tiistai 23. marraskuuta 2021

Jouluinen juureslaatikko, karjalanpaisti & katkarapu-ceviche


Lupasinkin viime postauksessa, että kokkailen kalareissusta palaavalle miehelle ”kotiinpaluuruokaa”. Alun perin oli suunnitelmissa valmistaa ruokaa peurasta. Olin ihan katsovinani että meillä oli pakasteessa vielä yksi peurapaistin pala. Lämmitin leivinuuninkin sitä varten, että saan peurapadan sinne muhimaan. Onneksi katsoin pakastimeen vähän tarkemmin ja siellä olikin vain ja ainoastaan yksi paketti peuran jauhelihaa. Suunnitelmat meni siis uusiksi. Onneksi olin just edellisenä päivänä kaupasta napannut mukaani paketillisen karjalanpaistilihoja, joten päädyin sit tekemään karjalanpaistia.

Koska omaan karjalaisia sukujuuria, niin oli oikein pakko selvittää että onko tällä ruualla todellisestikin karjalaiset sukujuuret. Ja kyllähän se näin on, että karjalanpaisti on evakkojen mukana levinnyt ympäri Suomea. Alun perin siitä on käytetty mm. nimiä ruukkupaisti, uunipaisti ja pätsiliha. Kyllä oli hyvä mieli haudutella tällaista karjalaispataa äidiltä saadussa savipadassa leivinuunissa! ❤

Jouluisen juuressoselaatikon ohje löytyi Kaarina Roinisen kirjasta Kodin parhaat juhlat (tämäkin äidiltä saatu). Laatikko oli tosi kivan makuinen ja mukavaa vaihtelua perinteisille laatikoille. Tässä oli monipuolisemmin käytetty eri juureksia. Itse en ole kovinkaan suuri lanttulaatikon ystävä, mutta tässä lantun maku ei ollut niin hallitseva.

 

Karjalanpaisti

800 g karjalanpaistilihoja
sipulia
porkkanaa
suolaa
kokonaisia maustepippureita
laakerinlehtiä
vettä

 
Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
Pane voideltuun pataan tai vuokaan (tai liotettuun savipataan) kerroksittain lihaa, sipulia, porkkanoita sekä suolaa, pippureita ja laakerinlehtiä. Kaada vuokaan vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
Kypsennä 175 asteessa 2-3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Itse hauduttelin pataa leivinuunissa (noin 150 asteessa) yhteensä noin 5 tuntia.


 

Juuressoselaatikko

1 pieni lanttu
5 porkkanaa
1 palsternakka
pala juuriselleriä
1 dl kuohukermaa
½ dl korppujauhoja (käytin mantelijauhetta)
2 munaa
1 rkl siirappia
¼ tl valkopippuria
n. 1 tl suolaa

Kuori ja paloittele juurekset. Keitä ne kypsiksi vedessä.
Soseuta valutetut juurekset sauvasekoittimella tai haluamallasi tavalla. Itse survoin juurekset survimella kera pienen määrän keitinlientä. Sose jäi vähän ”kokkareiseksi”, mutta mielestäni pientä suutuntumaa saikin olla mukana.
Lisää seokseen muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
Kaada seos voideltuun vuokaan.
Kypsennä ruokaa 200 asteessa reilu tunti. Minulla tämäkin kypsyi leivinuunissa yhdessä karjalanpaistin kanssa. Paistoaika oli noin 2 tuntia ja uunissa lämpöä noin 150 astetta.
 

Pitkästä aikaa tein myös rosollia ja AHH – se on vaan niiiiin hyvää! Rosollin tein 👉 tällä samalla ohjeella kuin yleensäkin. Tein vaan kaksinkertaisen annoksen. Ja koska halusin myös jotain kala/äyriäisruokaa tarjolle, päädyin nyt tekemään katkarapu-cevicheä. Minun piti tehdä tätä jo isänpäivän etkoille, mutta päädyin silloin katkarapu-caesarsalaattiin. Rapu-cevichen ohje on (hieman muokkaillen) napattu Hämmentäjä -blogista.

