maanantai 18. maaliskuuta 2019

Viisi paikkaa joissa haluaisin käydä

Tuubitoleranssi -blogin Jusu oli tehny tosi kivan haasteen, johon päätin itsekin tarttua. Eli nimetä viisi paikkaa, joissa haluaisin käydä. Tämä oli kerrankin yllättävän helppo haaste. Ja tartuin tähän ihan senkin takia, että tähän on myöhemmin hauska palata: onko haaveet ehkä jo toteutuneet vai vasta toteutumassa - sen aika näyttää.


1. KILPISJÄRVI
Kilpisjärvi on ollut jo useamman vuoden "to go -listalla", mutta jotenkin kalastus Tornionjoella on aina vienyt voiton ja matka tyssännyt Ylitornio-Pello-Kolari -akselille. Mutta vielä jonain päivänä!! 
Ja kun sinne joskus päästään, niin pakkohan se Saana on huiputtaa ja muutamat tunturijärvet käydä kalastamassa.

Kuva lainattu: Kilpisjärven Retkeilykeskus


2. KOTKA
Täällä ruudun toisella puolella on suuri majakkahullu, joka on myös erittäin kiinnostunut merenkulun historiasta. Ja sitä historiaa Kotkassa riittää. Ja sitä myöden nähtävää ja koettavaa olisi paljon, mm. Merikeskus Vellamo, perinteikäs merimiesravintola Kairo, Katariinan meripuisto (eli majakkapuisto) jne jne. 

Kuva lainattu: www.visitkotkahamina.fi



3. BENGTSKÄRIN MAJAKKA 
Kuten jo äsken mainitsin, olen täysin majakkahullu ja siksipä tämäkin kohde olisi joskus kiva nähdä ihan livenä. Tässä kohteessa on vaan se huono puoli, että siellä käy aika paljon turisteja. Sinne pitäisi päästä siis sellaiseen aikaan, että olisi melko rauhallista. Jotenkin tuollaisesta historiallisesta kohteesta katoaa osa sen viehättävyydestä jos ympärillä on kova häly ja liikaa ihmisiä.

Kuva lainattu: www.bengtskar.fi



4. FARMORS CAFE, HÖGSÅRA
Edellisessä työpaikassani kerran eräs asiakas mainitsi kyseisen kahvilan ja siitä saakka olen sinne itsekin halunnut mennä. Jo muutaman kesän olen esittänyt miehelleni yhden ainoan kesälomakohdetoiveen ja se on ollut tämä kyseinen kahvila. Vielä ei kuitenkaan olla sinne saakka päästy. Onhan sinne sentään reilu 100 km kotipihasta matkaa! 😂 
No josko tänä kesänä.....

Kuva lainattu: www.farmorscafe.fi


5. SEILIN SAARI
Seilin saarella on vähän "synkkä" historia. Siellä on toiminut menneinä aikoina mm. leprasairaala sekä "hourula". Moni Seilissä vieraillut on sanonut, että saarella on vähän sellainen "mystinen viba". Pakkohan se on päästä kokemaan. 
Seilin lähellä olisi myös Omenaisten saari. Sinne on ilmeisesti aika vaikea rantautua, onneksi, koska en ehkä edes uskaltaisi jalallanikaan sinne astua. Omenaisiin on aikanaan haudattu ihmiset, joita kirkko ei halunnut omalle maalleen haudata, kuten murhaajat, rikolliset ja itsemurhan tehneet. Siellä(kin) on pakko kummitella! 🙀
Mutta jos nyt ensin tuonne Seiliin ja katsotaan sitten sen jälkeen vasta sitä Omenaisten saarta....

Kuva lainattu: www.visitseili.fi

Miltä sinun "to-go -listasi" näyttää? 


keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Lehtikaali-tomaattipasta


Tämä ohje löytyi Elämäntaparemontti -kirjasta. Tämä on juuri se kirja, joka meinasi nimensä takia jäädä kaupanhyllyyn, mutta onnekseni sen avasin ja kirja olikin täynnä ihania ruokaohjeita. Olen siitä jo kokkaillut tätä herkullista meksikolaista kikhernekeittoa.

