maanantai 30. joulukuuta 2019

Kahteen kertaan marinoitu possunfilee


Huh heijaa, joulusta selvitty (suunnaton ähky seuralaisena). Vaikka sitä kuinka aina vannoo, että tänä jouluna en syö itseäni ähkyn partaalle, niin joka vuosi sen näemmä silti aina teen.😁 Tyhmästä päästä kärsi taas koko kroppa.

Meillä ei kotona tänä vuonna ollut kinkkua tarjolla ollenkaan. Sen sijaan tein kahteen kertaan marinoitua possua. Mietin, että meneekö maut liian kesäisiksi ja sopiiko sen puolesta ollenkaan joulupöytään. Mutta tämä oli kyllä kylmäsavulohen jälkeen ensimmäisenä jääkaapista loppunut herkku. 
Ohje löytyi Muista syödä välillä -blogista. Tein reseptin puolikkaana eli vain yhdestä porsaan sisäfileestä, koska meitä syöjiäkin oli vain kaksi. Tai lähinnä yksi. Minä vain maistoin ja tuo mies sai syödä! 😂 Marinadiohjeita en lähtenyt puolittelemaan, joten tällä samalla reseptillä voi hyvin marinoida kaksikin filettä.


Kahteen kertaan marinoitu possunfilee


n.700 g porsaan sisäfilettä
paistamiseen voita / öljyä

1. marinadi:
0,75 dl ruokaöljyä
1 sitruunan mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl Dijon sinappia
2 murskattua valkosipulin kynttä
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua basilikaa
1 tl suolaa
mustapippuria rouheena

2. marinadi
½ dl ruokaöljyä
½ sitruunan mehu
1 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
ripaus suolaa
mustapippuri rouhetta

 Puhdista porsaanfilee kalvoista. Sekoita ensimmäisen marinadin ainekset keskenään ja laita filee marinoitumaan seokseen vähintään 3-4 tunnin ajaksi.

Laita uuni lämpenemään 130 asteiseksi. Paista porsaanfileeseen kuumalla paistinpannulla kaunis paistoväri, siirrä filee tämän jälkeen uunivuokaan ja kiinnitä lihaan paistolämpömittari. Kypsennä filettä 130 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 65-67-astetta. Nosta filee uunista ja anna vetäytyä folioon käärittynä vähintään 10 minuuttia. Jos tarjoilet lihan kylmänä, jäähdytä filee täysin.

Siivuta porsaanfilee ohuiksi siivuiksi ja nostele ne tarjoilulautaselle. Sekoita toisen marinadin ainekset keskenään ja valuta marinadi lihasiivujen päälle. Jos tarjoilet lihan kylmänä, anna lihan marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua ja nosta se huoneenlämpöön tekeytymään hieman ennen tarjoiluhetkeä. 


Possua lukuunottamatta en meille kotiin tehnyt muuta kuin rosollin. Kylmäsavulohet saatiin mun vanhemmilta, laatikot tuli mieheni tädiltä ja lihapullat ja sinapin oli äiti tehnyt. 

Rosollin tein 👉 tällä ohjeella.



Ja toki tietenkin saaristolaisleivät tein itse ja taisi niitä taas muutama lähteä maailmallekin. 
Leivät tein 👉 tällä ohjeella. 


Joulujuttuihin palataan vielä muutaman postauksen verran, vaikka uusivuosi jo kolkkuteleekin ovella! 🎅🎇

torstai 19. joulukuuta 2019

Taianomainen Torronsuo ❤


Viime viikon tiistaina oli pitkästä aikaa tosi kiva pakkaskeli. Oltiin matkalla Forssaan ja kun ei ollut mitään aikataulua ja Viski piti kuitenkin lenkittää, poikettiin Torronsuolle hoitamaan lenkki siellä. Ja luojan kiitos poikettiin, koska siellä odotti sellainen näky joka kyllä piirtyi verkkokalvoilleni ikuisiksi ajoiksi.



