perjantai 6. syyskuuta 2024

❤ Teräshäät ❤


Sitoutua niin syvästi että muuttuu
pohjattomaksi.

Puristaa niin lujasti että muuttuu
rajattomaksi.

Rakastaa niin mielettömästi ettei
mikään enää ole vailla merkitystä.


-Tommy Tabermann
 
 

Meillä on tänään 11.hääpäivä ❤

Olipas hassua lukea hääpostauksia (täällä ja täällä), tuntuu että häistähän on jo IKUISUUS aikaa, vaikka vasta 11 vuotta. 😱 

Vuosiin on mahtunut monen moista, ja niistä saisi kilometrin mittaisen postauksen, mutta onhan tänne blogiin aika paljon kaikkia tarinoita matkan varrelta tullut jaettuakin.

Tässä juhlitaan 10vee hääpäivää Turussa 😁
 

Meillä on pieni neiti tänään hoidossa ja me juhlistetaan hääpäivää kalastuksen ja toivottavasti myös hyvän ruuan merkeissä!❤ 

Kaikki on hyvin kuha on kalaa 😁


keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Kevätreissu Ruotsiin


 Olenkin tainnut jo mainita, että päivitykset raahaavat ihan "hieman" perässä... Haluan kuitenkin tämänkin reissun edes jollain tapaa tänne blogiin tallentaa, joten palataanpa tunnelmissa noin nelisen kuukautta taaksepäin. 


Olen viimeksi käynyt tällä samaisella "perinnereissulla" vuonna 2019. Tarinoita siitä reissusta voit käydä lukemassa TÄÄLTÄ, TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ. Sit tuli "koronavuodet" 2020 ja 2021, jolloin meillä oli reissut varattuna, mutta jouduttiin ne sit perumaan. Vuonna 2022 meille syntyi pieni prinsessa just keväällä. Ja vuonna 2023 olin juuri keväällä aloittanut työt äitiysloman jäljiltä, enkä halunnut heti olla kinuamassa lomaa. Mutta nyt oli hyvä aika lähteä taas reissuun. Viski jäi tällä kertaa Suomeen, ekaks hoitolaan muutamaks päiväks ja sit mun vanhempien luo loppureissun ajaksi. 


 

Tämä ei ollut Aadan eka laivareissu, mutta edellisellä kerralla hän oli 3 kuukauden ikäinen, joten tämä oli eka reissu josta hän oikeasti otti ilon irti. 😁 Pallomeri oli tietysti se kovin juttu. Tax Free ei ihan vielä saanut hurraa -huutoja aikaiseksi, mutta veikkaan että jossain kohtaa se pallomeri vaihtuu shoppailuun. Parasta oli myös se, että sai nukkua "isojen tyttöjen sängyssä" ihan yksin, kun pyydettiin infosta hänelle lisälaita sänkyyn. Se olikin äärimmäisen näppärä kapistus.


 

Meillä oli Öölannista viikon ajan vuokralla pieni mökki. Mökki oli ihan siisti ja siinä oli tosi kiva lasitettu terassi, mutta vähän epäkäytännöllinen se oli noin muuten toiminnoiltaan. Sijainti oli kuitenkin kiva ja siitä oli pyörällä näppärä käydä esimerkiksi kaupassa. Ja toki pyöräiltiin muutenkin paljon ja ihasteltiin maisemia. Ei taida Suomessa olla ihan näin hienoja pyöräilyreittejä meren äärellä. 😍


Näitä sarvipäitä näkyi paljon. Ja jo ennen kun heitä näkyi, kuului pyörän "takapenkiltä" kommentti: "Äiti, mikä haisee? Lehmän passsska!" 😂  

(Kaikki maalla asuvat varmasti ymmärtävät, että jopa lapsikin tajuaa että täällä ei haise kakka, vaan ihan kunnon paska!) 😉


Yleensä kevät on Ruotsissa tosi paljon Suomea edellä, mutta nyt ei ollut niin selvää eroa. Sielläkin kevät oli tosi paljon myöhässä, kiitos takatalven joka yllätti myös naapurimaalaiset.  



Vähän jännitti, että miten meidän neiti jaksaa hengata rannoilla päivästä toiseen, koska kalastus oli se juttu minkä takia tähän reissuun lähdettiin. Mutta hyvinhän hän jaksoi. 


Tuli muun muassa keräiltyä kiviä, syötyä eväitä, leikittyä jne. Ja kuvista päätellen ollaan vaan lähdetty syömään Muumi-keksejä Ruotsiin. 😂

Säät suosi meitä ja aurinko paistoi koko reissun ajan. Silti mikään superlämmin ei ollut, että vaatetta kyllä sai olla päällä.

