torstai 29. huhtikuuta 2021

Tsatsiki-kylmäsavulohikakku


Aina puhelen, että miksi voileipäkakkuja tehdään aina vaan juhliin, miksei niitä voisi tehdä ja nauttia muutenkin. Tehdä ikäänkuin arjesta juhlaa voileipäkakun avulla. No, harvemmin olen itsekään päässyt sanoista tekoihin. Mutta tämä voileipäkakku oli äkillinen päähänpisto, joka piristi meidän kahden arkea ja toimi samalla sekä aamupalana, välipalana että iltapalana. 😁 Aika suuri kakku tämä oli kahdelle tuhottavaksi, mutta selvittiinpäs. 
 
Kakun ohje on Yhteishyvän -sivuilta. Voisin tehdä tätä uudelleenkin, mutta ehkä tilanteessa jossa syöjiä olisi enemmän kuin me kaksi (minulla kun on se "vika" että kyllästyn syömään samaa ruokaa päivästä toiseen). 

 Tsatsiki-kylmäsavulohikakku


Täyte:
5 liivatelehteä
1 kurkku (300 g)
2 maustekurkkua
200 g fetajuustoa
300 g kylmäsavulohta
5 dl turkkilaista jogurttia
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. tilliä, ruohosipulia tai minttua
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
100 g kylmäsavulohiviipaleita
kurkkuviipaleita
sitruunaviipaleita
punasipulia
tilliä

Lisäksi:
12 viipaletta ruispaahtoleipää

Valmista täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Raasta kurkut ja anna raasteen valua siivilässä 10 minuuttia.
Murenna fetajuusto haarukalla. Hienonna kylmäsavulohi. Sekoita jogurtti, kurkkuraasteet, fetajuusto, lohipalat ja yrtit. Mausta raastetulla valkosipulinkynnellä ja suolalla.
Purista vesi pois liivatelehdistä ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun. Valuta liemi täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
Leikkaa paahtoleivistä reunat ohuelti pois. Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka (n. 2,5 l) kelmulla.
Aseta pohjalle kolme leipäviipaletta. Lisää tarvittaessa leipää, jos leipäkerrokseen jää aukko. Levitä päälle neljäsosa täytteestä. Kokoa kakku ja levitä pintaan loput täytteestä.
Peitä kakku kelmulla ja anna vetäytyä yön yli. Nosta kakku varovasti kelmun kanssa tarjoilulautaselle. Poista kelmu. Koristele kurkku-, lohi- ja sitruunaviipaleilla sekä tillillä ja punasipulilla.

 Ja välillä taas Viski-koiran kuulumisia. Kevät toi taas Viskin selkä-ja olkapäävaivat esiin. 😩 En tiedä mikä tässä keväässä aina tekee sen. Ehkä ollaan vielä enemmän ulkona, josta syystä myös liikettä tulee enemmän. Vai tapahtuuko ilmoissa jotain joka aiheuttaa kivut, tiedä häntä. Nyt ollaan aloitettu jo laserhoito kipualueille ja ensi viikolla mennään taas kontrolliin eläinlääkärin luo. 



 Omana toiveenani olisi että päästäisiin aloittamaan Cartrophen -hoito, jota ei olla vielä kertaakaan kokeiltu. Edellisellä koirallamme Jimillä tuosta hoidosta oli tosi suuri apu. Siinä annetaan siis pistoshoitona suoraan ihon alle lääkettä, yleensä neljän pistoksen sarjana.  


 

Vitsi kun nuo koirat eivät osaa kertoa siitä kivun määrästä. Tosin jo se kun koira ontuu, kertoo valtavasta kivusta, koska koirahan ei kipuaan miellään näytä. Olen vaan kuullut nivelrikkoisilta ihmisiltä, että nivelkipu ei ole mikään leikin asia. Sen takia asia vaatii koko ajan oman pään sisäistä työtä, että mikä määrä erilaisia lääkkeitä / hoitoja kivunhoitoon kokeillaan. Tähän saakka lääkkeet / laser ovat tuoneet avun. Katsotaan miten tällä kertaa käy. En halua vielä heittää toivoani asian suhteen.... ❤

Ja hei mukavaa vappua kaikille! 🎈 

Minä ajan mieheni pois kotoa, jotta saan täyttää talon ihanilla naisilla, on siis tulossa Pirkkojen Vappu - hyvää ruokaa, jutustelua, oleilua, saunomista ja ehkä vähän kuohuvaakin! 😊💖 Sounds like a plan.

8 kommenttia:

  1. Voikkari näyttää herkulle.
    Jotain suolaista ja makeaa vapuksi.
    Nivelrikko on kivulias vaiva.
    Kevään kylmä käy niveliin, on kosteaa.
    Jospa pistoshoito auttaisi Viskiä, kunhan ei eläinystävä kärsisi kovin.
    Iloista vappua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin olen itsekin kuullut että nivelrikko on kivulias vaiva, joka ärtyy kylmän kosteista keleistä. Onneksi särkylääkekuuri auttoi ja nyt on jo parempi vointi! Tänään käytiin eläinlääkärissä ottamassa veriarvotkin ja nekin oli onneksi lääkekuureista huolimatta erinomaiset.

      Poista
  2. Aa että, kuulostaa loistavalta vappu suunnitelmalta! Voispa olla mukana.
    Oikein hauskaa vappua teille! <3
    Itsellänikin on pitänyt pitää villasukat visusti sääriin asti vedettynä, kun kylmä saa viottuneen jalan niveliä särkemään. Toivottavasti Viskin olo helpottuu. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 vappuaatto oli kyllä erittäin onnistunut ja ikimuistoinen!
      Toivottavasti villasukkien lämpö auttaa kipuiluihin! Viheliäät vammat aina ilmoittavat läsnäolostaan kylmän kosteilla keleillä.... :(

      Poista
  3. Olen tehnyt useasti voileipäkakun parikin kerralla, se on ainut mikä meikäläiseltä onnistuu,
    silti ohjeet pitää katsoa kumminkin, on ruokaisa kun ei joka päivä tule lämmintä ruokaa tehtyä, ja omatekoinen on aina parasta.
    Hyvää kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta, että omatekoinen on aina parasta (tai äidin tekemä)! :)
      Oikein mukavaa ja aurinkoista kevättä!

      Poista
  4. Ihanaa vappua ja kevään alkua teille.
    Herkullista voileipäkakkua tarjolla.
    Viskille hyviä vointeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! <3
      Viskin vointi on onneksi jo hieman parempi, mutta välitetään hänelle terveiset! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)