tiistai 31. toukokuuta 2022

Parsa-pekonipiirakka


Tämä parsa-pekonipiirakka päätyi samaan kahvipöytään tämän huippuhyvän 👉 porkkanakakun kanssa. Ei pitänyt alkuun leipoa mitään suolaista, mutta koska jääkaapissa oli sopivasti kaikki tarvittavat ainekset, niin kyllähän se oli suolaistakin leivottava. Meillä yleensä muutenkin suolainen tekee paremmin kauppansa kuin makea, joten tiesin että piirakka tulee joka tapauksessa syödyksi. Ja tämä oli kyllä hyvää, onneksi leivoin! 😋

Parsa-pekonipiirakka


Pohja:
125 g voita
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl parmesaania raastettuna
1 kananmunan keltuainen
1 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

Täyte:
puolikas puntti parsaa (n.250 g)
puolikas paketti pekonia (n. 70 g)
n. 10 kirsikkatomaattia
1 pieni prk ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 tl vahvaa sinappia
1 rkl sitruunanmehua
1 tl paprikamaustetta
suolaa ja mustapippuria
1 dl juustoraastetta

Pohjaa varten nypi jauhot, juustoraaste, suola ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kylmä vesi ja kananmunan keltuainen. Sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna sen vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
Valmista täyte. Huuhtele ja parsat ja napsauta puumainen kantaosa pois. Kuumenna rasva pannulla ja paista parsoja kevyesti. Leikkaa tomaatit puoliksi. Sekoita kulhossa ranskankerma, ruokakerma, munat, sinappi, sitruunanmehu, mausteet ja juustoraaste.
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Kaada pohjan päälle muna-kermaseos. Painele täytteen päälle pekoniin käärityt parsat ja täytä reunat tomaatin puolikkailla.
Paista piirakkaa täytteineen vielä n. 20 minuutin ajan.

 

En ehkä kestä että nyt eletään jo toukokuun viimeistä päivää. Toukokuu on yksi mun lempparikuukausista ja nyt se on taas tältä vuodelta jo kohta ohi. Tänä vuonna tuntuu että tämä kuukausi meni oikeastikin ihan vilahtamalla ohi. En ole ostanut edes yhden yhtä kesäkukkasta, siis en edes orvokkeja jotka on mun suuria suosikkeja. Kaikki aika on kyllä mennyt keskittyessä tuohon nyt 7 viikkoiseen pieneen tytöntypykkään. Ja ehkä hyvä niin, hän on vaan hetken aikaa näin pieni. ❤

 

Eilen yritettiin ottaa muutama kuva kirsikkapuun juurella, mutta eipä kuvista niin hyviä tullut kun yritin niitä itse ottaa.  Ehkä pitää tänään pyytää tuota miestäni kuvausapuun. Olisi kiva perinne ottaa meistä joka kevät samantyyppisiä kuvia kirsikkapuun äärellä. 🌸💗

..ja huomenna alkaa jo virallisesti kesä... 💛

keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Herkullinen porkkanakakku


Rakkaat työkaverini olivat tulossa kylään ja taas oli niiiiiiin herkullinen syy leipoa. Vaikka käsky vähän kävi,että mitään ei sitten tarvitse heitä varten leipoa. Mutta minähän käytän jokaisen tilaisuuden leipomiseen hyväksi. 😁 

Tämä oli ihan mielettömän herkullinen kakku - kostea, mehevä, maukas. Tuo porkkanasose teki kakusta todellakin mehukkaan. Ehkä ei niin selkeää porkkanan makua ollut mitä raasteen kanssa, mutta kovasti tästä tykkäsin silti. Kaiken lisäksi tämä on älyttömän helppo tehdä, kun mitään suurempia vatkauksia ei tarvita ja kakku onnistui ilman mitään lätsähdyksiä. Kiitos siis huippuohjeesta Suklaapossu -blogiin. 😘

