna ihan huikean hienoilla keleillä. 🌞 Kunpa jatkossakin saisimme näin upeita talvia myös tänne Etelä-Suomeen. Perjantaina saimme raitisilmamyrkytyksen meren jäällä ja viikonloppu menikin kummitytön ja hänen isoveljensä kanssa touhutessa. Nyt on taas virtaa uuteen viikkoon, mukavaa alkanutta viikkoa kaikille! ❤


torstai 11. helmikuuta 2021

Pestolihapullat tomaattikastikkeessa


 Tässäpä ihan äärimmäisen nopea ja helppo ruoka, joka on kaiken lisäksi myös äärimmäisen herkullinen. Tuo punainen pesto toki saattaa jakaa mielipiteitä, niin kuin pesto yleensäkin, mutta suosittelen antamaan tälle ruualle mahdollisuuden. Itse tykkään arkena nopeatekoisista ruuista ja tämän ruuan uuniin saattamiseen ei 10 minuuttia enempää mennyt. Ja näillä keleillä leivinuuni hoitaa vielä ruuan kypsentämisen, eli tulee sekä lämpöä torppaan että ruoka valmistuu samalla kertaa. 👌

Resepti on bongattu K-ruoka -sivustolta. 

Pestolihapullat tomaattikastikkeessa


Lihapullat:
400 g jauhelihaa
½ prk (à 185g) punaista pestoa (Pirkka)
1 kananmuna
½ tl suolaa

Tomaattikastike:
500 g tomaattimurskaa
½ prk (à 185g) punaista pestoa (Pirkka)
1 prk (50g) kapriksia
50 g parmesaania raastettuna
2 tl kuivattua oreganoa
½ tl mustapippuria

Lisäksi:
spagettia
raastettua parmesaania

Sekoita tomaattikastikkeen ainekset uunivuoassa, kaprikset liemineen.
Sekoita lihapullien ainekset tasaiseksi massaksi. Muotoile pulliksi tomaattikastikkeen päälle.
Kypsennä lihapullia 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä.
Tarjoa keitetyn spagetin ja raastetun parmesaanin kanssa.


 

Meillä olisi huomenna molemmilla harvinainen arkivapaa, huikeeta! ❤ Tässä on taas jonkin aikaa menty 6 päiväisellä työviikolla, joten yksi ylimääräinen vapaapäivä + vapaa viikonloppu tekee varmasti enemmän kuin hyvää. Ja aika hienoa ilmaakin on luvattu, joten veikkaan että raitisilma myrkytys on varma! 🌞 Ehkä jotain ulkoevästelyäkin luvassa. 


maanantai 1. helmikuuta 2021

Runebergintortut (12 kpl)


Nämä eivät ole ihan perinteisiä Runebergintorttuja, mutta perinteitähän on kiva rikkoa vai mitä? 😁 En itse niinkään välitä kaupan Runebergintortuista, koska en oikein tykkää siitä karvasmantelin aromista. Siispä näillä ei taida olla mitään muuta yhteistä oikeiden nimikkotorttujen kanssa kuin tuo koristelu. 
Mutta näistä teki erityisen mielenkiintoisen makuisen se, että käytin pipareina Annas lakritsipiparkakkuja. Ja pienestä lakritsin aromista tulikin kiva lisä näihin torttuihin, suosittelen testaamaan. Vielä on hyvä aika ryhtyä leipomispuuhiin, sillä Runeberginpäivää vietetään vasta tulevana perjantaina.
 
Käytin pohjana tätä Maku -lehden reseptiä. Hieman muuntelin aineksia sen mukaan mitä kuiva-ainekaapista sattui löytymään. Ei löytynyt edes vadelmahilloa, mutta kyllä se mansikkahillokin toimi ihan samalla tavalla. 😁
 
Runebergintortut 
12 kpl


Taikina:
175 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
½ dl mantelijauhoja
1 dl piparimuruja
½ dl maissitärkkelystä
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaviiliä

Päälle:
mansikkahilloa

Koristeluun:
1 dl tomusokeria
1-2 tl vettä

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, koko ajan vatkaten.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet kermaviilin kanssa taikinaan.
Voitele muffinipellin kolot tai vuoraa ne paperisilla vuoilla.
Jaa torttujen taikina muffinikoloihin ja paina lusikalla jokaiseen leivonnaiseen syvennys. Täytä kolo hillolla ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Lisää jäähtyneisiin torttuihin vielä hillosilmä.
Sekoita tomusokerista ja vedestä notkea kuorrutus ja pursota muovipussin nurkkaan leikatusta reiästä kierros hillosilmän ympäri.  

 

Ja missäs se ruoka (ja kahvi lisukkeineen) maistuiskaan paremmalta kuin luonnon helmassa. 🌲

Onko täällä muita Runebergintorttuja fanittavia ja jos on, niin millaiset tortut ovat parhaita?