Monelta saattaa jäädä tälläinen kasvispasta kokeilematta, koska missä on proteiini. Kehottaisin ihmisiä miettimään, että kun he nälissään menevät syömään vaikka Hesburgerille, kuinka paljon proteiinia saakaan niistä ruuista?! Se proteiinin miettiminen alkaa aina yleensä vaan siinä kohtaa, kun tulee puhe lihattomista ruuista. Tässä ruuassa proteiinia tuo kikhernepasta, jossa protskupitoisuus on yli 20 %. Lisäksi fetajuustossa proteiinia on liki 20 %. Eli kyllä siitä jo kasaan saadaan aivan varmasti yhteen annokseen sopiva määrä. Eikä sitä aina tarvitse kaikkea ottaa niin vakavasti - välillä Hesepullaa ja joskus taas kasvispastaa. 😁


Lehtikaali-tomaattipasta
 2 annosta


150 g kikhernepastaa
100 g lehtikaalia
2-3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
rasia kirsikkatomaatteja
oliiveja
100 g fetajuustoa
suolaa ja pippuria

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo lehtikaalit. Leikkaa veitsellä kaaleista lehtiruodit ja suikaloi lehdet. Hienonna valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Lisää paistinpannulle valkosipuli ja lehtikaali. Jatka kuumentamista, kunnes kaalin väri alkaa muuttua tummemmaksi. Lisää lopuksi joukkoon kokonaiset tomaatit ja oliivit ja paista aineksia vielä 5 minuuttia. Kaada pasta tarjoiluastiaan ja lisää kaali ja tomaattiseos sekä murenna lopuksi pastan päälle fetajuustoa. Mausta suolalla ja pippurilla.



Kikhernepastoja löytyy varmaan paljonkin erilaisia. Kierrepasta on Prisman hyllystä ja tuo makaroni on Ruohonjuuresta. Tuo makaroni oli kyllä selvästi paljon parempaa kuin tuo kierrepasta.



Sunnuntaina kävimme taas pilkillä. Samoissa maisemissa kun on jo aiemminkin tullut käytyä. Keli näytti niin ihanan aurinkoiselta kun lähdettiin ja kotipihassakin oli niin mukavan lämmin, että eihän sitä nyt kannattanut pilkkihaalaria päälle laittaa. Eikä sitä kannattanut tietenkään mukaankaan pakata, koska pakettiautoonhaan ei oikein mitään ylimääräistä tavaraa mahdu.


Ja niinhän siinä kävi, että kylmähän siellä tuli. Se vähän napsasi palasen pois, tästä muuten niin kivasta harrastuksesta. Isoilla ahvenillakin tais olla kylmä, koska pysyivät niin visusti piilossa. Tuo mies nappasi muutaman isomman, mutta minä sain vaan kasan pienen pieniä raitapaitoja, jotka kaikki pääsivät takaisin järveen kasvamaan. Sovimme treffit muutaman vuoden päähän! 😂



maanantai 11. maaliskuuta 2019

Viskin kuulumisia ❤


Kirjoitellaanpa taas välillä Viski-koiran kuulumisia. Hänellähän todettiin viime syksynä nivelrikko molemmissa olkanivelissä sekä spondyloosi rintarangassa. Ja ikää ei hurtalla vielä ole edes viittä vuotta.

TÄÄLTÄ voit käydä lukemassa aiemman postauksen.



Viime viikolla saimme lopettaa 6 kk:n Neurontin lääkityksen. Neurontinhan on erittäin vahva hermokipulääke, joka on tietääkseni kehitetty ihmisille, mutta käytetään paljon myös koirilla.

 Liekö sitten pitkä Neurontin kuuri tehonnut kipuihin TAI sit Neurontin aiheutti vahvaa väsymystä, koska nyt lääkityksen lopettamisen jälkeen Viski on ollut todella paljon pirteämpi. Välillä lenkit oli sitä, että vedit perässäsi lenkkeilyhalutonta koiraa, mutta nyt homma on kyllä ihan päinvastoin. Ja olen siitä ihan superonnellinen! ❤ Mielummin se vetävä koira kuin vedettävä koira.



 Mennään parin kuukauden päästä taas eläinlääkärin luo kontrolliin ja keskustellaan jatkosta. Mutta itse toivon, että tämä tilanne pysyisi mahdollisimman pitkään tällaisena. Ei ole kiva, että elämänsä puolimatkassa oleva koira on jo täydellä lääkityksellä.



Tällä hetkellä Viski saa ruuan mukana Avital Flex -jauhetta, Effe Balancen Effektri -öljyä sekä Chia de Gracian nokkosjauhetta.

 Liikuntaa Viski saa päivittäisten juoksu/kävelylenkkien lisäksi niin paljon omassa kotipihassa, kun vaan jaksaa mennä. Ei olla enää liikkumista rajoitettu millään tavalla, kuten aluksi oli vähän pakko. Painakoon menemään kintut oikosenaan niin kauan kuin pystyy kivuitta juoksemaan. Typerää se olisi nuoren koiran menoa alkaa rajoittamaan. 



