Syksyn eka omppupiirakka!! <3
Taas meni minulle täysin uusi ohje kokeiluun. Alunperin ohje on Liian hyvää -blogista, mutta kun bongasin että Titakin oli samaista piirakkaa leiponut ja kovin sitä kehui, niin pakkohan minunkin oli!
Ja taas mamman luo "omppuvarkaisiin" ja piirakkapuuhiin. Ja hyvvvääää tuli!!
Omenapiirakkaa rahkatäytteellä
Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl hienoa sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
250 g sulatettua voita tai margariini
Pohjataikina:
2/3 muruseoksesta
2 dl vaniljajogurttia (tai piimää + 1 tl vaniljasokeria)
1 kananmuna
Täyte:
1 litra pieniä omenakuutioita (5-6 omenaa)
(hieman kanelia)
1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
1 tlk maustamatonta rahkaa (250 g)
1,5 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa sekaisin. Sulata rasva ja kaada jauhoseoksen sekaan. Vatkaa sähkövatkaimella nopeasti muruseokseksi. Älä vatkaa liikaa. Ota muruseoksesta 4,5 dl toiseen kulhoon, ja laita sivuun pinnan muruseosta varten.
Pohjataikinaa varten, lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen vaniljajogurtti ja kananmuna. Vatkaa nopeasti taikinaksi. Ei tarvitse olla sileää, vaan murupaakkuja saa jäädä.
Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle suurelle uunipellille. Laita pienet taikinanokareet leivinpaperin alle, uunipellin nurkkiin, että paperi pysyy paikallaan, kun levität tahmeaa taikinaa pellille.
Kuori ja kuutioi omenat pieniksi kuutioiksi. Levitä omenakuutiot piirakkapohjalle tasaisesti. Jos pidät kanelista, lisää hieman kanelia omenakuutioiden päälle .
Valmista rahkatäyte sekoittamalla rahkat, sokerit ja munat vatkaimella sileäksi seokseksi. Kaada täyteseos tasaisesti omenakuutioiden päälle.
Ripottele sivuun jättämäsi 4,5 dl muruseosta rahkatäytteen pinnalle, mahdollisimman tasaisesti.
Paista piirakka 175 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min ylä/alalämmöllä. Piirakan pinta jää vaaleahkoksi, mutta pohja on yleensä tummempi.
8 dl vehnäjauhoja
3 dl hienoa sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
250 g sulatettua voita tai margariini
Pohjataikina:
2/3 muruseoksesta
2 dl vaniljajogurttia (tai piimää + 1 tl vaniljasokeria)
1 kananmuna
Täyte:
1 litra pieniä omenakuutioita (5-6 omenaa)
(hieman kanelia)
1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
1 tlk maustamatonta rahkaa (250 g)
1,5 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
Sekoita muruseoksen kuivat aineet kulhossa sekaisin. Sulata rasva ja kaada jauhoseoksen sekaan. Vatkaa sähkövatkaimella nopeasti muruseokseksi. Älä vatkaa liikaa. Ota muruseoksesta 4,5 dl toiseen kulhoon, ja laita sivuun pinnan muruseosta varten.
Pohjataikinaa varten, lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen vaniljajogurtti ja kananmuna. Vatkaa nopeasti taikinaksi. Ei tarvitse olla sileää, vaan murupaakkuja saa jäädä.
Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuoratulle suurelle uunipellille. Laita pienet taikinanokareet leivinpaperin alle, uunipellin nurkkiin, että paperi pysyy paikallaan, kun levität tahmeaa taikinaa pellille.
Kuori ja kuutioi omenat pieniksi kuutioiksi. Levitä omenakuutiot piirakkapohjalle tasaisesti. Jos pidät kanelista, lisää hieman kanelia omenakuutioiden päälle .
Valmista rahkatäyte sekoittamalla rahkat, sokerit ja munat vatkaimella sileäksi seokseksi. Kaada täyteseos tasaisesti omenakuutioiden päälle.
Ripottele sivuun jättämäsi 4,5 dl muruseosta rahkatäytteen pinnalle, mahdollisimman tasaisesti.
