maanantai 3. lokakuuta 2016

Chiajogurtilla aamu käyntiin


Mulla nämä aamupalat on aina hyvin kausiluontoisia juttuja. Innostun jostain aina ihan pirusti, ja sit syön sitä kyllästymiseen saakka joka aamu. Ja sit jotain uutta juttua taas kehiin. Pitkään olen jo mennyt mantelisämpylöillä, joten olihan se jo aikakin kehitellä jotain uutta. Koska kuitua tarvitaan, niin mietin että jos voisi olla välillä joku smoothie/jogurttijutska, johon olisi yhdistetty se runsaskuituisuus. Ja tämä chiajogurtti on kyllä kaikkea sitä. Verensokeri on pysynyt tasaisena ja aamut muuttuneet entistäkin pirteämmiksi. ☺Isännän mielestä tuo chiahyytelö näyttää ihan sammakonkudulta, ja joka aamu ihmettelee yhtä kovin sitä kuinka pystyn tätä syömään. Mutta voin kertoa, että kun tuohon chiahyytelöön sekoittaa jogurtin, ei se enää maistu yhtään hyytelömäiseltä. Ainakaan mun suuhun.

Chiajogurtti


2 rkl chian siemeniä
n. 5 kpl kuorellisia manteleita
2 dl vettä
1 dl turkkilaista jogurttia
2 dl marjoja (esim. mustikkaa)

Jätä siemenet ja mantelit turpoamaan veteen yön yli, huoneenlämpöön.
Lisää aamulla jogurtti ja marjat. Nauti! ☺



P.S. Pähkinät ovat erinomaista ruokaa, mutta niiden ravintoarvoa voidaan parantaa entisestään liottamalla niitä vedessä. Liottaminen myös parantaa niiden sulavuutta ja jo muutama tunti riittää.


Pirtsakkaa viikkoa!!

6 kommenttia:

  1. chia siemeniä en viitsi ostaa, koska mulle kävisi just niin, että innostus lopahtaisi parin päivän jälkeen. :,D Pähkinöitä ja manteleita olen yrittänyt syödä päivittäin. Tuo liottaminen olikin ihan uusi tieto ja sitähän voisinkin alkaa tekemään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla menee chian siemeniä siemennäkkäriin ja erilaisiin leipiin muutenkin, niin ei jää ihan kaapin pohjalle lojumaan. Mutta pirun kalliita ne on.... :0

      Poista
  2. Mä koitin joskus tehdä tota hyytelöä kookosmaitoon, mut se oli jotenkin ihan liian tuhtia. Sen jälkeen en oo ees miettiny koko hyytelöä, mut tota vois koittaa. Koostumus varmaan aika erilainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen muistaakseni joskus koittanut tehdä tätä samaista hyytelöä johonkin muuhun nesteeseen ja suutuntuma oli liikaa sammakonkutua muuistuttava. Mutta tässä sitä "limaisuutta" ei mun mielestä edes huomaa, kun kunnolla sekoittaa jogurtin joukkoon.

      Poista
  3. Tyhmä kysymys. Jätätkö sis chian sekä mantelit veteen turpoomaan yöksi? Siitä sit aamul vesi pois ja jugurttiin... Vai suoraan juguun?
    Ei tahdo hyvää jugurttia ja aamua pilata, kun ei olekaan "tuorepuuroa" vaan pelkkää helmiliisteriä.

    Minä onneton tein ketoreseptit.com chiavanukkaan, eikä sitä kyl miun suussa pelastanut edes kardemumma. Koitin mustikoita ja puolukoita. Lopuks sokeritonta mehukeittoo (sokeri versioista en välitä tai ne o myrkytetty perunatärkkelyksellä, paitsi valio...sokerittomatki pitää tsekata, allergia siis, ei nirsous). Pakko oli kokeilla pelastaa mantelirouheella ja pikkumäärällä auringonkukansiemeniä. Ei sitä mikää pelastanu. Ketutti kaataa pois. Onneks se vispipuuro on älynopee tehä ja suosittelen jäisiin marjoihin. Se tosin miul jämähti eli psyllium vörkki n.5min valmistusen jälkeen, vaikka kylmään veteen sekoitin. Oli hyvää ja nopea. Kookosmanna helppo myös eikä sitä kauan tarvinnu oottaa, et kuplahti ja turposi. Näin kertoi mieheni. Nopein keitelty puuro kuulemma ja tottakai mulle siihen ripaus kardemummaa. Jos sitä kovaan nälkäön söisi, niin saattaisin testa pienen määrän voilla tai keiju 3 öljyä margariinilla. Keiju siks, että väliin tuppaa jäämään noi omegat nauttimatta.

    Jos sattuu olemaan maitorahkahirmu, kuten mie, niin nopein ikinä 200g maitorahkaa ja n.2dl mehukeittoa. Ite tykkään valion 250g laktoositon 0,1 rahka ja about 3dl mehukeittoo. Ei tarvi mitää makeutuksia. Tähä ripsaus kauralesettä tai siemeniä lisäkuituu kaivatakseen. Jos haluu kuluttaa vähä enempi aikaa eli 2min, ni surautus sauvasekottimella tms. Tulee kuohkeempi juotava, josta saattaa jäädä jopa välipaloiksi nautittavaa marjajuomaa. Nam. Toki marjoihin onnaa, jos ei mehukeitoista perusta. Valion sivulla paljon rahkajuoma, smoothie ja protskupirtelö variaatioita jokasen makuun varmasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätän turpoamaan yön ajaksi ja aamulla ei enää ole vettä kaadettavaksi pois, eli chiansiemet ovat imeneet kaiken veden itseensä. Aikamoista "sammakonkutuahan" tämäkin on :D mutta tykkään itse siitä sammakonkudusta. Etenkin kun sen sekoittaa jogurtin joukkoon, ei se tunnu ihan niin "möykkyiseltä" syötävältä, kuin jos alkaisi pistellä tuota sammakonkutua suoraan suuhun. Nämä ovat taas niitä kuuuisia makuasioita, mutta ymmärrän kyllä hyvin, että nämä chia-jutut ei monenkaan makukoostumushermoon uppoa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)