Yleensä näillä reissuilla ei juurikaan käydä ulkona syömässä, mutta nyt käytiin useammankin kerran. Paras ruoka oli ehdottomasti Böda Sandin rantaravintolassa. Ja juuri sinä päivänä kun sinne mentiin, kelikin helli ja saatiin syötyä terassilla.

Böda Sandissa on huikeat leikkipaikat lapsille. Ehkä saatettiin ne ihan pikaisesti testata. 


Meidän "lähiravintolassa", Sandviks Fisk och Hamnkök, on myös ihan älyttömän hyvä ruoka. Toimii samalla myös kalakauppana. 


Onneksi kalaa ei tarvinnut kaupasta ostaa, vaan sitä nousi syötäväksi merestä. Tuli siis syötyä niin graavitaimenta, paistettua taimenta, taimensoppaa kuin taimencevicheäkin. 


Ja vielä paremmalta se ruoka maistui tietenkin kun se valmistettiin siellä meren äärellä, josta se oli kalastettukin. 


Ja hei mikä siisteintä, itse sain tällä reissulla oman enkkataimenen! 💥 Kaikista hauskinta tässä oli se, että koko päivän miesväki oli heitellyt pelkkää tyhjää, ja itse sain heti kolmannella heitolla kalan siiman päähän. Lajin helppous viehättää (tietäjät tietää)! 😂 


Enkkakalan kunniaks oli ihan aihetta vähän kippistää, itselle ja hyvälle reissulle.

 

Vappuaattoakin tuli juhlittua reissun päällä. Ruotsissa vappua juhlitaan kokon äärellä. Olin varustautunut myös serppentiinillä, mutta taisin olla juhlijoiden joukosta ainoa jolla sitä oli. Ilmeisesti serpenttiini ei kuulu ruotsalaisten vappuun! 😁



Saa nähdä mitä ensi keväänä keksitään. Lähdetäänkö "perinnereissulle" vai keksitäänkö tällä kertaa jotain muuta, sen aika näyttää. 


Kiitos Öölanti - olit taas juuri niin ihana kuin olla voit! ❤ Toivottavasti tapaamme vielä....





lauantai 31. elokuuta 2024

Jogurtti-mustikkapiirakka


 Hyvää lauantaita, elokuun viimeistä päivää, kesän viimeistä päivää, Suomen luonnonpäivää sekä venetsialaisia! Kylläpäs osuikin yhteen päivään paljon kaikkia nimityksiä ja juhlapäiviä. 😁

Kesä on siis virallisesti tämän päivän jälkeen ohi. Vielä se lupaili ensi viikollekin melkeinpä 28 asteen helteitä, eli kelien puolesta kesä ei vielä ole ohi. Itse olen jo ihan valmis ottamaan syksyn vastaan. Syksy on muutenkin lemppari vuodenaikani. Ja tämä kesä oli kaikessa karmeudessaan ja ihanuudessaan vähän liian tapahtumarikas, niin että toivon syksyltä rauhaa ja seesteisyyttä. 🙏 Paljon kirpeitä aamuja, paljon luonnon väriloistoa ja kontrastiksi paljon pehmeää harmautta ja usvaa. 

Nyt on myös omena-aika kuumimmillaan. Tänä vuonna on kyllä ollut ihan uskomaton omenasato. Meidän pihalla ei ole yhtään omppupuuta, mutta kiitos Aadan hoitajan, ollaan saatu omppuja kotiin enemmän kuin tarpeeksi. On siis syöty omena-kaurapaistosta, omenapiirakkaa, tehty sosetta ja syöty niitä ihan sellaisenaan. Siksi tänään olikin aika tehdä pakastimen tyhjäystä taas mustikoiden osalta, jotta saa lisää omenasosetta mahtumaan pakkaseen. 

Tämä piirakkaohje on ihan mun suosikki. Tykkään ohjeista joissa kaikki vaan sötkötetään yhteen ja vatkainta ei tarvita. 👌

Jogurtti-mustikkapiirakka


Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1½ tl leivinjauhetta
1½ dl voita sulatettuna
2 kananmunaa
1 dl maustamatonta jogurttia
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Täyte:
n. 3oo g mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl vaniljasokeria
½ dl sokeria

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää voi, jogurtti ja kananmunat. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina piirakkavuokaan.
Ripottele mustikat pohjataikinalle. Laita mustikoita enempi reunoille kuin keskelle, näin pohja kypsyy myös keskeltä tasaisemmin.
Yhdistä muna, jogurtti ja sokerit ja kaada mustikoiden päälle.
Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Meiän oma uuni alkaa vedellä ihan viimeisiään ja piirakka oli uunissa reilu 40 minuuttia.
Nauti vaniljakastikkeen tai -jäden kanssa. Meillä ei ollut kumpaakaan, mutta onneksi kermavaahtoa löytyi.




