tiistai 7. maaliskuuta 2017

Kevätpäivä Kemiönsaaressa


Pitkästä aikaa oli viikonloppu täysin vapaa kaikesta ohjelmasta ja päätettiinkin, että lähdetään sunnuntaina johonkin päin retkeilemään. Yllättäen taas haluttiin meren läheisyyteen lähteä. Ensin mietittiin että lähdettäis Paraisille, mutta päädyttiin kuitenkin lähtemään Kemiönsaarta kohti.
Ensimmäisenä kohteenamme oli Taalintehdas. Paikka on nimenä jäänyt mieleen, että joskus pienenä siellä olen käynyt. Mutta mitään muuta siitä en muistakaan. Isäntä taas kertoi käyneensä töissä joskus Taalintehtaalla.Taalintehdas oli aika rauhallinen paikka näin kevätsunnuntaina. Muutama muukin kävelijä bongattiin, mutta siinä se. Kesällä varmaan vähän toisenlaiset hulinat.
Kovin oli kivannäköisiä pikkupuljuja ja kahviloita rannassa, mutta kaikki oli suljettuna. Tänne(kin) pitää kyllä tulla kesällä uudestaan.


Keskusta oli ihanan pieni ja idyllinen. Luonnon läheisyydestä kertoo se, että bongattiin merikotka ihan siitä keskustan rannasta. On se kyllä vaikuttavan näköinen lintu.


Ihmettelimme mitä vanhat rakennukset Taalintehtaan keskustassa olivat. Mistään ei löytynyt opaskylttiä, josta olisi voinut lukea tarinan niiden takaa. Kotona oli pakko netistä heti katsoa, ja nehän olivat vanhoja hiiliuuneja 1880-luvulta.


Taalintehtaalta matka jatkui kohti Kasnäsiä. Kasnäsin mentiin upeaa Lövön siltaa pitkin. Kumpikaan meistä ei ollut siltaa pitkin ennen mennyt. Lövön silta on avattu vasta 2011, eli suhteellisen uusihan se oli. Sillan pituus oli 473 metriä ja alituskorkeus on 18 metriä. Sillalta oli ihan huikeat näkymät. Yritin ikkunasta räpsiä muutamat kuvat. Mietittiin siltaa ylittäessä, että jos olis mökki tuon sillan takana, niin viimeistään sillalla unohtuisi kyllä kaikki murheet. Sen verran upeat näkymät siitä oli.


Kasnäsiin tultaessa ihmeteltiin isoja parkkialueita, mutta Kasnäs taitaa olla kesällä erittäin suosittu paikka. Itse en Kasnäsistä tiennyt ennakkoon muuta kuin että siellä on joku kylpylä ja että sieltä lähtee lautta mm. Bengtskärin majakalle. Jo viime kesänä meidän piti tuonne Bengtskäriin mennä, mutta sitten tuli se Tukholman reissu ja Kolarin reissu, niin johan sitä siinä oli taas reissuja yhden kesäloman tarpeisiin. Tänä kesänä haluan kyllä tuolla erittäin vaikuttavalla majakalla käydä.


Jätettiin auto parkkiin ja lähdettiin kävellen katselemaan, että mitä kaikkea Kasnäs oikein pitää sisällään. HUOM! Meillä on uusi reissuauto. viskikin tykkää kun kerrankin on kunnolla tilaa!


Ensimmäisenä huomion kiinnitti savustetun kalan tuoksu. Luulimme että satamassa on savustamo, mutta isot tehdasrakennukset olivatkin kalajalostamon rakennuksia. Myöhemmin luettiin Kasnäsin esitteestä, että siellä on alettu tehdä kalajauhoa ja että hajuhaitoista on oltu huolissaan. Meidän nokkaan ei ainakaan haissut pahalta.
Toiseksi huomion kiinnitti rannan rakennukset, jotka olivat todella upeassa ja siistissä kunnossa. Merenrantapaikkoja kiertäessä ollaan kiinnitetty huomiota, että monet paikat ovat aika lailla reerausta vailla. Ymmärrän, että meri kuluttaa rakennuksia ihan eri tavalla, mutta jotenkin sääli, että kaikki päästetään rapistumaan. Mutta täällä oli kyllä laitureista lähtien kaikki tip top.


Sisärannat olivat vielä jäässä, mutta monessa paikkaa meri velloi jo vapaan. Ai että..meri on vaan aina meri ♥ aina yhtä kiehtova. Täältä voi käydä lukemassa meidän meri "pakkomielteestä" KLIK.


