torstai 29. elokuuta 2013

Kuningatar-jogurttipiirakka

Marjoja löytyy pakkasesta ihan mukava määrä. Kiitos ihanille ystäville ja perheelle, itse nimittäin en ole juuri pakkaseen saakka ehtinyt marjoja poimimaan. Tarun Taikakakut -blogista löytyi ohje tähän ihanaan piirakkaan ja Taru taas oli bongannut ohjeen Maistuis varmaan sullekin! -blogista. Näin ne reseptit kiertää! :) Ensin piti käyttää pelkkiä vadelmia, mutta päädyin kuitenkin laittamaan sekä vadelmia, että mustikoita. Ja hyvää tuli!

Kuningatar-jogurttipiirakka


Pohja:
125 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja
1 dl maustamatonta jogurttia
1 muna

Täyte:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 munaa
1dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle:
4 dl marjoja

Sulata voi. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää niiden joukkoon vähän jäähtynyt voisula, jogurtti ja muna. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan / irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle marjat. 
Paista 175 asteessa 50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt kokonaan.
Nauti vaniljakastikkeen kanssa.



Meidän pikku-Lyyti oli eilen leikattavana, eli nyt ei ole enää huolta että tulisi kissanpoikasia meidän taloon. (Paitsi jos haen niitä jostakin....)
Eilisen päivän Lyrtty oli vähän tokkurassa, mutta aamulla paineltiin jo täysillä menemään. Ei paljon haavat haitannut. Muistelisin, että Tyyne olisi ollut vähän kipeämpi leikkauksen jälkeen.

Operaatio "kisuille ruokaa"

Vaikka pihat ovatkin täynnä hiiriä, myyriä, pikkulintuja jne. saa meillä kissat silti ihan ruokakipostakin ruokaa pari kertaa päivässä. Ja molemmat kissat ovat niin tapojensa orjia, että vaikka juuri olisivat syöneet vatsansa täyteen pikkueläimiä, kyllä kupista tarjottu ruokaa maistuu aina.
Pyrin ruokkimaan kaikki eläimet pääasiallisesti raakaruoalla. Kissat tosin saavat lihan lisäksi raksuja. Eivät niitä kovin paljoa päivässä syö, mutta joskus tykkäävät niitäkin mutustella.
Tiistaina hain taas satsin lihaa elikoille ja eilen oli kissanruokasirkus meneillään! :) Ohjeet kissojen barf-ruokintaan olen onkinut tietooni Internetin ihmeellisestä maailmasta. Tämän sörsselin ohjeen löysin Poseidonian -kennelin sivuilta.

Kisuille sapuskaa


1 kg broilerin jauhelihaa
500 g broilerin siipiä jauhettuna
500 g broilerin sisäelimiä jauhettuna
300 g broilerin sydäntä kokonaisena
2 munan keltuaista
2 tl psylliumkuitua
2 dl vettä

Mittaa ensin psylliumkuitu ja vesi pieneen kulhoon ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Jätä turpoamaan. Sekoita liha, siivet ja sisäelimet kulhossa tasaiseksi massaksi. Mikäli lihoissa on verta tai kudosnestettä, sekoita sekin ruokaan! Myös liha-astioiden huuhdevedet voi laittaa ruokaan. Neste ei ole pahitteeksi. Erottele munankeltuaiset ja laita ne psylliumliman joukkoon, sekoita vispilällä tasaiseksi ja lisää seos ruokaan. Sekoita. Huuhtele psylliumastia pienellä määrällä vettä. Vispilällä saa liman rippeet hyvin kulhon reunoista. Kaada sitten vesi ruokaan ja sekoita.
Pakkaa ruoka kerta-annoksina pakastepusseihin tai -rasioihin ruokalusikalla. 

Kun ruoka valmistetaan yllä mainitun reseptin mukaan, saa kissa siitä kaiken tarvitsemansa, eikä lisäravinteita (kalaöljyä lukuun ottamatta) tarvita.

Itse ei syöty eilen samaa sapuskaa, vaan meille kaksijalkaisille lähes karvattomille oli tarjolla nakkisoppaa.