Porkkanakakku
23 cm


Pohja:
3 dl sokeria
3½ dl porkkanasosetta
2 dl sulatettua voita / öljyä
4 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
0,75 tl suolaa
(½ tl kardemummaa)

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g huoneenlämpöistä voita
2½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Koristeeksi:
marenkia
mansikoita
kinuskikastiketta

Vatkaa sokeri, voi tai öljy, porkkanasose ja munat hyvin keskenään sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Itse jätin kardemumman pois, mutta uskon että sopii tähän kakkuun todella hyvin. Sekoita kaikki aineet sekaisin nopeasti, mutta älä vaivaa taikinaa, jotta siihen ei synny sitkoa. Kaada taikina hyvin voideltuun n. 23 cm irtopohjavuokaan. Paista 160 asteessa uunista riippuen n. 55-65 minuuttia, kunnes keskelle kakkua tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Meidän uunilla tämä tarkoitti 65 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ennen irroittamista. Jätä kakku jäähtymään vuoan alle, jotta se pysyy mehevänä. Leikkaa kokonaan jäähtynyt kakku puoliksi.
Tee kuorrute. Notkista huoneenlämpöistä voita vatkaimella noin minuutti. Vatkaa sekaan notkistettu tuorejuusto. Lisää tomusokeri erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten. Levitä vajaa puolet kuorrutteesta pohjan päälle. Laita toinen kakkulevy päälle. Levitä loput kuorrutteesta kakun päälle. Koristele kakku esim. marengeille, tuoreilla mansikoilla ja kinuskikastikkeella.


Porkkanasose oli niin suolaisen hintaista ja kilon porkkanoita sai eurolla, joten tein tuon soseen itse. Jos tekin päädyt samaan, kannattaa keitinvesi ottaa talteen jotta saat muussattua soseesta juuri haluamasi paksuista. Itse jätin soseen todella paksuksi ja hyvä kakku tuli. 



Veikkaanpa että tämä kakku on myös yksi tyttömme nimiäiskakuista. Pohjan kun saa tehtyä valmiiksi pakastimeen jo hyvissä ajoin ja luulen että tämä pohja vaan paranee pakastamisen myötä. 

 

Kiitos taas rakkaat Tsörppirinkiläiset kyläilystä! 😘 He toivat tullessaan tytöllemme ihanat kirjat, joista tuota toista olen jo innoissani täytellyt. Pitää heti tilailla kuviakin sinne, jotta ei jää täyttämättä kuvien osalta. Itselleni ainakin on ollut suuresti iloa omasta vauvakirjastani. Etenkin nyt kun on tuo oma tytär, on tullut ahkeraan lueskeltua äitini kirjoituksia omasta kasvusta ja kehityksestä.


Ja minä sain (ennakko) synttärilahjaksi kauan haaveilemani pastalautaset sekä vinettoa. 😍 Kyllä ystävät tietää mitä olin vailla... 🍷❤

perjantai 20. toukokuuta 2022

Lihapullat kantarellikastikkeessa (ja Viski 8 vee) ❤


 Tämä Valion resepti on tullut viime aikoina silmiini joka paikasta ja nyt en enää voinut olla sitä testaamatta. Kantarellikastike lihapullille tehdään valmiista Valion kantarellin makuisesta kermasta. Ensin metsästin kyseistä valmiskastiketta useasta kaupasta. Mutta onneksi jatkoin metsästystä, koska kastike oli kyllä maistamisen arvoista. Vaikka ei tykkäisi sienistä, niin tästä saattaisi silti tykätä. Mielestäni ei maistunut ihan älyttömästi kantarellit, mutta herkullista se oli silti. Ja lihapullatkin olivat herkullisia, joka ei ole yllätys, kun lihapullataikina sisältää paketillisen pekonia. 😁

Lihapullat kanterellikastikkeessa


Lihapullat:
1 sipuli
1 pkt pekonia
1 dl Valio kermaista kantarellikastiketta
½ dl korppujauhoja (käytin pankojauhoja)
500 g nauta-sikajauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Kastike:
2 dl Valio kermaista kantarellikastiketta

