sunnuntai 13. elokuuta 2017

Key Lime Pie


Mulle kävi kaupassa pikku moka ja ostin kondensoitua maitoa sen valmiiksi karamellisoidun sijaan ihan sitä tavallista, keittämätöntä. Ja vielä epähuomiossa avasin sen keittämättömän purkin.
No, siitähän tuli uusi kauppareissu, jotta sain bannofeen tehtyä. Ja pulma, että mitä teen yhdellä avatulla purkilla...?! Onneksi "to-do -listalta" löytyi Kotikokista löytynyt Key Lime Pien ohje. Olen ennenkin kyseistä kakkua leiponut, mutta silloin hieman erilaisella ohjeella.
Tämä ohje oli sata kertaa parempi ja jos mahdollista niin vielä helpompi tehdä. Smetana toi piirakkaan ihanan kermaisen ja täyteläisen maun. Jopa meidän isäntä (ei-niin-makean-ystävä) kehui tätä kakkua ja pyysi tekemään toistekin.
Pelkän limen mehun sijaan laitoin puolet limeä ja puolet sitruunaa. Mielestäni tuli aika hyvä kombo. Tämä piirakka menee niin sanotusti JATKOON! 😋

Limettipiiras


Pohja:
200 g Digestive-keksejä
100 g voita

Täyte:
n. 2 dl limen (ja sitruunan) mehua
1 rkl limen kuorta raastettuna
1 prk (395 g) kondensoitua maitoa (keittämätöntä)
400 g smetanaa


Tee ensin pohja: murskaa keksit ja sulata voi. Yhdistä ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 175 C 10-15 min. Anna jäähtyä.
Vatkaa sekaisin täytteen kaikki ainekset. Kaada pohjan päälle ja paista 175 C noin 10 min, kunnes pinnalle muodostuu pienen pieniä kuplia. Älä anna ruskistua.
Koristele halutessasi kermavaahdolla ja limen siivuilla. Myös marenki sopii päälle.
Tarjoa kylmänä.


Viime viikon sunnuntaina oli perinteinen Forssan Pick-Nick. Ja erittäin harvinaisesti sitä viettiin sateisessa ja erittäin kuraisessa kelissä. Tapahtuma järkätään Pilvenmäen raviradalla ja voitte vaan kuvitella, että kuinka ihanaksi se alusta menee sateella.


Mutta eipä se tunnelmaa latistanut. Harmillisesti emme vaan viettäneet grillaus pick-nickiä ja autoja oli todella paljon vähemmän kuin normaalisti. Mutta hatunnosto harrasteväelle joka ihan rakkaudesta lajiin, saapuu paikalle säässä kuin säässä. Ehkä se hienoin "näyttelykalusto" ei tällä kurakelillä tullut, mutta muutaman ihanan, mahdollisesti "meille kotiutettavan" silti joukosta löysin. Ensi vuonna toivottavasti taas paremmassa kelissä.....

perjantai 4. elokuuta 2017

Pekoni-parsakaalisalaatti cashewpähkinöillä


Sain äidiltä lainaksi Leena Putkosen ja Mari Koistisen kirjoittaman kirjan nimeltä "Ruokamysteerit - viisaiden valintojen äärellä". Voin suositella, oli aika mielenkiintoinen kirja.
Kirjan lukemisen jälkeen olen vaan kokenut järjetöntä huonoa omaatuntoa meidän syömästä lihamäärästä. Kasvisten syöntiä on ehdottomasti lisättävä ja lihan syömistä vähennettävä. Ite söisin mielellään enemmänkin pelkkää kasvisruokaa, mutta kasvispäivinä on aina väännettävä tuolle isännälle jotain lihaa, koska sehän ei pelkkää kasvisruokaa syö. Ihme periaatteita...
Onneksi huonoa omaatuntoa vähän lievensi se kun luin että syntyvyyden vähentyminen on ilmastonmuutoksen kannalta erittäin hyvä asia, eli tavallaanhan me lapsettomina ollaan jo kannettu kortemme kekoon maapallon pelastamiseksi tällä tavalla. 😁

Tässä kyseisessä Ruokamysteerit- kirjassa oli parsakaali mainittu useassakin eri luvussa. Parsakaalista saa paljon hyviä vitamiineja ja siksipä sitä kannustetaankin syömään paljon. Isäntä vähän nyrpisteli nokkaansa parsakaalille, mutta aloitinkin parsakaalin ujuttamisen meidän ruokapöytään erittäin varovaisesti. Nimittäin jos parsakaali on kuorrutettu pekonilla ja majoneesilla, niin ei kovin paljoa metsään voida mennä. Tai siis lihanvähennystä ajatellen mennään metsään tuon pekonin vuoksi, mutta ainakin tässä salaatissa parsakaali kutkutteli myös isännän makuhermoja.
Tämä salaatti oli oikeasti kummallisesta ulkonäöstä huolimatta ihan mielettömän hyvää!! Ohje löytyi Makuja visioista- blogista. 

Pekoni-Parsakaali Salaatti Cashewpähkinöillä


1 (n.400g) parsakaali
1 punasipuli
1 dl cashewpähkinöitä
1 pkt pekonia

Kastike:
1.5 dl täysmajoneesia (itsetehtyä tai esim. Hellmanns)
1/4 dl sokeria (tai vaihda makeutusaineeseen)
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5-1 tl mustapippuria

Paloittele pesty parsakaali ronskeiksi paloiksi varsineen. Hienonna sipuli. Kuutioi pekoni ja paista rapeaksi, jäähdytä ja valuta paperin päällä.
Tee kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään.
Yhdistä parsakaaali, sipuli, pähkinät ja pekoni sekä kastike.
Anna tekeytyä vähintään tunti, tarkista maku!



