maanantai 21. heinäkuuta 2014

Savulohipiirakkaa ja mansikkakakkua


Huoh, mikä blogihiljaisuus.... Mutta kun mä EN VAAN OLE kyennyt menemään hetkeksikään koneelle, kun haluan kaiken liikenevän ajan viettää tuon ihanan pennun kanssa. Nuuskutella ihanaa pennun tuoksua. Kun se on vaan niiiiin kovin pienen hetken tuollainen pieni.
Ja hyvinhän meillä on täällä mennyt! Mutta kirjoittelen lisää koirakuulumisia tuonne Viskin oman blogin puolelle. Nyt kun ehkä jo hetkeksi maltan istuutua koneen ääreen! :)

Marttilan väen kanssa pidettiin tietenkin "vauvakutsut" heti Viskin kotiuduttua. Tarjottavaksi valikoitui Ruokasurffausta -blogista löytynyt savulohipiirakka & Kanapeet -blogista löytynyt mansikka-mascarponejuustokakku. Molemmat oli kyllä niin erinomaisen hyviä, että voisi tehdä uudestaankin! 

Pellillinen savulohipiirakkaa


Pohja:
300 g voita
6 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 tl suolaa

Täyte:
500 g lämminsavulohta
2 pientä suippopaprikaa
1 dl hienonnettua uutta sipulia varsineen
200 g vahvaa juustoraastetta
6 kananmunaa
3 dl kermaa
200 g creme fraichea
½ dl hienonnettua tilliä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

Valmista ensin pohja. Leikkaa todella kylmä voi kuutioiksi ja laita isoon kulhoon. Kaada voikuutioiden päälel suola ja vehnäjauhot. Nypi voi ja jauhot sekaisin, kunnes koostumus on murumaista. Lisää sekaan vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, ettei taikinaan ala muodostumaan gluteenia (elastisuutta). Taikinan tulee säilyä muromaisena eikä leipämäisenä. Kun taikina on valmis, laita leivinpaperi pellille. Levitä taikina pellille kostutetuin sormin. Muista myös reunat. Kun taikina on pellillä, laita taikinapelti pakkaseen siksi aikaa, kun uuni kuumenee 200 asteeseen. Taikina pakastetaan tässä vaiheessa siksi, että se estää reunojen valumisen paistovaiheessa ja taikinasta tulee todella ihanan makuinen.
Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä ja on kauniin kullan ruskea.
Valmista täyte sillä välin, kun esipaistat pohjaa. Hienonna purjo, suippopaprika ja tilli. Riko kananmunat tyhjään kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää sekaan kerma ja creme fraiche. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin. Lisää munaseokseen purjo, paprika, tilli ja juustoraaste. Sekoita. 
Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Ota savulohesta sormin sopivan kokoisia pieniä lohkoja ja asettele ne täytteen päälle. Paina lohta hieman alas haarukalla. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla tasolla n.20-25 minuuttia. Jos piirakka alkaa saamaan liikaa väriä, laita leivinpaperi piirakan päälle.


Mansikkakakun tein muuten ohjeen mukaan, mutta jätin mansikkakiilteen tekemättä kakun koristukseksi. Kirjoitan tähän nyt kuitenkin sen alkuperäisen reseptin, käykäähän katsomassa kuinka kaunis kakku tällä reseptillä on alunperin saatu aikaiseksi, KLIK.