Hienonna sipuli ja pekoni. Paista pannulla, kunnes sipuli on kuullottunut ja pekoni rapsakkaa.
Sekoita kantarellikastike (1 dl), korppujauhot, jauheliha, kananmuna ja mausteet kulhossa.
Lisää hiukan jäähtynyt sipuli-pekoniseos lihapullataikinaan.
Pyöritä taikinasta kostutetuin käsin lihapullia ja paista pannulla omassa rasvassaan kauniin ruskeiksi koko ajan käännellen. Lihapullien ei tarvitse tässä vaiheessa olla läpikypsiä.
Lisää pannulle loppu kantarellikastike ja huuhtele tölkki pienellä tilkalla vettä. (Itse lisäsin tässä vaiheessa vielä hieman ihan tavallista ruokakermaa, jotta sain kastiketta vähän enemmän.)
Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes lihapullat ovat kypsiä.
Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden ja kaalisalaatin kanssa. 


 Meidän rakas koiramme Viski täytti eilen jo 8-vuotta! Siis kyllä - 8 kokonaista vuotta! Mitä ihmettä, mihin tämä aika menee... Viskin kohdalla tosin on suuri ihme että hän ylipäätään näkee kahdeksannen synttäripäivän. Hän on sen verran kohelo ja meneväinen tapaus, että mietittiin jo hänen ollessaan vuoden ikäinen että tämä koira ei tule näkemään edes 5vee syntymäpäivää. Ja nyt ollaan jo niin sanotusti kolme vuotta "yliajalla", huikeeta! ❤


Pyysitte silloin vauvan syntyessä, että kertoisin miten Viski on suhtautunut uuteen perheenjäseneen joten täältä pesee. Meillä on arki lähtenyt rullaamaan tosi kivasti uuden perheenjäsenen myötä, ja ehkä se on vaikuttanut siihen että Viski on ottanut tytön erittäin hyvin vastaan. Alkuun ei osoittanut oikein mitään mielenkiintoa, sit muutaman päivän päästä kävi varovasti haistamassa ja nyt mennään jo kovan tohinan kanssa pusuttelemaan aina kun tilaisuus tulee. Olen vielä vähän yrittänyt pitää hänen "kielensä kurissa" jotta typykkä saisi hieman omaa vastustuskykyä ensin ja sit saakin jakaa hyviä bakteerejansa vauvalle ihan rauhassa. 


Vaunulenkit sujuu jo hyvin näiden kahden kanssa. Tai oikeastaan ne alkoi sujua hyvin heti kun ymmärsin että vaunuista saa etupyörät lukittua niin että ne ei pyöri joka suuntaan! 😁 Nyt meidän meno on vähän vakaampaa kun ei vaunut vaapu mihin sattuu. Ei ole niin helppoa kulkea ison maantien laitaa koira toisessa kädessä ja toisella kädellä ohjailla vaunuja menemään suorassa, mutta näemmä sitä kaikkea oppii kun vanhaks elää. 


Ja vauvan voi huoletta jättää nukkumaan päikkäreitä pihalle. Siellä missä nukkuva vauva, siellä myös vahtiva Viski. ❤ En tiedä mitä tapahtuisi jos joku ulkopuolinen yrittäisi vaunuja lähestyä, mutta ehkä on parempi ettei kukaan edes testaa asiaa... 😬


Viski sai nauttia synttäreiden kunniaksi herkkulenkistä, eli pakkasimme lenkille vähän extraherkkuja mukaan. Toivotaan että näitä herkkulenkkejä ehditään tekemään vielä mooooonet kerrat yhdessä! ❤🙏

keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Helpot ja nopeat parsa-pekonipiiraat


 Jääkaapin perukoille oli jäänyt muutama parsa sekä muutama siivu pekonia, ja siitä se ajatus sitten lähti. Pakastimestakin sattui sopivasti löytymään joulusta jäänyttä torttutaikinaa ja tämä oli oiva keino päästä niistä eroon - helpot parsa-pekonipiiraat. Ja sopii vielä näin kevääseen kuin nenä päähän. 

