keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Salaatti joulukuusen muotoon ja jouluisia cocktail-lihapullia


Taas näitä pikkujoulubuffan herkkuja. Tällä kertaa ei vaan ollut mitään pikkujouluja! 😁 Laitettiin  viikonloppuna pihalle vähän tunnelmavaloja tai mitä kausivaloja ikinä ovatkaan. Ja pitihän tunnelman luomista jatkaa sisätiloissakin.



Nyt on tähdet ikkunoissa ja pienet koristemajakatkin sai valot sisäänsä. ❤
Alkaa tunnelma sisätiloissa olla kohdillaan. Moni on sanonut että ei ole vielä yhtään joulutunnelmaa, koska keli ulkona on mitä on. No eihän sitä joulutunnelmaa tarvitse vielä marraskuussa ollakaan 😁 (paitsi meillä jouluhulluilla), mutta suosittelen kaikkia lumettomuutta murehtivia laittamaan verhot kiinni ja kynttilät palamaan. Siitä se tunnelma sisätiloihin lähtee rakentumaan.



Ja tunnelmaa luo tietenkin myös ruoka. Etenkin kun lisäilee joko itse ruokaan tai esillepanoon vähän jotain jouluista. Tällä kertaa meillä tomaatti-mozzarellasalaatti löysi lopullisen muotonsa joulukuusena. 🌲



 Itse salaatissa on siis ihan vaan tomaattia, mozzarellajuustoa ja tuoretta basilikaa.
Kuusen koristeena on marinoitua sipulia, balsamicoa ja tähtenä puolikas paprikatäytteinen oliivi.



Joulukuusisalaatin kanssa oli tarjolla coctail-lihapullia, jotka saivat kaverikseen torttutaikinasta tehtyjä tähtiä. Tai löytyi sieltä myös majakoita ja kaloja ja ja ja....
Lihapullia oli mukava dippailla valmiilla Americano -mausteseoksella maustettuun kermaviiliin.



Ruuan ei tarvitse olla niin erikoistakaan, kun sen laittaa tarjolle vaan vähän eri muotoon kuin yleensä.


Ja hei, ekat joulutortut tehtynä ja syötynä!
Eilen oli sopivasti valkea leivinuunissa, ja eihän se auttanut muu kuin laittaa pari torttua sinne paistumaan.


Mutta me mennään nyt Viskin kanssa pihalle, koska ulkona sataa LUNTA.. 😁


maanantai 25. marraskuuta 2019

Hirvimureke pekonilla


Saimme tuttavalta paketillisen itse jauhettua hirven jauhelihaa. Luulin tietenkin ensin että se on Viskille tarkoitettua, kunnes toimiini puututtiin ennen kuin liha ehti Viskin kuppiin! 😁
Sekoitin hirven joukkoon vähän possua, koska ajattelin että siitä tulee muuten liian kuivaa. Mutta voi olla että olis pärjännyt ihan hyvin ilman possuakin. Etenkin kun murekkeen päälläkin oli pekonia. 

Ja mikäs siihen murekkeen kylkeen paremmin sopiskaan kuin uuniperunat ja -juurekset. 

Kaiken olis tietenkin kruunannut punaviini, mutta en tiedä kuka meidän punaviinivarastot aina tyhjentää, koska sitä ei nykyään enää ikinä ole kun tarvittaisiin... 😎

Hirvimureke


1 1/3 dl korppujauhoja
2 dl kuohukermaa
500 g hirven jauhelihaa
300 g possun jauhelihaa
2 kananmunaa
2 sipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

Päälle:
100 g pekonia

 Sekoita korppujauhot kermaan ja anna turvota hetki. Lisää joukkoon kaikki muut murekkeen ainekset.
Muotoile massasta pitkänomainen mureke ja laita päälle pekonisiivuja. Murekkeen voit paistaa joko uunipellillä tai isossa uunivuoassa.
Murekkeen ympärille voi laittaa öljyssä ja mauteissa pyöriteltyjä perunoita ja juureksia. Ne paistuvat siinä samalla murekkeen kanssa.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia, kunnes mureke ja uunijuurekset ovat kypsiä.



Murekeaterian kruunasi jälkiruokana syöty mustikkapiirakka ja kahvit konjakilla. 😊 Jos tässä käyttäis jotain hästäkkejä, niin sopiva olisi #arjenluxusta
Mustikkapiirakan ohje löytyy 👉 täältä.



