tiistai 30. kesäkuuta 2020

Meloni-halloumi-mansikkasalaattia ja pekoni-kasvispiirakkaa synttäripiknikille


Sunnuntaina vietimme ihanan 7-vuotiaan nuoren neidon "korona-ajansynttäreitä" piknikin muodossa Ruissalon kansanpuistossa. Minulle tämä oli ihan ainutkertainen juttu, koska lukuunottamatta Ruisrockia ja Viskin kanssa vierailua Ruissalossa, en siellä juurikaan ole pyörinyt, enkä ainakaan piknikin merkeissä. Toivottavasti myös nuori neitonen oli yhtä tyytyväinen synttäripiknikkiinsä. 💖

Teimme tasajaon, eli synttärisankarin perhe huolehtii kakusta ja kahvista ja minä huolehdin suolaiset tarjottavat. Koska meitä on "hellitty" aikamoisella helteellä, ei mitään kovin raskasta syötävää voinut edes ajatella. Ja koska on kiva kokeilla aina vähän jotain uutta, päätin tehdä meloni-halloumi-mansikkasalaatti, jonka ohjeen bongasin K-ruoka -sivustolta. Tähän ainakin itse tykästyin kovin. Taidan tehdä toistekin.



Meloni-halloumi-mansikkasalaatti

1 ruukku salaattia
1 ruukku rucolaa
n. 1 kg vesimelonia
n. 500 cantaloupe- eli verkkomelonia
250 g mansikoita
1 pkt halloumijuustoa
öljyä

Revi huuhdotut ja valutetut salaatit. Kuori, poista siemenet ja paloittele melonit reiluiksi paloiksi. Puhdista ja lohko mansikat. Viipaloi halloumi.
Paista halloumit rasvassa kauniin ruskeiksi.
Sekoita salaattiainekset keskenään.

Tarjolla oli salaatin kanssa Kapteenin sinappista salaatinkastiketta. Kastikekin oli tarkoitus tehdä itse, mutta sen kuljettaminen paikalle oli näin näppärämpää.


Suolaisen piirakan ohje taasen löytyi mun ikivanhasta reseptikansiosta. Ohje oli normaaliin piirakkavuokaan, joten tuplasin sen. Taikinaa jäi hieman yli, eli jos teette myös pellillisen, niin suosittelen hieman vähentämään pohjan aineksia, tai leipomaan vielä yhden pienen pienen piirakan jäljelle jäävästä taikinasta. Toki jos jättäisi pohjan hieman paksummaksi, niin näin taikinaa ei varmasti myös jäisi niin paljon yli.

Pekoni-kasvispiirakka
pellillinen

Pohja:
300 g voita
8 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 prk kermaviiliä

Täyte:
2 pkt pekonia
1 kesäkurpitsa
tuoretta parsakaalia
1 prk fetajuustoa
4 tomaattia
4 dl ruokakermaa
150 g emmental juustoraastetta
2 kananmunaa
pippurisekoitusta
yrttisuolaa

Sekoita kuivat aineet keskenää, lisää voi ja nypi sekaisin. Lisää kermaviili ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle.
Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapsakaksi. Viipaloi kesäkurpitsa ja kuutioi tomaatti. Levitä täytteen ainekset pohjan päälle. Sekoita ruokakermaan kananmuna, juustoraaste ja mausteet. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Kakku oli ihan superhyvää!!


Piknik oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut. Puhaltelimme sankarin kanssa saippuakuplia ja heittelimme frisbeetä. Lisäksi päivänsankari testasi onnistuuko lokkien karkoitus soittamalla niille Ressu Redfordia. 😁



Piknik jouduttiin vähän keskeyttämään ennen aikojaan kovan vesisateen ja kohdalle osuneen ukkosen vuoksi, mutta onneksi oltiin jo ehditty nauttimaan niin suolaiset kuin makeatkin.


Suuri kiitos ihanasta piknikpäivästä perhe Hakamäki ❤

torstai 25. kesäkuuta 2020

Ehkä maailman paras Daimkakku ❤


No nyt se on löytynyt - tähän mennessä paras kakku minkä olen tehnyt. Voi olla että aika kovin sanottu, koska olen kai onnistunut muitakin hyviä kakkuja tekemään, mutta tämä meni kyllä ehdottomasti sinne kärkikastiin. Mulla ei ollut tämän kakun suhteen kovinkaan suuret odotukset, ja ehkä juuri siksi tämä onnistuikin niin hyvin. Ja yllättäen se onnistui juuri silloin hyvin, kun syöjiä kakulle oli tasan me kaksi. 😂 Ei siis ole todistajia sille että kakku oli oikeastikin maailman herkullisinta.

