tiistai 31. joulukuuta 2013

Sinappikurkkusalaatti


Uudenvuoden nakeille tuli (myöhään) eilen illalla keiteltyä tälläistä herkkua. Ohjeen löysin Jauhoton taikina -blogista. Aikas helposti kävi tämänkin teko. Tuskinpa tulee meidän perheeseen enää ikinä ostettua valmista kurkkusalaattia! :) Ja kun tätä maistelin alkoi taas silmissäni siintää tulevat hotdog kekkerit.... Olen siis päättänyt sellaiset pitää. Ajankohta vaan on vielä vähän hakusessa. Ehkä sitten kun ilmat on sen verran lämpimiä että pöydät voi kattaa navetan ylisille ja iltaa voi jatkaa navettabaarissa.


Sinappikurkkusalaatti



1 kg kurkkua
3 sipulia
2 punaista paprikaa
2 dl väkiviinaetikkaa
4 dl vettä
2 tl suolaa
3 dl sokeria
3-5 tl sinappijauhetta (oman maun mukaan)
1 dl vehnäjauhoja

Liota hetki kurkkuja kylmässä vedessä. Pese ne sitten huolellisesti juuresharjalla. Raasta kurkku ja paprika karkeaksi raasteeksi tai hienonna ne monitoimikoneen leikkuukulhossa. Silppua sipulit. Laita kattilaan etikka, vesi, suola, sokeri ja hienonnetut kasvikset. Keitä miedohkolla lämmöllä 10 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot ja sinappijauhe keskenään ja sekoita seos pieneen vesimäärään. Suurusta kiehuva kasvisseos vehnäjauho-sinappijauheseoksella. Keitä 10 - 15 minuuttia. Kaada salaatti kuumana puhtaisiin lasitölkkeihin. Ohjeella valmistuu n. 1,5 l kurkkusalaattia. Säilytä jääkaapissa.

Ohjeen mukaan oli vielä annettu ohjeistus, että kannattaa sekoittaa tätä sinappikurkkusalaattia kermaviiliin niin saa oivan kastikkeen kalalle. Ja jos taas sekoittaa hyvän majoneesin joukkoon, saa erittäin herkullisen kurkkumajoneesin.

Huono kännykkäkameralla otettu kuva työkaverille lähteneestä uudenvuoden toivotuksesta! :)
Navettabaarista puheenollen, ei se sentään ihan tyhjillään ole näin talvellakaan joutunut olemaan. Kissathan siellä toki oleilevat päivittäin, mutta lauantaina saimme kunnolla ääntä baariin. 
Robinit soi jälleen täysillä kun veljen lapset tulivat kylään!  :) Pelattiin biljardia, heitettiin tikkaa, tanssittiin jne jne...

 
Ja tietenkin kun baarissa oltiin, piti yhden olla aina baarimikkona, tosin tarjolla oli vain mehua ja suklaata! :)


Näihin ihaniin kuviin onkin hyvä päättää tämä vuosi 2013 ja mennä innolla eteenpäin uuteen vuoteen. Kylläpäs taas vierähti vuosi nopeasti, ei voi muuta sanoa. Ja paljon on taas asioita tapahtunut muunmuassa:
*uusi perheenjäsenemme Lyyti tuli taloon toukokuun lopulla, KLIK
*kävimme Lapissa koko sakki heinäkuussa (paitsi kissat jäivät kotiin), KLIK
*ja tulihan sitä ohimennen naimisiinkin mentyä, KLIK & KLIK.

Aikamoinen tapahtumien vuosi siis!
Näihin muisteleviin tunnelmiin onkin hyvä päättää tämä vuosi ja katsoa taas eteenpäin eli
 OIKEIN IHANAA UUTTA VUOTTA 2014 kaikille blogini lukijoille!!!! <3

maanantai 30. joulukuuta 2013

Kilttejä oltiin oltu

..ainakin joululahjoista päätellen! :)

 Kaikista toivotuin lahja oli uusi kahvinkeitin. Ja hyvin oli pukki meitä kuunnellut, koska uusi kahvinkeitin saatiin. Ja on kaiken lisäksi vielä samaa OBH Nordican Chilli -sarjaa kuin mikro ja yleiskonekin! :)
Kuvasta ei ehkä näy tuo keittimen todellinen koko, mutta se on siis todella näpsäkän kokoinen, vie paljon vähemmän tilaa kuin normaali keitin. Siksipä päätinkin että nyt voin ostaa myös samaa sarjaa olevan vedenkeittimen ja se saa sijansa tuosta kahvinkeittimen vierestä! :)

