torstai 1. syyskuuta 2016

Näkkileipää (viljaton, gluteeniton) & paluu hetkeksi syksyyn 2010


Tämän syksyn patikkareissu alkaa taas olemaan jo ihan käsillä. Tavarat on jo aikalailla kaikki kasassa. Nyt ei tarvitse kuin enää muistella, että mites ne taas sinne rinkkaan pakattiin! :) 
Viime syksynähän olimme Suomusjärvellä, Hossassa (suosittelen, upea paikka).
Retkieväiden lisäksi olin sinne itselleni leiponut siemennäkkäriä & viljatonta "ruisleipää". Nyt on ollut kova miettiminen, että mitä tänä vuonna. Ruisleipää en ole jaksanut enkä ehtinyt leipoa. Siemennäkkäri on hyvää, mutta jotain muuta olis tänä vuonna kiva saada mukaan.
Alakarpisti -blogista löytyi kiva näkkäri ohje, jota oli sitten heti pakko testata. Ja niinhän se testaus päättyi, että kaksi pellillistä näkkäriä syötiin vuorokaudessa loppuun, tosin työkavereiden avustuksella. Hyvää siis oli, ja ei auta kuin ryhtyä tänään taas näkkärinleipomispuuhiin! :)

HUOM! Mun leipäohjeisiin on usein kommentoitu, että kamalan suolaista on tullut. Me tykätään syödä suolaista ruokaa, ja siksi sitä aika paljon viljelläänkin joka paikkaan. Emme pelkää suolan käyttöä, päinvastoin, minun pahan jodinpuutokseni jälkeen olemme entistä enemmän kiinnittäneet huomiota jodioidun suolan käyttöön. Mutta siis tämäkin näkkäri maistuu reilusti suolalle. Eli jos et tykkää suolaisesta ruuasta, vähennä hieman suolan määrää!!!

Näkkileipä
2 pellillistä


5 dl auringonkukansiemeniä
5 rkl pellavansiemeniä
1 tl karkeaa merisuolaa
4 isoa kananmunaa
4 rkl oliiviöljyä

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Päällystä kaksi peltiä leivinpaperilla. Laita auringonkukansiemenet, pellavansiemenet ja suola tehosekoittimeen tai muuhun terälliseen kulhoon, jossa voit hienontaa niitä. Surauta siemenet ja suola karkeaksi rouheeksi.
Poista terä tai kaada siemenrouhe toiseen kulhoon, jos et voi poistaa terää.
Lisää munat ja oliiviöljy ja sekoita taikina lusikalla tasaiseksi. Jaa taikina kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille. Levitä taikina lusikalla tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi.
Laita uuniin paistumaan n. 30 minuutiksi, tai kunnes näkkäri on rapea ja saanut aivan aavistuksen verran väriä.
Ensimmäisen pellillisen paistuessa levitä toinenkin osa taikinasta tasaiseksi ja ohueksi kerrokseksi. Paista ensimmäisen pellillisen tapaan. Anna näkkärin jäähtyä kunnolla ennen pelliltä irrottamista.



Ja palataanpa hetkeksi syksyyn 2010. Silloin tein Jimin kanssa ensimmäisen reissun Lappiin. Silloin matkamme päämäärä oli Nuorttin retkeilyreitti, mutta tulihan samalla reissulla tutustuttua myös muihin Savukosken nähtävyyksiin ja patikointireitteihin. Tuo seutu on kyllä upeaa, ja sen verran voin verhoa tämän syksyn reissusta raottaa, että samoilla seuduilla piipahdetaan tänäkin vuonna. ;)
Mitään tarkkaa reissukertomusta en teille pysty kirjoittamaan, koska muistikapasiteetti ei yksinkertaisuudessaan riitä muistamaan, että mitä kaikkea siellä tehtiin ja missä käytiin. Mutta kuvat kertokoon, että mahtava reissu oli tuokin!! Itse Nuortista ei taida olla kuin muutama kuva, mutta muualta Savukoskelta sitten sitäkin enemmän.


Ja voih ♥ katsokaa tuota mun ihanaa patikkakaveria, Jimiä ♥ Kyllä hän vaan oli komea ja nallekarhumainen herrasmies!!!




Toisen maailmansodan aikaisen Salpalinjan pohjoinen päätepiste sijaitsee myös Savukoskella. Pakkohan sielläkin oli käydä. Savukoskella on muutenkin paljon kaikkia sodanaikaisia muistomerkkejä.



Matkalla pysähdyimme myös Ranuan eläinpuistoon...


..ja Kuusamon suurpetokeskukseen.


Kylläpä tuli mieluisia muistoja mieleen näitä kuvia katsellessa ♥

Ja pirtskakkaa, alkanutta syyskuuta kaikille!! ♥
 Onko täällä muita samanlaisia syksyfaneja kuin minä...?!

16 kommenttia:

  1. Itse olen sitä mieltä, että jokaisessa vuodenajassa on ne omat puolensa ja vaikka olenkin enemmän kevätihminen niin tykkään syksyssä ruskasta ja niistä ihan "kirpeistä" keleistä kun alkaa hieman pakastaa - siihen päälle kun auringonpaistetta vielä niin.. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta että jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät (ja huonot) puolensa, mutta koska olen vahvojen mielipiteiden ihminen :D niin pakkohan sitä on olla myös vahva mielipide tästä, että syksy vaan on mun mielestä kaikkein paras vuodenaika!!