P.S. Mansikat ja kermavaahto sopivat tähän kuin konjakki kahvin kanssa, joten älkää vaan jättäkö niitä pois kakun päältä! 
Ohje on Meren maku -kirjasta. 

Mikään terveyskakkuhan tämä ei ole, mutta viis siitä.

Daim-kakku
22cm


200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 pkt Daimia à 56 g

Päälle:
2 dl vispikermaa
½ rkl sokeria
1 pkt Daimia à 56 g
mansikoita

Laita uuni kuumenemaan 225  asteeseen.
Sulata suklaa ja voi yhdessä kattilassa välillä sekoitellen. Anna jäähtyä hetki. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Kaada suklaasula muna-sokeriseokseen ja sekoita.
Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Hienonna Daim karkeaksi rouheeksi. Sekoita rouhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää vehnäjauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi. 
Voitele n. 22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasossa n. 12-15 minuuttia (paistoin 15 min ja se oli juuri sopiva meidän uunilla, kakun kuuluu olla vähän "hyllyvä" uunista pois otettaessa). Anna kakun jäähtyä vuoassa. Siirrä jääkaappiin, mielellään seuraavaan päivään. Kuljeta veistä varoen vuoan reunoilla ja siirrä kakku tarjoilulautaselle.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Pursota kermasta ruusukkeita kakun päälle ja koristele mansikan puolikkailla ja Daim-rouheella. 



Jos pari sanaa meidän Viskistä. Aiemmin jo kirjoitinkin (täältä voit lukea aiemman postauksen), että Viskillä on selän kanssa ollut vähän ongelmia. Tai jalan kanssa, mutta kipu taitaa säteillä selästä / lannerangasta. Tämä asia on vähän maalannut harmaan myrskypilven oman mielen päälle!😥



Toiset päivät on tosi hyviä ja ei oikeastaan edes huomaa että jalka on kipeä. Toisina päivinä taas yksi jalka on täysin poissa pelistä. Hämmennystä aiheuttaa nyt vähän sekin, kun ei tiedä mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä. Lääkärit ja fysioterapeutit ovat kaikki lomalla (nyt on muuten kaikin puolin huonoin aika sairastaa) ja joutuu itse omassa päässään pähkäilemään ja tuskailemaan asioita. Viskillehän määrättiin ensin kahden viikon totaalilepo ja särkylääkitys. Ohjeistusta jatkettiin vielä viikolla, mutta tällä ei kyllä ollut mitään vaikutusta.



Huomasin, että Viskistä tuli tosi masentuneen oloinen. Häneltä katosi elämän ilo ja meinasinkin, että tämä oli nyt tässä. Koira on niin kipeä, että ilonpilkahduksia ei enää löydy. Mutta kun päätimme, että antaa koiran mennä omalla pihalla vapaasti, että jos tässä nyt vietetään viimeisiä yhteisiä hetkiä, niin saa ainakin mennä viimeiset päivät täysillä. No, heti kun annoimme hänen alkaa liikkua enemmän, vointi koheni niin henkisesti kuin fyysisestikin. On vaan TODELLA vaikea vetää raja siihen, että mikä on liikaa liikuntaa ja mikä ei. 



Itsellä ei kovin suuri usko enää ole että tuota selkää enää ilman leikkausta kuntoon saataisiin, mutta ei tietenkään saa heittää kirvestä kaivoon ennen kuin viimeinenkin kivi on käännetty. Leikkausrumbaan en suostu lähtemään, mutta fysikaalisia hoitoja olen kyllä avoimin mielin kokeilemassa, mikäli niistä jotain apua olisi. En vaan vielä millään haluaisi tuosta rakkaasta Pänkäpäästä luopua ❤



Nautitaan yhteisistä hetkistä ja otetaan mallia koirista - eletään kuin viimeistä (kesä)päivää 😊

keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Juhannusaaton Toast Skagenit


Tein juhannusaattoaamuna kuuden tunnin työpäivän ja olin jo valmiiksi laittanut äidiltä synttärilahjaksi saadun roseviinipullon jääkaappiin kylmiimään. Ihan sillä ajatuksella, että korkkaan pullon heti kun olen sulkenut työläppärin. Mielessä oli myös järkätä pieni juhannusbrunssi, mutta jaksaminen ei tällä kertaa riittänyt siihen. Mutta nämä herkulliset toast skagenit korvasivat hyvin juhannusbrunssin. Ohje löytyi Paistetut muikut -blogista.