Paljon tuli myös kivoja astioita, kuten tämä ihana kannu (joka kylläkin kuvassa näyttää kovin pieneltä, sitä se ei ole). Tuli myös paljon uusia muumiastioita. Nyt täytyy jo laajentaa muumiastia hyllyä! :) Ajattelin jos tuo isäntä rakentaisi minulle jonkun uuden hyllyn, niin saisin kaikki mukit kunnolla esille. Nyt ne ovat siellä astiakaapissa oven takana piilossa.

Muumilusikoitakin tuli lisää. Ja muutama uusi kakkuvuoka. Oikein jo sormet syyhyää päästä niitä testaamaan.

Lisäksi tuli mm. tämä ihana posliininen maitotonkka, muutamat villasukat, Miksi ranskalaiset lapset syövät kaikkea- kirja (joka muuten on erittäin mielenkiintoinen), suklaata, lahjakortteja, juustoja & viinejä jne jne.


Kisut ja koiruuskin saivat suuren määrän paketteja. Jimi ja Tyyne avasivat omat pakettinsa. Lyyti ei oikein hokannut mikä on jutun juoni. No, Jimi sitten auttoi Lyytiäkin pakettien avaamisessa.

Niin että suuri kiitos vaan JOULUPUKILLE (ja pukin apureille)! <3


perjantai 27. joulukuuta 2013

Makeaa joulua


Eihän se joulu pelkistä suolaisista herkuista koostunut. Jälkkäripöydän kakkuna toimi tällä kertaa vastustamaton yhdistelmä puolukkaa ja tummaa suklaata, ohje on Pirkan resepteistä. Ohjeessa oli tehty kakkuun kunnon sokerikakkupohja, itse tyydyin keksipohjaan sen nopeuden ja helppouden takia.

Puolukka-suklaamoussekakku



Pohja:
200 g suklaakeksejä
100 g voita

Suklaamousse:
2 liivatelehteä
200 g tummaa suklaata
3 dl vispikermaa
2 rkl appelsiinimehua

Puolukkamousse:
3 liivatelehteä
1 pss (200 g) pakastepuolukoita
2 rkl sokeria
3 dl vispikermaa
2 rkl vettä

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. 
Murskaa keksit, sulata voi ja yhdistä murut voihin. Levitä seos pohjalle ja laita pohja täytteen valmistuksen ajaksi jääkaappiin.
Pane suklaamoussea varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kerma sulaneen, hieman jäähtyneen suklaan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja sekoita siihen liivatelehdet. Kaada seos suklaavaahdon joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Kaada suklaamousse keksipohjan päälle vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään noin kahdeksi tunniksi.
Pane puolukkamoussea varten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata puolukat ja soseuta ne. Mausta sokerilla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto puolukkasoseen joukkoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja sekoita siihen puristetut liivatelehdet. Kaada seos puolukkavaahdon joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Kaada puolukkamousse suklaamoussen päälle vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Anna kakun hyytyä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.


Lisäksi tarjolla oli bostonpullaa & herkkupaloja porosta KLIK...


...sekä ihanaa luumukiisseliä ja kermavaahtoa.
Niin, ja lisäksi paljon erilaisia juustoja sekä suolakeksejä, nam! Niitä tulikin illan mittaa maisteltua viinien kera aikamoiset määrät.

Jouluähky jatkuu

..nimittäin jääkaappi pullottaa vieläkin jouluruoasta, ja mitäänhän ei heitetä hukkaan! Saadaan vielä tänään ja huomenna syödä vatsat ähkyiksi.
Tässä kuvia Joulupäivältä, kun olimme minun äidin notkuvien ruokapöytien äärellä! :)

*Slurps*, mätiherkkuja....
Savulohiterriiniä, KLIK.

Saaristolaisleipää, KLIK ja maalaisleipää, KLIK.


Suurin osa ruoista oli siis äidin käsialaa. Kyllä niillä kelpasi taas vatsansa täyttää, kera hyvien viinien.

