keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Borgholmin linna, Öölanti


Nyt kun muut jakavat blogeissaan ja sosiaalisessa mediassa ihania kesälomapäivityksiä, niin ehkä mun olis aika taas jatkaa keväisen Öölannin reissun tarinoita. Tai mitä nyt vielä saa tarinoita kaivettua tuolta muistin syövereistä, mutta kuvia ainakin riittää. Ja pakkohan sitä on tarkemmin esitellä ainakin Borgholmin linna. Oli se sen verran upea paikka.Borgholmin linnaa ihasteltiin jo viime kevään reissulla, mutta silloin ajettiin ainoastaan kovaa vauhtia ohi. Tänäkin vuonna linna melkein jäi tutkimatta, koska siellä näytti niin kovin hiljaiselta, että luultiin sen olevan kokonaan kiinni. Onneksi uteliaisuus voitti ja halusin joka tapauksessa ottaa lähempiä kuvia linnasta. Huomasimme, että kyllähän siellä linnan edessä olevassa rakennuksessa valot oli, eli ei muuta kuin sisään vaan. Koiratkin olivat linnaan tervetulleita, eli Viskikin pääsi mukaan. Tai luultavasti linnakierros olisi jäänyt tekemättä, jos Viski oltaisiin jouduttu jättämään pois, koska kuumaan autoon ei koiraa jätetä. Pointsit siis tälle kohteelle koiraystävällisyydestä!
Linnan sisäänpääsy maksoi aikuisilta 95 kruunua (koirat ilmaiseksi). Ja linnavierailu oli kyllä kaiken rahansa väärti.

Linnanrauniot Borgholmin satamasta katsottuna.
 
Borgholmin linna sijaitsee Öölannissa Kalmarista tultaessa ennen Borgholmin kaupunkia, ihan päätien varrella. Hyvät opasteet kyllä löytyvät. Ja linnanraunioita ei oikein voi olla huomaamatta. Ne näkyvät niin hyvin siihen päätielle. Linna sijaitsee hieman korkeammalla kuin Borgholmin kaupunki, joten kaupunkia voi käydä ihailemassa "ylhäältä käsin" sieltä linnan vierestä.Borgholmin linna on rakennettu todennäköisesti joskus 1200-luvulla. Mutta valitettavasti enää on jäljellä vaan rauniot, koska linna tuhoutui tulipalossa 1806. Linnan rauniot olivat jo niin vaikuttavat, että minkäköhänlainen tämä linna on ollut kaikessa loistossaan...Teimme linnan raunioissa aika pikapikakierroksen. Aikalailla kaikki kolot tuli tutkituksi ja aikaa meni n. reilu tunti. Aikaa olisi kyllä saanut kulumaan helposti tuplat, ellei jopa triplat. Linnan pihalla oli ihania paikkoja, jossa olisi ollut mukava idyllisesti evästellä, mutta koska meillä oli aikataulu eikä eväitä mukana, jäi se tällä kertaa tekemättä. Mutta ensi kerralla eväiden kera linnaan.Linnassa oli hauskasti käytetty äänitehosteita hyväksi. Milloin kuului hevosten kavioiden kopsetta, milloin naisen itkua tyrmästä. Saattoi ehkä pieni hymynväre käydä kasvoilla, kun Viski pää kallellaan kuunteli neitoa, joka oli hylätty tyrmään itkemään. Ja kaikista pelottavin ääni/valotehoste oli linnanpalosta kertovassa huoneessa. Hui!
Linnan sisällä oli museo, missä olisi ollut vaikka mitä mielenkiintoista linnan historiaan liittyvää, mutta kun neiti aika sanoi, että on kiirehdittävä...


The King is in the Building.Kierrokselle olisi myös saanut puhelimeen ladattua ohjelman, jonka avulla kierroksesta olisi saanut varmasti paljon enemmän irti. Mutta tällä kertaa mentiin "Viskin tahtisesti" eli lujaa!
Naurettiin Viskiä, että ei se ainakaan kovin arka ole uusien paikkojen suhteen, kun meni koko ajan edellä tutkimaan jokaisen pimeän kolon ja jyrkätkin rappuset menivät kuin vettä vaan. Borgholmin linnan lähellä sijaitsee myös Ruotsin kuninkaallisten kesäpaikka, Sollidenin linna. Sekin oli tarkoitus käydä päällisin puolin katsastamassa, mutta tällä kertaa aika ei riittänyt kaikkeen (ja siis mehän ei oltu reissussa kuin 2 viikkoa) :D :D

2 kommenttia:

 1. Oih, tuolla olisi kiva päästä käymään!! Komea on kyllä linna joskus ollut! Äänitehosteet kuulostavat jänniltä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnavierailusta olisi varmasti saanut vielä enemmän irti lataamalla suositellun sovelluksen puhelimeen, mutta Viski piti tahtia sen verran reippaana, että kovin kauaa ei samalla pisteellä viihdytty! :) Hyvä kun ehdin valokuvia napata.
   Mutta todella kaunis paikka, etenkin kun on ihan meren äärellä. Ja ensi kerralla vielä kunnon picknick kori mukaan, niin johan kelpaa.... :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)