Maisteltiin tätä samaa katkaraputahnaa myös uusien perunoiden kanssa ja se oli oikein maistuvaa niinkin. 

Toast skagen


180 g pakastekatkarapuja
150 g ranskankermaa
½ dl majoneesia
1 tl dijonsinappia
1 rkl sitruunamehua
½ dl hienonnettua tilliä
½ dl hienonnettua ruohosipulia
1 punasipuli
2 keitettyä kananmunaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Pågen Oivallus kauraisa -leipiä (tai paahtoleipää)
salaatinlehtiä

Sulata katkaravut ja valuta ne hyvin. Sekoita ranskankerma, majoneesi ja dijonsinappi. Hienonna tilli ja ruohosipuli. Lisää seokseen tilli, ruohosipuli, suola, mustapippuri ja sitruunamehu. Hienonna punasipuli ja lisää seokseen. Murskaa kananmuna haarukalla pieneksi muruksi ja lisää seokseen. Lisää lopuksi valutetut katkaravut (jätä muutama koristeluun) ja sekoita. Halutessasi paahda leivät. Laita salaatinlehti leivän päälle, nostele täytettä leivälle ja koristele katkaravuilla ja tillillä.



Juhannuksena oli pakko tehdä taas tätä ihanaa 👉 kalamiehenviettelystä. Toimi edelleenkin 😉


Abban chili-aiolisilli oli myös erittäin herkullista.


Kesäkuumalla ei juuri tämän erikoisempaa ruokaa tarvitse; uusia perunoita, silliä ja salaattia. Ja tietenkin vähän valkkaria 😉

Ruokavahti paikallaan.

Tämä(kin) juhannus meni hyvin hyvin rauhallisesti kotoillen, veneillen, saunoen ja syöden. ❤




perjantai 19. kesäkuuta 2020

Daim-kääretorttukakku (gluteeniton)


Kakku jonka takia oli taas lähellä muutaman kyyneleen vuodatus. Kun sulla on päässä jonkinlainen mielikuva, että millainen siitä valmiista kakusta tulee. Ja kun se ei sit muistutakaan yhtään sitä sun alkuperäistä ajatusta, niin kyllähän se vähän tuppaa ketuttamaan.
Mutta onneksi tässä kakussa kuitenkin maku oli kohdillaan ja kermavaahdolla, suklaakastikkeella ja mansikoilla oli paljon pelastettavissa. 😂

Daim-kääretorttukakku
gluteeniton


Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaota

Täyte:
2 kpl tupla-Daimia
2 dl rahkaa
2,5 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristeeksi:
mansikoita
kermavaahtoa
suklaakastiketta

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos munavaahdon joukkoon varovasti (itse käytän tässä siivilää apuna).
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 8-12 min uunista riippuen. Ole tarkkana ettei pohja pääse palamaan (nimimerkillä kokemusta on). Anna pohjan jäähtyä kunnolla.
Aloita täytteen tekeminen vatkaamalla kerma vaahdoksi, lisää joukkoon sokerit ja rahka. Sekoita kermarahkan joukkoon pilkottu Daim. Kumoa jäähtynyt kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille ja levitä täyte. Kääri pohja rullalle. Anna kääretortun vetäytyä jääkapissa vähintään muutama tunti, mielellään vaikkapa vuorokausi.
Leikkaa kääretorttu viipaleiksi ja kasaa palat kakkulautasen päälle esim. kolmeen kerrokseen. Koristele kääretorttukakku haluamallasi tavalla. Äläkä hermostu tässä vaiheessa, vaikka kakku saattaa olla vähän toispuoleinen ja hassun näköinen. Koristeet pelastavat paljon. 😉


Näihin makeisiin tunnelmiin - oikein mukavaa juhannuspäivää kaikille! ❤

torstai 18. kesäkuuta 2020

Miniloma Hankoon ja Fiskarsiin


Kesälomaviikkoni (pari viikkoa sitten) huipentui minilomaan Hangossa. Ajatus Hangosta lähti siitä, kun silmiini sattui Internetin ihmeellisessä maailmassa osumaan mainos koiraystävällisestä Hangosta. Jutussa oli mainittu kaikki Hangon ravintolat, kahvilat ja hotellit, joihin koirat ovat tervetulleita. Tästä innostuneena kysyin mieheltäni, että voidaanko kerrankin lähteä koko sakki hotellilomalle kaupunkiin ja jättää ne eräilytamineet kotiin. Ja olla kerrankin pakkaamatta omia eväitä mukaan! 😁


Ja sehän passasi. Varasin huoneen Hotelli Bulevardista, joka sijaitsi aivan Hangon keskustassa. Hotelli on alunperin toiminut Hangon poliisiasemana. Itseä olisi houkutellut majoittua Hotel Regattassa, mutta rahapussini oli eri mieltä asiasta. Ihan mielettömän kaunis hotelli, ehkä vielä joskus sinnekin mennään. Myös hotelli Villa Maija houkutteli kovasti, mutta en ollut ihan varma olisiko mieheni ilahtunut siitä yhtä kovin kuin minä. Hän on ehkä enemmän modernin sisustuksen kuin vanhan ystävä.


