maanantai 2. elokuuta 2021

Vanhaa rautatietunnelmaa aistimassa


Eka kesälomaviikko lusittu. Viikko kului aika pitkälti kotinurkissa siivoillen, loikoillen, syöden, saunoen, veneillen, pyöräillen jne jne. Keskiviikkona päätettiin kuitenkin Viskin kanssa lähteä käymään jossain, ja tällä kertaa kohteena oli Jokioisten museorautatie ja nimenomaan Minkiön aseman kesäkahvila. En ole ikinä (?) tainnut siellä käydä, mutta tässä taannoin ajellessani ystävien mökille näin kyltit kahvilasta ja päätin että tänä kesänä sinne on pakko mennä käymään. 


Ja taas kävi niin, että en oikein odottanut paikalta yhtään mitään. Muuta kuin että saan sieltä ehkä ostettua kupposen kahvia ja jos vaikka muutaman valokuvan otettua. Mutta mehän viihdyttiin Viskin kanssa paikalla toista tuntia kierrellen ja kaarrellen ja kyllähän ne kahvitkin nautittiin. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt tästä paikasta. Taas tuli todettua että aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, vaan lähialueeltakin löytyy edelleen tuntemattomia helmiä.

 


23 kilometrin mittainen rautatieyhteys Humppilasta Jokioisten kautta Forssaan avattiin väliaikaiselle liikenteelle 9.12.1898 ja henkilö-ja tavaraliikenteelle 25.10.1899. Kyseessä on ns. kapearaiteinen, eli raideleveys on vaan 750 mm. Kapea raideväli oli huomattavasti leveämpää halvempi valmistaa. 


 

Autokannan vahvistuessa junaliikenne menetti asiakkaita, ja matkustajaliikenne tällä rataosuudella päättyikin vuonna 1954. Tavaraliikenne kulki vielä tämän jälkeen parikymmentä vuotta. Rautatiestä purettiin heti Forssa-Jokioinen osuus ja tämän jälkeen vielä Minkiö-Humppila välinen osuus. Vuonna 1977 perustettiin Jokioisten Museorautatie Oy, joka rakennutti uudelleen tuon jo aiemmin puretun Minkiö-Humppila osuuden. (Historia lähde: Jokioisten museorautatie)


Veturihallissa oli paljon ihmeteltävää. Parasta itselleni oli se tuoksu. Tuli ihan Linnanmäki mieleen 😂 Junissa ja vetureissa olisi saanut käydä sisälläkin ihastelemassa, mutta tuon koiran takia jätin tällä kertaa sisätilaihastelut väliin.


Viski sai taas paljon ihastelua osakseen. Hän sai luvan tulla kahvilaankin, mutta vein Viskin kuitenkin oman kahvittelun ajaksi autoon. Saan itse nautittua kahvin paremmin rauhassa, kun ei ole yhdessä kädessä hihnaa ja toisessa kahvikuppia ja jätskitötteröä. 😁 Ihmiset ihastelivat että on mahtavaa että voi noinkin ison koiran kanssa tulla tällaiseen paikkaan ja se on aivan rauhallinen. No, meidän ylienerginen Viski on siitä vieraskorea että kotona aivan apina ja kylillä se hyväkäytöksinen herrasmies.


 

Täältä olisi myös saanut vuokrata resiinan käyttöön. Vähän olisi mieli tehnyt vuokrata, olisi ollut hauska näky kun oltaisiin Viskin kanssa lähdetty kahdestaan reissun päälle. Tosin en tiedä olisiko Viskistä ollut paljoa apua resiinan liikuttelussa, joten asia jäi muhimaan. Ehkä seuraavaksi otan matkaan "lainalapsia" ja lähdetään resiina-ajelulle.


Museojunilla olisi myös mahdollista päästä ajelulle. Elokuussa museojunat liikennöivät lauantaisin. Museokahvila on avoinna (ja samalla myös resiinat vuokrattavissa) elokuussa ma-pe klo 10.30-17 ja lauantaisin 9.30-17.  


 

Museorautatiellä on kolme asemaa; Humppila, Minkiö ja Jokioinen. Tämän lisäksi on seitsemän seisaketta. Käytiin samalla reissulla tsekkaamassa myös tuo Jokioisten asema.

Jokioisten asema oli huomattavasti pienempi, mutta kuitenkin käynnin arvoinen sekin. 

Lisäinfoa junien aikatauluista yms. löytyy 👉 täältä.

5 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Ja Viski aina niin hurmaavana ♥ En ole minäkään ikinä käynyt tuolla, mutta kyllä laittaa korvan taakse. Vaikuttaa hyvinkin mielenkiintoiselta paikalta. Ja tuo resiinan vuokraaminen , ai että! Se pitää toteuttaa ystävien tai tyttärien kera :D

    VastaaPoista
  2. Todella hurmaavia kuvia, niin nostalgisia. Ja minähän nyt voisin tuijotella Viskin kuvia tuntitolkulla. Totta tuo, että läheltäkin voi löytyä ihan kokemattomia paikkoja. Me ollaan kans täällä meillä päin nyt kesän aikana liikuttu ihan lähikunnissa, mistä yleensä vaan ajetaan läpi mennessä paikasta 1 paikkaan B. Olevinaan ei ole koskaan aikaa pysähtyuä. Nyt on ollut. Ihanaa syksyn jatkoa teille kaikille.

    VastaaPoista
  3. Nostalgista ja viehättävää rautatieromantiikkaa ja ihanat kuvat!
    Viski siellä tutkii paikkoja <3

    Resiinaa olisi joskus kiva kokeilla!

    Mukavaa alkavaa syksyä teille.

    VastaaPoista
  4. No saisko vähän päivitystä tähän blogiin ?
    Yleensä tykkään tätä lukea, mutta nyt rupeaa kyllä tahti ärsyttämään.

    VastaaPoista
  5. Voi kuinka kivan näköinen paikka! Ja Viski, tarvitseeko sanoakaan <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)