Nakkisopan tein tällä samalla ohjeella, KLIK

Eilen illalla tehtiin extempore matka Huittisiin. 
Nuo nettimarkkinat on pahoja paikkoja!! Kotiin tuomisina oli siis pakettiauton takaosa täynnä tavaraa. 
Joku voi jo arvatakin että navetta sai lisäsisustusta. Mutta palaan tähän asiaan viikonloppuna kuvien kera, jos vaan suinkin ollaan saatu navetta siivottua....

tiistai 27. elokuuta 2013

Seeprakakku

Monissa blogeissa on nyt tehty seeprakakkua. Ja kun näin Talo & Koti -lehdessä Kinuskissan seikkaperäiset ohjeet kakun teosta, niin pitihän sitä sitten itsekin kokeilla. Minun kakkuuni ei kyllä tullut ihan niin hienoja seepraraitoja kuin Kinuskissan. Mutta sen mitä ulkonäössä häviää, sen maussa voittaa. Oli kyllä hyvää kakkua!!
Kinuskikissan ohjeessa kakun päälle tehtiin suklaasta kuorrutus, mutta koska meiltä ei suklaata löytynyt kaapista (paitsi isännän Fazerin siniset, mutta niihin en tohtinut koskea) niin tein ihan tavallisen mokkapäällysen. 

Seeprakakku



Taikina:
4 munaa
3 dl sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl kädenlämpöistä maitoa
2 ½ dl öljyä
2 rkl kaakaojauhetta

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
25 g sulatettua voita
3 rkl vahvaa kahvijuomaa

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Sekoita hitaasti vatkaten munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta, maitoa ja öljyä. Jaa taikina kahteen osaan. Sekoita toiseen puolikkaaseen kaakaojauhe.
Kaada vuoan keskelle vuorotellen tummaa ja vaaleaa taikinaa noin puoli desilitraa kerrallaan. Älä jää odottamaan taikinan leviämistä, vaan kaada päälle samantien seuraava annos. Jatka näin taukoja pitämättä, kunnes kaikki taikina on käytetty.
Paista kakkupohjaa 180 asteessa keskitasolla noin 40 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä. Nosta kakku tarjoilulautaselle paistopinta ylöspäin.
Valmista kuorrute. Sekoita kuivat aineet ja lisää sulatettu rasva sekä kahvi. Levitä jäähtyneen kakun päälle.



Käykäähän kurkkaamassa myös Skorpionin keittiössä, jossa oli sama kakku tehty hiukan eri reseptillä. Sieltä löytyy myös erittäin hyvät, havainnollistavat kuvat seepraraitojen tekemisestä.
Itse yritin tehdä nuo taikinaraidat puolendesin mitan avulla. En tiedä olisiko ollut helpompi tehdä esim. lusikan avulla. Mutta pääasia että kakku oli jo valmistamista seuraavana päivän ihanan kostean & mehevän makuinen.

maanantai 26. elokuuta 2013

Rukiinen kuningatarpaistos & tarinaa Tyynestä

Nyt löytyi taas niin täydellinen jälkiruoka!! Ja myös täydellinen tarjottava yllätysvieraille, koska valmistaminen on helppoa & valmistusaikakin suht nopea. Kyllä ruis vaan sopii marjojen kanssa kuin nenä päähän. Käytin tässä Pirkan marjasekoitusta, jossa oli mustaherukkaa, vadelmaa ja mansikkaa.
Kiitokset Lillamyyn keittiöön ihanasta ohjeesta, tätä tullaan meidän huushollissa syömään vielä moooonet kerrat!! :)

Rukiinen kuningatarpaistos


200 g voita
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
vajaa tl leivinjauhetta
n. 400 marjoja (mustikoita/vadelmia/mansikoita/mustaherukoita)
1 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja

Sulata voi. Lisää sekaan sokeri ja ruisjauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe. 
Painele taikinasta noin 1/3 voidellun uunivuoan pohjalle.
Ripottele pinnalle marjat + sokeri + perunajauhot.
Murustele loppu taikina marjojen päälle.
Paista n. 30-40 minuuttia 200 asteisessa uunissa.
Nauti kera vaniljakastikkeen tai -jäätelön!