Itse nautiskelin näitä lauantaina iltapäiväkahvin kanssa. Mieheni lähti jo perjantai-iltana kalareissuun ja oli koko viikonlopun pois. Me oltiin neidin kanssa ekaa kertaa viikonloppu ihan kahdestaan kotona. Olin varannut evästä Euroviisukatsomoa varten, mutta vähän jo aavistelin että tänä vuonna taitaa omalta osalta uni viedä voiton Euroviisuista. Niinkuin kävikin. Senpä takia vedin varman päälle ja nautin osan viisukatsomoon varatuista herkuista jo iltapäiväkahvin kera. Ja nämä piiraat tuli mukaan vähän ex-tempore, mutta eikös ex-tempore herkut yleensä ole just parhaita! 😁

Näihin tosiaan voi käyttää ihan just niitä aineksia mitä sun jääkaapista ja pakastimesta löytyy. Tee siis hävikistä herkkua. 

Parsa-pekonipiiraat


lehti-tai voitaikinalevyjä
emmentaljuustoraastetta
tuoretta parsaa
pekonia
mustapippuri rouhetta

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.
Puolita levyt. Katkaise parsoista puumainen kanta pois.
Laita taikinalevyn päälle hieman juustoraastetta sekä pekonin sisään kääritty parsa. Ripottele päälle hieman mustapippurirouhetta.
Taita taikinalevyn kaksi kulmaa keskelle toistensa päälle ristiin. Nipistä ja sulje cocktailtikulla.
Voitele halutessasi munalla (itse jätän useasti tämän vaiheen välistä).
Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Piiraiden lisäksi katoin kahvipöytään mansikoita, chilillä maustettua briejuustoa, viikunahilloa ja irtokarkkeja. Niin ja kuohuvalasissa oli maustettua kivennäisvettä. 



Suomen esityksen jaksoin viisuista katsoa, mutta The Rasmus esiintyikin jo neljäntenä. Hyvä ajatukseni oli, että pistän tytön nukkumaan ja katselen itse sängystä Euroviisuja puolella silmällä. Mutta yläkerran telkkaristapa ei näkynyt mitään, joten se siitä. Ja varmasti ihan hyvä valinta, koska kunnon yöunia ei voita mikään! 😁


Eli siis ei tänä vuonna mitään viime vuoden kaltaista 👉 herkkubuffaa kisakatsomossa, mutta ehkä taas ensi vuonna ohjelmassa on sekä viisujen katselua että herkkubuffa. Nyt nautitaan vauvantuoksusta (eli maitopuklun hajusta...) ja yöunista. 😂😍

maanantai 16. toukokuuta 2022

Välimeren kanaa & kaalisalaattia


Päivitykset raahaa taas vähän perässä. Pikkuneidin päikkärien nukkumiset elää vähän omassa tahdissaan (tai ei kai tuon ikäisellä vielä ihan niin säännöllistä rytmiä olekaan) ja jos on huonosti nukuttu yö takana, sitä menee itsekin mielummin päikkäreille neidin nukkuessa kuin päivittää blogia. Nyt on kuitenkin hyvät yöunet takana ja kotikin (edes vähän sinne päin) siivottu, joten saa hyvällä omalla tunnolla keskittyä blogiin.

Tämä ruoka oli meidän äitienpäivän illallinen ja kyllä olikin ruoka tämän äidin mieleen, nam! 😋 Ohje on bongattu Makuja kotoa -blogista. Tätä voi tarjota myös vaikkapa riisin tai pastan kanssa, mutta halusin tehdä enemmän ravintola-annosta muistuttavaa ruokaa joten tein perunakiekkoja. Aa että... 😍 Ei olisi yhtään hävettänyt tarjota tätä vieraillekaan. 