Viikko sitten perjantaina kävimme laskemassa äidin tuhkat oman perheen kesken. ❤ Äiti lepää nyt samassa paikassa omien vanhempiensa kanssa. 
Käytiin hakemassa paikalliselta kukkapellolta kukat haudalle.

Äiti on muutenkin nyt ollut paljon ajatuksissa. Hän on vieraillut mun unissa useampana yönä. Ja monena päivänä on ollut ajatus että pitää soittaa äidille ja kertoa jokin asia. Muun muassa kaikki Aadan kehitykseen liittyvät asiat on sellaisia, jotka haluaisin juuri äidin kanssa jakaa. 


 Mulla on äiti niin kova ikävä sua.... 😭❤

lauantai 20. heinäkuuta 2024

Ranskanpastilli-kakkua


 Tämäkin kakku on jo huhtikuun puolessa välissä tehty. Kakku vaan oli niin herkullinen, että pakko kirjata ohje muistiin. Tämä oli hassu viikonloppu, kun oli jo jonkin aikaa ollut keväistä keliä ja kun koitti kauan odotettu treffiviikonloppu ystävien kesken, tuli yhtäkkiä täystalvi. Siinä meinasi peruuntua koko tapaaminen, kun osa oli jo vaihtanut kesärenkaat autoihin, mutta onneksi saatiin asiat järjestymään ja päästiin näkemään. 💗 

Kakun idean bongasin Pilvilinnan Annan instasivuilta. Hieman muokkasin ohjetta sen mukaan mitä tuotteita löysin kaupasta ja mitä löytyi jo kotoa. Tämä oli kyllä ihan huisin hyvää kakkua. Ja parasta, että tein tämän 15 cm irtopohjavuokaan ja söimme tästä pienellä porukalla kahden kahvituksen kera. Eli kakku oli juuri sopivan pieni, jotta sitä ei jäänyt lojumaan turhan pantiksi jääkaappiin. 

 Ranskanpastilli-juustokakku
15 cm


Pohja:
125 g kaurakeksejä
50 g sulatettua voita

Täyte:
2,5 dl vispikermaa
150 g Fazerin sinistä
muutama kourallinen ranskanpastilleja
180 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Koristeluun esim. Domino Fun Avec-keksejä, ranskanpastilleja ja irtomakeisia

Pingota 15 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti esim. rypsiöljyllä ja tomusokeroi.

Murskaa keksit muruksi ja lisää niiden sekaan sula voi. Tasoita keksimuru vuoan pohjalle.

Laita kattilaan tai mikroastiaan 0,5 dl vispikermaa ja suklaa ja sulata. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa sekaisin tuorejuusto, tomusokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa joukkoon sula suklaa ja kermavaahto. Lisää lopuksi hieman murskatut ranskanpastillit. Lisää täyte pohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään yön yli.

Irroita kakku seuraavana päivänä vuoasta ja koristele kakku. 

 

Ja mikäs sen parempaa kuin nauttia kakkua hyvän kuoharin kera! 😋

 


Toki myös juustot ja mimosa oli ihan kiva yhdistelmä... 😇


Muistoksi vielä muutama kuva 20.4.2024 päivältä. Hetken jo ehti iloita, että kevät on tulossa, mutta takatalvihan sieltä puski ja ihan kunnon sellainen! 


Ja koska ei määräänsä enempää jaksanut märissä vaatteissa pihalla olla, piti keksiä myös jotain sisätekemistä. Muun muassa tarrojen liimaaminen oli oikein hauskaa puuhaa... 😅


 

Ja koska oltiin lähdössä vapuksi reissuun, niin pitihän ne vappupallotkin hankkia jo hyvissä ajoin. Siitä vappureissusta ehkä sit jo postausta seuraavaksi.


Aurinkoista kesäviikonloppua kaikille! ❤ 

Meidän perhe aloitti nyt kesäloman ja lomailee seuraavat kolme viikkoa. Ei olisi loma paljon parempaan kohtaan voinut sattuakaan... 🙏