tiistai 14. elokuuta 2012

Leipiä ja muffinsseja

Ah, tänään on ollut oikea unelmapäivä! Leipomista, leipomista ja vielä kerran leipomista! :)
Viimeinkin sain kokeiltua myös leivän leipomista. Ja ainakin ruisvuokaleivästä tuli hyvää, saaristolaisleipää en ole vielä ehtinyt maistaa, mutta heti kun maistan, niin saatte kuulla millaista oli.

Ruisvuokaleipä (1 leipä)















3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 rkl öljyä
1 rkl tummaa siirappia
1 tl suolaa
1 dl ruisleseitä (tai ruisrouhetta)
3 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, siirappi, suola ja ruileseet ja sekoita. Lisää vehnäjauhot ja vatkaa taikinaa hetki. Lisää ruisjauhoja vähitellen, jotta saat sopivan taikinan. Anna taikinan kohota liinan alla. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile pitkulaiseksi leiväksi. Nosta taikina voideltuun leipävuokaan ja anna vielä hetki kohota. Leivän päälle voit ripotella vielä hieman seesaminsiemeniä, tuovat mukavaa lisämakua.
Paista leipää 200 asteessa n. 45 minuuttia.
Tästä leivästä voi tehdä mm. voileipäkakun.
Ohje löytyi Taikinaterapiaa-blogista.

Saaristolaisleipä (2 leipää)


















1 l piimää tai appelsiinimehua (itse käytin piimää)
3 dl kaljanmaltaita
3 dl vehnänleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
9,5-10 dl vehnäjauhoja

voiteluun:
3 rkl siirappia
0,5 dl vettä

Sekoita piimään (tai mehuun) maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia, sekoita välillä pari kertaa.
Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon murennettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Se saa olla melko löysää.
Jaa taikina kahteen kahden litran vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota tunnin ajan.

Paista leipiä uunin alatasossa 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolessavälissä paistamista.
Ota leivät uunista, kumoa ne vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.
Ohje löytyi Maalaisunelmaa-blogista.

Ja kaiken kruunuksi tuli tehtyä vielä ehkä tähän mennessä maailman parhaita muffinsseja. Odotas vaan Kata, nää oli täysin sua ja huomista varten!! :) Ohje otettu Leivotaan -lehdestä, heinä-syyskuun numerosta.

Suklaiset omenamuffinssit














2 dl juoksevaa leivontamargariinia
2 ½ dl fariinisokeria
2 munaa
½ dl kaakaota
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
4 dl raastettua omenaa (eli n. 2 kokonaista omppua)

Kuorrutus:
60 g Philadelphia-juustoa
2 rkl huoneenlämpöistä voita
1 1/4 dl tomusokeria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa margariini ja sokeri. Lisää munat.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Lisää raaste taikinaan.
Jaa taikina muffinssivuokiin. Minä sain taikinasta 16 isoa ja 9 pientä muffinssia.

Paista muffareita noin 20 minuuttia. Varmista kypsyys puutikulla.

Anna muffinssien jäähtyä. Kuorruta ja rouhi päälle koristeeksi tummaa suklaata.
Tätä reseptiä todella suosittelen kaikille!! :)

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi! :)