Ja nyt siihen meidän Tyyneen, eli vanhempaan kattimatikaiseen. Tyyne ei vielä kertaakaan ole lähtenyt mihinkään reissun päälle ja tulee aina nätisti luokse kun häntä huutaa. No, lauantaiaamuna Tyyne kävi syömässä sisällä ja lähti ulos. Ja sitten ei neitiä näkynytkään koko päivänä. Yleensä on sellainen jaloissa häärääjä. Ei tullut koko päivänä vaikka huutelin nimeltä ja kilistelin ruokakuppia. Siinä sitten jo itkua tihrustettiin että nyt on kyllä jo sattunut jotakin kun ei huudoista huolimatta kattia näy. Isäntä kävi katsomassa kaikki tienvierustatkin ettei vaan ole jäänyt auton alle. Lauantai iltana kävin monta kertaa huutelemassa ulkona ja lopulta sitten kahden aikoihin yöllä neiti suvaitsi tulla hiiri suussa oven taakse, että nyt voisin tulla sisälle.


Yön hän oli kiltisti sisällä ja taas sunnuntai aamuna kova kiire reissuun. Eikä taas näkynyt kissaa koko päivänä missään. No illalla sitten satuin näkemään että missä neiti oikein vierailee. Meillä on tuossa noin 150 metrin päässä peltojen takana mökkinaapuri. Heitä ei ole koko kesän aikana montaakaan kertaa näkynyt. Mutta niin vaan oli Tyyne löytänyt uudet naapurit. Toivottavasti ovat eläinrakkaita ihmisiä. Teki mieli illalla vielä käydä pyytämässä anteeksi että meidän kisu pyörii heidän nurkissaan ja sanomassa että ajavat sen heti pois jos tulee sinne tontille huinimaan. Mutta ilmeisesti Tyynestä on pidetty hyvä huoli, koska hän siellä niin hyvin viihtyi! :)
Eikä karkulaisella nälkäkään tuntunut olevan.


Navetassa tapahtuu, osa 1

Navettaa on tuunattu, niin ulkoa kuin sisältäkin hiki hatussa!
Viikonloppuna oli niin nätti ilma, että päivät meni lähes kokonaan maalaushommissa. 

Tässä kuvassa näkyy jo uusi puucee ja ulkovarasto.
Puuceestä tulee sisäkuvia heti kun saan sen sisustettua. 
Eilen juuri kysyin isännältä että saanko muuttaa uuteen ulkovessaan, siitä tulee nimittäin niin hieno kunhan saan kaikki valmiiksi!! :)

 Ja tässä näkyy tuleva terassimme! :) Terassinrakennus on oma projektinsa ja siirtyy väkisinkin kesälle 2014.
Mutta pohjat on sillekin tehty aikalailla valmiiksi. Senkun naputtaa kaiteet ja rappuset paikkaansa.
Terassille on käynti sekä navetan päädystä rappusia pitkin (siinä näkyykin nyt nuo metallirappuset), että yliseltä pääsee ihan suoraan ovesta terangille.

 
 Ja kyllähän siellä kelpaa iltaoluset juoda ja katsella auringonlaskua.
Tosin voi olla että edessä olevia koivuja joudutaan vähän harventamaan, jotta saadaan kunnon näkymät joelle päin.

Rannasta onkin kaadettu tänä kesänä jo monta kuollutta koivua. Tällä hetkellä
näkymä pihasaunan terassilta on tälläinen:
 Vesi on nyt ihan luvattoman alhaalla. Ollut oikeastaan koko kesän ajan. 
Eikä olla koko kesänä katkottu noita kaislikkojakaan. Viime kesänä niin tehtiin pari kertaa, mutta tämä kesä on mennyt täysin noita ulkoremontteja tehdessä.

Meidän Lyytikin näytti viikonloppuna ettei hän ihan turha kissa ole ja nappasi aikamoisen saaliin pellolta!
 Kyllä olin niin ylpeä nuorikostamme!! :)

Ja Jimi pääsi taas eilen meidän mukaan ajelemaan. Ilmat kyllä todella suosivat avoautoilua.