Tässä on tullut tehtyä myös kattilallinen nakkisoppaa sekä helppoa peltipizzaa tonnikalatäytteellä. Pizzan ohje löytyy 👉 täältä.


 Nyt lisäämään puita puuhellaan, ettei jalat jäädy kiinni lattiaan.
Mukavaa alkanutta viikkoa! On muuten marraskuun viimeinen viikko. Nautitaan tästä, vaikka pimeää onkin luvassa! ❤

torstai 21. marraskuuta 2019

Piparijuustokakku 18 cm


Meillä oli tänään töissä työtiimin pikkujoulut ja mulle napsahti "kakkunakki". Ajatuksissa oli leipoa ihan jotain muuta, mutta kun väsymys ja myöhäinen ilta painaa päälle, niin kummasti ajatukset muuttuvat kinuskin keittelystä ja liivatteiden liottelusta johonkin helpompaan versioon.
Kuinka sitten sattuikaan Instagramissa osumaan silmiin tämä Liisa Westerbergin piparijuustokakku. Tätä mainostetaan 15 minuutin juustokakkuna, ja voi kuinka se siinä tilanteessa osui ja upposi! 😁

Olen tehnyt tätä kakkua jo aiemmin joulupöytään, ohje löytyy 👉 täältä

Nyt löysin 👉 Youtubesta video-ohjeen samaan kakkuun ja siinä oli tehty kakusta pienempi versio. Menin tämän video-ohjeen mukaan ja tulikin just sopiva kakku 18 cm vuokaan.

Piparijuustokakku
18 cm


Pohja:
150 g piparkakkuja
60 g voita

Täyte:
150 g piparkakkuja
 250 g mascarponejuustoa
3 dl kuohukermaa
½ dl tomusokeria
1 tl kanelia

Laita leivinpaperi irtovuoan pohjalle. Öljyä ja tomusokeroi vuoka.
Valmista ensin pohja. Murskaa piparkakut hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita murskaan. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.

Mittaa mascarpone, kerma, tomusokeri ja kaneli kulhoon ja vatkaa vaahdoksi (sähkövatkaimella tai käsipelin).  Murskaa piparkakut veitsellä paloiksi ja sekoita loppuun täytteeseen. Sekoita kunnes täyte on paksua vaahtoa. Täytettä ei saa sekoittaa liikaa ettei se juoksetu ja muutu rakeiseksi.
Levitä täyte mahdollisimman tiiviisti pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään, mielellään yön yli.
Liu'uta rengas varovasti pois kakun ympäriltä. Koristele haluamallasi tavalla.



Mulla oli suunnitelmissa ihan toisenlainen koristelukin, mutta kahdesta kaupasta ei löytynyt niitä koristeita mitä olisin tarvinnut, joten mentiin sit valmismarengeilla, pipareilla sekä vihreillä & punaisilla M&M -karkeilla. 



Joulutunnelmaa on tuotu jo vähän kotiinkin, kun valkoinen kuusi löysi taas paikkansa olkkarin nurkasta 🌲


Joku ehkä saattaa olla sitä mieltä, että ihan liian aikaista laittaa kuusi (vaikkakin muovinen sellainen) töröttämään olkkarin nurkkaan, mutta mun mielestä kaikki ylimääräinen valo tänne pimeyteen on tervetullutta. Sitä paitsi se joulu on kuitenkin taas niin pian ohi, että miksi sitä ei voi juhla-aikaa aloittaa jo marraskuun puolessa välissä...?


..ja tunnustan, että tuli jo C-Moresta katseltua The Joulukalenterikin läpi! 😂
Mahotonta meininkiä!

maanantai 18. marraskuuta 2019

Joulupukki dippilautasella & punajuuri-fetasalaatti


Törmäsin Pinterestissä niin hauskaan vihannespukkiin, että pakko oli itsekin yrittää sellainen taiteilla. Pukistahan saa tehtyä juuri niin ison kuin minkä kokoisen alustan päälle sen teet. Tästä pukista ei olisi kovin monelle riittänyt, mutta meille kahdelle tämä oli juuri passeli. 