 
Katkarapu-ceviche

180 g kuorittuja katkarapuja
4 tomaattia
1 pieni punasipuli
1 limen kuori raastettuna
1 limen mehu
1 ruukku tuoretta korianteria
vähän chilijauhetta
mustapippuria
suolaa

Sulata katkaravut ja valuta ne.
Pese lime hyvin. Raasta sen kuori ja purista mehu talteen.
Lisää mehun joukkoon limen kuori, chilijauhe, mustapippuri ja suolaa. Lisää katkaravut mausteliemen joukkoon hetkeksi maustumaan.
Pilko tomaatit (poista siemenet ensin) ja punasipuli. Silppua myös korianteri. Sekoita kasvikset keskenään.
Lisää katkaravut kasvisten joukkoon. Sekoita. Anna cevichen seistä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. 


16 kommenttia:

  1. voi että,kyllä on ollut herkut pöydässä miehelle <3 minäkin tein karjalanpaistia viikonloppuna,mutta enpä sitä tullut kuvanneeksi,mutta olipa hyvää pitkästä aikaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hän ainakaan valittanut ruokatarjoilusta... ;)
      Mun on tullut ihan hävyttömän vähän tehtyä karjalanpaistia, mutta josko nyt se pääsisi useammin meidän ruokalistalle. On kyllä hyvää, helppoa ja edullista ruokaa.

      Poista
  2. Kylläpä isäntä sai laaturuokaa palattuaan. Toivottavasti kalaonnikin oli myötä. Tuota juureslaatikkoa kokeilen tehdä. t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi myrsky tehdä vähän omat hankaluutensa kalastukselle, mutta niinhän sitä sanotaan huonokin päivä vesillä on parempi kuin hyvä päivä töissä! :D
      Kokeile ihmeessä!

      Poista
  3. Herkulliset tarjoilut! Tuo juureslaatikko on tällä viikolla meidänkin menussa. Hyvää viikon jatkoa <3

    VastaaPoista
  4. Hyviä ruokia kaikki. Kun laittaa useamman lajin ruoat, siitä syödään
    vielä toisenkin kerran. Leivinuuni on hyvä, sinne kun laittaa hautumaan
    niin hyvää tulee.
    Tuon juureslaatikko ohjeen otan muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tykkään kans kun on useampaa lajia kerralla tarjolla, niin ruokia riittää pidempään. Vähän se tietysti vie aikaa kokkaillessa, mutta kiittää kyllä syödessä! ;)

      Poista
  5. Aah, mitä herkkuja...
    Täällä herahti ihan vesi kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :)
      Ja kyllä on sun blogissakin aina aikamoisia herkkuja, joten ei parane nälkäisenä vierailla... ;)

      Poista
  6. Oi, nyt alkoi tehdä mieli karjalanpaistia. Tunnen jo suorastaan tuoksun nenässäni :) Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä on blogien seuraaminen parhaimmillaan, kun saa ideoita uusiin tai muistutuksia jo tutuista resepteistä! <3

      Poista
  7. voin vain aistia nuo tuoksut, parasta jouluruokaa myös liha kuka lihasta tykkää.

    VastaaPoista
  8. Tuo on niin ärsyttävää, kun kuvittelee kaapissa jotain olevan mikä on tullutkin syötyä ajat sitten! 😜
    Karjalanpaisti on kuulunut meidän joulupöytään, juurikin sen takia, että Matin isä on Karjalan evakko. Viime jouluna sain ylipuhuttua, että syödään paistia välipäivinä ja keskitytään aattona kinkkuun ja muihin hörpäkkeisiin. Karjalanpaistia, kun tulee syötyä pitkin vuottakin niin mun mielestä aaton joulupöydässä se on turha lisuke vaik hyvää onkin. 🤗
    Juureslaatikkoa on varmaan kyllä joku päivä testattava. 🤤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samoilla linjoilla kanssasi, että ihan kaikkea ei tarvitse siihen aaton ruokapöytään änkeä, kun niitä eri ruokia voi syödä pitkin joulun välipäiviäkin.
      Kauhulla taas jo ajattelen sitä joulun ähky olotilaa, mutta toistaiseksi siitä ollaan aina hengissä selvitty... ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)