Välimeren kana


500 g kanafileitä
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl ruokakermaa
1 kanaliemikuutio
1/2 prk tomaatti-paparikapestoa (Pirkka)
200 g pehmeää fetajuustoa
aurinkokuivattua tomaattia


Leikkaa kanafileet kahteen palaan. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannulla voita ja ruskista fileet nopeasti molemmin puolin. Nosta uunivuokaan ja ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.
Lisää pannulle voita ja kuullota sipuleja. Lisää kerma, kanaliemikuutio, pesto ja fetajuusto. Voit jättää hieman fetajuustoa koristelua varten. Anna kastikkeen poreilla hiljalleen 5 minuuttia ja kaada se kanojen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 min. Koristele fetajuustolla ja aurinkokuivatulla tomaatilla.



Ja kylläpä saa taas tehtyä hyvää kaalisalaattia kun on tarjolla uuden sadon kaalia. Nämä kaalisalaatit on siitäkin kivoja, että tällaisen saa tehtyä aina jääkapin aineksista, kunhan vaan se kaali löytyy kotoa. Ei aina tarvitse sekaan laittaa majoneesia tai kermaviiliä, mutta nyt tein tällaisen version. 

Kaalisalaatti


1 pieni uudensadon kaali
3 porkkanaa

Kastike:
majoneesia (sopivasti)
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunanmehua
1 tl valkosipulijauhetta
suolaa ja mustapippuria

Raasta kaali ja porkkana. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää kaali-porkkanasalaattiin. Anna maustua pari tuntia ennen ruokailua.

Ja nyt äkkiä juomaan vielä kupillinen kahvia rauhassa ennen neidin heräämistä... ❤ 

Mukavaa alkanutta toukokuista viikkoa!


maanantai 9. toukokuuta 2022

Mokkapalat vatkattavalla kuorrutteella


Jeee, sain leipoa ekan kerran tytön syntymän jälkeen! 😍 Minulle leivonta on mahtavaa hermolepoa - ainakin silloin kun ei ole mikään pakko leipoa. Pakko on itselleni aina vähän huono motivaattori. Tytön eno perheineen oli tulossa käymään ja se oli riittävän pätevä syy leipoa. Ja mokkapalat on aina takuuvarma juttu, kun kylään on tulossa lapsia. 

Tämän ohjeen olen bongannut Tarun taikakakut -blogista. Pohja on Tarun omalla reseptillä, kuorrutteen ohje sen sijaan on alunperin Pullahiiren blogista. Tämä oli ihanan erilainen mokkapalaohje, varmasti teen toistekin. Käytetyn voin määrä tuntui toki vähän hurjalta, mutta kyllähän se niin on, että hyvä leivonnainen koostuu yleensä runsaasta määrästä voita ja sokeria. 😁

Mokkapalat vatkattavalla kuorrutteella
pellillinen


Pohja:
3 kananmunaa
3,75 dl sokeria
200 g sulatettua voita
2 dl maitoa
5½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
300 g voita
½ dl vettä + 1 tl pikakahvijauhetta
4 dl tomusokeria
4 rkl kaakaojauhetta

Pohjaa varten vatkaa munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää sinne kylmä maito. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja nesteitä.
Paista 200 asteessa 20 minuuttia.
Valmista kuorrute vatkaamalla huoneenlämpöinen voi yhdessä hieman jäähtyneen kahvin kanssa. Lisää tomusokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä jäähtyneen piirakan päälle.
Koristele strösseleillä.



Meillä meni eka äitienpäivä vähän sekavissa fiiliksissä. Lauantaina kantautui tieto, että minun mamma ja lapsemme isomamma on nukkunut pois! 😭💔 Osasimme tätä tietoa odottaa, mutta silti se tuntui niin kovin pahalta. Onneksi ehdimme käydä tyttöä hänelle näyttämässä. Mamma kärsi muistisairaudesta, mutta jäi hyvä muisto meidän viimeisestä kohtaamisesta, sillä tuntui siltä että hän kuitenkin tunnisti kuka olin. Ja tyttömme kanssa hän alkoi heti keskustella! ❤ Voi mamma - kyllä niin tulee ikävä sitä reissaavaa, huolehtivaa, leipovaa, touhuavaa mammaa. Toivottavasti oma tyttäremme saa nauttia molempien mammojensa olemassa olosta vielä piiiiiitkän ajan! 🙏💗