Torronsuo oli yhdessä yössä muuttunut Winter Wonderlandiksi ❤



En edes osaa kuvailla sitä tunnetta, joka sisälläni oli kun tuolla täydessä hiljaisuudessa kuljettiin. Ainoastaan parkkipaikalla törmättiin vanhempaan herrasmieheen, jonka kanssa muutama sana vaihdettiin Torronsuon kauneudesta eri vuodenaikoina. Muuten saimme kulkea ihan täysin kahdestaan Viskin kanssa.


Vähän jännitti, että kuinka liukkaat pitkospuut ovat ilman nastakenkiä, mutta hyvin piti kengät lumisilla pitkoksilla.


Täytyy sanoa, että lumi muutti maisemaa sen verran, että välillä piti oikein pysähtyä ja keskittyä miettimään, että missä kohtaa reittiä oikein mennään. Kovin montaa kertaa elämässä ei ole tullut täällä oltua lumiseen aikaan.


Jos Torronsuo on vielä kokonaan kokematta, niin suosittelen vierailua eri vuodenaikoina (ja eri vuorokauden aikoina). Vaikka siellä tulee poikettua lähes viikottain, niin aina siellä näyttää erinäköiseltä.


Tuo kuu kyllä kruunasi koko suovierailun ❤
Oli suorastaan taianomainen keli. Tuolla kun saisi viettää koko joulun, ja vielä tuollaisessa kelissä.


Walking in a Winter Wonderland... 🎼

tiistai 17. joulukuuta 2019

Litistetyt perunat fetakastikkeella (& sateinen Naantali)


Mieheni palasi viime viikolla reilun viikon mittaiselta kalastusreissultaan, ja pitihän häntä heti hemmotella hyvällä "kotiinpaluuruoalla". Ja oli se itsellekin kiva taas tehdä paluu kauhan varteen, kun sen reilun viikon oli tekemättä yhtään mitään. 
Pistin töihin lähtiessä 2 kg possun kassleria savipadassa leivinuuniin muhimaan. Liha saikin paistua reilut 12 tuntia uunissa ja voitte uskoa että mureaa oli.
Possulle tein kaveriksi litistetyt perunat ja fetakastikkeen. Näistä potuista tulisi varmasti vielä parempia kun tekisi ne uusista perunoista, mutta toimi näinkin. Olen tämän jälkeen tehnyt näitä myös jääkaappiin jääneistä keitetyistä perunoista. Hyvää uusiokäyttöä ainaisten paistettujen perunoiden tilalle.
Reseptistä kiitos Kokit ja Potit -blogiin. 

Litistetyt perunat

n.600 g perunoita (mielellään uusia perunoita)
oliiviöljyä

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Litistä perunat haarukalla tai lasin pohjalla. Huiski perunoiden päälle oliiviöljyä. Paahda perunoita 10-15 minuuttia eli kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä. 



Fetakastike

2 dl turkkilaista jogurttia
100 g fetajuustoa
kourallinen hienonnettuja yrttejä
1-2 rkl sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria
tilkka hunajaa
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

Sekoita jogurttiin feta, yrtit, sitruunanmehu, suola, mustapippuri, hieman makeutusta sekä yksi valkosipulinkynsi hienonnetuna.



Viime keskiviikolle sain harvinaisen arkivapaan ja sitähän piti lähteä tietenkin viettämään pois kotonurkista. Ihan vaan ettei vapaapäivä menisi ihan hukkaan siivotessa tms. 
Päädyimme Viskin kanssa muutaman mutkan kautta Naantaliin. 



Naantali on upea joulukaupunki, sen lisäksi että se on upea kesäkaupunki. Tai oikeastaan Naantalihan on upea ihan jokaiseen vuodenaikaan. 