Savukalaterriinin ja leipien lisäksi vein Joulupäivän herkkupöytään kotijuustoa. Tein sen äitiltä saamaani Tupperwaren Servofix astiaan. Ja se kävikin kätevästi, ei tarvittu mitään harsoja eikä painoja juustolle. Tämän ohjeen mukaan tulee aika pieni juusto, eli jos on enemmän syöjiä niin määrät kannattaa tuplata.

Kotijuusto



2 l maitoa
8 dl piimää (tai kermaviiliä)
4 munaa
 suolaa

Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja siirrä kattila levyltä. 
Vatkaa kananmuna ja piimä keskenään ja lisää maitoon kokoajan hyvin sekoittaen.
Siirrä kattila uudelleen levylle ja anna seoksen kiehahtaa, kunnes hera eroittuu ja muuttuu kirkkaaksi. Siirrä kattila levyltä.
Nostele reikäkauhalla juustomassa Servofixiin. Ripottele väliin suolaa. Anna kiinteytyä seuraavaan päivään.


Ilmeisen kilttejäkin oltiin oltu kun pukki muisti meitä niin suurella lahjamäärällä. Mutta kerron niistä sitten myöhemmin lisää, kuvien kera! :)

P.S. Hyvää nimpparia ISKÄ!!! <3

maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulun viettoon mars!


Koivurannassa hiljennytään nyt joulun viettoon!
Päivitettävää olisi vaikka kuinka paljon, mutta päivitellään niitä sitten joulun jälkeen. Jääpähän muistiin ensi joulua varten kaikki hyvät reseptit.
Yksi kakku ja piimäjuusto pitää vielä tänään tehdä, mutta muuten kaikki on valmista. Tai siis lähes valmista. Kukaan ei ole siivonnut eikä edelleenkään vaihtanut niitä jouluverhoja. Mutta mitäpä siitä, Joulu on silti tervetullut Koivurantaan! <3



perjantai 20. joulukuuta 2013

Jouluhalko


Miksei tämä halko koristaisi tänä vuonna teidän joulupöytäänne? 
Viime vuonna se koristi meidän joulupöytää  ja tänä vuonna siitä sai nauttia työkaverit.
Erittäin hyvän makuinen, etenkin kun sen tekee muutamaa päivää ennen tarjoilua.
Ja koristelemallahan tästä saa ihan mielettömän hienon. Itse olin nyt vähän laiska, enkä jaksanut panostaa koristeluun... :)


Jouluhalko


Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Väliin:
1 prk Valion Tiramisu-rahkaa
2 dl vispikermaa
mansikkahilloa
sokeria

Kostutukseen:
Appelsiinimehua

Päälle:
1 dl sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kermaa
2 keltuaista
150 g voita
2 valkuaista
1 tl vaniljasokeria


Valmistusohje
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille.
Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 10 min. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen Tiramisu-rahka. Mausta tarvittaessa sokerilla. Levitä jäähtyneen pohjan päälle ensin mansikkahilloa ja sitten kerma-rahkaseos. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Laita torttu hetkeksi kylmään vetäytymään.
Päällistä varten sekoita kattilassa sokeri ja kaakaojauhe, lisää sitten kerma & keltuaiset. Kuumenna seos varovasti ja koko ajan hämmentäen kiehumispisteeseen, älä keitä! Anna seoksen jäähtyä.
Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt kiisseli vähitellen vatkaten, valkuaiset yksitellen sekä vaniljasokeri.
Leikkaa tortusta päätypalat pois ja lisää ne tortun sivuille ns. oksakohdiksi. Kostuta torttua hieman esim. appelsiinimehulla tai kahvilla. Päällystä torttu suklaaseoksella joka puolelta ja vedä haarukan kanssa "puun syyt näkyviin". Halon voi vielä koristella haluamallaan tavalla.



torstai 19. joulukuuta 2013

Kalamiäs, paras miäs


Siinä se ny on, mun yhdistetty hää/joululahja, minulta minulle!!
TYKKÄÄN!!! <3
Suuri kiitos taas Impact Tattoon Tomille!!!