Uuniperunat ja kinkkukastike

Koskakohan edellisen kerran on tullut tehtyä uuniperunoita?! Varmaankin silloin kun muutettiin tähän nykyiseen kotiin. Eli noin 1,5 vuotta sitten. Tein sillonkin tuon kinkkukastikkeen tällä samalla Herkkuja á la Marien -blogista löytämälläni ohjeella. On niin hyvää, että miksi sitä vaihtamaan! :)

Uuniperunoista tulee muutenkin aina hyviä muistoja mieleen. Tämä on tapahtunut jo monia vuosia sitten. Olimme menossa ystäväporukan kanssa katsomaan Heinolaan muuttanutta yhteistä kaveriamme, ja ajoimme siinä matkalla kolarin. Syy ei ollut meissä, vaan meidän auton perään ajetiin. Kelleen ei onneksi sattunut mitään, autoihin vaan tuli vähän kolhuja. Matkamme jatkui Heinolaan ja kun seuraavana päivänä tulimme takaisin kotiin, oli äiti tehnyt uuniperunoita. Oli niin ihana palata yhtenä kappaleena takaisin kotiin, ja syömään ihanaa äitin tekemää ruokaa. Edelleenkin kun syön uuniperunaa kinkkutäytteellä, tulee se sama hyvä fiilis mieleen!! <3

Uuniperunat ja kinkkukastike


Juu tiedän, ei syöty perunoita oikeaoppisesti folion sisältä... :)

6 isoa perunaa (Rosamunda)

Kinkkukastike:
200 g kinkkua
100 g tuorejuustoa
1 prk kermaviiliä
½ maustekurkku
½ punainen paprika (käytin oranssia)
½ prk raejuustoa
1 rkl sinappia
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1 rkl sokeria tai vaaleaa siirappia
1 tl persiljaa

 Pese perunat huolellisesti ja kääri ne yksitellen alumiinifolioon. Paista 200 asteisessa uunissa reilun tunnin verran riippuen perunan koosta. Vähennä lämpö 100 asteeseen kun perunat on kypsiä.
Sekoita kulhossa kermaviili ja tuorejuusto. Lisää raejuusto,  sitruunamehu, sinappi, mustapippuri, suola ja sokeri sekä persiljasilppu. 
Pilko paprika ja maustekurkku hienoksi silpuksi ja lisää seokseen.
Pilko kinkku pieniksi kuutioiksi, lisää kastikkeeseen ja sekoita.
Koemaista ja lisää mausteita tarvittessa.
Anna kastikkeen maustua hetki kylmässä ennen syömistä.


lauantai 24. elokuuta 2013

Persikka-broileririsotto

Lauantaipäivä onkin kulunut joutuisasti navettaa siivotessa. Vaikka juuri keväällä se siivottiin, niin yllättävästi silti on kertynyt kaikkea roinaa nurkat täyteen. Onneksi suurin osa tästä roinasta on poltettavaa, niin pääsee sillä tavalla helposti eroon niistä. Ja jonkun verran löytyi myös tavaraa, jota laitettiin nettimarkkinoille myyntiin.
Kaiken touhuamisen lomassa piti tehdä helppoa ja nopeatekoista ruokaa. Ohjeen tähän ruokaan löysin Kääpiölinnan köökistä. En ollut ennen paistanut riisiä, joten tuli sekin nyt kokeiltua. Pääsi kyllä paljon vähemmällä vaivalla, kun jos olisi keittänyt riisit erikseen. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty risottoon myös herneitä, jotka meidän ruuasta jätin pois. Ja suositusten mukaisesti lisäsin valmiin ruuan joukkoon hieman Cream Bonjour Cuisinea, Nam Nam!! :)
Ja taas tuli muuten todettua, että persikka sopii erittäin hyvin muuhunkin kun vain leivontaan! :)

Persikka-broileririsotto



1 sipuli
1 punainen paprika
400 g marinoituja broilerinsuikaleita
öljyä
3 dl risottoriisiä
n. 6 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl kuivattua timjamia
1 tlk säilykepersikoita
0,5 tl suolaa
ripaus cayennepippuria
ripaus mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
tuoretta persiljaa hienonnettuna
(½ prk cream bonjour cuisine, sipulisekoitus)

Hienonna sipuli ja suikaloi paprika. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti öljyssä. Sekoita joukkoon riisi ja sipuli, anna kuullottua.
Lisää vesi, liemikuutio ja timjami. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää paprika ja kypsennä vielä 5 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.
Valuta persikat, leikkaa ne paloiksi ja sekoita risottoon. Sekoita myös halutessasi joukkoon cream bonjour cuisinea. Mausta lopuksi suolalla, pippureilla, paprika- ja valkosipulijauheella. Tarjoa heti.