Tonttulakkiin käytin paprikaa ja kukkakaalia, kasvot olivat kurkusta, parta kukkakaalista ja pukin paita kirsikkatomaateista. Suuna oli siivu paprikaa ja nenänä puolikas kirsikkatomaatti. Silmät olisivat olleet hauskat esim. mustista oliiveista, mutta meillä ei niitä sattunut olemaan. Onneksi nuo leivontakoristesilmät ajoivat asiansa.



 Tonttulakin tupsussa oli itse tehtyä remouladekastiketta, ohje löytyy 👉 täältä
Remoulade oli kiva lisä tässä, koska tarjolla oli myös peltilihapiirakkaa ja näistä tulikin kiva kombo lautaselle. Peltilihiksen ohjeen löydät 👉 täältä

Salaatin virkaa toimitti Yhteishyvän sivuilta löytynyt Punajuuri-fetasalaatti. 
Tämä oli tosi kivan makuinen ja helppo salaatti. Aikaa vei ainoastaan punajuurien keittäminen. 

Punajuuri-fetasalaatti


4 punajuurta
1 dl turkkilaista jogurttia
suolaa
rouhittua mustapippuria
100 g kuutioitua fetajuustoa
hienonnettua persiljaa

Pese punajuuret ja keitä ne kypsiksi noin tunnin ajan. Jäähdytä kylmässä vedessä. Kuori ja lohko punajuuret. Notkista jogurtti, sekoita siihen mausteet. Sekoita joukkoon punajuurilohkot ja kuutioitu juusto. Koristele persiljalla.



Näillä eväillä oli kiva viettää pikkujoulua ihan kahdestaan (tai kolmistaan, ei saa unohtaa Viskiä) navettabaarissa, jalkapalloa katsellen ja erilaisia glögejä maistellen.



Huikeaa Huuhkaajat 💪⚽

(Ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni jaksoin minäkin katsella jalkapallopelin ihan kokonaisuudessaan... 🙈😆)

lauantai 16. marraskuuta 2019

Peltilihapiirakka


Kun kuuntelee muiden ihmisten puheita mitä kenenkin pikkujoulu- ja joulupöytään kuuluu, aika monella yhtenä on peltilihapiirakka. Meillä se ei kuulu, enkä tiedä että olisi koskaan kuulunutkaan (?). Mamma kyllä teki aina jauheliha-muna-riisipasteijoita ennen joulua, jotka kyllä vähän ajaa samaa asiaa.
Mutta näin ennen joulua on kiva testailla erilaisia "pikkujoulureseptejä". Tämä tuskinpa päätyy meidän joulupöytään. Suurimpana syynä tietenkin se, että me ollaan jouluna niin vähän kotona, että omaan pöytään on turha tehdä yhtään mitään. Mutta illanistujaistarjottavana tämä on mitä parhain ja herkullisin.

Peltilihapiirakka
1 pellillinen


2 pkt isoja lehtitaikinalevyjä
3 kananmunaa
1,5 dl risottoriisiä
4 dl vettä riisin keittämiseen
1 kasvisliemikuutio riisin maustamiseen
400 g naudan jauhelihaa
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
1 kananmuna voiteluun

Sulata lehtitaikinalevyt. Keitä kananmunat koviksi.
Keitä riisi kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.
Kuori ja hienonna sipulit.
Paista jauheliha ja sipulit. Mausta jauhelihaa oman makusi mukaan.
Kuori kananmunat ja hienonna ne.
Sekoita jauhelihan joukkoon riisi ja kananmuna, tarkista maku.
Kauli taikinat levyiksi. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle.
Levitä täyte taikinalevylle.
Asettele toinen taikinalevy lihapiirakan päälle. Taita ylempi levy hieman alemman alle tai paina reunat haarukalla hyvin yhteen.
Pistele piirakan pintaan reikiä haarukalla ja voitele piirakka kananmunalla.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 min, kunnes pinta on kauniin ruskea.


 Meillä oli kummallakin eilen perjantaina arkivapaa. Alkuperäisenä tarkoituksena oli lähteä johonkin päin Suomea mökkeilemään ja viettämään pitkää viikonloppua. Mutta koska aina kaikki ei mene niin kuin suunnittelee ja auton välttämätön remontti imi aika monta satalappusta, niin oli sunnitelmat mietittävä kokonaan uusiksi. Aluksi en meinannut päästä yli enkä ympäri tästä asiasta, koska niin jo näin meidät viettämässä kivaa mökkiviikonloppua. Mutta eihän se auta kuin miettiä joku plan B kun rahaa ei vaan yksinkertaisesti ole. 