Tällä kertaa tuota jouluista fiilistä vaan pilasi rankka vesisade. Mutta sitkeästi me silti Viskin kanssa mentiin, kuljettiin, ihmeteltiin, katseltiin, nautittiin, yritettiin päästä joulun fiilikseen. Tässä vähän kuvasatoa meidän reissusta.


 Näissä keleissä ja tässä vuodenajassa on se hyvä puoli, että ihmiset ovat ihan jossain muualla kuin ulkona vesisateessa kävelemässä, joten saatiin kuljeskella aivan rauhassa.


Föribaari olikin auki vaan viikonloppuisin, joten glögit jäi tällä reissulla juomatta. Mutta josko sinne vielä tämän vuoden puolella ehtisi glögille ❤


Muita Naantali -aiheisia postauksia voit lukea 👉 täältä.

keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Pikainen Turku sightseeing (joulukuisessa vesisateessa)

Kummityttö oli meillä kyläilemässä viikonloppuna ja hänellä oli tasan yksi, vaatimaton toive viikonlopulle. Hän halusi päästä lenkille! 😀 Ja sehän meillä onnistuu. 
Lauantaina oli koko päiväksi luvattu sadetta, mutta mitäpä sitä jäädä säätä suremaan, kun säälle emme voi mitään.



Hypättiin koko sakki autoon ja suunnattiin kohti Suomen Turkua. Ajettiin auto P-Louheen parkkiin ja lähdettiin katsomaan mitä sateinen (ja jouluinen) Turku meille tarjoilee. 



Stockan jouluikkuna oli tietenkin pakollinen käyntikohde. Ikkunan luona oli vaan niin paljon porukkaa, että en Viskin kanssa viitsinyt mennä koko ikkunaa kuvaamaan. Tässä kuitenkin pieniä maistiaisia. Menkää ihmeessä katsomaan jos sielläpäin liikutte. Se on aina yhtä lumoava kaikkine pienine yksityiskohtineen.



Keskustasta suunnattiin katsomaan Turun VIII kaupunginosaa, Portsaa & Kakolanmäkeä.
Matkalle osui Mikaelin kirkko, jonka luota oli pakko käydä noutamassa Pokemoneja! 😂



Port Arthur on kovin viehättävä kaupunginosa. Olisi kiva käydä katsomassa minkälaisia asuntoja talot pitävät sisällään. Pienet sisäpihat näyttivät niin houkuttelevilta, että olisi ollut kiva vaan kuljeskella ja kuvailla siellä. Voin vaan kuvitella, että kesälläkin erittäin viehättävä alue. Niin kuin oli näin joulun aikaankin. Ihmiset olivat kivasti panostaneet jouluisiin pihoihin.




Portsasta suuntasimme Kakolanmäkeen. Upea alue, mutta jotenkin vähän otti silmään, että upeiden vanhojen rakennusten sekaan on tullut uusia moderneja kerrostaloja. Miksei voinut kaikkia taloja rakentaa sointumaan toisiinsa ulkonäöllisesti.


Alas Kakolanmäeltä tultiin funikulaarin kyydillä. Joka siis tällä kertaa oli toiminnassa! Ilmeisesti sillä on ollut vähän "käynnistymisvaikeuksia".


 Funikuularista ulostauduttua kävelimme joen rantaan, ja juuri sopivasti, kun Föri rantautui. Pakko oli käydä miniristeilyllä Förin kanssa. 😂



Harmillisesti sade vähän haittasi kuvaamista. Loppureissusta kamera alkoi olla jo niin märkä ja huurussa, että kaikki kuvatkin ovat pienen sumuverhon peitossa.


Teatterisilta oli taas niin nättinä!! 😍


Ja mikäs olisi muutaman tunnin vesisateessa lenkkeilyn kruunannut paremmin kuin lämmin glögi ulkona nautittuna!! ❤


Ja budjettimatkaajat saivat taas mahtavia elämyksiä dieselkulujen, 6 €:n parkkimaksun ja parin euron glögin hinnalla. 👌