Aurinkoista lauantaiaamua!!

Mikään ei ole ihanampi tapa aloittaa lauantaiaamua, kuin.....siivoomalla kissankakkoja pois leivinuunin päältä!! En tiedä mitä meillä alakerrassa oli tapahtunut sillä välin kun itse nukuimme yläkerrassa. Tälläistä ei nimittäin ole vielä koskaan sattunut, että kissat olisivat käyneet asioillaan jossain muualla kuin laatikolla. Ja asialla oli siis ollut tämä meidän pienempi kisu, koska vanhempi viettää yönsä aina pihalla (omasta tahdostaan). Vahva epäilys tosin on asioiden kulusta. Lyytillä kun vähän on tuo kiima päällänsä, mikä taas aiheuttaa sen, että koiruus on ihan hulluna koko ajan Lyytin perässä. Yrittää astua sitä jne. (Onko normaalia että koira reagoi niin vahvasti kissan kiimaan....?)
Pikku-Lyyti ei varmaan ole uskaltanut mennä laatikolleen, joka on ihan Jimin pedin vieressä. Tai ehkä Jimi on tullut laatikkoon saakka kuononsa kanssa häiritsemään. Ihan loogista siis käydä asioillaan leivinuunin päällä, sinne kun Jimi ei millään pääse! :)

Ja tämä siis ei ollut se alunperin tarkoittamani alustus jutulle, vaan tarkoitus oli sanoa, että ei ole ihanampaa tapaa aloittaa lauantaiaamua, kuin leipomalla sämpylöitä!! Alkuperäinen tarkoitus oli tehdä sämpylätaikina kohoamaan, ja mennä itse sillä välin vielä hetkeksi takas maate. Mutta mutta...tämä kaikki edellä mainittu episodi aiheutti sen, että kohotusaika tuli siivottua, pyykättyä jne jne. :) Sämpylöiden ohje on kirjasta "Leivän juurilla" ja siellä resepti on nimellä teeleivät. Päädyin tähän reseptiin siksi, että jääkaapissa sattui olemaan yksi purkki ranskankermaa, jossa viimeinen käyttöpäivä läheni uhkaavaa vauhtia. Kirjassa näitä leipäsiä mainostettiin näin: "Taikinaan lisätty ranskankerma antaa teeleiville mukavaa happamuutta. Nämä teeleivät ovat erittäin ilmavia, koska taikinassa on sekä hiivaa että leivinjauhetta. Teeleivät sopivat myös mainiosti pakastettaviksi".

Lauantaiaamun teeleivät



3 dl + 2 dl maitoa
1 dl pellavansiemeniä
1½ dl kaurahiutaleita
50 g tuorehiivaa
2 dl ranskankermaa
1 tl suolaa
3 rkl vaaleaa siirappia
1 tl leivinjauhetta
n. 10 dl vehnäjauhoja

Kuumenna 3 dl maitoa. Lisää pellavansiemenet sekä kaurahiutaleet ja keitä aineksista puuro. Anna puuron jäähtyä.
Lämmitä 2 dl maitao kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon ja kaada osa maidosta päälle. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta, puuro, ranskankerma, suola, siirappi, leivinjauhe ja suurin osa jauhoista. Säästä vähän jauhoja leipomiseen. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin 40 minuuttia.
Leivo taikinasta pieniä sämpylöitä ja anna niiden kohota vielä leivinuunin alla 20 minuuttia.
Pistele sämpylöitä haarukalla ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Nauti lämpiminä aidon ja oikean voin kanssa!! :)


perjantai 23. elokuuta 2013

Whoopiekakku

Kaikki ei taas mennyt ihan nappiin... Sopivan kokoista vuokaa ei löytynyt, ei sitten millään. Toinen kakkupohjista halkesi keskeltä jne jne. Mutta tärkeintähän kakussa on edelleenkin se maku! :)
Ensimmäistä kertaa tuli keiteltyä kondensoitua maitoa toffeeksi. Kaksi tuntia sitä rauhaksiin keittelin, ja kyllähän se aikamoista herkkua se valmis toffee on! Varmasti tulee siis tehtyä toistekin.
Kakun ohje on Kinuskikissan, ja julkaistu Unelmien talo & koti -lehdessä nro 7/2013.