Ajoimme Hankoon Bromarvin kautta, jossa kävimme satamaravintolassa syömässä fish & chipsit ja nauttimassa Fiskarsin panimon oluen ja siiderin. En huomannut ottaa kuin pari kuvaa sieltä, mutta terassi näytti kovinkin uudelta, eli varmaankaan kovin vanhasta rakennuksesta ei ollut kyse. Sataman ympärille oli myös rakennettu ihania pikkukojuja, jotka toimivat paikallisten torina. Nytkin siellä oli muutama kalakauppias myymässä, ja harmiteltiinkin että juuri kun päätettiin lähteä ilman omia eväitä reissuun.



Bromarvista ajoimme kahville Tammisaareen. Tammisaari on IHANA! ❤ Sinne aion tehdä pidemmän reissun vielä tämän vuoden aikana. Näimme vain pintaraapaisun siitä tällä kertaa. Oikeastaan vaan ajoimme muutaman lenkin auton kanssa ristiin rastiin ja kävimme rannassa syömässä (valtavat) pehmikset ja juomassa kahvit. Porukkaa siellä kyllä riitti.


.
Tammisaaresta suuntasimme Hankoon. Viimeksi kun olen ollut Hangossa, oli alkukevät ja maisemat hieman toisennäköiset kuin tällä kertaa. Muistin Hangon hieman sellaisena "nuhjaantuneena" paikkana, mutta näemmä se(kin) kaupunki herää henkiin kesän saavuttua. Kyllä oli kaunista!


Ja vitsit kun se meri tulee aivan kaupungin syliin. Ja eikä mikään sisälahti vaan nimenomaan MERI. 💙 Tuli tunti jos toinenkin istuskeltua meren äärellä. Sieltä ei olisi malttanut millään lähteä pois. Nälkä kuitenkin ajoi porsaat ravintolaan. Emme olleet ottaneet selvää Hangon ravintoloista yhtään ja menimmekin vähän sillä perusteella etsimään ruokapaikkaa, missä olisi vähän väljempää terassilla jotta Viskin olisi myös mukava olla siellä.



Eka paikka oli muuten ihan jees, mutta kun olimme menossa tilaamaan ruokia, sanoi tarjoilija että keittiö oli mennyt juuri minuutti sitten kiinni. Olimme juuri 10 minuuttia sitten hakeneet juomat ja kerroimme siinä kohtaa että aiomme syödä ja otimme ruokalistat. Omituista palvelua, että siinä kohtaa ei kerrottu keittiön tulevasta sulkeutumisesta. No, mehän äänestimme jaloillamme ja vaihdoimme paikkaa.


Äkkiä taas netistä selvittämään, että mihin kaikille terasseille se koira olikaan sallittua viedä. Päädyimme pizzalle Classic pizzaan. Ja vitsit mutta se oli hyvä valinta! Pizzat oli ihan huikean hyvät. Ja palvelu pelasi. Viski sai heti vettä ja sai hän myös omaan kuppiin vähän mutusteltavaa. Ja hauska kun menee koiran kanssa ravintolaan (tai ihan mihin vaan), niin tulee aika helposti juteltua myös naapuripöytien ihmisten kanssa.



Syömisen jälkeen Viski alkoi olla jo aika poikki kaikesta uudesta ja iskias-kivutkin vähän ilmoittelivat itsestään. Veimme Viskin hotellihuoneeseen nukkumaan ja jatkoimme itse matkaa taas meren rantaan istuskelemaan. Oli hauska seurailla lähteviä rahtialuksia, vilkkuvia majakanvaloja ja auringonlaskua. Kuukin taisi vähän näyttäytyä. Ja viinikin oli kylmää ja suun mukaista!


Koronan vuoksi aamupalaa ei ollut tarjolla hotellillla, vaan se käytiin nauttimassa läheisessä Bistro Allessa. Toivon että tällainen käytäntö tulisi jatkossakin hotelliaamupaloille. Meiltä ensin kyseltiin, että halutaanko puuroa ja kahvi vai tee jne jne. Ja hetken päästä pöytään tuotiin huikean herkullinen aamupala. Aamupalassa sinänsä ei ollut mitään ihmeellistä, mutta kun se tuodaan pöytään kauniisti annosteltuna, paikka on huikaisevan kaunis ja taustalla soi rauhallinen musiikki. Ei rynnimistä ja tönimistä buffetpöydässä vaan ainoastaan rauhallista syömistä omassa pöydässä. Tästä kyllä tykkäsin.


