lauantai 6. joulukuuta 2014

Makea olutleipä


Tänään vietämme naapureiden, eli Marttilan väen kanssa pienoisia pikkujouluja ja samalla myös Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa, tietenkin. Sain tehtäväksi viedä juhliin saaristolaisleipää, ja koska taas halusin kokeilla jotakin uutta ohjetta, löytyi Peukalo sopassa -blogista tälläinen mielenkiintoinen makea olutleipä. Yksi testileipä jäi tietenkin kotiin maisteltavaksi, että uskaltaako sitä kenellekään muulle tarjota. Mutta hyväähän tuo oli, etenkin kun päälle laittoi vähän smetanaa, siian mätiä (tai kohdusta riistettyjä kalan vauvoja, niinkuin työkaverini asian kauniisti ilmaisi), punasipulia ja tilliä. Meidän joulu ei tule ilman mätiä! ♥

Makea olutleipä 
1 leipä


3 dl tummaa olutta (laitoin koko tölkin Saku Tumea)
25 g hiivaa
1 dl siirappia
1 dl kaljanmaltaita
1 dl ruisrouhetta (pistin ruislesettä)
1½ tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää joukkoon siirappi ja kaljanmaltaat. Sekoita muut aineet keskenään ja sekoita ne sen jälkeen olut-siirappiseokseen. Kaada taikina voideltuun (tai leivinpaperilla päällystettyyn) 1,5 litran leipävuokaan ja anna nousta noin tunnin ajan peitettynä. Paista leipää 175 asteessa noin tunnin ajan.


Nyt lähdenkin tästä tekemään lanttulaatikkoa valmiiksi pakkaseen odottamaan jouluaattoa. 
Oikein rauhaisaa Itsenäisyyspäivää kaikille!! ♥

"Parasta joulussa on sen odotus."


12 kommenttia:

  1. Oi kuulostaapa hyvältä! (ei toi vertaus mädistä! :D )
    Teen harvoin leipää mutta kesällä tuli ostettua vuokiakin "että sitten tulee leivottua helposti leipää" ;)
    Voisikin jouluksi tehdä tätä, tummaa oluttakin löytyy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltäkin löytyy aina tummaa olutta (+miljoona leipävuokaa)! ☺ Minusta tässä oli jotenkin vähemmän tekovaiheita kun normaalissa saaristolaisleivässä. Ja maussa ei kyllä hävinnyt yhtään!

      Poista
  2. Milenkiintoisen kuuloinen ohje ja ihanan näköiset täytteet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!! ☺ Mäti ja saaristolaisleipä on meidän vakkari juhlapöydän herkku, mutta miksi niitä ei voisi syödä arkenakin.

      Poista
  3. Näyttääpä herkulliselta! Omatekoinen leipä on niin hyvää.:) Mulla on yksi leipäresepti odottamassa, josko huomenna ehtisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kanssasi Taina ihan samaa mieltä, omatekoinen leipä on niiiiiiin hyvää!!! ☺

      Poista
  4. Nam! Mä olin eilen reippaan kahden vuoden tauon jälkeen kaupungin yössä....sattuneesta syystä tuo leipä noilla lisukkeilla maistuisi juuri nyt ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon sen! ☺ Mä en edes taitais uskaltaa lähteä mihinkään yöelämään...voi niitä oloja seuraavana päivänä! ☻

      Poista
  5. Tätä aion kokeilla. Kaikilla muilla nesteillä kokeillutkin, piimä tai appelsiini/omenakin tulee kyl tosi hyviä- Mut tämäpä uusi tapa. :) Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäin olen kokeillut piimää, appelsiinimehua, omenamehua... kaikki hyviä, mutta niin oli tämäkin! ☺

      Poista
  6. Tämä menee ehdottomasti testiin :) Kiitos!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)