Whoopiekakku



Pohjat (2 kpl):
100 g voita tai margariinia
2 dl ruokosokeria
2 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 3/4 dl perunajauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 ½ tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
ruokaöljyä voiteluun

Vaniljavaahto:
2½ dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa

Toffeekerros:
3 liivatelehteä
1 tlk kondensoidusta maidosta keitettyä toffeeta
2 rkl vettä

Mansikkakerros:
5 liivatelehteä
3½ dl mansikkasosetta (noin 350 g mansikoita)
1 rkl sokeria

Koristeluun:
mansikanmakuista tomusokeria

Valmista pohjat. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
Peitä uunipelti leivinpaperilla. Sivele leivinpaperiin kevyesti öljyä ympyrän muotoiselle alueelle. Nosta päälle irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) reunarengas. Levitä puolet taikinasta sen sisään. Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia.
Nosta reunarengas ympäriltä. Älä kumoa vaan anna pohjan jäähtyä leivinpaperin päällä. Ota toinen leivinpaperi ja kypsennä loput taikinasta sen päällä samaan tapaan. Anna pohjien jäähtyä.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Nosta vuokaan toinen pohja.
Vaahdota kevytvispi. Sekoita joukkoon vaniljarahka. Jaa vaniljarahkavaahto kahteen yhtä suureen osaan.
Laita toffeekerroksen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita toiseen vaahtopuolikkaaseen toffee. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Lisää toffeetäytteeseen. Kaada vuokaan. Nosta jääkaappiin, kunnes pinta on hyytynyt (noin tunti).
Laita mansikkakerroksen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat. Kuumenna noin desi soseesta kiehuvaksi. Sulata siihen liivatteet. Sekoita mansikka-liivateseos, loput mansikkasoseesta ja sokeri jäljellä olevan vaniljavaahdon joukkoon. Kaada vuokaan ja anna hyytyä noin kolme tuntia. Nosta päälle toinen pohja, kun pinta on hieman hyytynyt. 
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. 
Koristele haluamallasi tavalla.

Itse otin kakun koristeluidean Tyrniä ja tyrskyjä -blogista.
Harmi vaan, että kun kakku hetken aikaa seisoi jääkaapissa ja odotti syöjiä, oli koristekuvio jo osittain häipynyt. Mutta mukavaa makua mansikkainen tomusokeri toi joka tapauksessa! :)



keskiviikko 21. elokuuta 2013

Love is...

...Mies, joka valmistaa Sinulle ihanan viinipullo ja -lasi telineen!! <3

Riitti, että näytin Pinterestistä tämän kuvan:

..ja johan alkoi saha laulamaan!
Onneksi on jemmassa vanhaa lautaa.
Tuo alkuperäinen otos taitaa olla esimerkki siitä, kuinka kuormalavoja voi käyttää uudelleen.


Lasit on jo olemassa, mutta pullo täydennystä pitää vielä tehdä! ;)
Ja suuren suuri ongelmahan on myös se, että jääkö tämä ihana hyllykkö navettaan, vai pääseekö se sisälle...



Kierrepullia

Pulla päivässä pitää lääkärin loitolla, vai miten se meni?! :)
Kuulin muuten yksi päivä radiosta, että nykylasten liikalihavuus on isoäitien syytä, koska he syöttävät liikaa pullaa kultanuppusilleen. Siis MITÄ?! Ensinnäkin, kuinka moni nykyajan isoäideistä leipoo enää pullaa? Pointsit niille jotka leipovat. Sillä mielestäni pulla on erittäin paljon parempi vaihtoehto, kuin limpsa ja karkit. Lisäaineita, lisäaineita, lisäaineita vaan, niin saadaan entistä lihavampia ja entistä vilkkaampia lapsia tähän maailmaan.
..ja nyt onkin hyvä itse mussuttaa muutama lämmin pulla kylmän maidon kera! <3 Tulee ihan oma lapsuus mieleen.