Kasnäsissä on tosiaankin kylpylä, hotelli, ravintola, kauppa ja satama. Satamassa on iso vierasvenesatama sekä sieltä lähtee aluksia esim. juuri Bengtskäriin ja Orön saarelle.


Rannassa luodolla oli upea, vuokrattava grillitupa. Hinta oli sen verran tyyris, että ei ihan kahden ihmisen voimin sitä tarvis vuokrata. Mutta vitsit millä paikkaa se oli. Ja isommalle sakille ei todellakaan olis mikään rasti sitä vuokrata. Olisko se ollut 50 €/3 tuntia (?). Onneksi luodolle saattoi mennä muuten vaan kävelemään ja ihailemaan upeita maisemia. Ja siinä luodolla kävellessä tuli meillekin nälkä ja päätettiin että kävellään autolle, haetaan eväät ja tullaan tänne niitä syömään.


Autolta ajateltiin kävelläkin eri reittiä rantaan. Päädyttiin Luontokeskus Sinisimpukan pihaan ja sieltä lähtikin pieni luontopolku, joka päätettiin ensin kiertää. Luontokeskukselta laskeuduttiin portaita alas rantaan. Ja sieltähän löytyikin mukava, rauhallinen kallioranta joka oli enemmän kuin täydellinen paikka evästelyyn. Rannalle ei tuullut yhtään, ja aurinkokin lämmitti mukavasti. Meillä oli trangiakin mukana repussa, mutta tyydyttiin vaan juomaan termarikahvit ja syömään eväsleivät. Kallio oli kuitenkin sen verran kylmä vielä, että ei oikein hotsittanut siinä ihan liian kauaa istuskella.
Evästelyn jälkeen käveltiin rantaa pitkin takaisin hotellialueelle. Ja ihasteltiin samalla upeita simpukan muotoon rakennettuja hotellihuoneistoja. Vietiin Viski autoon ja käytiin vielä kyselemässä lisää näistä huoneistoista. Tosiaan kylpylän yhteydessä ei ole hotellia, vaan kaikki hotellihuoneet on näissä "simpukkamökeissä". Kaikkiin mökkeihin sisältyi allasosaston vapaakäyttö sekä aamupala. Tsekkailtiin hintoja ja ne eivät todellakaan olleet huimia. Päätettiin heti että tänne on pakko tulla joko kesälomalla, tai viimeistään syksyllä. Reissuun voisi ottaa oman veneen mukaan, niin pääsisi samalla tsekkaamaan lähisaaret vesiltä käsin. Osaan hotellihuoneista sai ottaa koirankin, eli Viskikin pääsisi reissuun mukaan.


Oli jotenkin kauhea lähteä sieltä pois. Ihastuttiin paikkaan kyllä ihan ikihyviksi. Tänne on päästävä uusiksi!! Samalla reissulla pitäisi ehdottomasti käydä myös Kasnäsin vieressä, Högsårassa. Högsårassa on maankuulu kahvila Farmors cafe, jossa olen jo kauan halunnut käydä!! Olen niin paljon hyvää kuullut heidän kakkubuffetistaan sekä viikonlopun saaristolaispöydästä. Nam nam! 😋Kotiin ajeltiin Dragsfjärdin kautta ja siellähän me ollaankin jo käyty, tammikuussa 2014.
Kova kaipuu jäi taas meren ääreen.... Onneksi vajaan kahden kuukauden päästä on lähtö Öölantiin.

2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia. Kyllä meri on aina meri. Meidän keskimmäinen tytärkin kaipasi viime kesänä Münchenissä ollessaan merta vaikka muuten viihtyikin siellä. Ollaan aina kuitenkin asuttu meren läheisyydessä,niin kyllä sitä kaipaa. Joku ihan merenrantatalo olis mahtava! Vaikka Naantalissa asummekin niin meiän kodista on semmonen 1/2 kilsaa meren rannalle. Olis kyllä hienoa katsella olohuoneen ikkunasta merelle... huoh. Ehkä vielä joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita!! Oi te asutte niin lähellä merta! Sinne on vähän helpompi mennä ihastelemaan, voi tehdä sen vaikka joka päivä! Eihän meiltäkään Saloon ole matkaa kuin reilut 40 km ja sielläkin meri on, mutta se on siinä Salon kohdalla niin poukamaista ja ruohottunutta lahtea, että en osaa sitä oikein merenä pitää. Meren pitää päästä vellomaan vapaana ja tykkään siitäkin että merivesi on kirkasta! Niinkuin tuolla Kasnäsissä oli.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)