P.S. En suosittele kenellekään ottamaan sääreen kuvaa - sattuuuu!!
Tai niinhän ne viisaammat väittävät että "kauneuden" eteen pitää vähän kärsiä!! ;)

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Herkkupalat porosta


..ja laitetaan nyt vielä yksi poro resepti kaupan päälle! :)
Maistoin näitä ensimmäistä kertaa ystäväni luona glögin kera ja se oli rakkautta ensi maistamisella!
Tämä ohje on ilmeisesti jostakin tämän vuoden joululehdestä. Itseltäni tätä lehtä ei löydy, mutta se on se vihreä kantinen lehti missä on se söpö mäyräkoira kannessa! :)

Savuporo-herkkupalat


Voitaikinaa
punasipulia
valkosipulia
hunajaa & mustapippuria
puolukkahilloa
poron kylmäsavupaistia
Mustapekka-juustoa

Ota voitaikina levyt sulamaan.
Kuullota sipulit pienessä määrässä öljyä ja mausta hunajalla ja mustapippurilla.
Kaulitse voitaikina levyjä hieman isommiksi ja tee pitkittäisille sivuille viillot, ei kuitenkaan ihan läpi saakka.
Sivele taikinan päälle ensin puolukkahilloa, laita sitten kuutioitu poronpaisti, kuullotetut sipulit ja päälle vielä pala Mustapekka juustoa.
Uuniin 225 asteeseen n. 15 minuutiksi. Leikkaa sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja nauti glögin kanssa, NAMSKIS!!

Poron sisäfilettä ja hasselbackan punajuuria

  Tuli tyhjenneltyä vähän pakastinta näin ennen joulua, ja kas kummaa mikäs sieltä löytyikään, poron sisäfile. Ai että mitä herkkua se on!! Jos ette ole maistaneet, niin maistakaa!! Ei paljon mureampaa liha voi enää olla.
Teimme poron hyväksi havaitulla tavalla, eli nopea ruskistus pannulla ja sitten uuniin. Filee oli valmis, kun sisälämpötila oli 55 astetta. Oli vielä silloin sopivan punertavaa sisältä.


Poro sai kaveriksi veneperunoita ja hasselbackan punajuuria. Eli punajuuret keitetään ensin kypsiksi, kuoritaan ja tehdään viiltoja lähes pohjaan saakka. Sitten vaan pintaan mausteita (suolaa & mustapippuria), vähän siirappia ja voisulaa. Ja ei muutakuin uuniin n.15 minuutiksi. Ja koska joulu on tulossa murustin päälle vielä vähän ruskeita pipareita. Toivat ihan hauskan makuvivahteen punajuuriin.


Niin saamaton on ollut näin ennen joulua, että edelleenkin on ne jouluverhot vaihtamatta! :) No, josko jo tänään. Huominen päivä meneekin Helsingissä. Menen hakemaan häälahjani ja minut hyvin tuntevat voivatkin tässä vaiheessa jo arvata mikä se on! :D Eli jonkinnäköistä väriä pintaan olisi tarkoitus saada. Katsotaan mitä kivaa se Impact Tattoon Tomi on taas keksinyt.
Aiemmasta reissusta Tomin uudessa studiossa voi lukea täältä, KLIK.

maanantai 16. joulukuuta 2013

Boom Kah


Otsikosta voikin jo päätellä että täällä ollaan oltu ihan Robin huumassa! :)
Kummitytön kanssa käytiin lauantaina Turun Karibiassa ensin kylpylän puolella polskimassa ja illan kruunasi Robinin keikka. Voi vitsi sitä kiljunnan määrää! :)
Illalla meille tuli yöksi yksi todella onnellinen & todella väsynyt Robin fani, hieno uusi Robin T-paita päällä! <3


Sitä olis sitten enää reilu viikko jouluaattoon, aapuuva... On nimittäin ne muutamat joululahjat mitkä aion itse tehdä, vielä AIVAN kesken!!! Saisiko jouluaattoa millään lykättyä vielä parilla viikolla...?!
No, sit täytyy vaan ilmoittaa lahjojen saajille että joulupukki ajoi yllättäen porotokan kanssa ojaan ja joululahjojen saanti myöhästyy muutamalla päivällä! :)


Pitäisi vaan ottaa näistä kaveruksista mallia ja rentoutua, kyllä ne lahjat siitä sitten valmiiksi tulee kun ovat tullakseen! <3