Mulla oli ajatus leipoa äitienpäivän aamupalalle jotakin hyvää suolaista herkkua, mutta pari huonosti nukuttua yötä teki sen, että mielummin valitsin sohvalla loikoilun kuin leipomisen. Mutta mieheni kuitenkin valmisti pekoni-parsa ja munakas aamiaisen. 😍 Iltapäivällä kävimme vielä kakkukahvilla mun vanhempien luona. Toisen mamman, eli mieheni äidin luona menemme käymään vasta tällä viikolla. Toivottavasti äitienpäivälahjatkin olisivat siihen mennessä tulleet. Voi posti kun vähän kestää asioiden Suomen sisällä kulkeutua... 🙈

Ihanaa äitienpäivää kaikille vielä näin jälkikäteen! ❤ 

(toki itse olen enemmän sen kannalla että äitienpäivä ja isänpäivä on joka päivä - ei vain kerran vuodessa)

keskiviikko 4. toukokuuta 2022

Vappupäivän katkarapuleivät


Eka vappu pienenä perheenä - se sisälsi muun muassa lenkkeilyä, syömistä, sohvalla köllöttelyä, veneen keulamoottorin asennusta (mieheni toimesta), kiukuttelua, väsymystä, epäonnistuneen grillausyrityksen, saunomista vuoroissa, hampaiden kiristelyä, naurua, sylittelyä - niistä aineksista oli meidän vappu tehty. Varmaan ihan perusainekset vauvaperheessä! 😁 Ollaan jo ainakin kuuden vuoden ajan vietetty vappu vesillä, joten siihen tuli nyt suurin muutos, ehkä sit ensi vappuna ollaan jo koko perheen voimin vesillä (ja Viskikin toivottavasti vielä ensi vuonna mukana remmissä). ❤


Vappuaattoaamuun herättiin kaikki vähän väärällä jalalla huonosti nukutun yön jälkeen, mutta onneksi vappupäivän aamuna fiilis oli kaikilla jo parempi. Sen takia oli itselläkin enemmän fiilistä laittaa vähän jotain parempaa aamupalapöytään. Olen jo kauan haaveillut laivalle pääsystä osittain ihan vaan katkarapuvoileipien tähden 😅 ja koska nyt ei viitsi ihan vielä tuon taniaisen kanssa lähteä mihinkään, niin tuotiin ruotsinlaiva hetkellisesti omaan kotiimme. Taustalle soimaan "laivamusiikkia" (joka oli yhtä kuin kasariradio) ja sit vaan kasaamaan katkisleipiä.



Leivät sisälsivät:
 ⧫ kaura-paahtoleipää
 ⧫ voita
 ⧫ jääsalaatinlehtiä
 ⧫ keitettyä kananmunaa
 ⧫ katkarapuja
 ⧫ majoneesia
 ⧫ sitruunan siivuja

Nam nam 😋

Sain mieheni siskolta tytön syntymän jälkeen piccolo-pullollisen kuoharia ja nyt oli hyvä hetki korkata sekin. Kyllä oli hyvää, mutta kyllä kihahti hattuunkin se yksi lasillinen... 😬 Onneksi tytsy nukkuu aamuisin yleensä 3 tunnin päikkärit niin oli aikaa saada pää teräväksi ennen tytön heräämistä.



Tein lisäksi itselleni kerrosjogurtin Valion mangojogurtista, Piltti mangososeesta ja Paulunsin granolasta. 



Ja jälkkäriksi oli Salosen pikkumunkkeja. Maistui kyllä enemmän donitseilta kuin oikeilta kunnon munkeilta, mutta anyway, hyviä ne oli silti. Ei jaksanut alkaa vääntämään itse munkkeja sen takia että syöt pari niitä. Veikkaan että kun tuo tyttö tuosta kasvaa, ja toivottavasti innostuu myös leipomisesta, saadaan vielä monet munkit paistella yhdessä. 



