maanantai 24. tammikuuta 2022

Appelsiinilotta 💛


 Olen tainnut appelsiinilotan tehdä viimeksi yläasteella köksän tunnilla, eli jo oli aikakin tehdä uudestaan. 😁 Nyt on appelsiinit ollut monessa kaupassa tarjouksessa ja niitä on tullutkin syötyä aika tavalla. Lemppari iltapalani tällä hetkellä onkin appelsiinit kreikkalaisessa jogurtissa chian-siemenillä maustettuna. Joten tämä appelsiinilotta jälkkärinä oli oikeinkin mieluinen. Ensi kerralla vaan vähennän liivatelehtien määrää. Kuusi on mielestäni makutuloksen kannalta hieman liikaa, vaikka lotta pysyikin hyvin kasassa leikattaessa. Ehkä 4-5 liivatelehteä olisi sopiva määrä. Ja sokerin määrässäkin olin hiukan liian nuuka. Yleensä en rahkoihin lisää sokeria ollenkaan, vaan marjojen / hedelmien tuoma sokeri riittää. Mutta tässä olisi saanut olla sokeria hieman ripausta enemmän. Mutta veikkaanpa että tätä tulee tehtyä toistekin, joten ehkä saan muokkailtua reseptiä seuraavalla kerralla enemmän omaan makuuni sopivaksi.

Appelsiinilotta


3 appelsiinia
250 g maitorahkaa
2½ dl vispikermaa
oman maun mukaan tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä
½ dl appelsiinimehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuori ja appelsiinit ja leikkaa kaksi appelsiinia siivuiksi. Vuoraa sopiva kulho ensin tuorekelmulla ja sitten appelsiinisiivuilla. Paloittele kolmas appelsiini pieniksi paloiksi. Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon maitorahka ja appelsiinipalat. Makeuta rahkaseos tomusokerilla ja mausta vaniljasokerilla.
Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja liuota siihen liivatteet. Anna liivateseoksen hetki jäähtyä ja kaada se sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen rahkaseoksen joukkoon.
Kaada seos kulhoon ja tasoita pinta. Laita appelsiinilotta jääkaappiin, kunnes hyytelö on hyytynyt. Kumoa appelsiinilotta tarjoiluvadille ja poista tuorekelmu. 


Tämä on kyllä siihen malliin hyvin kadonnut jääkaapista, että taisi itse lotan tekijä kaikesta huolimatta tykätä tästä. 🙈 Tai toki tällä hetkellä tosiaan tekee kauppansa kaikki missä on appelsiinia. Moni on kysellyt että onko ollut jotain raskausajan mielitekoja, mutta en ainakaan itse ole pistänyt merkille että olisi mitään mielitekoja ollut sen enempää kuin normaalistikaan. Mulla menee aina niin, että innostun jostain hedelmästä / kasviksesta / marjasta aivan hullun tavalla ja syön kiintiöni parissa viikossa täyteen ja vaihdan seuraavaan. 😂 Nyt on menossa siis appelsiinikausi. Mielenkiinnolla odotan mikä on seuraava. Tosin runsas C-vitamiinin tankkaus tällaisena flunssakautena on ihan hyväkin juttu. 


Eilinen sunnuntai oli ihan täysin lepopäivä - IHANAA. Äänestyspaikalla käymistä lukuunottamatta. Pitkästä aikaa pääsin päiväsaunaankin. 


Luksusta. ❤

Näillä eväillä uuteen viikkon - oikein mukavaa tammikuun viimeistä kokonaista viikkoa! 😊

6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen appelsiinilotta. namsis!
    Minulla oli toisen raskauden aikana appelsiinit ja kananmuna mielitekona. =D =D
    Sinulle oikein ihanaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että appelsiinit on muillakin ollut intohimona :D
      Minäkin olen kananmunia syönyt melkeinpä joka päivä aamupalalla, mutta vielä ei ole niihin mitään sen suurempaa mielitekoa syntynyt. Saas nähdä - vielä on pari kuukautta aikaa kehitellä mielitekoja! :D
      Mukavaa loppuviikkoa! <3

      Poista
  2. Enpä ole lottaa koskaan tehnyt enkä kyllä charlottaakaan vaikka usein reseptejä olen katsellutkin. Tämä appelsiinilotta onkin kiva tehdä nyt kevätpuoleen vaikka jälkiruuaksi. - Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on myös varsinainen charlotta vielä tekemättä. Monta ohjetta kyllä on "takataskussa" mutta vielä en ole saanut tehdyksi.
      Mutta tämä appelsiinilotta oli kyllä helppoa ja hyvää ja etenkin hyvin keväistä tarjottavaa! :)

      Poista
  3. Ennen kun luin tekstiäsi,tuli mullekkin mieleen, että oikein retroherkku. Tätä on aikoinaan tehty/teetätetty aika monasti. En ole vuosikymmeniin kotona tehnyt, vaikka appelsiineja/mandariineja yms syödäänkin paljon. Tuo liivatejuttu on on jänskä....tällaisessa pienessä ohjeessa vaikuttaa jo sekin, onko käytetty 1,7 vai 2 g liivatelehtiä....meidän pitäs suomessakin ruveta mainitsemaan määrä grammoina, niin olis tarkempaa. Aika monissa ohjeissa on turhan paljon käytetty liivatetta. Ihania kuvia, jälleen kerran. Mukavaa tammikuun jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannesti kiitos Mimmi vinkistä, enpä ole ennen edes itse tajunnut, että noissa liivatelehdissä on tuollainen ero. Pitääkin käydä tarkastamassa kumpia itse käytin tässä. Koska tosiaan liika liivatelehtimäärä ei tee leivonnaisesta kovin hyvää.
      Kiitos samoin- mukavaa tammikuun jatkoa! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)