Hotellihuoneen luovuttamisen jälkeen lähdimme taas patsastelemaan rannalle. Ilma ei ollut niin lämmin ja aurinkoinen kuin perjantaina, mutta toisaalta oli myös porukkaa todella paljon vähemmän liikenteessä. Tai ei oikeastaan ollenkaan. Pakko oli käydä vielä kuvaamassa uimakopit ja vesikaruselli.


Ja pakko oli myös käydä Neljän tuulen tuvassa kahvilla. Kahvilahan on aikoinaan ollut Marsalkka Mannerheimin omistuksessa. Ei yhtään pöllömmällä paikkaa sekään kahvila. Ja sisällä odotti valinnan vaikeus mitä olisi ottanut. Mansikkakakku houkutteli höttökermaisuudellaan, mutta kyllä Ellen Svinhufvudin kakku vei tällä kertaa voiton. En ollut sitä ikinä maistanut, mutta maistan kyllä varmasti toistekin. Oli se kyllä hyvää! Maisemat toivat kakkuun vielä vähän enempi lisämakua.


Kahvilasta suuntasimme kohti Täktomin lentokenttää, koska halusin käydä kuvaamassa hauskan näköisen "lentoaseman". (ja mies kävi tietenkin samalla katsastamassa viereisen golfkentän).


Kentälle ajaessa vastaan tuli myös Täktomin neuvostomonumentti. Aika pysäyttävän näköinen ilmestys. Se on pystytetty jatkosodassa Hangon taisteluiden yhteydessä kaatuneiden neuvostoliittolaisten sotilaiden muistoksi.


Ja johan sitä taas turisteilla olikin kahvinjano ja tie vei rantaan ja På Kroken -ravintolaan. Mieheni otti oluen ja friteeratut muikut, minä söin croisantin savulohi täytteellä. Nam nam ja nam. Jos ruuan laatua mitattaisiin Viskin kuolatappien pituudella, niin nyt oli kyllä täysi 10.


Viimeinen Hanko -kohde oli Varisniemen tykkiasemat . Harmillisesti oli juuri satanut ja kalliot olivat vaarallisen liukkaat. Niinpä vierailu täällä jäi tällä kertaa vähän lyhyeksi.



Hangosta piti suunnata tukkaputkella kohti Fiskarsia, mutta matkalla yllätti taas jano, ja poikkesimmekin Rintamamuseoon Lappohjaan. Ja mikä ylläri, kun tajusin että siellähän kävi Museokortti ja pääsisin vihdoinkin "vilauttamaan" sitä. Ostin kortin itselleni joululahjaksi ja nyt vasta käytin ekaa kertaa. Kiva yllätys oli se, että vuoden voimassaoloaika lähti pyörimään vasta tästä ekasta vierailusta, eli minulla on nyt vuoden verran aikaa vierailla museoissa.


Rintamamuseossa olisi riittänyt ihmttelemistä pidempääkin vierailua ajatellen, mutta Viski odotteli autossa ja teinkin vaan pikaisen kierroksen museossa. Suosittelen vierailua lämpimästi ihan kaikille, mutta etenkin niille, joita Suomen sotahistoria kiinnostaa.


Mieheni ei ollut koskaan ennen käynyt Fiskarsissa ja hän ihmettelikin, että mitä oikein vouhkaan siitä. Kyllä hän sit ymmärsi kun päästiin perille. Tällä kertaa emme poikenneet kuin panimon myymälässä hakemassa reissutuliaiset itsellemme, muuten tyydyimme vaan katselemaan ja ihmettelemään. Fiskarsissa vielä suuri osa kahviloista ja ravintoloista oli auki pelkällä take away -ajatusmallilla.


Ihmisiä siellä kyllä riitti. Toivottavasti kaikki heistä eivät olleet tulleet vaan ihmettelemään, vaan myös jättivät rahaa kahviloiden, ravintoloiden ja myymälöiden kassaan.


Itseä houkutti tällä kertaa enemmän vanhat rakennukset ja valokuvaus.


Tällaiset minilomat tulevat enemmän kuin tarpeeseen ja kuten huomaatte, aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs lomalle. Suosikaa nyt ja tulevaisuudessa kotimaanmatkailua!!