 Jos kivut tulee takaisin, pitää miettiä plan B. Mutta sitä ei nyt ole. 
Nyt nautitaan kivuttomista päivistä - täysillä ❤

sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Bataatti-porkkanasosekeitto


Tässäpä yksi parhaista koskaan maistamistani sosekeitoista. Tätä on todellakin tehtävä uudestaan. Ja tämä sopisi erittäin hyvin myös alkukeitoksi useamman ruokalajin illalliselle. Veikkaanpa että maistuisi nimittäin myös vannoutuneille lihansyöjille. 
Ohjeen olen joskus napannut Koskenlaskijan paketista ja onneksi oli vielä tallessa. 

Bataatti-porkkanasosekeitto

1 sipuli
500 g bataattia
300 g porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
8 dl vettä
1½ kasvisliemikuutioita
½ pkt (viherpippuri)sulatejuustoa
1 dl maitoa
tarvittaessa suolaa

Kuori ja kuutioi sipuli, bataatti ja porkkanat. Lisää ne ja valkosipuli kiehuvaan kasvisliemeen. Keitä kypsiksi, n. 30 min. Soseuta keitto. 
Lisää juusto nokareina sekä maito. Sekoittele ja anna kiehua kunnes juusto on sulanut. Mausta tarvittaessa suolalla. 

Tarjoile esim. raejuuston kanssa. Näin saat keitosta vähän ruokaisamman. Itse söin tätä keittoa myös lohimedaljongien kaverina. Toimii 👌
Keittojen muodossa tulee helposti nautittua päivän kasvisannos.



Uskon että tuo vannoutunut lihansyöjämiehenikin suostuisi tätä syömään, etenkin kun murustaisi vähän pekonia päälle. 😉



 Käytiin eilen kahvilla mun yhdessä lempparikahvilassa, Antin Konditoriassa Forssassa. Asuin joskus kyseisen paikan liepeillä ja tunnustan, että aika monena aamuna tuli lenkkeiltyä siitä ohi ja haettua mukaan parit possumunkit. Onneksi en enää asu ihan liepeillä, koska linjat eivät ehkä sallisi enää niitä kahta possumunkkia päivässä... 🙈 



Konditoria oli pistänyt parastaan. Näin aamulla Facebookissa kuvan heidän sen päivän leivostiskistään ja totesin miehelleni, että tänään olis just hyvä päivä syödä leivoksia. Ja eihän se sit auttanut kun lähteä ajamaan Forssaan. Mun vanhemmat tuli seuraksi kahvittelemaan. 💗
Olipa vaikea valinta, että mitä sieltä tiskistä oikein valkkaisi.


Ja samalla kun oltiin Forssassa, mieheni vihjaisi, että pitäiskö mun samalla käydä vähän vaatekaupoissa! 😂 Inhoan vaatekauppojen kiertelyä, koska en vaan yksinkertaisesti löydä sieltä ikinä mitään. (Paitsi urheilu-ja retkeilykaupoista. Mutta töihin ei sellaiset vaatteet päällä oikein tohdi mennä.) Tiedän, että jossain vaiheessa on vaan jotain ostettava, koska lempparihupparini olen ostanut ehkä noin 8 vuotta sitten Lontoosta ja se alkaa olemaan jo melko aikaa nähneen näköinen. Ja lempparifarkkupaitani on jo kainaloista ihan rikki, mutta jos ei kovin nostele käsiään niin kukaan ei huomaa mitään. 😁 Ja hei, voin kertoa että taas läpikävelin aika monta kauppaa löytämättä yhtään mitään ostettavaa. En vaan pysty näkemään itseäni missään kukkahörhelö paidassa. Mielummin menen jatkossakin se aikaa nähnyt Adidaksen huppari ja kohta jo repaleinen farkkupaita päällä! 😅

Onko muilla samoja vaateongelmia?

lauantai 9. maaliskuuta 2019

Munakaspannari jauhelihalla


Voi ilta ja nälkäkiukku... 😁 Eikä jääkaapissa oikein mitään. Tai olihan siellä juuri paistamani 1 kg jauhelihaa, jonka oli kokonaisuudessaan tarkoitus päätyä seuraavan päivän jauhelihakastikkeeseen. Mutta kiukkuisena tulikin tehtyä oikein onnistunutta iltapalaa. Tästä riitti vielä seuraavan aamun aamupalaksikin. Eikä kaikki jauheliha päätynyt tähän pannariin, vaan sitä riitti vielä seuraavan päivän kastikkeeseenkin.
P.S. Suosittelen pannarin kylkiäisiksi salaattia - toimii!! 👌

Ohje on (hieman muunneltuna) Kaiketonta hyvää -blogista. 😘

Jauheliha-munakaspannari


Taikina:
6 munaa
2,5 dl maitoa
2,5 dl ruokakermaa
1 rkl öljyä
1 1/4 dl jauhoja

Täyte:
ihan mitä haluat
(meillä jauhelihaa, sipulia, tomaattia, fetajuustoa, juustoraastetta)

Sekoita taikinan kaikki ainekset hyvin keskenään. Anna taikinan levätä 30 min. Kaada leivinpaperoidulle pellille. Paista 200 asteessa 10 min.