 Onneksi lähiretkeily ja ulkona syöminen ei juurikaan käy kukkaron päälle ja onhan se niin pirun kivaakin! ❤


 Meillä on auton kyydissä aina tuo salkkumallinen retkipöytä tuolineen, trangia sekä valikoima erilaisia retkiruokia. Joten se ei ole kuin tehdä päätös, että missä sitä tänään haluaa syödä. 
Ensin lenkki metsässä ja sit vatsakurnivana ruokapöydän ääreen.


En tykkää yhtään valmisruuista ja kotona ne jäisivät kyllä lautaselle syömättöminä, mutta retkiolosuhteissa syön vaikka pieniä kiviä. Miten se ruoka voikin maistua niin paljon paremmalta ulkona syötynä.


Ja mikä oli kivointa, eilen ei edes satanut vettä! 🙏


 Nyt nauttimaan ulos vuoden harmaimmasta päivästä! 
(Ja illalla äidin synttärikahveille 💗)

Mukavaa viikonloppua kaikille!!

keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Mustikkapiirakka (munaton ja maidoton)


Jotenkin sitä on aina ajatellut, että mustikkapiirakka kuuluu vain kesään. Mutta miksei sitä voisi syödä pitkin vuottakin. Ja kun ihana kälyni oli tehnyt isänpäiväksi kakun sijaan mustikkapiirakkaa, niin pakkohan minunkin oli kotiin mustikkapiirakkaa leipoa. 
Ohje on Suklaapossun ja ollut jo pidemmän aikaa "to-do -listalla". Olisi hyvä olla muutama herkulliseksi todettu -ton -ton -resepti varastossa, jos tulee tilanne että niitä tarvitaan. 


Mustikkapiirakka 
munaton ja maidoton
 24 cm


Pohja + muruseos:
1,75 dl maidotonta juoksevaa rasvaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Päälle:
n. 6 dl mustikoita
n. 1,5 rkl perunajauhoja
n. 1-2 rkl hillosokeria

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon rasva ja sekoita sen verran, että kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin. Taikina on murumaista. Sen pitäisi kuitenkin pysyä koossa, kun sitä ottaa nyrkin sisään ja puristaa kevyesti.
Ota talteen muruseoksesta eri kippoon n. 1 dl. Tämä muruseos lisätään mustikoiden päälle aivan lopuksi. Levitä loput muruseoksesta kevyesti voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Nostele taikinaa vuoan reunoille ja painele muualtakin tasaisemmaksi.
Lisää mustikoiden joukkoon perunajauhot ja hillosokeri. Kaada pohjan päälle. Ripottele pinnalle vielä erikseen otettu muruseos.
Paista 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, kunnes piirakan reunat alkavat saada väriä.



Tämä resepti sai sen verran hyvän vastaanoton, että taidan tuunata tästä vielä gluteenittoman ja kokeilla toimisiko esim. intiaanisokerista tehtynä.



Ei vaadi vaniljakastiketta, mutta ainahan se kaiken kruunaa. Mulla ei tässä nyt ole maidotonta vaniljakastiketta, koska meillä ei kummallakaan sille ollut tarvetta. Mutta Oatlyn kaurapohjainen vaniljakastike on kyllä ihan parasta!!
 


Meidän rantaan on jostain ilmestynyt parikin eri joutsenperhettä.  Ja voitte uskoa, että Viskillä on siinä hommaa kun yrittää pitää ne pois rannasta. Joutsenet häipyvät, kun Viski räyhää laiturilla, mutta heti kun Viski häipyy näkyvistä, niin joutsenet palaavat rantaan. 😁 Ovat tainneet ymmärtää, että ei se hölmö koira heitä kiinni saa. 


Mutta näin niitä jaksetaan tuijotella tuntikaupalla. 
Minkä ymmärrän kyllä täysin, koska onhan ne joutsenet niin pirun kauniita lintuja! ❤ Tosin Viski taitaa mennä enemmän maku, kuin kauneus edellä.... 🙈



sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Murenan perinteinen joulunavaus


Aina se lämmittää yhtä paljon, kun sähköpostiin tulla tupsahtaa kutsu Herkku ja Lahja Murenan joulunavaukseen Saloon. Eikä houkutuksena toimi pelkästään huima iltapala ja maistiaiset, vaan se TUNNELMA ❤



👉Täältä voit käydä lukemassa aiemmista blogi-illoista ja yhteistyökuvioista Murenan kanssa. 
 
