sunnuntai 1. toukokuuta 2022

(Ikimuistoinen) peltilihapiirakka


 Heh 😁 tämän peltipiirakan valmistuksen muistan varmaan ikuisesti. Olin edellisiltana ottanut voitaikinalevyn jo sulamaan jääkaappiin ja keittänyt riisin sekä kananmunat valmiiksi. Yöllä heräsin muutaman kerran kirpakoihin supistuksiin ja aamulla olikin kiire alkaa paistamaan jauhelihaa ja väsäämään piirakkaa valmiiksi. Jotenkin oli sellainen fiilis, että juuri tänään tulee lähtö synnärille, mutta piirakan leipomistahan ei väliin jätetä koska se oli puolittain tehty ja taikinakin oli sulamassa. 😄 Niinpä tämä piirakka on tehty kivulla ja säryllä ja onneksi muutaman palan ehdin sitä maistamaankin, koska seuraavaan ruokailuun oli piiiitkä aika. Eli tämän piirakan voimalla on saatettu tytsy maailmaan. (No ehkä siihen vaadittiin myös muutama kannustava sananen rakkaalta mieheltäni... ❤)

Ohje on napattu Myllyn parhaan sivuilta. Joskus olen kokeillut tehdä itse tuon taikinankin, mutta totesin että valmistaikinalla pääsee älyttömän paljon helpommalla eikä makukaan ole ollenkaan huono. 

 Peltilihapiirakka
pellillinen


1 iso voitaikinalevy 500 g (pakaste)

Täyte:
1 l vettä
1 dl puuroriisiä
2 kananmunaa
250 g jauhelihaa
1 sipuli
½-1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
½ tl mustapippuria
½ tl paprikajauhetta

Voiteluun:
kananmunaa

Ota taikina sulamaan huoneenlämpöön n. 1½ tuntia ennen leivontaa (tai ota taikina jo edellisiltana sulamaan jääkaappiin).
Kiehauta vesi, lisää riisi ja kypsennä 15 minuuttia. Valuta lävikössä.
Keitä kananmunat koviksi, n. 9 minuuttia. Kuori ja hienonna ne haarukalla.
Ruskista jauheliha. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja mausteet. Kypsennä muutaman minuutin ajan.
Sekoita jauhelihaseos, riisi ja kananmunat keskenään.
Kauli taikina puolet ohuemmaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte puolelle taikinalevystä. Käännä toinen puoli piirakan kanneksi ja painele reunat hyvin toisiinsa kiinni.
Voitele piirakan pinta kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
Paista 225 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.


Tämä piirakka olisi ollut omiaan vaikka vappu-piknikille, mutta vappu meni jo. Mutta jos on suunnitelmissa äitienpäiväbrunssi / -piknik, niin sopiihan tämä sinnekin. Kylkeen joku herkullinen ja raikas salaatti, niin avot! 👌 Piirakan voi helposti leikata jo kotona sopiviksi annospaloiksi, sillä piirakka pysyy erittäin hyvin kasassa. Ja sopii syötäväksi niin kylmänä kuin lämpimänäkin. 


Tiedättekö muuten mikä on parasta siinä että imettää..? Saa tai oikeastaan PITÄÄ syödä ihan pirusti. Ja sehän sopii minulle! 😁 Olen piruuttani kuvannut omia aamupalojani, koska siinä on ateria josta en tingi koskaan. Huomatkaa itkuhälytin aamiaispöydällä! 😂 Tytsy nukkuu yleensä ekat päikkärit aina pihalla, koska aamupalan syötyäni lähdemme Viskin ja vaunujen kanssa aamulenkille. Kelitkin ovat onneksi olleet meidän puolella. 🌞

8 kommenttia:

  1. Teillä on nyt ihana aika perheen kesken. Kun sain omat lapseni (siitä on kauan!) , neuvottiin juomaan kotikaljaa että maito riittäisi. Minäkin menetin paljon verta (kaikissa) synnytyksissä. Ajattelin aina että tieto kulkisi mukana potilastiedoissa, mutta ei - kun sitten aikanaan menin kohdunpoistoon, se tuli vain sattumalta puheeksi.
    Mummoihmisen horinoita :D . Onnea vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos muistutuksesta, joku muukin minulle vinkkasi että mallas nostattaa maitoa. Pitääkin siis alkaa juomaan alkoholitonta olutta tai kotikaljaa! :)
      En jotenkaan osannut yhtään varautua siihen, että menettäisin niin paljon verta ja menisin hetkellisesti huonoon kuntoon. Mutta kaikesta selvittiin ja vaikka varmasti meneekin vielä pitkään että saan rauta-arvoni kohdilleen, niin eteenpäin mennään koko ajan! :)

      Poista
  2. Aika pienen vauvan kanssa on ainutkertaista. Päivät menevät nopeassa tahdissa.
    Vauva on tainnut jo löytää oman vuorokausirytminsä, se on hyvä. Tuo peltilihapiirakka on hyvä
    pysyy kasassa, katoaa heti, pitänee tehdä, kun nuoriso poikkeaa katsomassa äitiä.
    Hyvää vointia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä niin totta, että päivät menevät ihan hurjaa tahtia. Nyt kun elää siinä 3-4 tunnin rytmissä, niin tuntuu että välillä on jopa kiirus että ehtii kaikki aiotut hommat tehdä. Toki välillä voisi vaan vauvan nukkuessa itsekin köllötellä, mutta kun ei millään malttaisi...

      Poista
  3. Voisinkin ihan tällä ohjeella testata, varmaan ihan hyvää niinkin jos vaihdan jauhelihan jauhikseen . Olis helppoa ottaa evääksi töihin palalanen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, mielestäni tällainen peltipiirakka on ihan älyttömän herkullista. Ja täytteitähän voi vaihdella mielensä mukaan. Moni tekee tästä myös kalaisan version vaihtamalla jauhelihan loheen.

      Poista
  4. Tuo peltipiirakka on ihanaa!! Hah...hyvin ajateltu! Kyllähän sitä pitää kunnolla syödä kun imettää! Aamupalat on itsellä myös semmoisia mistä en tingi. Jos on aikaa teen kyllä aina kunnon aamupalan. Työaamunakin syön puuroa ja teen mehulingolla tuoremehua ja leipää jossa muhkeat päälliset.....Parasta olisi jos kerkeisi sämpylät/patonkia tehdä joka aamu vielä....toisaalta minulla olisi leipäkone, pitäisiköhän se taas kaivaa että sai tuoretta leipääkin aamulla! Mukavaa tätä viikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuulostaa ihanalta tuo mehulingolla tehty mehu aina aamuisin. Itsellänikin on mehustin ja sitä olen aiemmin käyttänyt paljonkin. Tein aina aamuksi ensin kurkkumehua tai sellerimehua ja sen jälkeen suosikkiani porkkana-appelsiini-sitruunamehua. Mutta nyt vauvan tultua taloon en ole jaksanut tehdä, vaikka pitäisi kyllä ihan vaan niiden hyvien vitamiinienkin takia jaksaa aktivoitua. Oikein mukavaa toukokuuta ja kevättä! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)