Mansikka-mascarponejuustokakku (20-24 cm vuoka)


Pohja:
1,5 pkt Wilhelmiina keksejä 
(käytin itse jotain normi vaaleita keksejä, joita kaapista sattui löytymään)
60 g voita sulatettuna

Täyte:
1 prk Mascarpone-juustoa
1 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1,5 dl sokeria (käytin 1 dl)
1 rkl vaniljasokeria
2 prk kuohu-tai vispikermaa
6 liivatelehteä
0,5 sitruunan mehu
n. ½ litraa mansikoita

Päälle:
n. 1 litra mansikoita

Kiille:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Perkaa ja paloittele ensin täytteen mansikat. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Murskaa keksit, sulata rasva ja sekoita ne keskenään. Taputtele keksipohja vuoan pohjalle. Laita kulhoon mascarpone, jugurtti, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa niitä sähkövatkaimella sen verran että mascarpone notkistuu ja ainekset sekoittuvat keskenään. Vaahdota kerma. Kääntele kermavaahto juustomassan joukkoon varovasti. Sekoita mansikanpalat muutamalla pyöräytyksellä joukkoon. Liota liivatteet kylmässä vedessä, purista ylimääräinen vesi pois ja liota ne kiehautettuun sitruunamehuun. Kaada lopuksi juustomassan joukkoon. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Viipaloi mansikat ja lado ne vuokaan ennen kuin poistat reunavanteen. Kiehauta kiilteen vesi pienessä kattilassa, lisää hyytelösokeri ja anna kiehahtaa uudelleen. Nosta kattila liedeltä, sekoittele kiillettä aina välillä, kunnes alkaa hyytyä. Kaada varovasti kakun pinnalle tai levitä lusikalla. Anna kakun olla vielä hetki kylmässä.


Jahas, jos sitä menisi touhottamaan taas tämän yhden ihanan hinkuvinkun kanssa.... :)

Viski 9 vkoa

13 kommenttia:

  1. Ihanat tarjoilut! Tuota mansikkakakkua teenkin viikonlopuksi, mutta mustikasta. Tänään tein ohjeellasi niitä jauhelihapihvejä tomaattikastikkeessa ja olivat todella hyviä. Linkitin ohjeesi blogiini, niin muutkin löytävät hyvän ohjeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitääkin kans testata mascarponen ja mustikan liittoa! :)
      Kiva kuulla että ruoka oli onnistunutta!! :)

      Poista
  2. Herkullisen näköiset tarjottavat. Ihanan mehevän näköisiä mansikoita tuon kakun päällä, ja tuota piirakkaa voisi vetää vaikka pellillisen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! :) Kanapeet blogissa oli kyllä kakun päälle tehty todella vastustamattoman näköinen mansikkakiille, mutta mä oikaisin pelkillä mansikoilla. Ja hyvää oli näinkin!!

      Poista
  3. Kiva, että tykkäsit myös tuosta savulohipiirakasta :) mun on tehnyt mieli mansikkakakkua jo pitkään ja nää sun ihanat kuvat ei yhtään auta asiaa :D nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä tosi hyvää piirakkaa! Seuraavaksi pitää testata sitä sun jauheliha-texmex piirakkaa! :)

      Poista
  4. Ootko muokannu kuvia, ku niissä ei oo kaksin käsin piirakkaa vetävää nuorta miestä!?:D tais se edes hetkeks sittenki irtaantua herkuista. ..ja kakun päällä olevat mansikatki taitaa olla vielä kokonaisina..;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana herkkusuu! <3 Nämä kuvat ehdin ottaan ennen kuin pikkumies keksi herkkupöydän! ;) Muutamia kuvia oli kyllä niitäkin, kun piirakkaa vedettiin kaksin käsin suuhun! :D

      Poista
  5. Herkut o loistavan näkösiä, mutta silti ihkuin kuva o tuosta pikkukullasta!! Meillä täsä lähellä asustaa 1,5 vuotias kultsuherra jonka nimi o kans Viski :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva kuulla että on muitakin Viskejä olemassa! :) Tuntuu että ihmisillä on aina niin kovin hauskaa kun kuulevat poitsun nimen.... :D

      Poista
  6. Tutun näköistä kakkua ja oikein mielenkiintoisen oloista savulohipiirakkaa, pitää joskus kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella hyvää kakkua, kiitos ohjeesta! Laiskana en vaan jaksanut tehdä sitä kiillettä päälle, vaikka se olisi kyllä kruunannut koko kakun.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)