Paista piirakka 175 asteessa uunin keskitasolla noin 40-45 min ylä/alalämmöllä. Piirakan pinta jää vaaleahkoksi, mutta pohja on yleensä tummempi.
Ja nyt kun omppuaika on, niin muistakaahan nämä muutkin herrrkulliset omppureseptit. En esimerkiksi ole kovin montaa kertaa maistanut näin hyviä sämpylöitä, kun nämä omppusämpylät, KLIK.
Ihan perinteisen omenapiirakan syöjälle suosittelen tätä muhkean omenapiirakan reseptiä, KLIK.
Ja minullekin saa suositella hyviä omppuohjeita, vink vink!! :)
Tämä on ohje tuttu myös minulle, erilaisia variaatioita näkee blogeissa. Meillä kotona äiti teki sitruunarahkasta tätä, nam! :)
VastaaPoistahttp://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/sitruunarahkapiirakka-muru-paallisella.html
Juustokakkujen ystävälle suosittelen juustokakkuja ;D Olen tehnyt niin valmiista soseesta kuin omastakin, mutta suosittelen tietysti käyttämään omaa sosetta. Sen tekee tosi nopeasti :)
http://taikakakut.blogspot.fi/2014/08/omena-valkosuklaajuustokakku-24cm.html
http://taikakakut.blogspot.fi/2013/08/omena-karviais-hyydykekakku.html
Ps. Ja aivan ihana ja nopea leivonnainen vaikka yllätysvieraille:
http://taikakakut.blogspot.fi/2013/08/omenaviinerit.html
Kiitos Taru, nuo omenaviinerit menee ehdottomasti testiin, samoin haluaisin testata jompaa kumpaa noista juustokakuista, nam!! :)
PoistaMä oon tehnyt hyvin samantyylistä mustikoista ja on hyvää! Omenaversio on ollut kanssa testauslistalla jo tovin, mutta aina kaikki muu menee edelle. Ehkä munkin täytyy tätä testata :)
VastaaPoistaSe mustikkainen on mullakin testauslistalla! :)
PoistaKattelin tota ohjetta jo Annen blogissa, sen on kyllä pakko olla tosi hyvää. Mulla ei ole omenapuita pihassa ollenkaan, yks oli mut sekin kuoli. Olen ihan ystävien varassa omppusadon kypsyessä! ☺
VastaaPoistaMe istutettiin tänä kesänä kaksi omppupuuta, sain ne 30-vuotislahjaksi kesällä. Toinen puu istutettiin Jimin haudalle. Toivottavasti ainakin se puu tuottaisi vielä joskus suuren sadon! <3
PoistaPysys muuten kasassa se munki omppu-rahkapiirakka, vaikka ei kananmunaa tullukkaan..:) Ja mun plokis on sul haaste..
VastaaPoistaHyvä että pysy kasassa!!! Vaikka kyllähän se piirakka soppalautaseltaki menee.... ;)
PoistaHei kiitos ihanan erilaisesta haasteesta, siihen on pakko tarttua!!
Rahka-omenapiirakat on kyllä niin hyviä, kyllä aina yksi pellillinen pitää sitä paistaa joka syksy. :)
VastaaPoistaNimenomaan, vähintään yksi pellillinen! :D
PoistaSitruunarahka ja omput kuulostaa hyvältä setiltä! Menee tämäkin resepti testattavien listalle :) Samoin etsinnässä on ollut jo pidempään hyvä ihan peruspeltiomenapiirakan ohje. Josko se olisi jo tuo sinun ohjeesi. Ei kun testaamaan sitäkin. Kuka voisi lähteä mun puolesta superpitkille ja rasvaa polttaville lenkeille kaikkien näiden piirakoiden ja herkkujen jälkeen...? Rentoa lauantai-iltaa!
VastaaPoistaToivottavasti osuis sunkin makuhermoon, meillä ainaki on "kolahtanut" molemmat ohjeet! :)
PoistaJa hei, haluutko että lähetän täältä yhden koiruuden lenkkikaveriksi? :) Sulaa herkut mukavasti kun lähtee energiapakkauksen kanssa metsäilemään! :)