Kierrepullia



 Peruspullataikina:
2½ dl maitoa
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 muna
1 pss kuivahiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita

Väliin:
voita
sokeria
kanelia

Lämmitä maito +42 asteiseksi. Sekoita maidon joukkoon suola, sokeri, kardemumma, muna ja hiiva sekoitettuna pieneen jauhomäärään. Lisää loput jauhot ja rasva. Alusta taikina ja anna kohota ½ tuntia.
 Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä siihen pehmeää voita, sokeria ja kanelia. Nosta taikina kaksinkerroin ja leikkaa n. 1,5 cm siivuja ja kieputa ne rullalle. Anna kohota n. 20 minuuttia. Voitele pullat ja koristele raesokerilla. Paista 225 asteessa keskitasolla noin 12 minuuttia.

Ja kun on pullat uunissa, muistakaa myös tarkkailla niitä, ettei käy niinkuin minulle. No, eivät ihan palaneet, mutta lähellä oli.... :)

Isäntä olikin taikonut töissä ollessani meille hienot penkit rantanuotiolle. Kyllä nyt kelpaa siellä iltaa istuskella.



 Ja pitihän uusia penkkejä tietysti heti testata, ja iltapalaksi syötiinkin makkaraa ja salaattia.


Vatsat täynnä makkaraa on hyvä mennä pikkuhiljaa maate! :) 

P.S. Jimillä ei ollut polven ristisiteessä vikaa. Mutta sitä missä se vika sitten on, sitä ei tiedetä vielä. Ollaan, tutkitaan, tarkkaillaan. Vahvat morfiinipohjaiset lääkitykset saatiin + antibioottikuuri. Tassussa on nyt aivan järjetön turvotus päällänsä. Toivotaan että se lähtee laskemaan. Tai muuten mennään vielä perjantaina kuvauttamaan koko jalka.

Italiansalaattia & eläinmurheita

Minun olisi vähän niinkuin pakko testailla erilaisia pastasalaatteja, mutta ihme kun olisi pakko tehdä jotain, niin motivaatio on ihan nollissa! :) Tälläisen italiansalaatin sentään sain aikaiseksi!
Kannattaa vähän kevyemmällä otteella kaataa tuota häränlihafondia kastikkeen joukkoon.
Itse lorautin suoraan tuon 1 ruokalusikallisen, ja mielestäni se oli hippusen liikaa.
Ohjeen olen joskus leikannut talteen jostakin lehdestä, valitettavasti en muista että mistä.

Italiansalaatti



Salaatti:
5 dl keitettyä pastaa, esim. penne-pastaa
200 g palvikinkkua
2 maustekurkkua
1 omena
1 punasipuli
1 punainen paprika

Kastike:
2,5 dl Flora Kuohua
2 dl majoneesia
1 rkl häränlihafondia
½ rkl valkoviinietikkaa
valkopippuria

Paloittele kinkku, maustekurkku, omena, punasipuli ja paprika.
Sekoita keskenään paloitellut kasvikset, keitetty pasta ja kinkku.
Vaahdota Flora Kuohu ja lisää joukkoon majoneesi, fondi ja valkoviinietikka.
Mausta valkopippurilla. Nostele kastike salaatin sekaan.



 Jimi on satuttanut nyt toisen polvensa.
Epäilys on hiipinyt mieleen, että nyt on mennyt toisestakin polvesta ristiside...
Täältä voi lukea edellisestä leikkauksesta, KLIK.
No, tänään mennään lääkäriin & kuullaan tuomio.
Ei siis murehdita enempää ennenkuin tiedetään mitä on tapahtunut!! <3

..ja Lyytillä taitaa olla alkamaisillaan ensimmäinen kiima. On vähän sellaisia merkkejä ilmassa.
Sekin pitäis siis viedä nyt hetikohta leikkuupöydälle, ennenkuin nurkat on täynnä pikkukisuja!
Tai ei minua ne pikkukisut haittaa, mutta Lyyti on vielä ihan liian nuori äidiksi!! 

maanantai 19. elokuuta 2013

Vatsat täyteen hodareita

Eilen taiottiin sämpylät ja vähän jo herkuteltiinkin! :)
Ja tänään jatkuu sama meno vielä töissä! Ai ai!! 