Murena on muuttanut uusiin isompiin tiloihin ja vähän jännitti, että miten on saanut säilytettyä se Murenalle tyypillinen ihana "intiimi" tunnelma.



Mutta kyllähän se tunnelma oli säilynyt! Puoti oli täynnä niiiiiiiin ihania joulujuttuja, että oksat pois. Jos joulutunnelmaa ei vielä ollut tippaakaan liikkeeseen sisään astuessa, niin pois lähtiessä sitä oli tarttunut mukaan jo roppakaupalla.


Meille oli taas katettu ihan huikea iltapala Murenan tuotteilla, yhteistyössä ravintola Kastun kanssa.
Mun suosikkeja iltapalapöydässä oli kurpitsasalaatti sekä juustolautaset. Myös sienishotti yllätti positiivisesti.


 Juustojen kanssa nautiskeltiin hyviä hilloja ja näkkäreitä. Oma suosikkini oli Murenan oma Lakan lumo -lakkahillo. Sopi ihan älyttömän hyvin juustojen kanssa, toi sitä toivottua raikkautta.


Kuvassa näkyvä TODELLA suklainen kakku oli kyllä niin täyteläisen suklaista, että hetken aikaa piti "keräillä" itseänsä että jaksoi osallistua glögi-ja suklaatastingiin. 😁
Tasting oli kyllä tosi kiva idea. Tarvii joskus hyödyntää sitä pikkujouluissa / illanistujaisissa.


Jokainen sai äänestää parasta glögiä ja parasta suklaata. En muista enää että mikä glögi vei voiton, mutta omat ehdottomat suosikkini olivat Talven tuisku omena-karviaisglögi sekä viikuna-konjakki glögi.

Suklaita oli maisteltavana viisi erilaista ja voiton vei La Pralinen appelsiinitryffelisuklaa.


Murenan myymälässä on myös "pimeä puoli", joka on olutharrastajien unelmanurkkaus. Saimme hyvän esittelyn mielenkiintoisista uutuusoluista sekä myös olutlaseista.
Uskoisin että tuo omakin mieheni viihtyisi pimeällä puolella pienpanimotuotteisiin tutustuessa.


Murenan koristelussa on käytetty mielikuvitusta ja kaikki on mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöden.


Murena on sellainen kauppa, että jos et tiedä mitä ostaisit jollekin lahjaksi, niin mene Murenaan. Koska sieltä takuuvarmasti löytyy jokaiselle jotakin. Koriste-esineiden ja astioiden lisäksi sieltä löytyy huima valikoima erikoisruokatuotteita. Koska kukapa sanoisi ei hyvälle ruualle.
Ruokatuotteiden mukaan saat myös tarvittaessa herkulliset reseptit.

Murenassa on panostettu lähiruokaan ja pientuottajiin. Tuotteissa mennään maku edellä, unohtamatta kuitenkaan upeita pakkauksia.


Minun on pakko tehdä retki Murenaan vielä ennen joulua ja käydä tekemässä vähän "joulupukinhommia". 😉

Ja nyt sinullakin on siihen hyvä tilaisuus, koska saan jakaa teille blogini lukijoille alekoodin, joka käy Murenan verkkokauppaan www.herkkumurena.fi

Eli koodilla
 BLOGIJOULU19
saat 10 % alennuksen kaikista normaalihintaisista tuotteista. 


Ja kannattaa lahjoja miettiessä ja valikoimaa tutkiessa käyttää hyväkseen asiantuntevaa henkilökuntaa. Vaikka et paikalle pääsisikään niin uskon että lahja-apua saat varmasti myös etänäkin.


Ja jos paikan päälle eksyt, niin myymälän löytää nykyään uudesta osoitteesta:
Hämeentie 37, 24100 Salo

P.S. Jos menet Murenan myymälään paikanpäälle, muista kuvauttaa itsesi myymälän edessä olevan ison lahjapaketin kanssa. Tarkemmat ohjeet huikeasta kilpailusta löydät 👉 Murenan Facebook -sivuilta.