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Luumupitko


Eikös se jo todettu että luumu kuuluu jouluun kuin nenä päähän?! :) Nyt testausvuorossa oli luumutäytteinen pullapitko. Pitkot ovat helppoja ja näppäriä vääntää ja onhan ne ihan hauskan näköisiäkin.
Ja tietenkin myös hyvän makuisia!
Vinkkejä pitkon letitykseen löytyy täältä, KLIK

Luumupitko


25 g hiivaa
75 g voita
3 dl maitoa
1 maustemitallinen suolaa
½ dl sokeria
½ tl kardemummaa
7-8 dl vehnäjauhoja

 Täyte:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 prk luumumarmeladia

Koristeluun:
muna
raesokeria

 Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi ja lisää joukkoon maito. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Kaada kädenlämpöinen voi-maito hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Lisää suola, sokeri ja kardemumma ja vähän kerrallaan jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota liinan alla n. 45 min.
Täytettä varten sekoita tuorejuusto, sokeri ja luumumarmeladi keskenään.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille ja vaivaa sitä muutama minuutti. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Levitä täyte keskelle taikinalevyä.
Leikkaa taikanalevyn reunat suikaleiksi veitsellä tai lastalla.
Letitä pitko nostelemalla suikaleet limittäin toistensa päälle. Taikinasuikaleet saavat mennä toistensa päälle, jotta pitko ei paistuessa hajoa. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Anna pitkon kohota leivinliinan alla n. 30 minuuttia. Voitele pitko kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista uunin alimmalla tasolla 15-20 minuuttia.


Pikkukuusikin on jo saanut vähän koristusta. Mutta ne jouluverhot on EDELLEEN vaihtamatta! Josko tänään ehtisi. Eilinen oli oikein häsähäsäpäivä. Haettiin meille toinen auto, koska isännän loppui lomautus ja nyt molempien täytyy taas päästä kulkemaan töihin. Hiukan on taas opettelua tähän uuteen arkirytmiin. Tai olenhan minä koko ajan käynyt normaalisti töissä ja herännyt aikaisin aamulla, mutta nyt olen pitkän aikaa saanut aamut aina touhuta yksikseni. Nyt siinä on yksi käsipari lisää sekoittamassa aamurutiineja! :) No, eiköhän siihen pian taas totu. Ja pääasia että pääsi taas töihin!!!


tiistai 10. joulukuuta 2013

Puoloffee piiras


Tämä puoloffee piiras lähti ystävien kesken vietettyihin pikkujouluihin. Hyvin sopi makea kinuski & kirpsakat puolukat yhteen. Kakusta ei vaan tullut kovin näyttävän näköistä, koska piparit ikäänkuin loppuivat kesken. Muistin siis että kaapissa olisi niitä enemmän ollut, mutta koska en asiaa tarkistanut, niin eihän sieltä niitä riittävästi löytynyt. Olisi siis pitänyt tajuta tehdä kakku hieman pienempään vuokaan. Tämä on tehty halkaisijaltaan 26 cm vuokaan. Näyttävämmän näköisen, korkean kakun olisi saanut, kun olisi tehnyt esim. 22-24 cm vuokaan.
Mutta hyvää se oli, siitä ei pääse mihinkään! :)


Puoloffee


200 g Digestive keksejä
80 g voita

1 prk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
1 pss pakaste puolukoita
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria

Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja levitä keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille, laita vuoka hetkeksi jääkaappiin. Levitä jo aiemmin toffeeksi keittämäsi kondensoitu maito pohjan päälle. Ripottele toffeen päälle puolukat. Vaahdota ja mausta kerma ja levitä se puolukoiden päälle. Ripottele pinnalle loput puolukat ja raastettua tummaa suklaata.