 Tälläinen taulu olisi ihan ehdoton kodin seinälle aina hodaripäivinä! :)

Hodarisämpylät tein tällä jo aiemmin hyväksi havaitulla ohjeella, KLIK
Nyt niistä tuli jo hieman kauniimpiakin kuin viimeksi! ;)


Kokeiltiin hodareita erilaisilla täytteillä, mutta kyllä parhaaksi vaan osoittautui Kivikylän nakit, sinappi, ketsuppi, suolakurkku sekä paahdettu sipulirouhe!! 



Töihin tein lisäksi näitä ihania hölskytyskurkkuja, KLIK.
Nyt sai avomaankurkkuja edullisesti, niistä sai kyllä todella herkulliset kurkut aikaiseksi.

Ja vielä päivän pakolliset söpöyskuvat!! :)

Marsupilamilta irtosi eilen häntä... Tämä oli kyllä odotettavissakin. Saa nähdä onko tänään illalla Marsupilamista jäljellä enää yhtään mitään! ;)


Yhdessä on kiva lukea!! <3
Luettavana oli muuten Ron McLartyn kirja Polkupyörällä ajamisen taito.
Suosittelen!! Kirja löytyi eurolla kirppikseltä, ja on kyllä ollut enemmän kuin rahansa arvoinen ostos!!

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Mansikkarahkaa, uusista muumiastioista nautittuna ;)

Eli otsikosta voi jo päätellä että rahkahan maistui ihan erityisen hyvälle! :)
Kyllä muumiastiat vaan on niin hienoja!!!!
Täytyy joskus levittää koko kokelmani pöydälle ja ottaa kuva.



Mansikkarahka 



Tällä kertaa kokeilin maustaa rahkaa myös Toco eli Riisinlesejauheella.
Se teki rahkasta vieläkin pehmeämmän ja kermaisamman makuista.
Ja hyvänmaun lisäksi toi rahkaan paljon paljon vitamiinilisää! Suosittelen testaamaan!!

Lue lisää tocosta esimerkiksi täältä KLIK & täältä KLIK
Itselleni tämä on vielä ihan uusi tuttavuus. Katsotaan siis mihin yhteinen taipaleemme vielä johtaa! :)

Pähkinäinen luumukakku

Kaupasta tarttui mukaan iso kasa luumuja. Luumut ovat minulle täysin uusi aluevaltaus. En ole käyttänyt luumuja muutakuin valmisluumuhillona joulutortuissa ja luumurahkassa! :) Pidän kuitenkin niistä kovasti.
Tämä ohje oli Leivotaan lehdestä nro 3/2012. Olin ehkä hieman pettynyt ohjeeseen. Oli aika mauton kakku. Ja luumutkin laitettiin niin isoina paloina kakkuun, että kävi tuuri jos satuit saamaan juuri omaan kakkupalaseesi luumun. Ehkä niitä olisi voinut pilkkoa pienemmäksi tms. Mutta kermavaahdon kera meni kyllä alas. Jätski olisi sopinut vielä paremmin, mutta kun sitä ei koskaan meidän pakastimesta löydy...

Pähkinäinen luumukakku


 Taikina:
75 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja

Täyte:
Noin 15 luumua
1 dl vispikermaa
1 muna
½ dl sokeria
1 dl hasselpähkinärouhetta
½ sitruunan kuori raastettuna

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa voi, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon munat. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, ja lisää ne taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, jonka halkaisija on 24-26 cm.
Leikkaa luumut kahtia ja poista kivet. Dippaa luumujen leikkuupinta sokerissa.
Paina luumut leikkuupinta alaspäin taikinaan. Paista kakkua 10-15 minuuttia.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää muna ja sokeri.
Rouhi pähkinät. Lisää kermavaahtoon pähkinärouhe ja raastettu sitruunankuori.
Levitä täyte esipaistetun kakun päälle. Paista kakkua vielä noin 20 minuuttia.



Jos lukijat omistatte hyviä luumuleivonnaisohjeita niin pistäkäähän jakoon, kiitos!! :)