Valmista sillä aikaa täytteet (paista j-liha, pilko ainekset jne). 
Levitä täytteet pohjan päälle. 
Jatka paistamista vielä n. 30 min. Tarjoile salaatin kera.

Pohja kypsynyt 10 min uunissa ja odottaa täytteitään.

 En tiedä mikä meidän kissoille on tullut, ehkä tarpeeksi ikää(?), mutta nykyään he pystyvät olemaan jo kylkikyljessä ilman jatkuvaa tappelua.
Erävoitto siis saavutettu. 💪



Tämä kaksikko taas tappelee harvase päivä, mutta pystyvät silti käydä nukkumaan kylkikyljessä.


(Voi kauhistus tuota meidän puulattiaa.... 😱 Alkais olemaan hiomista vailla!!)

torstai 7. maaliskuuta 2019

Pilkkihommia


Lupasin viime postauksessa, että kerron mihin meidän vapaa-aika on viime aikoina kulunut. 

No jäällähän me ollaan oltu. Eikä siis luistimet jalassa, vaan pilkkihommissa! 😁  
Mikä on hyvä tarkennus, koska toisella on pitkä jääkiekkotausta ja toisella pitkä ringettetausta.



Edellisestä pilkkikerrasta taisi olla jo yli 5 vuotta aikaa. Ja nyt sit puraisi pilkkikärpänen oikein toden teolla. Olen tuolta mieheltä kysellyt koko talven, että koska me oikein mennään pilkille. Syitä on aina ollut monia miksi ei olla menty, mutta yksi on ollut se, että meillä ei ollut kairaa.



No nyt on kaira. Ja kasa muitakin pilkkivehkeitä. 
Itse ostin Venemessuilta yhden tasurin ja kasan pilkkijigejä ja pakkohan niitä oli päästä testailemaan. 



Yksi päivä nökötettiin tässä meidän lähivesillä, mutta ahvenen etsiminen täältä on vähän sama kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Siksipä otimmekin kartan käteen ja etsimme pieniä metsäjärviä tästä ihan 30 km säteeltä. Ja ollaankin löydetty todella kivoja paikkoja ja kirkasvetisiä järviä.



Ja ahvenia, niitäkin me ollaan löydetty! 💚
On ne vaan niin komeita raitapaitoja! 

Mutta eihän se saalis ole pilkkimisessä(kään) tärkeintä. 

Vaan eväät


hyvä seura


täydellinen rauhallisuus



luonto



ja voihan se parisuhdekin hyvin, kun harrastetaan yhdessä 💚



Se on niin siisti tunne, kun kaikessa rauhassa istuskelet jäällä ja yhtäkkiä joku tulee nyppimään sinne siiman päähän. Välillä ne kalat saa sieltä ylös, vielä useammin fisut ovat ovelampia ja pääsevät karkuun. 😁



Mutta on se vaan hauskaa touhua. Suosittelen!
 Tosin pieni varoituksen sana: siihen voi jäädä koukkuun!


 Ja yllätys yllätys, meillä pilkkiminen on koko perheen harrastus, eli Viskikin yleensä lähtee reissuun mukaan. Pilkkiminen on Viskin hermoillekin sopivaa puuhaa. Hän kun yleensä virvelihommissa kiihtyy vähän liikaa... Se on se kuuluisa saalisvietti! 😁


Ja samalla tulee tutkittua pilkkivesien ympäristöä tarkemmin, kun pitää välillä pienen tauon pilkkimisestä ja lähtee lenkille.  


Pilkkiminen saa hymyn huulille 😁


Kokeilkaa ihmeessä! Tämä ei vaadi suuren suuria varustepanostuksia. Lämmintä vaatetta, pilkkivehkeet ja kunnon kaira. Ja nyt on jo monessa paikassa pilkkivehkeet hyvässä alennuksessakin, joten suuria rahallisia panostuksia ei vaadita.

Vielä on monessa paikkaa jäätäkin sen verran jäljellä, että pilkille uskaltautuu. 
Me ajateltiin ainakin vielä tulevana viikonloppuna mennä raitapaitoja narraamaan! 

Kireitä siimoja 🐟 ja mukavan leppoisia pilkkihetkiä!!