Että sellainen vappu meillä. Mitenkäs sun vappu meni? 🎈

sunnuntai 1. toukokuuta 2022

(Ikimuistoinen) peltilihapiirakka


 Heh 😁 tämän peltipiirakan valmistuksen muistan varmaan ikuisesti. Olin edellisiltana ottanut voitaikinalevyn jo sulamaan jääkaappiin ja keittänyt riisin sekä kananmunat valmiiksi. Yöllä heräsin muutaman kerran kirpakoihin supistuksiin ja aamulla olikin kiire alkaa paistamaan jauhelihaa ja väsäämään piirakkaa valmiiksi. Jotenkin oli sellainen fiilis, että juuri tänään tulee lähtö synnärille, mutta piirakan leipomistahan ei väliin jätetä koska se oli puolittain tehty ja taikinakin oli sulamassa. 😄 Niinpä tämä piirakka on tehty kivulla ja säryllä ja onneksi muutaman palan ehdin sitä maistamaankin, koska seuraavaan ruokailuun oli piiiitkä aika. Eli tämän piirakan voimalla on saatettu tytsy maailmaan. (No ehkä siihen vaadittiin myös muutama kannustava sananen rakkaalta mieheltäni... ❤)

Ohje on napattu Myllyn parhaan sivuilta. Joskus olen kokeillut tehdä itse tuon taikinankin, mutta totesin että valmistaikinalla pääsee älyttömän paljon helpommalla eikä makukaan ole ollenkaan huono. 

 Peltilihapiirakka
pellillinen


1 iso voitaikinalevy 500 g (pakaste)

Täyte:
1 l vettä
1 dl puuroriisiä
2 kananmunaa
250 g jauhelihaa
1 sipuli
½-1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
½ tl mustapippuria
½ tl paprikajauhetta

Voiteluun:
kananmunaa

Ota taikina sulamaan huoneenlämpöön n. 1½ tuntia ennen leivontaa (tai ota taikina jo edellisiltana sulamaan jääkaappiin).
Kiehauta vesi, lisää riisi ja kypsennä 15 minuuttia. Valuta lävikössä.
Keitä kananmunat koviksi, n. 9 minuuttia. Kuori ja hienonna ne haarukalla.
Ruskista jauheliha. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja mausteet. Kypsennä muutaman minuutin ajan.
Sekoita jauhelihaseos, riisi ja kananmunat keskenään.
Kauli taikina puolet ohuemmaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte puolelle taikinalevystä. Käännä toinen puoli piirakan kanneksi ja painele reunat hyvin toisiinsa kiinni.
Voitele piirakan pinta kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
Paista 225 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.


Tämä piirakka olisi ollut omiaan vaikka vappu-piknikille, mutta vappu meni jo. Mutta jos on suunnitelmissa äitienpäiväbrunssi / -piknik, niin sopiihan tämä sinnekin. Kylkeen joku herkullinen ja raikas salaatti, niin avot! 👌 Piirakan voi helposti leikata jo kotona sopiviksi annospaloiksi, sillä piirakka pysyy erittäin hyvin kasassa. Ja sopii syötäväksi niin kylmänä kuin lämpimänäkin. 


Tiedättekö muuten mikä on parasta siinä että imettää..? Saa tai oikeastaan PITÄÄ syödä ihan pirusti. Ja sehän sopii minulle! 😁 Olen piruuttani kuvannut omia aamupalojani, koska siinä on ateria josta en tingi koskaan. Huomatkaa itkuhälytin aamiaispöydällä! 😂 Tytsy nukkuu yleensä ekat päikkärit aina pihalla, koska aamupalan syötyäni lähdemme Viskin ja vaunujen kanssa aamulenkille. Kelitkin ovat onneksi olleet meidän puolella. 🌞