Sämpylöiden resepti on Myllyn parhaat -sivustolta. En pyöritellyt taikinasta sämpylöitä, vaan ihan vaan lusikalla otin taikinasta "kukkuroita" pellille. Ja ihan pyöreät sämpylät sain näinkin aikaiseksi. Alkuperäisessä reseptissä oli taikinaan laitettu 2 tl anista. Laitoin vain ½ teelusikallista ja mietin että olikohan sekin liikaa. Siksi laitoin tämän aniksen sulkuihin - käyttäkää jos anis on mauste joka teistä sopii leipätaikinaan. Itse tykkään aniksesta keitellä teetä, mutta sämpylöissä se ei oikein kohdannut mun makuaistejani.
Nokkossämpylät juuritaikinaan
5 dl piimää
50 g hiivaa
2 rkl vaahterasiirappia (tai juoksevaa hunajaa)
3 dl sämpyläjauhoja
1 dl kaurahiutaleita (tai kauraleseitä)
Lisäksi taikinaan:
1 l nokkosenlehtiä ryöpättynä
2 tl suolaa
(½-2 tl anista)
6 dl sämpyläjauhoseosta
50 g sulatettua voita (tai rypsiöljyä)
Pinnalle:
kaurahiutaleita, -leseitä, auringonkukansiemeniä tms.
Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ja makeutus (siirappi tai hunaja). Lisää 3 dl sämpyläjauhoja ja 1 dl kaurahiutaleita. Jätä juuritaikinaseos peitettynä lämpimään paikkaan 20-30 minuutin ajaksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).
Käy poimimassa nokkoset. Puhdista nokkoset ja huuhdo ne kiehuvalla vedellä, jolloin polte häviää. Hienonna nokkoset, saat n. 3-4 dl nokkossilppua. Voit käyttää myös pakastettua nokkosta, sulata se pakkasesta.
Kun juuritaikina kuplii, lisää nokkoset ja muut aineet. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan levätä 5 min. Leivo heti tämän jälkeen pitkäksi paksuksi tangoksi ja jaa se 20 osaan. Asettele palaset kumolleen uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Voit toki leipoa palasista haluamasi muotoisia sämpylöitä.
Kohota sämpylöitä leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
Kun sämpylät ovat kohonneet, ripottele pinnalle kaurahiutaleita, -leseitä tai vaikka auringonkukansiemeniä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-12 min.
Olen jo aiemminkin tainnut täällä kertoa, että menetin synnytyksessä runsaasti verta ja sen myötä hemoglobiinini laski pahimmillaan 60. Sairaalasta lähtiessä (parin verensiirron jälkeen) hemoglobiinini oli muistaakseni 82. Ja seitsemän viikkoa synnytyksen jälkeen, jälkitarkastuksessa, hemoglobiinini oli noussut jo 133. En syö enkä syönyt mitään rautavalmistetta eli hemoglobiini nousi täysin ravinnon avulla. Ja nokkosessahan on paljon rautaa. Raudan lisäksi myös C-vitamiinia joka edesauttaa raudan imeytymistä. Tiedän että varastorautani ei varmastikaan ole vielä ihan priimaa, mutta synnytyksestä on vasta vajaa 3 kuukautta, joten annetaan keholle aikaa rauhassa palautua. ❤ Oloni on kuitenkin hyvä, ei väsytä eikä hengästytä ylimääräisiä.
Josko taas välillä Viski-koiran kuulumisia. Kävimme kolmisen viikkoa sitten hänen kanssaan eläinlääkärissä, tarkoituksena mennä ihan vaan uusimaan särkylääkeresepti. Ollaan aiemmin käyty hänen kanssaan toisella paikkakunnalla lääkärissä, mutta nyt kun tänne meidän pitäjään aukesi uusi yksityinen eläinklinikka, päätimme siirtää asiakkuutemme sinne. Ja se oli kyllä paras päätös pitkään aikaan! ❤ Vitsi minkä ihanan lääkärin vastaanotolle pääsimme!
Meidän Viski kun ei ole se kaikista yhteistyöhaluisin eläinlääkärissä käydessä ja kuonokoppa on pakollinen varuste. Mutta tämä lääkäripä oli ensimmäinen joka ei pelännyt Viskin örinöitä yhtään ja Viskikin ensimmäistä kertaa ikinä vähän jopa rentoutui eläinlääkärin käsittelyssä. Ja sen lisäksi että lääkäri kohteli Viskiä upeasti, hän myös kohtasi meidät omistajat ihanasti! ❤
Lääkäriin mennessä luulimme, että Viskin hetkittäinen ontuminen johtuu olkapään nivelrikosta. Mutta ehei, sepä johtuikin jännetulehdukseseta. Saimme siihen 4 viikon tulehduskipulääkekuurin sekä jumppaohjeet. Ja kolmen viikon kuurin jälkeen meillä on jo kotona ihan kuin eri koira. Ensi viikolla Viski saa pitkästä aikaa myös laseria olkapäähänsä, joten veikkaanpa että jänne saadaan näillä konsteilla täysin kuntoon.
Kiitos siis tuhannesti Somervet ja eläinlääkäri Aija Mehtälä 💛