Ja käykääpä katsomassa Inkiväärihillon blogista, kuinka kaunis tämä kakku on vähän korkeampana versiona, KLIK.
Näyttävä ja helppo kakku myös joulupöytään!! :)


Kinuskin keitin jo edellisenä päivänä valmiiksi. Ja keitin sen puuhellalla, koska teki oikein pahaa että olisi pitänyt pitää sähköhellan levyä niin kauan päällä! :)
Samalla tuli sitten keitettyä pannukaffet. Ai että oli hyvää!! 

maanantai 9. joulukuuta 2013

Luumurahkakakku

Meillä joulupöytään on jo monet monet vuodet jälkiruokana kuulunut luumurahka. Rahkan valmistaminen oli pikkutytöstä lähtien minun vastuullani.
Ja voitte uskoa, että se oli tärkeä & vastuullinen tehtävä pienelle tytölle!! :)
Viime vuonna taidettiin poiketa hieman perinteestä ja jälkkäriksi syötiin jotakin tiramisurahkasta tehtyä, jos oikein muistan. Tänä vuonna päätin että rahka on joka tapauksessa syötävä jossakin muodossa, ja miksei tänä vuonna sitten Itsenäisyyspäivän kakkuna.
Näitä kakkuja on tehty monessakin blogissa ja todella ihanin, jouluisin koristeluin. Keikauskakun blogissa oli laitettu yksinkertaisen tyylikkäästi päälle vaan suklaarusinoita, ja siihen minäkin päädyin.

Luumurahkakakku



Pohja:
150 g piparkakkuja
50 g voita

Täyte:
1 tlk maitorahkaa
1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1/2 tl kanelia
1 prk luumumarmeladia
3 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
n. 1 dl vettä

Koristeeksi:
suklaarusinoita

Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan kokoinen pala ja aseta se vuoan pohjalle.
Hienonna piparkakut ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.
Sekoita kulhossa rahka, sokerit, kaneli ja luumumarmeladi. Vaahdota kuohukerma ja sekoita varovasti seokseen.
Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta 1 dl vettä. Purista liivatteista vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Sekoita liivateseos täytteeseen ohuena nauhana.
Kaada täyte vuokaan ja laita vuoka jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään saakka.
Koristele kakku suklaarusinoilla.


Nyt on muuten keittiön pöytä vuorattu mun joululehdillä ja mietin ja pohdin että mitä herkkuja sitä jouluksi tekisi. Voi kun olisi aikaa (ja rahaa) toteuttaa kaikki ihanat reseptit!! :) Etenkin ne suolaiset houkuttavat.

Niin ja se isäntäkin palautui sitten ehjänä kalareissulta kotiin! <3
 Harmi vaan, että sitä joulukalaa ei nyt saatu. 
Liekö koko äijä sitten ollutkaan missään kalareissussa....  ;) Muisti se sentään minulle tuoda Haribon karkkeja tuliaisiksi!! :)

lauantai 7. joulukuuta 2013

Saksanpähkinäpatonki


Voiko mikään mikä sisältää pähkinää olla huonoa...?! Mielestäni ei. Pähkinät tekee monesta ruoista & leivonnaisista ihan superhyviä! Ja niin oli nämäkin Itsenäisyyspäivän herkkupatongit oikein makoisia. Ohje on Kotilieden isosta leivontakirjasta peräisin ja ollut kokeiltavien listalla jo juhannuksesta lähtien. Ja miksei nämä joulupöytäänkin sovi vallan mainiosti.

Saksanpähkinäpatonki ( 4 kpl)


50 g saksanpähkinöitä
25 g hiivaa
5 dl vettä
1 dl maitoa
2 rkl leipäsiirappia
1 rkl hienoa merisuolaa
1½ dl grahamjauhoja
n. 12 dl vehnäjauhoja

Paahda ensin saksanpähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Murskaa karkeaksi rouheeksi.
Murenna hiiva kädenlämpöiseen vesi-maitoseokseen. Lisää siirappi, suola, grahamjauhot ja 2 dl vehnäjauhoista. Vispaa seosta muutama minuutti.
Lisää pähkinät ja loput vehnäjauhoista. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota tunti liinan alla. 
Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle leivinpöydälle. Jaa neljään osaan ja leivo taikinapaloista kapeita patonkeja. Rullaa molemmista päistä kierteelle. Anna kohota 10 minuuttia.
Paista patongit 250 asteessa 15-20 minuuttia.


Patongeista puolet lähtivät vanhemmilleni, samoin kun tuo kuvassa näkyvä savulohi-juustosalaatti.
Siinäpä se täydellinen ateria; hyvä salaatti, itse tehty leipä & vielä päälle hyvää viiniä!!
Kyllä meidän kelpasi katsella "linnan" juhlia! :)