maanantai 26. syyskuuta 2016

Gluteeniton tiramisu


Työkaverini täytti tänään 40vee ja mielessäni päätin, että synttärilahjaksi leivon hänelle jotain suolaista ja jotain makeaa. Suolaiseksi leivonnaiseksi ajattelin kinkku-ananas-Aurajuusto pizzaa kananmuna pohjalla. Mutta suolaisen leivonta jäi toiselle päivälle pienen äksidentin takia, josta lisää tuonnempana. Makeaa herkkua miettiessäni pyörittelin mielessä mitä erilaisimpia juustokakkuja, joita kovin haluaisin testata. Onneksi jossain kohtaa muistin, että en taas leivo vaan itselleni, vaan työkaverilleni synttärilahjaa, joten pitää ehkä leipoa jotain hänen suurta herkkuaan. Siksipä kokeiluun pääsi tiramisu. Itse en ole IKINÄ edes maistanut tiramisua, joten en tiedä miltä sen oikeasti tulisi maistua. Mutta tiukka synttäriraati sanoi, että tämä Minkan ohjeella tehty versio oli kyllä hyvin lähellä sitä oikeaa italialaista tiramisua. ♥ 

Gluteeniton tiramisu
24 cm


Pohja:
5 munaa
2½ dl sokeria
1½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Kostutus:
3 dl vahvaa kahvia
1 dl kahvilikööriä

Täyte:
500 g mascarponea
2 munanvalkuaista
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
½ dl kostutuslientä

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos, perunajauhot ja leivinjauhe. Siivilöi vaahdon joukkoon ja kääntele nuolijan avulla. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa noin 18 minuuttia, tai kunnes pinnassa on hieman paistoväriä.
Kostutuslientä varten keitä noin 3 dl vahvaa kahvia ja sekoita joukkoon kahvilikööri. Annostele likööriä makusi mukaan.
Notkista mascarpone kulhossa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja yhdistä mascarponen kanssa. Sekoita  joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri ja puoli desiä kostutuslientä.
Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa vuoan pohjalle pyöreä kakkupohja. Kostuta pohja huolellisesti ja annostele noin puolet täytteestä pohjan päälle. Kokoa toinen kakkupohja pellille jääneistä paloista, kostuta ja levitä loput täytteestä pohjan päälle.
Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa yön yli. Hunnuta kakku tummalla kaakaojauheella ennen tarjoilua. 

P.S. Helpottaaksesi kakun siirtämistä tarjoiluastiaan, pingota vuoan pohjalle pala leivinpaperia ja käytä halutessasi vuoan pohjalla myös kakkupahvia. 

Mistään ei löytynyt sellaisia 40 vee kynttilöitä, joten yksi kynttilä sai piisata. Pääsipähän sankari puhaltamaan! :D


 Mainitsin tuolla alussa mun pienestä äksidentistä. Pelattiin tosiaan Viskin kanssa sunnuntaina vähän jalkapalloa, ja ainakin kaikki sakemanni ihmiset varmaan tietää kuinka hulluina nuo saksalaiset on pallojen perään. Ja siinä sitten vahingossa Viskin hampaat tarras pallon sijaan mun sääreen.... *auts* Ensimmäisenä tietenkin riensin katsomaan, että onhan Viskin hampaat kunnossa, mun jalasta viis. Mutta taisi se jalkakin vähän yhteenotosta nokkiinsa ottaa. Puru kohta vuosi verta aika kovin ja nostatti sellaisen lähes tennispallon kokoisen patin. Ja oli muuten sen verran kipeä, että ei sillä jalalla paljoa astua tarvinnut. Mutta tänään jo paljon parempi, jos ei oteta lukuun kosketusarkuutta ja turvotusta. Mutta mielessä kävi vaan, että millaista jälkeä tuollainen koira saa aikaiseksi, kun se oikeasti puree ja kunnolla...?!? :0 


Että nou hätä mulla - mun henk.koht. bodyguard ainaki puree ja KUNNOLLA! ;)

6 kommenttia:

  1. Voi, tiramisu on ihanaa! Juuri mietin että pitäisi tehdä porkkanapiirakkaa jonkun vuoden tauon jälkeen, se ja tämä tiramisu on sellaisia herkkuja joita tulee tehtyä ihan hölmön harvoin vaikka ne on yksi parhaimmista leivonnaisista ikinä!

    Meidän sakemanni oli kanssa aivan pöllö pallojen perään. Pihatöistä ei tullut mitään kun toinen viidettä tuntia tiputti sitä palloansa jalkojen juureen. Joskus oli pallot hukassa niin sieltä kiikutettiin auton rengasta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanapiirakkaa - nam! Kiitos muistutuksesta! Pitää itsekin sitä taas tehdä pitkästä aikaa! :)

      Heh :) taitavat kaikki sakut olla samanlaisia pallopölhöjä! ♥

      Poista
  2. Hui, toivottavasti jalkasi paranee nopeasti.
    Ihana synttäriyllätys varmasti työkaverille. Herkullisen näköinen tiramisukakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkaa jo näyttämään jalka ihan hyvältä. Vielä on kosketusarka ja ihan sininen mutta turvotus on onneksi jo vähän laskenut. Kyllä se siitä. Muistanpahan taas ensi kerralla ainakin yrittä olla vähän varovaisempi... ;)

      Poista
  3. Auts. :/ Multapa löytyy pallon ja maailman kilteimmän sakun vuoksi kämmenen päältä arpi, eli todellakin on kokemusta pallohulluudesta. Koiran ilme olisi pitänyt saada nauhalle, kun tajusi tarranneen käteeni pallon sijasta. Se oli niin pahoillaan ja anteeksi pyytävä. <3 Reiästä näkyi sinertävä suoni.. Yök, se oli häijyn näköinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että hän tajusi kuitenkin olla pahoillaan asiasta ♥ Viski ei tainnut edes huomata että hampaat kävivät ensin muun sääressä, ja sitten vasta pallossa. Nuori kolli ja päässä liikkuu vähän turhan monta asiaa kerrallaan - tai sit siellä ei liiku yksinkertaisesti yhtään mitään :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)