Kaksi miestä, navetta, laastia, maalia & paljon olutta.
Saas nähdä mitä syntyy!!
(Harrastetila olisi se toivottava lopputulos...)
Perinteinen pizza (2 pizzeria kokoista pizzaa)
350 g vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl extra vergine -oliiviöljyä
2 1/4 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl extra vergine -oliiviöljyä
2 1/4 dl lämmintä vettä
Täytteet:
kylmäsavulohi
suolakurkku
smetana
juustoraaste
tonnikala
katkarapu
punasipuli
paprika
leipäjuusto
leipäjuusto
juustoraaste
Laita jauhot,
kuivahiiva ja suola kulhoon ja sekoita. Sekoita öljy ja
lämmin vesi (kuivahiivalle vesi saa olla reilusti kädenlämpöistä) ja
lisää neste vähitellen taikinaan niin, että siitä tulee tasainen ja
pehmeä ja se irtoaa käsistä vaivatessa. Pizzataikinaa kannattaa möyhiä
huolella, jotta siihen syntyy hyvä sitko eikä taikina repeile lätyksi
kaaviloitaessa. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään 5 minuutin ajoa
yleiskoneella tai 10 minuuttia käsin.
Laita vaivattu taikina nousemaan liinalla peitettyyn kulhoon lämpimään paikkaan. Tunnissa taikina nousee yleensä hyvin, vähintään kaksinkertaiseksi.
Vaivaa noussutta taikinaa vielä hetki käsin. Puristele ilmakuplat pois ja veivaa muutenkin voimalla. Taikinan koko pienenee tässä vaiheessa huomattavasti. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan, tavoittelemiesi pizzojen koosta riippuen. Kaulitse ja venyttele taikinapala ohueksi (muutamia millejä on hyvä - joka tapauksessa alle puoli senttiä). Levitä päälle ohuelti tomaattikastiketta ja haluamasi täytteet. Tällä kertaa meillä tehtiin savulohi-suolakurkku-smetana & tonnikala-katkarapu-paprika-punasipuli pizzaa.
Laita vaivattu taikina nousemaan liinalla peitettyyn kulhoon lämpimään paikkaan. Tunnissa taikina nousee yleensä hyvin, vähintään kaksinkertaiseksi.
Vaivaa noussutta taikinaa vielä hetki käsin. Puristele ilmakuplat pois ja veivaa muutenkin voimalla. Taikinan koko pienenee tässä vaiheessa huomattavasti. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan, tavoittelemiesi pizzojen koosta riippuen. Kaulitse ja venyttele taikinapala ohueksi (muutamia millejä on hyvä - joka tapauksessa alle puoli senttiä). Levitä päälle ohuelti tomaattikastiketta ja haluamasi täytteet. Tällä kertaa meillä tehtiin savulohi-suolakurkku-smetana & tonnikala-katkarapu-paprika-punasipuli pizzaa.
Paista pizzat yksi kerrallaan kuumassa uunissa. Sähköuuni kannattaa
lämmittää niin kuumaksi kuin suinkin mahdollista. Oikea aika löytyy kokeilemalla ja tarkkailemalla ensimmäisen pizzan
pohjaa paistamisen aikana. Optimaalisesti paistuneen pizzan pohja on
rapea ja napakka (muttei liian mustunut) ja päällyksen juusto sulanut ja
hieman ruskettunut (muttei kuivahtanut tai palanut).
Oikea aika löytyy kokeilemalla ja tarkkailemalla ensimmäisen pizzan
pohjaa paistamisen aikana.
HUOM!
Kuumenna uunipelti valmiiksi uunissa. Älä siis tee pizzaa suoraan
uunipellille vaan esim. leivinpaperille. Anna pellin kuumentua uunin
mukana ja ota se pois vain vetääksesi leivinpaperi pizzoineen nopeasti
pellille. Aivan kylmän pellin kanssa pohjasta on vaikeaa saada yhtä
aikaa rapeaa ja mehevää.
Itse jäin ilman pizzaa, mutta ilmeisesti oli hyvää pizzaa koska kaksi pellillistä hävisi parempiin suihun ennen kuin ehdin edes kissaa sanoa! :)
Olispa itsellänikin tuollainen navetta!!
VastaaPoistaVoi mitä pizzoja! Nam!
VastaaPoistaMun äidin miesystävä on tehnyt itselleen talon vanhasta hevostallista. Talo on valtava ja tilat on kahdessa kerroksessa. Harrastetilaakin löytyy reilusti. Kun tuo tupa sijaitsee vielä järven rannalla, niin paikka on aika mahtava :) Ei voi muuta todeta kuin että olispa meilläkin. Kateellisena katselen myös teidän tonttia, tiloja ja maisemia :D
Navettaan tai talliin tehdyt asunnot on kyllä niin upeita!!
VastaaPoistaJa Iituntiltu: Ei aita aina ole vihreämpää siellä aidan toisella puolella! :) Kesäsin on mukava asustella järven rannassa, mutta talvisin saa vahtia etteivät elukat mene pettävälle jäälle. Saatika jos olisi lapsia. Nyt oli kesälomalla muutaman kerran toisten lapsia hoidossa, ja ai että mikä vahtiminen niissä oli kun vesi kiehtoi niin kovin... :)
Maisemallisesti toki erittäin kivaa tuo vesistön läsnäolo, mutta omat huonot puolensa siinäkin on! :)