      Poista
  2. Voi Jimi♡ Mulla pääsee edelleenki itku körmykuonon kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ♥ vähän sama juttu!!
      Oli se kyllä komea (ja muutenkin ihana luonteinen) koira, siitä ei pääse mihinkään!! ♥

      Poista
  3. Syksyn otan aina mielelläni vastaan. Aurinkoinen kirpeän kaunis syyspäivä,on ehdottomasti lähdettävä edes pienelle "vaellukselle" lähimetsään.
    Niin hienoja kuvia eräreissulta, että kun ottaisi ja lähtisi luonnonrauhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se lähimetsä on aivan yhtä hyvä paikka lähteä syysretkelle kuin ensin ajaa 1000 km ylöspäin, että pääsee metsään. Mutta kun on Lappi-hulluus iskenyt niin minkäs sille mahtaa... :D

      Poista
  4. Oi miten ihania kuvia ❤️ Ja Jimi ❤️

    Mä muuten haluisin käydä tuolla suurpetokeskuksessa! Noi Sulon karhut ovat niin ihania. Ja tuo Sulokin on niin symppis ❤️ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna ♥
      Ja niinpä, Jimi ♥
      vitsi kun ette ikinä ehtineet tapamaan toisianne. Jimillä oli yksi koiramaailman suurimmista sydämistä. Kokonsa puolesta sitä moni pelkäsi, vaikka todellisuudessa se oli ihan nallekarhu!

      Suurpetokeskus oli kyllä ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. Nähtiin samalla reissulla siellä ihania ilveksen pentuja. Voi vitsit mutta ne oli suloisia!!

      Poista
  5. Mäkin niin haluaisin tuolla suurpetokeskuksessa käydä! Niin tai sit lähteä katsomaan villikarhuja yölliselle karhuretkelle. :P Ei vuodenaikoja voi laittaa paremmuusjärjestykseen; kaikissa on jotakin mahtavaa ja hyvää (ja huonoakin). Syksy on jotenkin levollista aikaa; ehkä kesä on ladannut akkuja ja harvemmin syksyllä on isompia kiireitä. Kroppa ehkä edelleen kerää vielä voimia talveen. Luonto tarjoaa satoa, luonnon värit, lämpöiset villasukat, ensimmäiset kynttilät.. Juu`u kyllä tykkään syksystä, olenhan syntynytkin syyskuussa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen monesti miettinyt sitä villikarhujen katsomista, mutta toistaiseksi en ole uskaltanut. Jotenkin ehkä pelottaisi se sinne koppiin meno ja sieltä pois lähtö.
      Mulle syksy on kyllä ihan ykkösvuodenaika, vaikka tykkään kyllä muistakin. Syksy on aina ollut sellainen uuden alku elämälle. Ja luonto on ihan järjettömän kaunis aina syksyisin!! No, onhan se muutenkin, mutta ne syksyn värit vaan kiehtoo niin kovin.

      Poista
  6. Ihania kuvia! Mun tekis mieli taas mennä Suomussalmelle Martinselkosen eräkeskukseen karhukojulle. Ja tällä kertaa koko yöksi. Viimeksi oltiin sellaisella iltaretkellä katselemassa nalleja.
    Tuo näkkäri kuulostaa hyvältä, testiin menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HUI! Se on varmaan aika hieno kokemus. Mä kans haluisin sellaiseen mennä, mutta mietityttää että miten sieltä uskaltaa lähteä pois.... :D

      Poista
  7. Kauniita kuvia ja muistoja <3 Lämmin ajatus.....

    En ole vielä KOSKAAN tehnyt näkkäriä, nyt on pakko tsempata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy ♥ Hyvät muistot säilyvät läpi elämän.
      Voi ei...nyt heti testaamaan!!! Tämä(kin) oli ihan superhyvää näkkäriä!!

      Poista
  8. Upeita kuvia! Olen vain kerran käynyt lapissa, mutta haluaisin kyllä uudestaan. Ja syksy on ihana! Paitsi että meidän landella oli järkyttävät määrät hirvikärpäsiä, ne vähän riistivät tunnelmaa metsäretkeltä.
    Kivaa ja viikkoa! Aion myös kokeilla tehdä tuota sun lämminsavulohisalaattia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lappi on vallannut meidän perheen kaikkien jäsenten sydämet ihan täysin (paitsi kissojen, koska ne eivät ikinä pääse reissuun mukaan)!! Laskettiin just, että tuo meidän 2-vuotias koira oli nyt viidettä kertaa Lapissa! :D Syksy on ihanaa aikaa ♥ ja me ollaan toistaiseksi vältytty hirvareilta. Vaikka luulisi että tähän pehkoon jos mihinkä tarraisi helpostikin muutamat kärpäset.
      Kannattaa kokeilla - lohi on aina hyvää ja mikäs sen terveellisempääkän! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)