 Viime viikon lauantaina käytiin taas ehkä yhdessä kesän kivoimmista tapahtumista, Räyskälä Vintage Dragsissa. Ilma suosi, niinkuin viime kesänäkin. Autoja ei oman pikaisen arvion mukaan ihan niin paljoa ollut kuin viimeksi, mutta kyllä niitä silmää hiveleviä kaunokaisia silti sieltä löytyi. Ehkä vähän liikaakin.


Muksuilta jos kysytään, niin parasta antia koko tapahtumassa oli vanha ilmavoimien kakstasolentsikka, joka pysähtyi tankkaamaan Räyskälässä ja teki pienen lentonäytöksen siinä kisapaikan yllä. Ja koneessa muuten toisena lentäjänä oli Sami Saikkonen.


Jenkkiautojen kuolaus jatkuu sunnuntaina Forssan Pick-Nickissä.... 🙈

torstai 3. elokuuta 2017

Suorastaan suussa sulavaa jauhelihapiirakkaa ♥


Heipä hei, täällä taas! Silmät sikkaralla yritän jotain rustailla. Viime aikoina on unet jääneet melko vähiin, koska ei vaan ole malttanut käyttää aikaa nukkumiseen. Ja viime yönä meidän talon päällä jylläs sellanen ukonilma, että en uskaltanut painaa silmiä kiinni.
Istuin alakerrassa Viskin kanssa ja toivoin, ettei salama sytytä meiän taloa palamaan. Vaikka rakastankin myrskyä ja ukkosta, mutta kun se jytisee ihan siinä oman talon päällä, niin kyllä se kieltämättä hieman pelottaa. Ja mulla kun ei ole yhtään vilkas tuo mielikuvitus. Eilen taisin just lukea Iltasanomasta, että jossain päin Suomea oli salama sytyttänyt talon palamaan ja lemmikit oli kuollut siinä palossa. En ehkä henkisesti selviäis sellasesta tuskasta ikinä. Talolla ja tavaroilla nyt ei mitään väliä ole, niitä saa uusia, mutta ihmis-ja eläinhenkiä ei saa uusia.... Mitä syvimmät osanotot tälle kyseiselle perheelle ♥♥♥


Mun instagram-tilillä on paljon kyselty tämän kyseisen piirakkaohjeen perään. Ja voin sanoa, että tää on ainaki meidän makuun iskeny ihan täysillä. Eilen viimeksi leivoin tätä pari pellillistä. Näppärää aamupalaa, välipalaa ja iltapalaa. Ja oispa tätä kiva tarjota vieraillekin vaikkapa kera jonkun hyvän salaatin. Ohjeen olen saanut Nonnulan Jonnalta. Siellä söin tätä alkuperäisen ohjeen kinkkuversiota, joka sekin on ihan mielettömän hyvää. Mutta koska me ollaan enemmän jauheliha-ihmisiä, niin siksi tälläinen täyte.Tästä saisi varmasti hyvän myös pelkällä kasvistäytteellä. Jauhot voi korvata ihan yksyhteen esim. gluteenittomalla jauhoseoksella. Testattu on ja todettu toimivaksi.

Jauhelihapiirakka (pellillinen)


 Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
½ tl suolaa

Täyte:
400 g jauhelihaa (+sipulia ja mausteita)
tomaattia
fetajuustoa
suolakurkkua
3 dl kermaa
3 kananmunaa
300 g juustoraastetta
oreganoa

Sekoita pehmennyt voi, jauhot, munat ja suola vatkaimella. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kaada se leivinpaperilla vuoratulle astetta syvemmälle uunipellille. Taikinaa tulee aika ohut kerros, kun sen tasaisesti koko pellille levität.
Paista jauheliha ja sipuli ja mausta makusi mukaan. Kannattaa myös tässä vaiheessa valuttaa jauhelihasta ylimääräiset rasvat pois. Itse käytän tässä siivilää apuna.
Siivuta tomaatit ja suolakurkut. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä taikinan päälle uunipellille. Paista piirakkaa noin 35 minuuttia 200 asteessa. Kannatta tarkkailla paistumista. Tuo päällinen alkaa helposti ruskistua vähän liikaakin.


Ja puolittamalla tän ohjeen, on helppo tehdä myös pienempi, piirasvuokaan sopiva piirakka. Tätä kokeiltiin ensin, ja koska se syötiin heti, niin seuraavana päivänä piti tehdä koko pellillinen.


Lupasin jo viikko takaperin arpoa yhden Sukhin huopapalloalusen. Arvonta on suoritettu, mutta voittaja on unohtunut täällä julkaista. Eli onnetar suosi tällä kertaa nimimerkkiä "M" kommentilla "Vastaus on onnellinen❤ Tähän taloon lisää onnellisuutta toisi ihanan värikäs huopapalloalunen. Keittiö tulisi oikein onnelliseksi tästä ilostuttajasta.
Monesti kuolannut Sukhin pyöreää huopapalloa mattoa. Kaveripariskunnalla jopa päässyt kävelemään ja istumaan sellaisella. Ihana❤"



Onnea voittajalle ja suuret kiitokset kaikille osallistujille!! Kannattaa seurailla esim. Sukhin Instagram-sivua, koska siellä on usein vinkkejä muistakin Sukhin arvonnoista... ;)


 Ja kuvien piirakkahan on herkullista bannofeeta mustikoilla, nam nam!!! Jos ette vielä ole kokeilleet, niin nyt hop hop, mustikka-aika on just käsillä! Tää on niin makiaa, että oikein kurkkuun sattuu, mutta myös niiiiin taivaallisen hyvvväää!!